Rechercher dans ce blog

Thursday, November 30, 2023

Testaankoop vernietigend over akkoord spaarrekeningen - De Standaard

Financiën

Staatssecretaris Alexia Bertrand (Open VLD) — © Ivan Put

Testaankoop noemt het nieuwe protocol over spaarrekeningen ‘een stap terug’. De banken hebben met de regering afgesproken om te snoeien in de wildgroei van spaarboekjes. Maar in de praktijk zal de onduidelijkheid toenemen, vreest Testaankoop.

Ruben Mooijman

Heel wat afspraken in het nieuwe akkoord zijn een lege doos, stelt de consumentenorganisatie vast. Zo beloven de banken voortaan niet meer dan vier verschillende spaarrekeningen aan te bieden. Maar in de praktijk doen bijna alle banken dat nu al. De spaarcalculator, waar de banken hun klanten naar zullen verwijzen, bestaat al tien jaar. Maar het grootste probleem met het protocol is volgens Testaankoop dat de verwarring blijft bestaan die het gevolg is van de getrouwheidspremie.

De vandaag aangekondigde afspraken tussen de banken en de regering, zijn het gevolg van de vaststelling dat de banken traag waren met het verhogen van de spaarrekeningen. De regering beloofde afgelopen zomer maatregelen te nemen. De staatsbon op 1 jaar was er één van, de verbeterde transparantie is nu een tweede maatregel. Door het protocol over verhoogde transparantie bij de banken, zou het makkelijker moeten worden om spaarformules te vergelijken. Dat moet ertoe leiden dat er meer concurrentie ontstaat. ‘Consumenten die weten wat ze van hun bank mogen verwachten, zorgen voor meer concurrentie en op termijn ook voor betere voorwaarden’, vermoedt staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD).

Testaankoop vreest dat er van de goede voornemens niets terecht zal komen. De vereiste dat basisrente en getrouwheidspremie voortaan zowel afzonderlijk als samen moeten vermeld, zal juist tot meer verwarring leiden. ‘Tot nu toe was het immers verboden om de twee tarieven bij elkaar op te tellen, aangezien de getrouwheidspremie aan voorwaarden is gebonden’, aldus de organisatie.

In de afspraken wordt de aanbeveling genegeerd die de Mededingingsautoriteit begin november publiceerde. De concurrentiewaakhond stelde juist voor om de getrouwheidspremie af te schaffen, zodat er één tarief ontstaat. Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) had de Mededingingsautoriteit om advies gevraagd, maar slaat dat nu in de wind. Banken zijn juist dol op de getrouwheidspremie, omdat die het schuiven met spaargeld onaantrekkelijk maakt. De premie is pas verworven als het geld een jaar blijft staan.

Testaankoop stelt voor de aanbeveling wel uit te voeren. ‘Dit akkoord biedt geen enkele oplossing voor het gebrek aan concurrentie op de markt van spaarproducten’, aldus woordvoerster Laura Clays.

Adblock test (Why?)


Testaankoop vernietigend over akkoord spaarrekeningen - De Standaard
Read More

Beperking tot vier spaarrekeningen raakt alleen ING - De Tijd

Om een wildgroei in hun aanbod te vermijden mogen banken voortaan nog maar vier in plaats van zes verschillende gereglementeerde spaarboekjes aanbieden. Op dit moment raakt dat alleen ING.

Adblock test (Why?)


Beperking tot vier spaarrekeningen raakt alleen ING - De Tijd
Read More

Wednesday, November 29, 2023

België opvallend kwetsbaar voor vergrijzingskost | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. België opvallend kwetsbaar voor vergrijzingskost | Binnenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. BEKIJK - Langer werken of pensioenen naar beneden  Trends Kanaal Z
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

België opvallend kwetsbaar voor vergrijzingskost | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

De Sutter: 'Subsidie voor krantenbedeling schrappen is geen optie' - De Tijd

Terwijl de liberalen aandringen op een herziening van het krantencontract en de bijbehorende subsidies, is dat voor de bevoegde minister Petra De Sutter (Groen) geen optie.

Adblock test (Why?)


De Sutter: 'Subsidie voor krantenbedeling schrappen is geen optie' - De Tijd
Read More

Premier Alexander De Croo blikt vooruit naar klimaatconferentie in Dubai: "Strengere doelstellingen zijn niet nodig" - VRT.be

Strengere klimaatdoelstellingen zijn volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) niet meteen nodig. "Scherpere doelstellingen uitspreken is makkelijk als politicus. De moeilijkheid ligt in hoe we de huidige doelstellingen zullen realiseren." Hij roept de Europese Unie op om de klimaatwetgeving "minder stijf" te maken.

De Croo trekt donderdag naar Dubai voor de klimaattop COP28. Voor zijn afreis zat de premier samen met vertegenwoordigers van onder meer BASF, Besix en Jan De Nul.

De premier is van mening dat de huidige Europese klimaatambities goed zijn, maar dat de moeilijkheid vooral in de realisering ervan ligt. Daarom is het volgens hem van cruciaal belang dat de industrie een financieel duwtje in de rug krijgt.

"Niet voor klimaatpanikeurs"

Op dat vlak ziet De Croo een belangrijke rol weggelegd voor de Europese Unie. Die moet "meer de wortel hanteren dan de stok". Momenteel is de klimaatwetgeving te stijf en wordt er daardoor te weinig ruimte gelaten voor de industrie, vindt hij. Dat terwijl in de Verenigde Staten - met de Inflation Reduction Act (IRA) - en in China de industrie wel een handje wordt geholpen.

