Rechercher dans ce blog

Sunday, December 31, 2023

“Dan maar Nieuwjaar in Londen vieren”: onze reporter geraakt door Eurostar-problemen niet terug in Antwerpen - Gazet van Antwerpen

Ilse geniet noodgedwongen twee extra nachten van de eindejaarssfeer in de Britse hoofdstad.

Veel landgenoten die de laatste dagen van het jaar in Londen doorbrachten, moeten hun nieuwjaarsplannen afzeggen. Door de problemen met de Eurostar raken ze niet voor 2024 terug in ons land. Onder hen onze collega Ilse Dewever en haar dochter Aimée.

Patrick Vincent

Adblock test (Why?)


“Dan maar Nieuwjaar in Londen vieren”: onze reporter geraakt door Eurostar-problemen niet terug in Antwerpen - Gazet van Antwerpen
Read More

Waarin investeer je best in 2024? Zo verdeelt Paul D'Hoore zijn 10.000 euro volgens de Grote Geldbarometer - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Waarin investeer je best in 2024? Zo verdeelt Paul D'Hoore zijn 10.000 euro volgens de Grote Geldbarometer  Het Laatste Nieuws
Waarin investeer je best in 2024? Zo verdeelt Paul D'Hoore zijn 10.000 euro volgens de Grote Geldbarometer - Het Laatste Nieuws
Read More

Saturday, December 30, 2023

Echtpaar verkoopt huis om droomcruise te maken, maar hun reis wordt op laatste nippertje geannuleerd: “Wij zijn dakloos” - Het Belang van Limburg

Drie jaar op een cruiseschip wonen en de wereld rondreizen. Het is voor velen een ultieme, maar onbetaalbare droom. Ook voor Kara en haar man Joe Youssef (allebei 36): ze zijn geen miljonairs, maar wilden de reis absoluut maken. Omdat het een unieke kans was om alle hoeken van de wereld te zien en drie jaar lang in luxueuze omstandigheden te reizen, zonder zorgen.

Zeven continenten zouden ze aandoen, 140 landen, 382 havens wereldwijd. Een ongeziene kans.

De Amerikaanse hulpverlener en zijn vrouw verkochten hun huis in Ohio om de exclusieve reis te kunnen maken. Want met hun spaarcenten kwamen ze niet toe om een ticket te kopen. De prijzen waren dan ook stevig: ruim 80.000 euro per persoon voor een binnenhut en tot bijna 900.000 euro voor een suite over het bovendek. Inclusief eten en drank, poets- en wasdienst.

Ze keken er enorm naar uit en hadden een groot afscheidsfeest gegeven voor familie, vrienden en collega’s. Drie jaar van huis is niet niets.

Op 1 november zou Life at Sea, dat de exclusieve reis organiseerde in opdracht van de rederij, vanuit Istanbul vertrekken voor de drie jaar durende trip over de grote wereldzeeën.

Kara en Joe toen ze nog geloofden dat het schip zou uitvaren — © Facebook

Toch maakten Kara en Joe zich aanvankelijk weinig zorgen toen de vertrekdatum werd uitgesteld. Ze hadden niets dan goede kritieken gelezen over de maatschappij. “En de uitleg die ze ons gaven, leek oprecht. Ze wilden niet vertrekken voor alles perfect in orde was. Dus ja, daar hadden we wel begrip voor en de andere reizigers ook, denk ik”, zegt Kara.

Schip voldeed niet

Half november communiceerde de maatschappij naar alle deelnemers toe dat de vertrekdatum nog eens werd verschoven. De MV Gemini, het cruiseschip dat drie jaar lang hun thuis zou worden, was niet voldoende uitgerust voor de 1.095 dagen durende reis te maken, ondanks een grondige en peperdure renovatie, klonk het. Maar geen nood, er werd naar een oplossing gezocht en het vertrek was zeker nog voor november.

Robert Dixon, een reisplanner die door verschillende miljonairs was ingeschakeld, had toen de bui al een beetje zien hangen. Hij kreeg in oktober geen toegang tot het schip. Bij zulke grote reizen gaat hij meestal vooraf een kijken, om zeker te zijn dat zijn klanten waar krijgen voor hun geld. Normaal is dat nooit een probleem, maar dit keer moest hij aan de kade blijven. Meer nog, een ingenieur vertelde hem toen dat het schip niet eens genoeg brandstofvoorraad kon meenemen om de Atlantische Ocaan over te steken. Toch wilden zijn klanten absoluut vertrekken. Ze hadden al meer dan de helft van het bedrag betaald en wie afhaakte, zo liet de organisatie weten, zou een pak centen verliezen.

Mikael Petterson en Vedat Ugurlu, twee ondernemers die achter het project zaten, kregen ook onderling ruzie. Petterson werd de laan uitgestuurd. “Er kan er maar een de kapitein zijn”, communiceerde Ugurlu.

Minder passagiers

Ondanks alle problemen en geruchten die de kop begonnen op te steken, betaalden Joe en Kara toch het saldo voor de reis, die met een ander schip zou gebeuren. De MV Lara was een ouder, maar groter cruiseschip met 627 hutten. Nog voor december zouden ze uitvaren, maar dan vanuit Rotterdam.

Dat er kort voor vertrek slechts 111 hutten verkocht waren omdat het vorige schip veel kleiner was, was volgens de organisatoren geen probleem. Wat er ook gezegd werd, de reis ging sowieso door.

Tot grote baas Ugurlu een paar dagen voor het officiële vertrek met slecht nieuws kwam. Enkele investeerders hadden zich terugtrokken vanwege de onrust in het Midden-Oosten. Er werd met man en macht naar een oplossing gezocht. Maar nieuwe investeerders werden niet gevonden zodat finaal de droom van al die honderden passagiers aan diggelen werd geslagen: de exclusieve cruise viel in het water. Alles werd geannuleerd. “Maar iedereen krijgt zijn centen terug”, klonk het.

