Rechercher dans ce blog

Wednesday, November 29, 2023

Omtzigt wil “op dit moment” niet onderhandelen met PVV van Geert Wilders - Het Nieuwsblad

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, is “op dit moment” niet klaar om te onderhandelen over de vorming van een nieuwe Nederlandse regering. Omtzigt heeft die boodschap woensdag overgebracht aan verkenner Ronald Plasterk, zo deelde hij na afloop van dat gesprek mee aan de Nederlandse media.

Omtzigt ziet nog steeds belemmeringen voor een coalitie met de extreemrechtse PVV van Geert Wilders, onder meer op het gebied van de rechtsstaat. “Het lijkt ons goed dat er eerst een informateur benoemd wordt die langs de lijnen van de inhoud gaat verkennen welke oplossingen de partijen willen voor de maatschappelijke problemen”, zo wordt Omtzigt geciteerd door de Nederlandse omroep NOS. Hoe dat precies moet verlopen, werd niet duidelijk.

Wilders had tijdens de campagne laten weten bijvoorbeeld zijn standpunten rond de islam voorlopig in de ijskast te zetten. Maar Omtzigt wil meer helderheid over wat de PVV-leider daar precies mee bedoelt. Tot die tijd wil NSC niet praten over een meerderheids- of minderheidsregering. In de tussentijd vindt Omtzigt dat twee informateurs bij alle partijen moet informeren wat de grote opgaven voor Nederland zijn. Hij wil gerust zelf voorstellen doen voor kandidaat-informateurs, zo gaf hij ook mee.

Brief

In een brief aan de verkenner geeft Omtzigt huiswerk mee aan Wilders. “In de ogen van de NSC-fractie moet er eerst helderheid komen over de vraag of en hoe de PVV een verbindende rol gaat spelen in de samenleving en in een mogelijk samenwerkingsverband”, schrijft Omtzigt. “Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn en vanuit welke bestuurscultuur en uitgangspunten de partij de komende jaren een constructieve bijdrage wil leveren aan het landsbestuur.”

Los van de vraag over wat de nieuwe koers van Wilders precies behelst, geeft Omtzigt aan dat hij sowieso “politiek-inhoudelijk veel obstakels” ziet om met de PVV samen te werken. Hij heeft het onder meer over de steun aan Oekraïne, “speculaties over een Nexit” en “financiële degelijkheid”. Omtzigt concludeert: “Al met al ziet de NSC-fractie nu geen basis om onderhandelingen te starten met de PVV over een meerderheidsregering of een minderheidsregering.”

Tweede gespreksronde

Verkenner Plasterk laat na zijn eerste dag gesprekken weten dat hij verwacht nog wel een tweede gespreksronde nodig te hebben met “een deel van de partijleiders”. De komende dagen spreekt hij eerst nog met de leiders van alle andere partijen in de Tweede Kamer.

Eerder op woensdag leek de meest logische optie nog een minderheidsregering van PVV, NSC en de BoerBurgerbeweging BBB met (gedoog)steun van de liberale VVD. Dilan Yeşilgöz van VVD houdt vol dat ze niet in een regering wil stappen, maar een centrumrechtse coalitie wel wil steunen.

Adblock test (Why?)


Omtzigt wil “op dit moment” niet onderhandelen met PVV van Geert Wilders - Het Nieuwsblad
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...