Rechercher dans ce blog

Wednesday, November 29, 2023

Premier Alexander De Croo blikt vooruit naar klimaatconferentie in Dubai: "Strengere doelstellingen zijn niet nodig" - VRT.be

Strengere klimaatdoelstellingen zijn volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) niet meteen nodig. "Scherpere doelstellingen uitspreken is makkelijk als politicus. De moeilijkheid ligt in hoe we de huidige doelstellingen zullen realiseren." Hij roept de Europese Unie op om de klimaatwetgeving "minder stijf" te maken.

De Croo trekt donderdag naar Dubai voor de klimaattop COP28. Voor zijn afreis zat de premier samen met vertegenwoordigers van onder meer BASF, Besix en Jan De Nul.

De premier is van mening dat de huidige Europese klimaatambities goed zijn, maar dat de moeilijkheid vooral in de realisering ervan ligt. Daarom is het volgens hem van cruciaal belang dat de industrie een financieel duwtje in de rug krijgt.

"Niet voor klimaatpanikeurs"

Op dat vlak ziet De Croo een belangrijke rol weggelegd voor de Europese Unie. Die moet "meer de wortel hanteren dan de stok". Momenteel is de klimaatwetgeving te stijf en wordt er daardoor te weinig ruimte gelaten voor de industrie, vindt hij. Dat terwijl in de Verenigde Staten - met de Inflation Reduction Act (IRA) - en in China de industrie wel een handje wordt geholpen.

Daarom roept De Croo op tot een "Clean Industry Act" die de industrie in Europa moet helpen om de nodige investeringen te doen. "Want als de industrie Europa verlaat, dan verliezen we allemaal."

De premier ziet een klimaattop dan ook als een bijeenkomst die "niet voor klimaatontkenners, maar ook niet voor klimaatpanikeurs" is. Maar wel voor "zij die begrijpen dat er oplossingen moeten komen". En daarvoor kijkt De Croo dus voornamelijk in de richting van technologie en innovatie.

"Stoppen arrogant te zijn"

Dat de klimaattop dit jaar in Dubai plaatsvindt en wordt voorgezeten door Sultan al-Jaber, de CEO van het staatsoliebedrijf Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), vormt voor De Croo geen struikelblok.

"We moeten stoppen met zo arrogant te zijn dat zo'n evenementen enkel in Europa gehouden kunnen worden." Volgens de premier moeten we net de opportuniteit grijpen. De Verenigde Arabische Emiraten nemen volgens hem namelijk de regio op sleeptouw door onder meer de opbrengsten uit de fossiele industrie te investeren in hernieuwbare energie.

Paus zegt af

Meer dan 140 staatshoofden en regeringsleiders zakken de komende dagen naar Dubai af om hun plannen toe te lichten tijdens de "World Climate Action Summit" op de VN-klimaattop COP28.

Aanvankelijk zou ook paus Franciscus van de partij zijn geweest, maar die zegt zijn reis af op doktersadvies. Volgens woordvoerder Matteo Bruni is de algemene gezondheidstoestand van de kerkvorst wel verbeterd. Franciscus had de voorbije dagen last van de luchtwegen en vertoonde griepsymptomen. Zijn artsen hebben hem echter afgeraden de verplaatsing naar Dubai te maken. Hij zou de eerste paus ooit zijn geweest die de klimaatconferentie toesprak.

Adblock test (Why?)


Premier Alexander De Croo blikt vooruit naar klimaatconferentie in Dubai: "Strengere doelstellingen zijn niet nodig" - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...