Rechercher dans ce blog

Wednesday, November 22, 2023

Grootste cryptobeurs ter wereld betaalt één van de grootste schikkingen uit de geschiedenis - VRT.be

Zowel het bedrijf Binance als oprichter Changpeng Zhao moeten monsterbedragen betalen na een jarenlang onderzoek van het Amerikaanse gerecht. Het bedrijf nam amper maatregelen om witwassen van geld tegen te gaan. Binance bleek van grote waarde voor hackers, terroristen, drugshandelaars en kindermisbruikers.

Miljardair Changpeng Zhao en zijn bedrijf Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, hebben schuldig gepleit op aanklachten van de Amerikaanse openbare aanklager over witwassen van geld. Het is onderdeel van een schikking die de federale overheid trof met Binance en CZ, zoals Changpeng Zhao in de cryptowereld bekendstaat. Hij riskeert ook nog een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.

Binance stemt ermee in om 3,7 miljard euro te betalen. Zhao moet aftreden als CEO en zal ook ongeveer 18 miljoen euro moeten betalen. Verder moet het bedrijf meer doen om het witwassen van geld en omzeilen van sancties tegen te gaan.

Jarenlang onderzoek

De schikking is het einde van een onderzoek dat jarenlang liep. De bevindingen waren niet min. Binance heeft een veel te laks anti-witwasbeleid gevoerd. Criminelen konden makkelijk transacties uitvoeren met geld dat ze uit illegale activiteiten haalden.

Zo hielp het bedrijf mee aan een scala criminele bezigheden, van drugshandel tot kindermisbruik. Ook terreurorganisaties als Al Qaeda, IS en Hamas maakten gebruik van het cryptoplatform. Bovendien kon Binance worden gebruikt om internationale sancties te omzeilen, waar Noord-Korea onder andere van kon profiteren.

"Binance werd deels de grootste cryptobeurs ter wereld vanwege de misdaden die het beging – nu betaalt het een van de grootste bedrijfsboetes in de geschiedenis van de VS", zei minister van Justitie Merrick Garland in een verklaring. 

In een reactie laat het bedrijf weten: "Binance groeide wereldwijd in een extreem snel tempo… [en] nam onderweg misplaatste beslissingen. Vandaag neemt Binance de verantwoordelijkheid voor dit afgelopen hoofdstuk."

Adblock test (Why?)


Grootste cryptobeurs ter wereld betaalt één van de grootste schikkingen uit de geschiedenis - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...