Terugbetalingen

Passagiers werd wel gevraagd overeenkomsten te ondertekenen om de terugbetalingen over drie maanden te spreiden, van december 2023 tot en met februari 2024.

Maar de eerste deadline is intussen verstreken en slechts enkele passagiers ontvingen geld. De Youssefs hebben tot op vandaag geen euro gezien.

Een andere passagier, de gepensioneerde maatschappelijk werker Mary Rader, zei dat ze niet verwacht dat ze de 80.000 euro die ze al betaald had, zou terugzien.

De organisatie betaalde wel de tickets van de passagiers naar huis. Als ze nog een huis hebben. De Youssefs logeren voorlopig bij familie. “We zijn dakloos. Ons huis is verkocht, we zijn blut. Onze droomcruise is geëindigd in een nachtmerrie”, zegt Kara.

“Ik ben heel verdrietig en boos. Ik had gepland dat de komende drie jaar van mijn leven een sprookje zouden zijn”, zegt ze.

Adblock test (Why?)


Echtpaar verkoopt huis om droomcruise te maken, maar hun reis wordt op laatste nippertje geannuleerd: “Wij zijn dakloos” - Het Belang van Limburg
Read More

2023 eindigt met negatieve stroomprijzen - De Tijd

De laatste dag van het jaar kennen we negatieve stroomprijzen. Producenten betalen tussen 4 en 8 uur op zondagochtend om stroom te leveren.

Adblock test (Why?)


2023 eindigt met negatieve stroomprijzen - De Tijd
Read More

Friday, December 29, 2023

Belgische Daihatsu-eigenaars kunnen zich aanmelden voor schadeclaim na crashtestschandaal - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Belgische Daihatsu-eigenaars kunnen zich aanmelden voor schadeclaim na crashtestschandaal  Het Laatste Nieuws
  2. Belgische Daihatsu-eigenaars kunnen zich melden voor schadeclaim na schandaal met crashtests  Het Nieuwsblad
  3. Nederlandse claimclub zint op 50 miljoen euro schadevergoeding Daihatsu  AutoWeek
  4. Claimclub wil 50 miljoen euro schadevergoeding voor gesjoemel met Daihatsu's  NU.nl
  5. Crashgate: gesjoemel bij Daihatsu, problemen bij Toyota  AutoGids.be

Belgische Daihatsu-eigenaars kunnen zich aanmelden voor schadeclaim na crashtestschandaal - Het Laatste Nieuws
Read More

Must read: Dat was 2023, op naar 2024 - IEXProfs

Hoera, een recessie is vermeden! Hoewel, hoera?
Recessie zijn sinds de Tweede Wereldoorlog een zeldzaamheid aan het worden. Dat is niet iets om heel blij over te zijn, betoogt monetair Edin Mujagic in zijn laatste column van het jaar. Niet dat hij al te pessimistisch is over de huidige economische situatie.

25 best gelezen verhalen van 2023
De redactie van IEX Profs bedankt alle huiscolumnisten en gastschrijvers voor hun scherpe, verhelderende en eigenzinnige kijk in 2023 op het beleggingslandschap. Dit zijn de 25 best gelezen verhalen van het jaar, gepresenteerd in chronologische volgorde. Rentes, energietransitie en recessievrees bleken belangrijke thema's.

Fed, ECB en BoE verlagen alle voor de zomer
De Fed is het meest uitgesproken over toekomstige renteverlagingen: 75 basispunten minder in 2024. De ECB en BoE zijn havikachtiger, maar Kristina Hooper van Invesco is er vrij zeker van dat de ECB en de BoE hetzelfde zullen doen: verlagen in de eerste helft van 2024.

Waar zijn de vrouwen in de financiële wereld?
Coline Pavot van de Franse vermogensbheerder LFDE zou graag wat meer vrouwen willen zien in de beleggingsindustrie. Dat komt niet alleen de prestaties ten goede maar helpt ook de duurzaamheidsagenda flink vooruit.

9 ongelooflijke cijfers over 2023
Morningstar vangt het jaar 2023 in een overzicht van 9 cijfers. Van sommige zal het u duizelen, andere zijn te bizar voor woorden, maar allemaal zeggen ze iets bijzonders over het voorbije jaar.

Weinig beleggers hadden reden tot klagen

Chipindustrie: Stapelen maar
Column Martine Hafkamp van Fintessa: "De meest geavanceerde lithografiemachine van ASML kan nu chips met een nauwkeurigheid van 3 nanometer afdrukken, drie miljoenste van een millimeter. Maar deze schaalverkleining kan niet tot in het oneindige worden volgehouden. De Wet van Moore moest al eerder bijgesteld worden. Nu lijkt de wet tegen een grens aan te lopen. Het stapelen van chips lijkt de toekomst te hebben. Advanced Packaging kan het landschap van de halfgeleiderfabricage totaal veranderen." Een Nederlands bedrijf, dat dit jaar al enorm in waarde steeg, profiteert daar enorm van.

Ook in 2023 volgde de AEX redelijk keurig het seizoenspatroon

De zin en onzin van voorspellen
Column van Ben Carlson: "Forecasting is fine. Everyone has to think about the future, whether they like it or not. But it’s important to understand how often life gets in the way of your expectations. Surprises occur more often than anyone could imagine. Something surprising will happen in 2024. Just don’t be surprised that you’re surprised when it does." Heerlijk verhaal

Hebben Amerikaanse aandelen nu eindelijk het beste gehad?