Daarom roept De Croo op tot een "Clean Industry Act" die de industrie in Europa moet helpen om de nodige investeringen te doen. "Want als de industrie Europa verlaat, dan verliezen we allemaal."

De premier ziet een klimaattop dan ook als een bijeenkomst die "niet voor klimaatontkenners, maar ook niet voor klimaatpanikeurs" is. Maar wel voor "zij die begrijpen dat er oplossingen moeten komen". En daarvoor kijkt De Croo dus voornamelijk in de richting van technologie en innovatie.

"Stoppen arrogant te zijn"

Dat de klimaattop dit jaar in Dubai plaatsvindt en wordt voorgezeten door Sultan al-Jaber, de CEO van het staatsoliebedrijf Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), vormt voor De Croo geen struikelblok.

"We moeten stoppen met zo arrogant te zijn dat zo'n evenementen enkel in Europa gehouden kunnen worden." Volgens de premier moeten we net de opportuniteit grijpen. De Verenigde Arabische Emiraten nemen volgens hem namelijk de regio op sleeptouw door onder meer de opbrengsten uit de fossiele industrie te investeren in hernieuwbare energie.

Paus zegt af

Meer dan 140 staatshoofden en regeringsleiders zakken de komende dagen naar Dubai af om hun plannen toe te lichten tijdens de "World Climate Action Summit" op de VN-klimaattop COP28.

Aanvankelijk zou ook paus Franciscus van de partij zijn geweest, maar die zegt zijn reis af op doktersadvies. Volgens woordvoerder Matteo Bruni is de algemene gezondheidstoestand van de kerkvorst wel verbeterd. Franciscus had de voorbije dagen last van de luchtwegen en vertoonde griepsymptomen. Zijn artsen hebben hem echter afgeraden de verplaatsing naar Dubai te maken. Hij zou de eerste paus ooit zijn geweest die de klimaatconferentie toesprak.

Adblock test (Why?)


Premier Alexander De Croo blikt vooruit naar klimaatconferentie in Dubai: "Strengere doelstellingen zijn niet nodig" - VRT.be
Read More

Omtzigt wil “op dit moment” niet onderhandelen met PVV van Geert Wilders - Het Nieuwsblad

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, is “op dit moment” niet klaar om te onderhandelen over de vorming van een nieuwe Nederlandse regering. Omtzigt heeft die boodschap woensdag overgebracht aan verkenner Ronald Plasterk, zo deelde hij na afloop van dat gesprek mee aan de Nederlandse media.

Omtzigt ziet nog steeds belemmeringen voor een coalitie met de extreemrechtse PVV van Geert Wilders, onder meer op het gebied van de rechtsstaat. “Het lijkt ons goed dat er eerst een informateur benoemd wordt die langs de lijnen van de inhoud gaat verkennen welke oplossingen de partijen willen voor de maatschappelijke problemen”, zo wordt Omtzigt geciteerd door de Nederlandse omroep NOS. Hoe dat precies moet verlopen, werd niet duidelijk.

Wilders had tijdens de campagne laten weten bijvoorbeeld zijn standpunten rond de islam voorlopig in de ijskast te zetten. Maar Omtzigt wil meer helderheid over wat de PVV-leider daar precies mee bedoelt. Tot die tijd wil NSC niet praten over een meerderheids- of minderheidsregering. In de tussentijd vindt Omtzigt dat twee informateurs bij alle partijen moet informeren wat de grote opgaven voor Nederland zijn. Hij wil gerust zelf voorstellen doen voor kandidaat-informateurs, zo gaf hij ook mee.

Brief

In een brief aan de verkenner geeft Omtzigt huiswerk mee aan Wilders. “In de ogen van de NSC-fractie moet er eerst helderheid komen over de vraag of en hoe de PVV een verbindende rol gaat spelen in de samenleving en in een mogelijk samenwerkingsverband”, schrijft Omtzigt. “Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn en vanuit welke bestuurscultuur en uitgangspunten de partij de komende jaren een constructieve bijdrage wil leveren aan het landsbestuur.”

Los van de vraag over wat de nieuwe koers van Wilders precies behelst, geeft Omtzigt aan dat hij sowieso “politiek-inhoudelijk veel obstakels” ziet om met de PVV samen te werken. Hij heeft het onder meer over de steun aan Oekraïne, “speculaties over een Nexit” en “financiële degelijkheid”. Omtzigt concludeert: “Al met al ziet de NSC-fractie nu geen basis om onderhandelingen te starten met de PVV over een meerderheidsregering of een minderheidsregering.”

Tweede gespreksronde

Verkenner Plasterk laat na zijn eerste dag gesprekken weten dat hij verwacht nog wel een tweede gespreksronde nodig te hebben met “een deel van de partijleiders”. De komende dagen spreekt hij eerst nog met de leiders van alle andere partijen in de Tweede Kamer.

Eerder op woensdag leek de meest logische optie nog een minderheidsregering van PVV, NSC en de BoerBurgerbeweging BBB met (gedoog)steun van de liberale VVD. Dilan Yeşilgöz van VVD houdt vol dat ze niet in een regering wil stappen, maar een centrumrechtse coalitie wel wil steunen.

Adblock test (Why?)


