Rechercher dans ce blog

Thursday, December 28, 2023

'Pas rond de 27 euro per cheque zijn die firma's zelfbedruipend': dienstenchequebedrijven rekenen extra kosten aan - De Morgen

InterviewIve Marx

Ive Marx: 'In andere landen is het perfect normaal om 30 tot 35 euro per uur te betalen voor een poetshulp, dat is ook de prijs die je betaalt voor een glazenwasser of om een reparatie uit te laten voeren.’ Beeld Eva Beeusaert - Belga
Ive Marx: 'In andere landen is het perfect normaal om 30 tot 35 euro per uur te betalen voor een poetshulp, dat is ook de prijs die je betaalt voor een glazenwasser of om een reparatie uit te laten voeren.’Beeld Eva Beeusaert - Belga

Dienstencheques blijven in 2024 negen euro kosten, maar worden via een omweg toch duurder: de dienstenchequebedrijven verhogen de bijkomende kosten voor de klant. ‘Absoluut logisch’, zegt econoom Ive Marx (UAntwerpen). Het is volgens hem niet te verantwoorden dat dienstencheques nog steeds zo goedkoop zijn.

Via een hogere klantenbijdrage drijven de dienstenchequebedrijven hun prijzen op, ook al verandert er aan de cheques zelf niks. Waarom doen ze dat?

“Die dienstencheque kost negen euro en dat bedrag is al tien jaar lang niet meer geïndexeerd, terwijl alle lonen wel geïndexeerd zijn. Alles is een pak duurder geworden, maar de dienstencheque niet. Alleen al de voorbije paar jaar is er ruim 15 procent indexatie geweest, en nog veel meer over de laatste tien jaar.

“In reële termen zijn die dienstencheques - die altijd al belachelijk goedkoop waren - in die periode dus enkel maar goedkoper geworden. Het is totaal niet te verantwoorden dat die prijs niet gestegen is. Want het is evident dat die 9 euro allesbehalve de kosten dekt.”

Waarom verhoogt de regering die prijs dan niet?

“De politiek is daar veel te huiverachtig voor. Ze durven die prijs niet te verhogen uit een puur electorale redenering. Vandaag is de dienstencheque gewoon een subsidie aan de hogere middenklasse. Op Vlaams niveau kost dat spul anderhalf miljard euro, en het meeste daarvan gaat naar de hogere inkomensgroepen.

“Omdat de regering het niet durft te verhogen, wordt de beslissing nu afgewenteld: de bedrijven gaan dan maar zelf de kosten verhogen die ze mogen doorrekenen aan de klant.”

Hoeveel zou de dienstencheque kosten als die niet gesubsidieerd werd?

“De subsidie is ongeveer het dubbele van wat de klant zelf betaalt, dus de dienstencheque zou zeker drie keer zo duur moeten zijn om zelfbedruipend te zijn. Dan zit je rond de 27 euro.”

Dan zouden de meeste mensen dat systeem niet meer gebruiken?

“Allicht niet, maar dat zijn normale prijzen hoor. In andere landen is het perfect normaal om 30 tot 35 euro per uur te betalen voor een poetshulp, dat is ook de prijs die je betaalt voor een glazenwasser of om een reparatie uit te laten voeren. Dat is een normale prijs voor een uur laaggeschoold werk.”

Anderhalf miljard euro, dat is een flinke subsidie voor een groep die het eigenlijk kan betalen.

“Ik heb dat subsidieniveau nooit verantwoord gevonden. De dienstencheque is er gekomen als een manier om zwartwerk te witten, en om de tewerkstellingsgraad te verhogen onder laaggeschoolde vrouwen, voornamelijk degenen met een migratieachtergrond. Maar we weten al lang dat de tewerkstelling onder die groep nog steeds erg laag ligt - lager dan in vergelijkbare landen zónder kostelijke dienstencheques.

“We weten ook dat er heel veel buitenlandse arbeid is in de dienstenchequesector - zeker in Brussel, terwijl daar net heel veel werklozen zijn. Heel veel mensen komen vanuit het buitenland naar hier om zo’n gesubsidieerde job te krijgen. Vroeger waren dat vooral Polen en werd onze dienstencheque weleens de beste Poolse tewerkstellingsmaatregel genoemd.

“En bovendien - nu wordt het echt al te gek - zijn er wel wat mensen die overstappen van een reguliere job, die opbrengt voor de schatkist, naar gesubsidieerd werk via dienstencheques. Dan schiet je jezelf als overheid gewoon in de voet.”

De maatregel mist zijn doel dus totaal?

“Er zat een nobele doelstelling achter als tewerkstellingsmaatregel. Maar intussen zie je dat het discours in de Vlaamse politiek helemaal verschoven is. De bevoegde ministers zeggen nu telkens: de dienstencheque is een ondersteuning voor de hardwerkende Vlaamse middenklasse, de mensen die onze welvaart creëren en belastingen betalen enzovoort. Zij moeten die steun zogezegd krijgen zodat ze verder kunnen gaan met hard werken en productief zijn.”

Adblock test (Why?)


'Pas rond de 27 euro per cheque zijn die firma's zelfbedruipend': dienstenchequebedrijven rekenen extra kosten aan - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...