Aziatisch buitenbeetje Japan
Japanse aandelen hebben een geweldig goed 2023 achter de rug met een stijging van de Nikkei van 28%. Tal van factoren zetten Japanse aandelen hoger en experts zal 2024 ook een heel goed jaar worden voor de Japanse beurs, aldus CNBC.

Grafiek van Daalder: Het grote rendementsoverzicht van 2023
Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week, de laatste van het jaar: De winnaars (veel) en verliezers (weinig) van 2023.

Nexit is geen goed idee
De grootste partij van ons land, de PVV, wil een bindend referendum over een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Een nexit dus. De Nederlandse economie vaart wel onder het lidmaatschap. Vertrekken levert schade op. RTL Z bericht.

Corné spreekt

Vergeet de energietransitie niet
De Franse president Emmanuel Macron in een bijdrage voor Project Syndicate: "We must not allow the ongoing war in Ukraine and the fighting in Gaza to distract us from collective efforts to reduce our greenhouse-gas emissions, achieve carbon neutrality by 2050, save our biodiversity, and fight poverty and inequality. A flurry of summits in recent years has clarified the main priorities in the coming years."
Lees ook: Niets stopt de duurzaamheidsrevolutie, het nieuwste ESG online magazine van IEX Profs. 

Checklist om een aandeel wel/niet te verkopen

Huizenmarkt uit het dal

De redactie van IEX Profs wenst u een gezond, gelukkig en voorspoedig nieuw jaar.

Adblock test (Why?)


Must read: Dat was 2023, op naar 2024 - IEXProfs
Read More

Wie is Françoise Bettencourt? De rijkste vrouw ter wereld wiens moeder ooit zei: “Ze had op mijn dood kunnen wachten in plaats van ze te versnellen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Wie is Françoise Bettencourt? De rijkste vrouw ter wereld wiens moeder ooit zei: “Ze had op mijn dood kunnen wachten in plaats van ze te versnellen”  Het Laatste Nieuws
  2. L'Oréal-erfgename is als eerste vrouw 100 miljard dollar waard: wie is Françoise Bettencourt Meyers?  VRT.be
  3. L'Oréal-erfgename Françoise Bettencourt Meyers is eerste vrouw met vermogen van 100 miljard dollar  De Tijd
  4. L'Oréal-erfgename is eerste vrouw die meer dan 100 miljard dollar bezit  De Standaard
  5. L'Oréal-erfgename is eerste vrouw die meer dan 100 miljard dollar waard is  De Morgen

Wie is Françoise Bettencourt? De rijkste vrouw ter wereld wiens moeder ooit zei: “Ze had op mijn dood kunnen wachten in plaats van ze te versnellen” - Het Laatste Nieuws
Read More

Thursday, December 28, 2023

Strijd in Rode Zee tegen Houthi's kan met dure hightechwapens een kostbare zaak worden - De Morgen

Nieuws

Houthi-rebellen aan boord van een vrachtschip in de Rode Zee. Beeld X
Houthi-rebellen aan boord van een vrachtschip in de Rode Zee.Beeld X

Een Amerikaans oorlogsschip sloeg dinsdag in de Rode Zee een grote drone- en raketaanval af van de Houthi’s. Met moderne, peperdure raketten wisten de VS tien uur lang de aanvalsgolf af te weren. Daar hangt wel een fors prijskaartje aan.

De aanvallen die Houthi-rebellen op tweede kerstdag lanceerden, waren de grootste sinds de VS een internationale coalitie vormden met het doel dit soort aanvallen in de Rode Zee af te weren. Zo’n tien uur lang moesten de Amerikaanse torpedobootjager USS Laboon en F-18-gevechtsvliegtuigen ingrijpen om zeventien drones en raketten neer te halen.

De aanvallen waren volgens de Houthi’s uitgevoerd ‘als steun en uit solidariteit met het Palestijnse volk’. Al sinds oktober proberen de Houthi’s het scheepvaartverkeer in de Rode Zee met bestemming Israël en de Israëlische havenstad Eilat te treffen.

De VS zeggen niet hoe de drones en raketten uit de lucht zijn geschoten, maar goedkoop zal deze verdedigende actie van de Amerikanen zeker niet zijn geweest.

Standard 2-raketten

De twaalf, langzaam vliegende kamikazedrones van de Houthi’s konden naar alle waarschijnlijkheid makkelijk worden vernietigd met het Phalanx-snelvuurkanon van de USS Laboon. Maar voor het uitschakelen van de antischeeps- en kruisraketten – waarvan de Houthi’s er vijf lanceerden – moeten de Amerikanen vrijwel zeker een beroep hebben gedaan op hun Standard 2-raketten.

De kosten van de Standard 2-raketten bedragen zo’n twee miljoen euro per stuk. En de F-18 Super Hornets van het vliegdekschip USS Eisenhower, die werden ingezet bij dezelfde actie, opereren met Sidewinder-raketten van zo’n 400.000 euro per stuk.

Net als geldt voor de oorlog in Oekraïne – waar eveneens op grote schaal kamikazedrones worden ingezet – rijst ook bij het treffen met de Houthi’s in de Rode Zee de vraag hoe relatief goedkope maar gevaarlijke wapens zo effectief mogelijk kunnen worden bestreden. Zeker in deze tijd van wapentekorten is de kostenvraag relevant.

Goedkoop en lastig

De drones en raketten die de Houthi’s afvuren zijn voornamelijk varianten van Iraanse wapens die qua kosten niet zijn te vergelijken met de westerse hightechwapens die als afweer worden ingezet. ‘Goedkoop en lastig’, zo zijn de lowtech Samad-drones van de Houthi’s weleens omschreven.