Omtzigt wil “op dit moment” niet onderhandelen met PVV van Geert Wilders - Het Nieuwsblad
Read More

Tuesday, November 28, 2023

Man riskeert vijf jaar cel omdat hij vrouw bij de keel greep: “Hij ontdekte pas jaren na hun trouw dat ze haar eigen baby had vermoord” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Man riskeert vijf jaar cel omdat hij vrouw bij de keel greep: “Hij ontdekte pas jaren na hun trouw dat ze haar eigen baby had vermoord”  Het Laatste Nieuws
  2. Paul D'Hoore over de nieuwe Belgische staatsbons: “Er is een belangrijk verschil met de vorige staatsbon op 1 jaar”  Het Laatste Nieuws
  3. Zes Kempense restaurants voor het eerst opgenomen in culinaire gids Gault & Millau  Het Laatste Nieuws
  4. Coke op café, 'hulp' uit Holland en de buurt rond het Brugse Breydelstadion in puin: worden 13 hooligans daar vandaag alsnog voor gestraft?  Het Laatste Nieuws
  5. Man voor rechter omdat hij vrouw van babymoord bij keel greep: “Te veel frustraties hadden zich opgestapeld”  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Man riskeert vijf jaar cel omdat hij vrouw bij de keel greep: “Hij ontdekte pas jaren na hun trouw dat ze haar eigen baby had vermoord” - Het Laatste Nieuws
Read More

Bandenfabrikant Michelin sluit drie Duitse fabrieken - Het Nieuwsblad

© Shutterstock

De Franse bandenfabrikant Michelin wil drie fabrieken in Duitsland sluiten. Het concern wil snoeien in zijn kosten en de Duitse activiteit is niet concurrentieel genoeg, klonk het dinsdag. Door de sluiting verliezen zo’n 1.410 mensen hun baan.

Bron: BELGA

Het gaat om de fabrieken in Karlsruhe, Trier en Homburg. De activiteit zal er geleidelijk worden afgebouwd om eind 2025 volledig te stoppen. Het klantencentrum van Michelin verhuist op zijn beurt van Karlsruhe naar Polen, waardoor 122 bedienden worden getroffen.

Michelin verwijst voor de beslissing naar de toegenomen import van goedkope vrachtwagenbanden uit lageloonlanden. Ook de hogere productiekosten wegen op de concurrentiekracht en het marktaandeel, luidt het. Het bedrijf zet dit jaar 425 miljoen euro opzij om de herstructurering te betalen. Samen met de vakbonden zal er gezocht worden naar alternatieve tewerkstelling op de getroffen sites.

De Duitse industrie heeft het al een tijdje moeilijk, onder meer door de hoge energiekosten en dalende exportvraag.

Adblock test (Why?)


Bandenfabrikant Michelin sluit drie Duitse fabrieken - Het Nieuwsblad
Read More

Monday, November 27, 2023

'Comme Chez Soi' verloor twee Michelinsterren, maar nu is er opnieuw hoop: Laurence Wynants bekroond tot 'Gastvrouw van het Jaar' - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'Comme Chez Soi' verloor twee Michelinsterren, maar nu is er opnieuw hoop: Laurence Wynants bekroond tot 'Gastvrouw van het Jaar'  Het Laatste Nieuws
  2. Frank Wu heeft fulltime job en geen koksdiploma, maar scoort met Wu-Shi in Gault&Millau: “Ik spaar mijn verlof op om extra dag te openen in de zomer”  Het Laatste Nieuws
  3. Van “helemaal in de verdoemenis gereden” tot “hij wordt een grote”: het seizoensrapport van onze F1-watcher  Het Laatste Nieuws
  4. Dit is het mooiste terras van het jaar volgens Gault&Millau: “Aan de kust willen mensen buiten zitten, óók in de winter”  Het Laatste Nieuws
  5. Restaurant Table 22 krijgt met 12/20 voor het eerst plekje in Gault&Millau: “Werken hier zonder menu's, gasten moeten kunnen eten waar ze zin in hebben”  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

'Comme Chez Soi' verloor twee Michelinsterren, maar nu is er opnieuw hoop: Laurence Wynants bekroond tot 'Gastvrouw van het Jaar' - Het Laatste Nieuws
Read More

Gelekte documenten: organisatie van klimaatconferentie was van plan om rol als gastland te gebruiken voor oliedeals - VRT.be

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waren van plan om hun positie als gastheer voor de klimaatconferentie te misbruiken om olie- en gasdeals af te spreken. Dat blijkt althans uit documenten die gelekt zijn door een klokkenluider en waarover het Centre for Climate Reporting en de Britse omroep BBC berichten: "Dit doet je even naar adem happen". 

Het Centre for Climate Reporting (CCR) is een onafhankelijke organisatie voor onderzoeksjournalistiek over klimaatonderwerpen. Een anonieme klokkenluider heeft ruim 150 pagina's aan interne documenten vrijgegeven van de organisatie van de klimaatconferentie in Dubai (COP28). 

Uit de documenten blijkt dat COP-voorzitter Sultan al-Jaber van de VAE, die tevens voorzitter is van het staatsoliebedrijf Adnoc, wou gaan lobbyen voor olie- en gascontracten binnen het kader van voorbereidende gesprekken voor COP28. "Hij probeerde de voorbereidende meetings als hefboom te gebruiken om contracten voor Adnoc in de wacht te slepen," schrijft het CCR.

