Rechercher dans ce blog

Thursday, December 28, 2023

Strijd in Rode Zee tegen Houthi's kan met dure hightechwapens een kostbare zaak worden - De Morgen

Nieuws

Houthi-rebellen aan boord van een vrachtschip in de Rode Zee. Beeld X
Houthi-rebellen aan boord van een vrachtschip in de Rode Zee.Beeld X

Een Amerikaans oorlogsschip sloeg dinsdag in de Rode Zee een grote drone- en raketaanval af van de Houthi’s. Met moderne, peperdure raketten wisten de VS tien uur lang de aanvalsgolf af te weren. Daar hangt wel een fors prijskaartje aan.

De aanvallen die Houthi-rebellen op tweede kerstdag lanceerden, waren de grootste sinds de VS een internationale coalitie vormden met het doel dit soort aanvallen in de Rode Zee af te weren. Zo’n tien uur lang moesten de Amerikaanse torpedobootjager USS Laboon en F-18-gevechtsvliegtuigen ingrijpen om zeventien drones en raketten neer te halen.

De aanvallen waren volgens de Houthi’s uitgevoerd ‘als steun en uit solidariteit met het Palestijnse volk’. Al sinds oktober proberen de Houthi’s het scheepvaartverkeer in de Rode Zee met bestemming Israël en de Israëlische havenstad Eilat te treffen.

De VS zeggen niet hoe de drones en raketten uit de lucht zijn geschoten, maar goedkoop zal deze verdedigende actie van de Amerikanen zeker niet zijn geweest.

Standard 2-raketten

De twaalf, langzaam vliegende kamikazedrones van de Houthi’s konden naar alle waarschijnlijkheid makkelijk worden vernietigd met het Phalanx-snelvuurkanon van de USS Laboon. Maar voor het uitschakelen van de antischeeps- en kruisraketten – waarvan de Houthi’s er vijf lanceerden – moeten de Amerikanen vrijwel zeker een beroep hebben gedaan op hun Standard 2-raketten.

De kosten van de Standard 2-raketten bedragen zo’n twee miljoen euro per stuk. En de F-18 Super Hornets van het vliegdekschip USS Eisenhower, die werden ingezet bij dezelfde actie, opereren met Sidewinder-raketten van zo’n 400.000 euro per stuk.

Net als geldt voor de oorlog in Oekraïne – waar eveneens op grote schaal kamikazedrones worden ingezet – rijst ook bij het treffen met de Houthi’s in de Rode Zee de vraag hoe relatief goedkope maar gevaarlijke wapens zo effectief mogelijk kunnen worden bestreden. Zeker in deze tijd van wapentekorten is de kostenvraag relevant.

Goedkoop en lastig

De drones en raketten die de Houthi’s afvuren zijn voornamelijk varianten van Iraanse wapens die qua kosten niet zijn te vergelijken met de westerse hightechwapens die als afweer worden ingezet. ‘Goedkoop en lastig’, zo zijn de lowtech Samad-drones van de Houthi’s weleens omschreven.

Bij hun gevechten van de afgelopen jaren met Saoedi-Arabië – het land dat een coalitie vormde van Golfstaten om de Houthi-rebellen te bestrijden – lieten de Houthi’s met drones van enkele tienduizenden dollars per stuk zien hoe zij hun Arabische tegenstanders op enorme kosten konden jagen.

De Saoedi’s gebruikten op grote schaal Amraam-raketten van zo’n twee miljoen euro en Patriot-raketten van een kleine drie miljoen euro om de eenvoudige Houthi-wapens te verslaan. De Amraam en de Patriot, geavanceerde Amerikaanse wapens, zijn echter ontworpen om onder meer gevechtsvliegtuigen uit de lucht te schieten. De Saoedische luchtmacht schoot zo veel Amraams af, dat zij in 2021 voor een bedrag van zo’n 600 miljoen euro 280 nieuwe raketten moest inkopen.

Amerikanen onder vuur

In de Rode Zee worden sinds oktober vooral de Amerikanen – die in de regio permanent aanwezig zijn met marineschepen – in een vergelijkbare, asymmetrische oorlog gelokt, waarbij een kleine tegenstander het ze voortdurend lastig maakt. De Houthi’s gaan nu al zo ver dat ze ook de Amerikaanse marine onder vuur nemen, zoals zaterdag gebeurde toen de USS Laboon het doelwit werd van vier drones.

Op dinsdag moesten de Amerikanen voor het eerst gevaarlijke antischeepsraketten, die de USS Laboon tot zinken hadden kunnen brengen, vernietigen. Met de lancering van deze raketten hebben de Houthi’s de strijd flink geëscaleerd.

De Standard 2-raket, waarover de USS Laboon beschikt, is ontworpen om onder andere anti-scheepsraketten te onderscheppen. Medio oktober maakten de VS voor het eerst bekend dat de Standard 2 was ingezet. Diverse goedkope Houthi-drones en kruisraketten werden toen vernietigd door de USS Carney.

Teheran kijkt toe

Iran, dat de Houthi’s al jaren in ruime mate van wapens voorziet, zal de afgelopen weken met grote belangstelling hebben toegekeken naar wat er in de Rode Zee gebeurde. De Iraanse Revolutionaire Garde dreigt al jaren met een aanval op een Amerikaans vliegdekschip, mocht het ooit tot een conflict komen met de VS in de Perzische Golf.

Dat alle Houthi-wapens tot nu toe zijn vernietigd in de Rode Zee door de Amerikaanse hightechwapens, zal niet in goede aarde zijn gevallen in Teheran.

Adblock test (Why?)


Strijd in Rode Zee tegen Houthi's kan met dure hightechwapens een kostbare zaak worden - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...