Bij hun gevechten van de afgelopen jaren met Saoedi-Arabië – het land dat een coalitie vormde van Golfstaten om de Houthi-rebellen te bestrijden – lieten de Houthi’s met drones van enkele tienduizenden dollars per stuk zien hoe zij hun Arabische tegenstanders op enorme kosten konden jagen.

De Saoedi’s gebruikten op grote schaal Amraam-raketten van zo’n twee miljoen euro en Patriot-raketten van een kleine drie miljoen euro om de eenvoudige Houthi-wapens te verslaan. De Amraam en de Patriot, geavanceerde Amerikaanse wapens, zijn echter ontworpen om onder meer gevechtsvliegtuigen uit de lucht te schieten. De Saoedische luchtmacht schoot zo veel Amraams af, dat zij in 2021 voor een bedrag van zo’n 600 miljoen euro 280 nieuwe raketten moest inkopen.

Amerikanen onder vuur

In de Rode Zee worden sinds oktober vooral de Amerikanen – die in de regio permanent aanwezig zijn met marineschepen – in een vergelijkbare, asymmetrische oorlog gelokt, waarbij een kleine tegenstander het ze voortdurend lastig maakt. De Houthi’s gaan nu al zo ver dat ze ook de Amerikaanse marine onder vuur nemen, zoals zaterdag gebeurde toen de USS Laboon het doelwit werd van vier drones.

Op dinsdag moesten de Amerikanen voor het eerst gevaarlijke antischeepsraketten, die de USS Laboon tot zinken hadden kunnen brengen, vernietigen. Met de lancering van deze raketten hebben de Houthi’s de strijd flink geëscaleerd.

De Standard 2-raket, waarover de USS Laboon beschikt, is ontworpen om onder andere anti-scheepsraketten te onderscheppen. Medio oktober maakten de VS voor het eerst bekend dat de Standard 2 was ingezet. Diverse goedkope Houthi-drones en kruisraketten werden toen vernietigd door de USS Carney.

Teheran kijkt toe

Iran, dat de Houthi’s al jaren in ruime mate van wapens voorziet, zal de afgelopen weken met grote belangstelling hebben toegekeken naar wat er in de Rode Zee gebeurde. De Iraanse Revolutionaire Garde dreigt al jaren met een aanval op een Amerikaans vliegdekschip, mocht het ooit tot een conflict komen met de VS in de Perzische Golf.

Dat alle Houthi-wapens tot nu toe zijn vernietigd in de Rode Zee door de Amerikaanse hightechwapens, zal niet in goede aarde zijn gevallen in Teheran.

Adblock test (Why?)


Strijd in Rode Zee tegen Houthi's kan met dure hightechwapens een kostbare zaak worden - De Morgen
Read More

New York Times klaagt OpenAI aan om misbruik artikelen voor trainen van AI - Tweakers

The New York Times heeft OpenAI en Microsoft aangeklaagd voor het schenden van NYT's auteursrecht. De krant claimt dat de twee bedrijven 'miljoenen' artikelen van de NYT hebben misbruikt om hun eigen chatbots te trainen.

De krant vraagt in de aanklacht niet om een specifiek bedrag, maar zegt dat de twee bedrijven 'verantwoordelijk gehouden moeten worden voor miljarden dollars aan schade'. Microsoft en OpenAI hebben 'de unieke content van The Times onwettig gekopieerd' om de generatieve AI te trainen. De bedrijven moeten van NYT ook alle chatbotmodellen en trainingsdata verwijderen als hiervoor NYT-materiaal is gebruikt.

Het mediabedrijf zegt in april contact te hebben opgezocht met Microsoft en OpenAI om zijn zorgen uit te spreken over het vermeende misbruik van de auteursrechtelijk beschermde artikelen. Daarbij zegt NYT oplossingen zoals 'commerciële overeenkomsten en technologische vangrails' te hebben voorgesteld. Die gesprekken zouden niet tot oplossingen hebben geleid, aldus de krant. Een OpenAI-woordvoerder zegt juist dat de gesprekken constructief verliepen en dat de rechtszaak 'verrassend en teleurstellend is'.

Mediabedrijven en andere organisaties vinden dat generatieve-AI-bedrijven ongeoorloofd content gebruiken voor het maken van generatieve AI's, waarna ze geld verdienen aan de content zonder toestemming of terugbetaling naar de originele contentmaker of rechthebbende. Zo zou OpenAI's ChatGPT bij sommige antwoorden 'bijna letterlijk teksten van NYT kopiëren, waar je normaliter een betaald NYT-abonnement voor nodig hebt', aldus de krant. Daarbij zouden de chatbots niet linken naar de NYT-content. Tegelijkertijd kunnen chatbots door foutieve informatie te verspreiden, ofwel te 'hallucineren', NYT's imago schaden als ze claimen dat die informatie van de krant komt.

Adblock test (Why?)


New York Times klaagt OpenAI aan om misbruik artikelen voor trainen van AI - Tweakers
Read More

Bel20 ziet eindejaarsrally zonder brandstof vallen - De Tijd

In het zicht van de meet valt de eindejaarsrally even zonder brandstof nu de rente na de forse daling sinds september een pauze inlast.

Adblock test (Why?)


Bel20 ziet eindejaarsrally zonder brandstof vallen - De Tijd
Read More

'Pas rond de 27 euro per cheque zijn die firma's zelfbedruipend': dienstenchequebedrijven rekenen extra kosten aan - De Morgen

InterviewIve Marx

Ive Marx: 'In andere landen is het perfect normaal om 30 tot 35 euro per uur te betalen voor een poetshulp, dat is ook de prijs die je betaalt voor een glazenwasser of om een reparatie uit te laten voeren.’ Beeld Eva Beeusaert - Belga
Ive Marx: 'In andere landen is het perfect normaal om 30 tot 35 euro per uur te betalen voor een poetshulp, dat is ook de prijs die je betaalt voor een glazenwasser of om een reparatie uit te laten voeren.’Beeld Eva Beeusaert - Belga

Dienstencheques blijven in 2024 negen euro kosten, maar worden via een omweg toch duurder: de dienstenchequebedrijven verhogen de bijkomende kosten voor de klant. ‘Absoluut logisch’, zegt econoom Ive Marx (UAntwerpen). Het is volgens hem niet te verantwoorden dat dienstencheques nog steeds zo goedkoop zijn.