Zo stond er een gesprek op de agenda met China. Adnoc zou samen met de Chinezen "internationale opportuniteiten willen bekijken voor vloeibaar gas (lng) in Mozambique, Canada en Australië."

We kunnen samen opportuniteiten voor vloeibaar gas bekijken in Australië, Mozambique en Canada

De organisatie van de COP28 in een intern agendapunt over samenwerking met China

In andere documenten staat bijvoorbeeld dat het nuttig kan zijn om een Colombiaanse minister te vertellen dat Adnoc "klaarstaat" om Colombia te ondersteunen als het fossiele brandstoffen wil gebruiken.

In totaal zouden er met zeker 15 landen gesprekken op de rol hebben gestaan. Adnoc zou zich daarin aanprijzen als een goede partner om mee samen te werken voor fossiele-brandstofprojecten.

En er is meer. Uit andere documenten blijkt dat de VAE gesprekken voorbereidde om te lobbyen voor Masdar, het nationale energiebedrijf voor hernieuwbare energie. Zeker bij meetings met 20 landen zou dat het geval geweest zijn. 

Landen weigeren commentaar

In hoeverre de beïnvloeding van al-Jaber gelukt is of eventueel tot deals heeft geleid, is niet duidelijk. De BBC en het CCR hebben heel wat gesprekspartners opgebeld, maar de meesten weigerden commentaar.

Andere landen ontkenden dat er over commerciële deals is gesproken met al-Jaber, nog andere zeiden dat de gesprekken nooit plaatsvonden. Maar in minstens twee gevallen kregen de BBC en het CCR bevestigd dat er wel degelijk lobbygesprekken plaatsvonden. 

"Privégesprekken zijn privé"

Het bureau van de Verenigde Naties dat instaat voor de organisatie van de klimaatconferentie (COP28) zei in een reactie dat van "een gastland altijd verwacht wordt een volledig neutrale positie in te nemen", zonder dus zichzelf te bevoordelen. 

Een woordvoerder van COP28 heeft intussen gezegd dat de documenten "niet juist zijn en niet gebruikt zijn tijdens vergaderingen" en zegt "heel ontgoocheld te zijn dat de BBC het materiaal niet beter heeft gecheckt".  

Het is heel ontgoochelend dat de BBC niet-gecheckte documenten gebruikt

Woordvoerder van COP28

De VAE zelf ontkende tegenover de BBC niet dat sommige voorbereidende vergaderingen gebruikt werden voor zakengesprekken, maar voegde eraan toe dat "privégesprekken privé zijn".

Ze weigerden om verdere commentaar te geven over wat er tijdens de meetings was gezegd. Maar de focus zou hebben gelegen op "betekenisvolle klimaatinspanningen". 

Voorzitter al-Jaber kwam eerder al in opspraak

Het is niet de eerste keer dat de organisatie van COP28 in opspraak komt. Eerder kwam de Britse krant The Guardian al met onthullingen over de dubieuze rol van COP28-voorzitter Sultan al-Jaber.

Al-Jaber zou zijn rol als COP-voorzitter en voorzitter van het staatsoliebedrijf Adnoc onvoldoende gescheiden kunnen houden. 

Dit doet je even naar adem happen 

Michael Jacobs van Sheffield University is een expert internationale klimaatpolitiek

Dit nieuwe verhaal brengt de reputatie van al-Jaber verder schade toe en geeft opnieuw een knauw aan de geloofwaardigheid van olie- en gasexporteur VAE als gastland van een klimaatconferentie.

COP28 is een belangrijk forum om, zoals wetenschappers al lang vragen, zo snel mogelijk af te stappen van fossiele brandstoffen om de klimaatopwarming een halt toe te roepen. Al-Jaber zou dus, net in zijn rol voor de VN, het tegendeel hebben gedaan. 

Professor Michael Jacobs van de universiteit van Sheffield zegt dat de jongste onthullingen over al-Jaber "je naar adem doen happen omdat zijn gedrag zo hypocriet is". Ook de milieuorganisatie Greenpeace reageerde al: "Als de beschuldigingen kloppen, dan is dit totaal onaanvaardbaar en een echt schandaal", klinkt het. 

Adblock test (Why?)


Gelekte documenten: organisatie van klimaatconferentie was van plan om rol als gastland te gebruiken voor oliedeals - VRT.be
Read More

Sunday, November 26, 2023

Man (41) in Frankrijk bekent dat hij zijn drie dochters (4, 10 en 11) heeft gedood - Het Nieuwsblad

© Shutterstock

In Frankrijk heeft een 41-jarige man bekend dat hij zijn drie dochters van 4, 10 en 11 jaar heeft gedood. De man ging zich zelf aanbieden bij de politie. Hij stond al bekend voor familiaal geweld.

Bron: BELGA, Le Parisien

Het parket bevestigde dat de meisjes zijn overleden. De vader had zich zondagnamiddag aangeboden in een commissariaat in Dieppe, in Normandië. Hij verklaarde er dat hij zijn kinderen had gedood. In zijn huis trof de politie vervolgens de overleden meisjes aan. 

Volgens het parket van Créteil werden de drie kinderen thuis huis gevonden: één op de zetel, de andere twee onder een deken. Twee van hen waren overleden ten gevolge van steekwonden.

