Rechercher dans ce blog

Wednesday, November 22, 2023

Eerste exitpoll: PVV van Geert Wilders lijkt grootste partij te worden bij Nederlandse verkiezingen - De Morgen

NieuwsNederland

Geert Wilders en zijn PVV zijn de grote winnaar van de verkiezingen in Nederland. Beeld AP
Geert Wilders en zijn PVV zijn de grote winnaar van de verkiezingen in Nederland.Beeld AP

De PVV van Geert Wilders lijkt de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Nederland. Dat blijkt uit de eerste exitpoll. De regeringspartijen verliezen fors. Het gaat om voorlopige resultaten. De definitieve uitslag zal vannacht of morgenvroeg bekend zijn.

De eindsprint van Geert Wilders heeft een maximaal effect gehad: op basis van de eerste exitpoll lijkt de PVV met 35 zetels de grootste partij te worden. GroenLinks-PvdA en VVD volgen met respectievelijk 25 en 24 zetels. Nieuwkomer NSC, de partij van Pieter Omtzigt, komt in deze exitpoll als vierde partij uit de bus met 20 zetels.

Het zou de eerste keer zijn dat de PVV de grootste fractie in de Tweede Kamer heeft en überhaupt de eerste keer dat een radicaal-rechtse partij de grootste wordt bij Tweede Kamer-verkiezingen. Het zou voor Wilders bovendien zijn beste resultaat ooit zijn: de beste verkiezingsuitslag voor de PVV was tot dusver in 2010, toen kreeg de partij 24 zetels.

Tussen de vierde partij, NSC, en de kleinere partijen zit in de exitpoll een flink gat: de eerstvolgende partijen zijn D66 met 10 zetels (bij de vorige verkiezingen waren dat er 24) en BBB met 7 zetels (voorheen 1). Daarna volgen het CDA en de SP, allebei met 5 zetels

FvD, CU, PvdD, Denk en SGP halen allen 3 zetels. Volt haalt 2 zetels. 50Plus en JA21 winnen 1 zetel. Als deze exitpoll overeenkomt met de uiteindelijke verkiezingsuitslag komen BIJ1 en BVNL niet terug in de Tweede Kamer.

Over het algemeen zijn de exitpolls van Ipsos een goede graadmeter voor de daadwerkelijke uitslag. Meestal verschilt de uitslag één zetel per partij; het kan er dus één meer of één minder worden. In uitzonderlijke gevallen is het verschil tussen de exitpoll en de uitslag twee zetels of meer, zoals in 2021 toen D66 drie zetels minder behaalde dan voorspeld werd.

Regering afgestraft

De eerste exitpoll wijst uit dat de huidige coalitie, die nu 77 zetels heeft in de Tweede Kamer, meer dan 30 zetels verliest. De VVD raakt in de exitpoll van Ipsos 13 zetels kwijt, D66 verliest er zelfs 14. Ook de andere twee coalitiepartijen verliezen. Voor het CDA zou 5 zetels de slechtste uitslag ooit zijn. ChristenUnie zou teruggaan van 5 naar 3.

Waarschijnlijk is er pas vannacht een eerste prognose van de verkiezingsuitslag op basis van de tot dan toe getelde stemmen. Morgen is er een definitieve prognose, maar de definitieve uitslag wordt pas volgende week vrijdag vastgesteld door de Kiesraad.

Wilders: ‘We willen besturen. En met 35 zetels gaan wij besturen’

Geert Wilders heeft al een overwinningsspeech gehouden. “Ik zeg jullie: de kiezer heeft vanavond gesproken. De kiezer heeft gezegd: ‘We zijn het spuugzat. We willen dat die Nederlander weer op 1 komt te staan.’ We gaan ervoor zorgen dat Nederland weer van de Nederlanders wordt en dat die asieltsunami gestopt wordt.”

“We gaan er op een serieuze manier ons best voor doen dat de hoop van die mensen wordt waargemaakt. Ik doe een oproep aan de andere partijen. Tot nu toe hadden we een campagne. Nu is de campagne voorbij en zullen we met elkaar naar overeenkomsten moeten zoeken en zullen we met elkaar moeten samenwerken.”

Geert Wilders in zijn overwinningsspeech. Beeld AP
Geert Wilders in zijn overwinningsspeech.Beeld AP

“We zijn totaal niet meer te negeren en willen samenwerken met andere partijen. Iedere partij, ook de onze, zal over zijn schaduw heen moeten springen. We willen besturen. En met 35 zetels gaan wij besturen. Het zou ondemocratisch zijn om de kiezer buitenspel te zitten.”

Wilders noemt de verkiezingsuitslag “een enorm compliment, maar ook een enorme verantwoordelijkheid voor iedere PVV’er. We zullen ons best doen om het waar te maken.”

“Voor ons valt de uitslag tegen”, erkent PVV-leider Dilan Yeşilgöz. “Er zitten grote lessen in voor de politiek. Er is onvoldoende geluisterd naar de mensen en er zijn onvoldoende werkbare oplossingen voorgesteld.” Het initiatie ligt niet bj haar partij, zegt Yeşilgöz. “Het voortouw ligt niet bij ons. “

Welke coalities zijn mogelijk?

Het vormen van een coalitie leek op basis van de peilingen al heel lastig, maar zal met de uitslag van de exitpoll nog veel moeilijker worden. Van de drie grootste partijen na de PVV hebben twee partijen gezegd niet met Geert Wilders in een kabinet te willen samenwerken: GroenLinks-PvdA en NSC. De VVD heeft bij monde van lijsttrekker Yesilgöz aangegeven niet onder premier Wilders te willen dienen, maar de partij niet categorisch uitgesloten.

Een regering zonder de PVV is mogelijk, maar ook ingewikkeld. GroenLinks-PvdA (26), VVD (23) en NSC (20) hebben gezamenlijk 69 zetels. Mocht bijvoorbeeld D66 (10 zetels) zich daarbij aansluiten, dan is er wel een meerderheid van 79 zetels.

Een rechtse regering met PVV (35), VVD (23), BBB (7), JA21 (1) en FVD (3) komt uit op 66 zetels, op basis van de exitpoll.

Adblock test (Why?)


Eerste exitpoll: PVV van Geert Wilders lijkt grootste partij te worden bij Nederlandse verkiezingen - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...