Via een hogere klantenbijdrage drijven de dienstenchequebedrijven hun prijzen op, ook al verandert er aan de cheques zelf niks. Waarom doen ze dat?

“Die dienstencheque kost negen euro en dat bedrag is al tien jaar lang niet meer geïndexeerd, terwijl alle lonen wel geïndexeerd zijn. Alles is een pak duurder geworden, maar de dienstencheque niet. Alleen al de voorbije paar jaar is er ruim 15 procent indexatie geweest, en nog veel meer over de laatste tien jaar.

“In reële termen zijn die dienstencheques - die altijd al belachelijk goedkoop waren - in die periode dus enkel maar goedkoper geworden. Het is totaal niet te verantwoorden dat die prijs niet gestegen is. Want het is evident dat die 9 euro allesbehalve de kosten dekt.”

Waarom verhoogt de regering die prijs dan niet?

“De politiek is daar veel te huiverachtig voor. Ze durven die prijs niet te verhogen uit een puur electorale redenering. Vandaag is de dienstencheque gewoon een subsidie aan de hogere middenklasse. Op Vlaams niveau kost dat spul anderhalf miljard euro, en het meeste daarvan gaat naar de hogere inkomensgroepen.

“Omdat de regering het niet durft te verhogen, wordt de beslissing nu afgewenteld: de bedrijven gaan dan maar zelf de kosten verhogen die ze mogen doorrekenen aan de klant.”

Hoeveel zou de dienstencheque kosten als die niet gesubsidieerd werd?

“De subsidie is ongeveer het dubbele van wat de klant zelf betaalt, dus de dienstencheque zou zeker drie keer zo duur moeten zijn om zelfbedruipend te zijn. Dan zit je rond de 27 euro.”

Dan zouden de meeste mensen dat systeem niet meer gebruiken?

“Allicht niet, maar dat zijn normale prijzen hoor. In andere landen is het perfect normaal om 30 tot 35 euro per uur te betalen voor een poetshulp, dat is ook de prijs die je betaalt voor een glazenwasser of om een reparatie uit te laten voeren. Dat is een normale prijs voor een uur laaggeschoold werk.”

Anderhalf miljard euro, dat is een flinke subsidie voor een groep die het eigenlijk kan betalen.

“Ik heb dat subsidieniveau nooit verantwoord gevonden. De dienstencheque is er gekomen als een manier om zwartwerk te witten, en om de tewerkstellingsgraad te verhogen onder laaggeschoolde vrouwen, voornamelijk degenen met een migratieachtergrond. Maar we weten al lang dat de tewerkstelling onder die groep nog steeds erg laag ligt - lager dan in vergelijkbare landen zónder kostelijke dienstencheques.

“We weten ook dat er heel veel buitenlandse arbeid is in de dienstenchequesector - zeker in Brussel, terwijl daar net heel veel werklozen zijn. Heel veel mensen komen vanuit het buitenland naar hier om zo’n gesubsidieerde job te krijgen. Vroeger waren dat vooral Polen en werd onze dienstencheque weleens de beste Poolse tewerkstellingsmaatregel genoemd.

“En bovendien - nu wordt het echt al te gek - zijn er wel wat mensen die overstappen van een reguliere job, die opbrengt voor de schatkist, naar gesubsidieerd werk via dienstencheques. Dan schiet je jezelf als overheid gewoon in de voet.”

De maatregel mist zijn doel dus totaal?

“Er zat een nobele doelstelling achter als tewerkstellingsmaatregel. Maar intussen zie je dat het discours in de Vlaamse politiek helemaal verschoven is. De bevoegde ministers zeggen nu telkens: de dienstencheque is een ondersteuning voor de hardwerkende Vlaamse middenklasse, de mensen die onze welvaart creëren en belastingen betalen enzovoort. Zij moeten die steun zogezegd krijgen zodat ze verder kunnen gaan met hard werken en productief zijn.”

Adblock test (Why?)


'Pas rond de 27 euro per cheque zijn die firma's zelfbedruipend': dienstenchequebedrijven rekenen extra kosten aan - De Morgen
Read More

Wednesday, December 27, 2023

Fondsen van Vlaamse vastgoedbaron incasseren half miljard met verkoop van winkelpanden - De Tijd

Mitiska Reim, het vastgoedinvesteringsbedrijf van Luc Geuten en Axel Despriet, verkoopt tien Belgische en Portugese winkelparken. Geuten was ooit de drijvende kracht achter de winkelketens Carpetland, Vanden Borre en Brantano.

Adblock test (Why?)


Fondsen van Vlaamse vastgoedbaron incasseren half miljard met verkoop van winkelpanden - De Tijd
Read More

Nieuwste Apple-smartwatches nu ook officieel verboden in VS wegens patentdispuut - De Morgen

NieuwsTechnologie

Modellen van de Apple Watch Series 9 in een winkel in Austin, Texas. Ondertussen heeft Apple ze uit de winkel moeten halen. Beeld ANP / EPA
Modellen van de Apple Watch Series 9 in een winkel in Austin, Texas. Ondertussen heeft Apple ze uit de winkel moeten halen.Beeld ANP / EPA

De verkoop van twee nieuwe modellen van Apple-smartwatches is sinds gisteren verboden in de Verenigde Staten wegens een patentdispuut. De administratie van president Joe Biden heeft de beslissing van de Amerikaanse handelsautoriteit ITC om de horloges te verbieden niet teruggedraaid. Eerder had Apple de verkoop van de modellen in de VS al opgeschort.