“We weten nog steeds niet op welke school de drie meisjes zaten, maar vanaf maandagochtend zullen er uiteraard psychologische begeleidingseenheden worden ingezet na dit verschrikkelijke familiedrama”, belooft Luc Carvounas (PS), de burgemeester van Alfortville.

In het verleden was de man al veroordeeld geweest voor verschillende feiten van huiselijk geweld. Het is niet duidelijk waar de moeder van de kinderen zich bevindt. Zondagmiddag laat werd de moeder nog steeds gezocht door de politie. De politie vreest dat zij ook het slachtoffer is geworden van geweld. Ze woont in Marolles-en-Brie, ook in de Val-de-Marne.

“Ik kan het niet geloven”

In Marolles-en-Brie (Seine-et-Marne), waar de meisjes met hun moeder woonden - en waar het stel woonde voordat ze uit elkaar gingen - reageren de inwoners geschokt. “Hij was vreemd,” zegt een buurvrouw. “Soms dronk hij. De politie kwam verschillende keren langs”, klinkt het. De jonge vrouw, die de 36-jarige moeder Samira wel eens tegen het lijf liep, herinnert zich: “Ik zag de meisjes vorige week, op een avond toen ik op weg was van mijn werk naar huis. Ik kan niet geloven dat ze dood zijn. Aan een gele vuilnisbak voor de voordeur van het huisje waar de drie meisjes woonden, hing een roze paraplu met eenhoorns erop.”

Adblock test (Why?)


Man (41) in Frankrijk bekent dat hij zijn drie dochters (4, 10 en 11) heeft gedood - Het Nieuwsblad
Read More

Nederlandse verkenner gaat door, ondanks beschuldigingen van fraude - De Morgen

NieuwsNederlandse verkiezingen

PVV-senator Gom van Strien. Beeld AFP
PVV-senator Gom van Strien.Beeld AFP

Gom van Strien, de PVV-senator die in Nederland aan de slag gaat als verkenner, wordt door zijn voormalige werkgever beschuldigd van fraude. Hij gaat desondanks door met zijn werk als verkenner.

Van Strien kijkt de komende weken naar de mogelijkheden om een coalitie te vormen na de grote overwinning van zijn partij, de radicaal-rechtse PVV. De Nederlandse krant NRC onthulde vandaag dat Utrecht Holdings, een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis van Utrecht, in maart aangifte deed tegen Van Strien. Het bedrijf verdacht hem van “oplichting en omkoping in verband met aandelentransacties".

Volgens documenten in handen van NRC speelde Van Strien de aandelen van bedrijven die zijn ontstaan uit de universiteit of het ziekenhuis door naar een extern bedrijf. Van dit externe bedrijf was 32% van de aandelen in handen van zijn echtgenote. De andere aandeelhouders waren een oud-buurman en vriend van Van Strien, en diens zus.

Van Strien ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. “De beschuldigingen zijn in mijn ogen ongegrond en ik neem daar met kracht afstand van", reageert hij.

Deze zondag heeft hij overleg gehad met PVV-leider Wilders en de voorzitter van de Kamer, Vera Bergkamp. Daarna heeft hij besloten dat hij maandag gewoon aan de verkennende gesprekken begint.

Adblock test (Why?)


Nederlandse verkenner gaat door, ondanks beschuldigingen van fraude - De Morgen
Read More

Wat is er nu precies gebeurd, daar met OpenAI? - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. Wat is er nu precies gebeurd, daar met OpenAI?  De Standaard
  2. Personeel OpenAI waarschuwde bestuur voor potentieel immense AI-doorbraak vóór ontslag CEO Sam Altman  Business AM
  3. Een ontslagen werknemer opnieuw aannemen, kan dat?  De Tijd
  4. Hoe gevaarlijk is Sam Altman, de ceo van OpenAI?  Knack.be
  5. Van plots ontslag tot personeelsopstand, 106 uur crisis bij OpenAI  NOS
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Wat is er nu precies gebeurd, daar met OpenAI? - De Standaard
Read More

Saturday, November 25, 2023

Antwerpen voert fietshelmverplichting voor stadspersoneel in, Groen is tégen: “Dat doet het aantal fietsers dalen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Antwerpen voert fietshelmverplichting voor stadspersoneel in, Groen is tégen: “Dat doet het aantal fietsers dalen”  Het Laatste Nieuws
  2. Burgemeester niet blij met 57/100 voor Erpe-Mere in HLN Gemeenterapport: “Verrassend, merkwaardig en deels onterecht”  Het Laatste Nieuws
  3. Wat te doen in Leuven en het Hageland dit weekend: van een Tiny Desk Concert tot het huis van de Sint  Het Laatste Nieuws
  4. Antwerpen voert helmverplichting voor fietsend stadspersoneel in, Groen is tégen: “Dit is totale belangenvermenging”  Het Laatste Nieuws
  5. Gemeenteraadsleden vergaderen achter gesloten deuren over Tragel: “Vermoedelijk uit schaamte voor de stilstand”  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Antwerpen voert fietshelmverplichting voor stadspersoneel in, Groen is tégen: “Dat doet het aantal fietsers dalen” - Het Laatste Nieuws
Read More

