Rechercher dans ce blog

Thursday, November 30, 2023

Testaankoop vernietigend over akkoord spaarrekeningen - De Standaard

Financiën

Staatssecretaris Alexia Bertrand (Open VLD) — © Ivan Put

Testaankoop noemt het nieuwe protocol over spaarrekeningen ‘een stap terug’. De banken hebben met de regering afgesproken om te snoeien in de wildgroei van spaarboekjes. Maar in de praktijk zal de onduidelijkheid toenemen, vreest Testaankoop.

Ruben Mooijman

Heel wat afspraken in het nieuwe akkoord zijn een lege doos, stelt de consumentenorganisatie vast. Zo beloven de banken voortaan niet meer dan vier verschillende spaarrekeningen aan te bieden. Maar in de praktijk doen bijna alle banken dat nu al. De spaarcalculator, waar de banken hun klanten naar zullen verwijzen, bestaat al tien jaar. Maar het grootste probleem met het protocol is volgens Testaankoop dat de verwarring blijft bestaan die het gevolg is van de getrouwheidspremie.

De vandaag aangekondigde afspraken tussen de banken en de regering, zijn het gevolg van de vaststelling dat de banken traag waren met het verhogen van de spaarrekeningen. De regering beloofde afgelopen zomer maatregelen te nemen. De staatsbon op 1 jaar was er één van, de verbeterde transparantie is nu een tweede maatregel. Door het protocol over verhoogde transparantie bij de banken, zou het makkelijker moeten worden om spaarformules te vergelijken. Dat moet ertoe leiden dat er meer concurrentie ontstaat. ‘Consumenten die weten wat ze van hun bank mogen verwachten, zorgen voor meer concurrentie en op termijn ook voor betere voorwaarden’, vermoedt staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD).

Testaankoop vreest dat er van de goede voornemens niets terecht zal komen. De vereiste dat basisrente en getrouwheidspremie voortaan zowel afzonderlijk als samen moeten vermeld, zal juist tot meer verwarring leiden. ‘Tot nu toe was het immers verboden om de twee tarieven bij elkaar op te tellen, aangezien de getrouwheidspremie aan voorwaarden is gebonden’, aldus de organisatie.

In de afspraken wordt de aanbeveling genegeerd die de Mededingingsautoriteit begin november publiceerde. De concurrentiewaakhond stelde juist voor om de getrouwheidspremie af te schaffen, zodat er één tarief ontstaat. Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) had de Mededingingsautoriteit om advies gevraagd, maar slaat dat nu in de wind. Banken zijn juist dol op de getrouwheidspremie, omdat die het schuiven met spaargeld onaantrekkelijk maakt. De premie is pas verworven als het geld een jaar blijft staan.

Testaankoop stelt voor de aanbeveling wel uit te voeren. ‘Dit akkoord biedt geen enkele oplossing voor het gebrek aan concurrentie op de markt van spaarproducten’, aldus woordvoerster Laura Clays.

Adblock test (Why?)


Testaankoop vernietigend over akkoord spaarrekeningen - De Standaard
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...