De Amerikaanse handelsautoriteit ITC adviseerde op 27 oktober al om bepaalde modellen van de Apple Watch te verbieden, nadat het medische bedrijf Masimo Apple ervan beschuldigde zonder licentie gebruik te maken van zijn gepatenteerde technologie om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Masimo haalde in oktober gelijk in een procedure voor het ITC, die de invoer van de betreffende Apple Watch-modellen aan banden legde. Het gaat om de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2.

De administratie van Joe Biden had tot 25 december om met haar veto de beslissing van de ITC ongedaan kan maken. “Na diepgaande consultaties” heeft handelsvertegenwoordiger Katherine Tai “beslist om zich niet te verzetten tegen de beslissing van de ITC, die definitief is geworden op 26 december 2023”, klinkt het bij de diplomatieke missie voor Handel, die verbonden is aan het Witte Huis.

Apple had al op 18 december aangekondigd de verkoop van de twee modellen op te schorten als voorzorgsmaatregel voor het geval dat de beslissing van de ITC bevestigd wordt. Apple gaf wel aan niet akkoord te gaan met de ITC en zegt in beroep te willen gaan om zijn gelijk te halen. Op de beurs tekende het aandeel van het techbedrijf gisteren een licht verlies op.

Modellen van de smartwatch die al eerder verkocht waren, worden niet teruggeroepen. Buiten de VS zijn beide modellen wel nog te koop.

Adblock test (Why?)


Nieuwste Apple-smartwatches nu ook officieel verboden in VS wegens patentdispuut - De Morgen
Read More

Makers iPhone en ChatGPT willen samen AI-toestellen ontwikkelen - De Tijd

De legendarische Apple-designer Jony Ive, OpenAI-oprichter Sam Altman en ex-Apple-topper Tang Tan werken aan nieuwe consumentenproducten met ingebouwde artificiële intelligentie.

Adblock test (Why?)


Makers iPhone en ChatGPT willen samen AI-toestellen ontwikkelen - De Tijd
Read More

Tuesday, December 26, 2023

Nieuwste Apple Watch mag niet meer verkocht worden in VS - De Standaard

technologie

Onder meer de Apple Watch Ultra 2 is voorlopig niet meer te koop in de VS. — © afp

Door een patentkwestie zijn sinds dinsdag in de Verenigde Staten de nieuwste modellen van Apple-smartwatches verboden. Het Witte Huis kon de beslissing van de handelsautoriteit terugdraaien, maar deed dat niet.

De Amerikaanse handelsautoriteit ITC adviseerde op 27 oktober om bepaalde modellen van de Apple Watch te verbieden. Het medische bedrijf Masimo had Apple ervan beschuldigd gebruik te maken van zijn gepatenteerde technologie om het zuurstofgehalte in bloed te meten en kreeg gelijk. Maar daarmee lag de ban nog niet vast: de administratie van president Joe Biden had tot 25 december de tijd om met haar veto de beslissing van de ITC ongedaan kan maken.

“Na diepgaande consultaties” heeft handelsvertegenwoordiger Katherine Tai “beslist om zich niet te verzetten tegen de beslissing van de ITC, die definitief is geworden op 26 december 2023”, aldus de diplomatieke missie voor Handel, die verbonden is aan het Witte Huis.

Apple had al op 18 december aangekondigd de verkoop van de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2 op te schorten als voorzorgsmaatregel voor het geval dat de beslissing van de ITC bevestigd werd. De smartwatches werden niet meer aangeboden op de website van Apple, maar bleven wel nog te koop in winkels en op websites van bijvoorbeeld Amazon en Best Buy. Die laatste blijven de uurwerken verkopen zolang de voorraad strekt. Maar de import ligt nu wel stil.

Apple gaf aan niet akkoord te gaan met de ITC en onderzoekt de nodige gerechtelijke en technologische stappen om de smartwatches opnieuw te kunnen verkopen. De ceo van Masimo, Joe Kiani, zegt dan weer dat Apple bewust patenten geschonden heeft. Beide bedrijven staan al langer lijnrecht tegenover elkaar. Sinds 2020 hebben ze meerdere rechtszaken tegen elkaar aangespannen en voorlopig lijkt het minder bekende bedrijf aan het langste eind te trekken.

Adblock test (Why?)


Nieuwste Apple Watch mag niet meer verkocht worden in VS - De Standaard
Read More

Nieuwste Apple Watch mag niet meer verkocht worden in VS - De Standaard

technologie

Onder meer de Apple Watch Ultra 2 is voorlopig niet meer te koop in de VS. — © afp

Door een patentkwestie zijn sinds dinsdag in de Verenigde Staten de nieuwste modellen van Apple-smartwatches verboden. Het Witte Huis kon de beslissing van de handelsautoriteit terugdraaien, maar deed dat niet.

De Amerikaanse handelsautoriteit ITC adviseerde op 27 oktober om bepaalde modellen van de Apple Watch te verbieden. Het medische bedrijf Masimo had Apple ervan beschuldigd gebruik te maken van zijn gepatenteerde technologie om het zuurstofgehalte in bloed te meten en kreeg gelijk. Maar daarmee lag de ban nog niet vast: de administratie van president Joe Biden had tot 25 december de tijd om met haar veto de beslissing van de ITC ongedaan kan maken.

“Na diepgaande consultaties” heeft handelsvertegenwoordiger Katherine Tai “beslist om zich niet te verzetten tegen de beslissing van de ITC, die definitief is geworden op 26 december 2023”, aldus de diplomatieke missie voor Handel, die verbonden is aan het Witte Huis.