Birkenstock stopt met leveringen aan kleine winkels in België - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Birkenstock stopt met leveringen aan kleine winkels in België  Het Laatste Nieuws
  2. Verschillende schoenwinkels mogen geen Birkenstocks meer verkopen, ook Antwerpse winkels getroffen  Gazet van Antwerpen
  3. Birkenstock legt Belgische schoenwinkels droog  De Standaard
  4. Birkenstock zet Belgische winkeliers op staande voet aan de deur  De Tijd
  5. De ene schoenenwinkel mag geen Birkenstocks meer verkopen, de andere wel: “Weet jij wat een lifestylewinkel is? Die zever moet ik allemaal niet horen”  Gazet van Antwerpen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Birkenstock stopt met leveringen aan kleine winkels in België - Het Laatste Nieuws
Read More

Friday, November 24, 2023

'Amazon krijgt van EU onvoorwaardelijke toestemming voor overname Roomba-maker' - Tweakers

Amazon krijgt mogelijk toestemming van de Europese Unie om Roomba-maker iRobot over te nemen. Dat melden ingewijden aan persbureau Reuters. De EU zou voor die goedkeuring geen verdere voorwaarden of eisen stellen aan Amazon.

Drie bronnen vertellen aan Reuters dat Amazon de Europese goedkeuring gaat krijgen voor zijn iRobot-overname. De Europese Commissie waarschuwde in juli dat de overname mogelijk de concurrentie op het gebied van robotstofzuigers kan verminderen en de dominante positie van Amazon op het gebied van online marktplaatsen kan versterken. De EU was ook bang dat Amazon Roomba-ondersteuning voor slimme assistenten zou kunnen beperken tot zijn eigen Alexa.

Het EU-onderzoek werd in september echter stilgelegd, waarna de EU meer info vroeg aan de twee bedrijven. Europa zou uiterlijk 14 februari een besluit nemen over de deal. Woordvoerders van de Europese Commissie wilde niet reageren op vragen van Reuters. Amazon was niet beschikbaar voor commentaar, schrijft het persbureau.

Amazon kondigde augustus vorig jaar aan dat het iRobot, het bedrijf achter de Roomba-stofzuigers, wil overnemen voor 1,7 miljard dollar. Verschillende concurrentietoezichthouders zouden onderzoek gaan doen naar de overname. De regelgevers zijn onder meer bang voor de privacygevolgen. De toezichthouders bekeken bijvoorbeeld de mogelijkheid voor Roomba-stofzuigers om foto's te kunnen maken terwijl ze door een woning bewegen, naast mogelijke concurrentiebelemmering via de Alexa-spraakassistent.

Adblock test (Why?)


'Amazon krijgt van EU onvoorwaardelijke toestemming voor overname Roomba-maker' - Tweakers
Read More

Elia gaat komende vijf jaar bijna 10 miljard euro investeren in ons land - Het Nieuwsblad

© ANP / Peter Hilz

De hoogspanningsbeheerder Elia plant in de periode 2024-2028 voor 9,4 miljard euro aan investeringen in België. Dat blijkt uit een update van de investeringsplannen van de groep.

Bron: BELGA

Eerder was al bekend dat Elia in de gereguleerde periode 2024-2027 6,4 miljard euro gaat investeren in het hoogspanningsnet. Voor de periode 2024-2028 loopt dat op tot 9,4 miljard euro. “Dit is voornamelijk het gevolg van een extra jaar met hoge investeringsuitgaven in 2028 en hogere kosten door schaarsteproblemen en inflatie bij enkele grote projecten”, aldus de groep in een verduidelijking.

Een groot deel van de extra investeringen gaan naar het energie-eiland dat Elia wil bouwen voor onze kust.

De investeringen die Elia plant in Duitsland - waar het bedrijf ook hoogspanning bouwt en beheert - lopen zelfs op tot 20,7 miljard euro de komende vijf jaar.

Adblock test (Why?)


Elia gaat komende vijf jaar bijna 10 miljard euro investeren in ons land - Het Nieuwsblad
Read More

Thursday, November 23, 2023

Alweer valt een topman van zijn voetstuk: wat betekent dat voor de cryptowereld? - De Standaard

De StandaardAnalyse Crypto

Changpeng Zhao, nu ex-ceo van Binance. — © ap

Met Changpeng Zhao, de ceo van Binance, moet weer een van de machtigste crypto-ondernemers ter wereld aftreden. Het is een nieuw teken dat de overheden de cryptowereld écht willen zuiveren. De koersen van de cryptomunten hielden stand.

Nico Tanghe

Adblock test (Why?)


Alweer valt een topman van zijn voetstuk: wat betekent dat voor de cryptowereld? - De Standaard
Read More

Wilders' plannen: 'Kiezer heeft economische paragraaf in PVV-programma overgeslagen' - Trends

[unable to retrieve full-text content]

  1. Wilders' plannen: 'Kiezer heeft economische paragraaf in PVV-programma overgeslagen'  Trends
  2. Verkiezingswinnaar PVV erg pro-luchtvaart  Luchtvaartnieuws.nl
  3. Plannen PVV-leider Geert Wilders: 140 km/h en goedkoper tanken  Autovisie
  4. BEKIJK - Dit zijn de economische beloften van Geert Wilders  Trends Kanaal Z
  5. Fragmenten - Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de economie?  NPO Radio 1
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Wilders' plannen: 'Kiezer heeft economische paragraaf in PVV-programma overgeslagen' - Trends
Read More

Wednesday, November 22, 2023

Eerste exitpoll: PVV van Geert Wilders lijkt grootste partij te worden bij Nederlandse verkiezingen - De Morgen

NieuwsNederland

Geert Wilders en zijn PVV zijn de grote winnaar van de verkiezingen in Nederland. Beeld AP
Geert Wilders en zijn PVV zijn de grote winnaar van de verkiezingen in Nederland.Beeld AP

De PVV van Geert Wilders lijkt de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Nederland. Dat blijkt uit de eerste exitpoll. De regeringspartijen verliezen fors. Het gaat om voorlopige resultaten. De definitieve uitslag zal vannacht of morgenvroeg bekend zijn.