Apple had al op 18 december aangekondigd de verkoop van de Apple Watch Series 9 en de Apple Watch Ultra 2 op te schorten als voorzorgsmaatregel voor het geval dat de beslissing van de ITC bevestigd werd. De smartwatches werden niet meer aangeboden op de website van Apple, maar bleven wel nog te koop in winkels en op websites van bijvoorbeeld Amazon en Best Buy. Die laatste blijven de uurwerken verkopen zolang de voorraad strekt. Maar de import ligt nu wel stil.

Apple gaf aan niet akkoord te gaan met de ITC en onderzoekt de nodige gerechtelijke en technologische stappen om de smartwatches opnieuw te kunnen verkopen. De ceo van Masimo, Joe Kiani, zegt dan weer dat Apple bewust patenten geschonden heeft. Beide bedrijven staan al langer lijnrecht tegenover elkaar. Sinds 2020 hebben ze meerdere rechtszaken tegen elkaar aangespannen en voorlopig lijkt het minder bekende bedrijf aan het langste eind te trekken.

Adblock test (Why?)


Nieuwste Apple Watch mag niet meer verkocht worden in VS - De Standaard
Read More

Monday, December 25, 2023

“Er staat je maar één ding te doen”: ex-private banker vertelt hoe je kan leren van de rijken - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

“Er staat je maar één ding te doen”: ex-private banker vertelt hoe je kan leren van de rijken  Het Laatste Nieuws
“Er staat je maar één ding te doen”: ex-private banker vertelt hoe je kan leren van de rijken - Het Laatste Nieuws
Read More

Bibberen met temperaturen tot -15 graden: koudste december sinds 1951 in Peking - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Bibberen met temperaturen tot -15 graden: koudste december sinds 1951 in Peking  Het Laatste Nieuws
  2. FOTOGALERIJ - Koudste december ooit in Chinese hoofdstad Peking  VRT.be
  3. FOTOGALERIJ: Koudste december ooit in Chinese hoofdstad Peking  MSN

Bibberen met temperaturen tot -15 graden: koudste december sinds 1951 in Peking - Het Laatste Nieuws
Read More

Vrachtschepen moeten plots de vaarroutes uit de 18de eeuw nemen. Tot in uw Ikea laten de gevolgen zich voelen - De Morgen

AnalyseEconomie

De Ever Given. Beeld AFP
De Ever Given.Beeld AFP

Grote problemen in twee van ’s werelds drukste scheepvaartkanalen werpen de internationale handel terug in de tijd. Honderden vrachtschepen moeten uitwijken naar de routes uit de achttiende eeuw. Ikea waarschuwt nu al voor mogelijk lege rekken.

Neen, het wil niet meezitten voor de wereldeconomie. Net nu de bevoorradingsproblemen tijdens de coronacrisis eindelijk achter de rug liggen, het inflatiespook verdreven lijkt en ook de handelsoorlog tussen de VS en China ietwat bekoelt, wordt de scheepvaart getroffen door een ‘dubbele kanaalcrisis’.

Wie door het Suezkanaal wil - al bijna tweehonderd jaar de snelste verbinding tussen Europa en Azië - botst sinds kort op de Houthi’s. Vanuit Jemen bestookt de rebellengroep het internationale scheepvaartverkeer met raketten en drones. Officieel hebben de Houthi’s het enkel gemunt op Israëlische schepen, uit wraak voor de oorlog in Gaza, maar de laatste weken lijken ze hun doelwitten steeds willekeuriger te kiezen.

Het gevolg: de meeste grote rederijen mijden voortaan de route door het Suezkanaal, de Rode Zee en de Bab el Mandeb (‘de Poort der tranen’), de smalle zeestraat waar de Houthi’s op de loer liggen. Volgens de recentste data van Flexport, een Amerikaans bedrijf dat de wereldwijde scheepvaart monitort, hebben intussen 180 schepen het anker uitgeworpen in afwachting van meer nieuws. Of ze zijn begonnen aan de omweg rond Afrika.

Ook Euronav, de grootste Belgische rederij, wil de veiligheid van zijn personeel niet in gevaar brengen in de Rode Zee. Baggeraar Jan De Nul stuurt extra bewaking mee met zijn schepen die de reis ondernemen.

Droogte

Elders gaat het niet beter. Aan weerszijden van het Panamakanaal - de 81 kilometer lange verbinding tussen de Caraïbische Zee en de Stille Oceaan - ligt een file van vrachtschepen. Door een historische droogte in Latijns-Amerika is de waterstand in de vaargeul zelf en het centrale Gatunmeer zo laag dat het verkeer door het Panamakanaal stevig beperkt moet worden.

Eigenlijk is het Panamakanaal niet meer dan een stuk ondergelopen bergland met een groot stuwmeer. Aan de ene kant gaat het in drie trappen 30 meter omhoog, aan de andere kant in drie trappen 30 meter omlaag. Maar om die reis mogelijk te maken zijn in de sluizen miljoenen liters water nodig.

Voor de wereldeconomie dreigt zo een nieuwe oplawaai. “Schepen die van alles vervoeren kunnen verstrikt raken in deze crisis”, schrijft persagentschap Bloomberg. “Dit gaat van speelgoed en auto-onderdelen tot vloeibaar gas (lng) en olie. Op korte termijn zal dit zorgen voor oplopende containerkosten, lange vertragingen in de bevoorrading van economische sectoren en hogere prijzen van sommige goederen.”

De zogeheten Global Supply Chain Pressure Index van de Amerikaanse centrale bank maakt sinds kort weer een knik omhoog. (Al is de toestand vandaag nog niet te vergelijken met die tijdens de pandemie.)

De tocht langs Kaap de Goede Hoop betekent voor een schip al snel een vertraging van tien dagen. Bovendien is het weer er onvoorspelbaar. Aan de Panamese landengte is het momenteel tussen tien en dertig dagen wachten op een slot voor de doortocht. Omvaren kan, maar dan loopt de snelste scheepvaartroute tussen de VS en Azië via... het Suezkanaal. Via Chili bedraagt de vertraging twintig dagen of meer.

Ever Given

Voor de jaarwisseling stelt zich normaal gesproken geen probleem. Winkels hebben hun feestvoorraden de voorbije weken al ingeslagen. De rekken zijn gevuld. Maar ook januari is traditioneel een drukke maand op de wereldzeeën. Bedrijven wereldwijd proberen dan hun stocks weer aan te vullen vooraleer in China de riem eraf gaat voor de viering van het Chinese Nieuwjaar (10 februari). Dit wordt dus tricky.

Sinds het spectaculaire ongeval met het containerschip Ever Given in het Suezkanaal begin 2021 weten we hoe snel de toeleveringsketens in de knoop kunnen draaien. Destijds werd het kanaal na twaalf dagen al ‘ontstopt’. Toch liet de logistieke nasleep zich nog anderhalve maand voelen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Afgaand op de Drewry World Container Index is de kost om een doorsnee-vrachtcontainer van Azië naar Noord-Europa te vervoeren de voorbije week met 16 procent gestegen. Over heel december gezien gaat het om een stijging van 41 procent. De olie- en gasprijzen bewegen voorlopig niet, maar dat kan snel veranderen. Zeker als het straks tot een hard militair treffen komt tussen de VS en de Jemenitische Houthi’s.

In Washington D.C. wordt nagedacht over bombardementen tegen de rebellengroep, om de Bab el Mandeb vrij te maken. Als het zover komt, dan dreigt de crisis verder te ontvlammen. De Houthi’s worden al jarenlang gesteund door Iran in hun aanslepende strijd met grote buur Saudi-Arabië. Volgens Amerikaanse inlichtingen is Teheran “nauw betrokken” bij de aanvallen in de Rode Zee. Zaterdag zou Iran zelf een drone-aanval hebben uitgevoerd in de Indische Oceaan, tegen een Japanse chemicaliëntanker.

Als Iran mee in het spel komt, dreigt zowaar een ‘driedubbele kanaalcrisis’. Het land ligt namelijk aan de Straat van Hormuz. Die zeestraat is de enige doorgang tussen de Arabische Zee en de Perzische Golf. Er passeert een vijfde van de wereldwijde lng-handel.

Ikea

Veel uitwijkmogelijkheden zijn er niet voor bedrijven die zich zorgen maken over hun bevoorrading. In Midden-Amerika zijn er steeds meer vrachtschepen die hun lading lossen aan de kant van de Atlantische Oceaan, om die vervolgens per trein naar de Stille Oceaan over te zetten. (Of omgekeerd.) Maar een trein is geen schip en de kosten liggen hoger. Ook vrachtvervoer per vliegtuig is verhoudingsgewijs duur.

Toch lijken sommige bedrijven de luchtbrug te willen slaan. Abercrombie & Fitch bijvoorbeeld. Volgens een interne mail ingezien door Bloomberg wil het kledingbedrijf de problemen in de Rode Zee vermijden door zijn producten India, Bangladesh en Sri Lanka rechtstreeks in te vliegen naar het Westen.

Maar niet voor iedereen is dat een mogelijkheid. Zeker niet voor bedrijven die in bulk goedkope goederen importeren. De Zweedse meubelgigant Ikea waarschuwt nu al voor mogelijk lege rekken in de nabije toekomst.

Adblock test (Why?)


Vrachtschepen moeten plots de vaarroutes uit de 18de eeuw nemen. Tot in uw Ikea laten de gevolgen zich voelen - De Morgen
Read More

Sunday, December 24, 2023

Vakbond blokkeert toegang tot Lidl Lamstraat in Sint-Niklaas: “Ontslag van collega was de druppel” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vakbond blokkeert toegang tot Lidl Lamstraat in Sint-Niklaas: “Ontslag van collega was de druppel”  Het Laatste Nieuws
  2. 'Mensen krijgen hun dagtaken simpelweg niet afgewerkt': voor stakende Lidl-werknemers is het genoeg geweest  De Morgen
  3. Vakbonden blokkeren toegang tot enkele Lidl-supermarkten  VRT.be
  4. Lidl-vestiging in Houthalen dicht door staking (Houthalen-Helchteren)  Het Belang van Limburg
  5. Vakbondsactie blokkeert Lidl-filiaal in Geel in volle kerstperiode: “Met zes doen wat we vroeger met twaalf deden”  Het Nieuwsblad

Vakbond blokkeert toegang tot Lidl Lamstraat in Sint-Niklaas: “Ontslag van collega was de druppel” - Het Laatste Nieuws
Read More

10 dagen na staking heeft Ontex oplossing voor 26 werknemers die moesten vertrekken: “Er vallen geen ontslagen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. 10 dagen na staking heeft Ontex oplossing voor 26 werknemers die moesten vertrekken: “Er vallen geen ontslagen”  Het Laatste Nieuws
  2. Luierfabrikant Ontex in Buggenhout vindt oplossing voor 26 ontslagen medewerkers  VRT.be
  3. Ontex heeft 10 dagen na staking oplossing voor 26 ontslagen werknemers  MSN
  4. Luierproducent Ontex trekt ontslagronde in Buggenhout in  De Tijd

10 dagen na staking heeft Ontex oplossing voor 26 werknemers die moesten vertrekken: “Er vallen geen ontslagen” - Het Laatste Nieuws
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...