De eindsprint van Geert Wilders heeft een maximaal effect gehad: op basis van de eerste exitpoll lijkt de PVV met 35 zetels de grootste partij te worden. GroenLinks-PvdA en VVD volgen met respectievelijk 25 en 24 zetels. Nieuwkomer NSC, de partij van Pieter Omtzigt, komt in deze exitpoll als vierde partij uit de bus met 20 zetels.

Het zou de eerste keer zijn dat de PVV de grootste fractie in de Tweede Kamer heeft en überhaupt de eerste keer dat een radicaal-rechtse partij de grootste wordt bij Tweede Kamer-verkiezingen. Het zou voor Wilders bovendien zijn beste resultaat ooit zijn: de beste verkiezingsuitslag voor de PVV was tot dusver in 2010, toen kreeg de partij 24 zetels.

Tussen de vierde partij, NSC, en de kleinere partijen zit in de exitpoll een flink gat: de eerstvolgende partijen zijn D66 met 10 zetels (bij de vorige verkiezingen waren dat er 24) en BBB met 7 zetels (voorheen 1). Daarna volgen het CDA en de SP, allebei met 5 zetels

FvD, CU, PvdD, Denk en SGP halen allen 3 zetels. Volt haalt 2 zetels. 50Plus en JA21 winnen 1 zetel. Als deze exitpoll overeenkomt met de uiteindelijke verkiezingsuitslag komen BIJ1 en BVNL niet terug in de Tweede Kamer.

Over het algemeen zijn de exitpolls van Ipsos een goede graadmeter voor de daadwerkelijke uitslag. Meestal verschilt de uitslag één zetel per partij; het kan er dus één meer of één minder worden. In uitzonderlijke gevallen is het verschil tussen de exitpoll en de uitslag twee zetels of meer, zoals in 2021 toen D66 drie zetels minder behaalde dan voorspeld werd.

Regering afgestraft

De eerste exitpoll wijst uit dat de huidige coalitie, die nu 77 zetels heeft in de Tweede Kamer, meer dan 30 zetels verliest. De VVD raakt in de exitpoll van Ipsos 13 zetels kwijt, D66 verliest er zelfs 14. Ook de andere twee coalitiepartijen verliezen. Voor het CDA zou 5 zetels de slechtste uitslag ooit zijn. ChristenUnie zou teruggaan van 5 naar 3.

Waarschijnlijk is er pas vannacht een eerste prognose van de verkiezingsuitslag op basis van de tot dan toe getelde stemmen. Morgen is er een definitieve prognose, maar de definitieve uitslag wordt pas volgende week vrijdag vastgesteld door de Kiesraad.

Wilders: ‘We willen besturen. En met 35 zetels gaan wij besturen’

Geert Wilders heeft al een overwinningsspeech gehouden. “Ik zeg jullie: de kiezer heeft vanavond gesproken. De kiezer heeft gezegd: ‘We zijn het spuugzat. We willen dat die Nederlander weer op 1 komt te staan.’ We gaan ervoor zorgen dat Nederland weer van de Nederlanders wordt en dat die asieltsunami gestopt wordt.”

“We gaan er op een serieuze manier ons best voor doen dat de hoop van die mensen wordt waargemaakt. Ik doe een oproep aan de andere partijen. Tot nu toe hadden we een campagne. Nu is de campagne voorbij en zullen we met elkaar naar overeenkomsten moeten zoeken en zullen we met elkaar moeten samenwerken.”

Geert Wilders in zijn overwinningsspeech. Beeld AP
Geert Wilders in zijn overwinningsspeech.Beeld AP

“We zijn totaal niet meer te negeren en willen samenwerken met andere partijen. Iedere partij, ook de onze, zal over zijn schaduw heen moeten springen. We willen besturen. En met 35 zetels gaan wij besturen. Het zou ondemocratisch zijn om de kiezer buitenspel te zitten.”

Wilders noemt de verkiezingsuitslag “een enorm compliment, maar ook een enorme verantwoordelijkheid voor iedere PVV’er. We zullen ons best doen om het waar te maken.”

“Voor ons valt de uitslag tegen”, erkent PVV-leider Dilan Yeşilgöz. “Er zitten grote lessen in voor de politiek. Er is onvoldoende geluisterd naar de mensen en er zijn onvoldoende werkbare oplossingen voorgesteld.” Het initiatie ligt niet bj haar partij, zegt Yeşilgöz. “Het voortouw ligt niet bij ons. “

Welke coalities zijn mogelijk?

Het vormen van een coalitie leek op basis van de peilingen al heel lastig, maar zal met de uitslag van de exitpoll nog veel moeilijker worden. Van de drie grootste partijen na de PVV hebben twee partijen gezegd niet met Geert Wilders in een kabinet te willen samenwerken: GroenLinks-PvdA en NSC. De VVD heeft bij monde van lijsttrekker Yesilgöz aangegeven niet onder premier Wilders te willen dienen, maar de partij niet categorisch uitgesloten.

Een regering zonder de PVV is mogelijk, maar ook ingewikkeld. GroenLinks-PvdA (26), VVD (23) en NSC (20) hebben gezamenlijk 69 zetels. Mocht bijvoorbeeld D66 (10 zetels) zich daarbij aansluiten, dan is er wel een meerderheid van 79 zetels.

Een rechtse regering met PVV (35), VVD (23), BBB (7), JA21 (1) en FVD (3) komt uit op 66 zetels, op basis van de exitpoll.

Adblock test (Why?)


Eerste exitpoll: PVV van Geert Wilders lijkt grootste partij te worden bij Nederlandse verkiezingen - De Morgen
Read More

Grootste cryptobeurs ter wereld betaalt één van de grootste schikkingen uit de geschiedenis - VRT.be

Zowel het bedrijf Binance als oprichter Changpeng Zhao moeten monsterbedragen betalen na een jarenlang onderzoek van het Amerikaanse gerecht. Het bedrijf nam amper maatregelen om witwassen van geld tegen te gaan. Binance bleek van grote waarde voor hackers, terroristen, drugshandelaars en kindermisbruikers.

Miljardair Changpeng Zhao en zijn bedrijf Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, hebben schuldig gepleit op aanklachten van de Amerikaanse openbare aanklager over witwassen van geld. Het is onderdeel van een schikking die de federale overheid trof met Binance en CZ, zoals Changpeng Zhao in de cryptowereld bekendstaat. Hij riskeert ook nog een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Binance stemt ermee in om 3,7 miljard euro te betalen. Zhao moet aftreden als CEO en zal ook ongeveer 18 miljoen euro moeten betalen. Verder moet het bedrijf meer doen om het witwassen van geld en omzeilen van sancties tegen te gaan.

Jarenlang onderzoek

De schikking is het einde van een onderzoek dat jarenlang liep. De bevindingen waren niet min. Binance heeft een veel te laks anti-witwasbeleid gevoerd. Criminelen konden makkelijk transacties uitvoeren met geld dat ze uit illegale activiteiten haalden.

Zo hielp het bedrijf mee aan een scala criminele bezigheden, van drugshandel tot kindermisbruik. Ook terreurorganisaties als Al Qaeda, IS en Hamas maakten gebruik van het cryptoplatform. Bovendien kon Binance worden gebruikt om internationale sancties te omzeilen, waar Noord-Korea onder andere van kon profiteren.

"Binance werd deels de grootste cryptobeurs ter wereld vanwege de misdaden die het beging – nu betaalt het een van de grootste bedrijfsboetes in de geschiedenis van de VS", zei minister van Justitie Merrick Garland in een verklaring. 

In een reactie laat het bedrijf weten: "Binance groeide wereldwijd in een extreem snel tempo… [en] nam onderweg misplaatste beslissingen. Vandaag neemt Binance de verantwoordelijkheid voor dit afgelopen hoofdstuk."

Adblock test (Why?)


Grootste cryptobeurs ter wereld betaalt één van de grootste schikkingen uit de geschiedenis - VRT.be
Read More

Tuesday, November 21, 2023

Argentijnse beurs schiet als raket omhoog na verkiezing van nieuwe president - Het Nieuwsblad

Na de verkiezing van de populistische ultraliberale Javier Milei als president van Argentinië is de beurs in het Zuid-Amerikaanse land dinsdag als een raket omhooggeschoten. De sterindex in Buenos Aires, Merval, veerde kort na de openingsbel tot wel 22 procent op.

Maandag bleef de Argentijnse beurs wegens een feestdag dicht, en gingen Argentijnse aandelen in het buitenland al flink omhoog. Dinsdag volgde ook de Argentijnse beurs. Zo koerste energiemaatschappij YPF tot wel 39 procent hoger. Milei hintte eerder al op een privatisering van het concern. Sectorgenoot Pampa Energia steeg intussen met wel 21 procent, en stroomleverancier Central Puerto met tot 19 procent.

Daarnaast werden onder andere Telecom Argentina, vastgoedreus IRSA, en landbouwconcern Credsud tot wel een derde meer waard. Staalbedrijf Ternium ging er met 26 procent op vooruit, financieel dienstverlener Grupo Galicia dikte met tot wel 18 procent aan.

Adblock test (Why?)


Argentijnse beurs schiet als raket omhoog na verkiezing van nieuwe president - Het Nieuwsblad
Read More

Argentijnse beurs schiet als een raket omhoog na verkiezing extreemrechtse populist Milei tot president - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Argentijnse beurs schiet als een raket omhoog na verkiezing extreemrechtse populist Milei tot president  Het Laatste Nieuws
  2. 'Argentijnen hebben pijn. Ze hebben niet zozeer voor Milei gestemd als wel tegen het establishment'  De Morgen
  3. De ideeën van de radicale Milei dreigen Argentinië nog meer te verarmen  De Standaard
  4. Kerstmarkt verhuist naar evenementenplein en verlichte kersttruckparade krijgt vervolg  Het Laatste Nieuws
  5. Argentijnse beurs schiet als raket omhoog na verkiezing van nieuwe president  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Argentijnse beurs schiet als een raket omhoog na verkiezing extreemrechtse populist Milei tot president - Het Laatste Nieuws
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...