Rechercher dans ce blog

Sunday, April 30, 2023

Uitvinder van Twitter haalt uit naar Elon Musk: 'Het is allemaal de verkeerde kant op gegaan' - De Standaard

Jack Dorsey, de bedenker en voormalige baas van Twitter, haalt uit naar de huidige eigenaar, Elon Musk. En hij doet dat op Bluesky, de nieuwe Twitter-kloon die hij zelf financierde.

Is Musk de juiste baas voor Twitter? ‘Nee’, antwoordde Jack Dorsey vrijdag op die vraag. ‘Het is allemaal de verkeerde kant op gegaan.’ Opvallend: deze conversatie vond niet plaats op Twitter, het netwerk dat Dorsey in 2006 bedacht. Want daarop is hij al maanden niet meer gesignaleerd. Dorsey schreef deze commentaar op Bluesky, een nieuwe app die als twee druppels water op Twitter lijkt en met steun van Dorsey wordt ontwikkeld.

Voor Dorsey is dit een hele bocht. Hij is in het verleden altijd gul geweest met lof voor Elon Musk. Een jaar geleden, toen Musk net begonnen was aan zijn overnamepoging, schreef Dorsey dat Musk voor Twitter de enige oplossing was waarin hij vertrouwen had. ‘Ik vertrouw op zijn missie om het licht van het bewustzijn uit te breiden’, schreef hij toen ook. (Dorsey uit zich nogal vaak in zweverige bewoordingen.)

Alternatief

Maar intussen is hij duidelijk teleurgesteld door de gebeurtenissen. Hij betreurt onder meer dat toen Musk terugkwam op zijn beslissing om Twitter te kopen het bedrijf hem toen gedwongen heeft om de deal toch te laten doorgaan. ‘Maar het is nu eenmaal gebeurd en al wat we nu kunnen doen, is iets bouwen zodat het niet nog een keer gebeurt’, zegt Dorsey. ‘Dus ik ben blij dat Jay en zijn team en de ontwikkelaars van Nostr dat aan het bouwen zijn.’ Dat is een verwijzing naar Jay Graber, de ceo van Bluesky. (Maar ook een naar Nostr, nog een ander Twitter-alternatief dat Dorsey ook steunt - het is ingewikkeld.)

De 46-jarige Dorsey stapte eind 2021 op als ceo van Twitter, waarschijnlijk onder druk van aandeelhouders die aandrongen op maatregelen om meer inkomsten te genereren. Hij staat nog wel aan het hoofd van het technologiebedrijf Block.

In 2019, toen hij zelf nog ceo was van Twitter, kondigde Dorsey plots aan dat een groepje ingenieurs zou werken aan een nieuwe, open technologische standaard voor sociale media. Bluesky zou worden gefinancierd door Twitter, maar zou wel een onafhankelijke organisatie zijn. Dorsey stelde in het vooruitzicht dat Twitter de nieuwe open standaard zou volgen. Hij wilde andere, concurrerende apps toegang geven tot de berichten op Twitter.

Ondertussen heeft Bluesky inderdaad werk gemaakt van zo een open technologie, het AT-protocol, die toelaat om een gedecentraliseerd berichtennetwerk op te zetten. Maar onder zijn nieuwe baas Musk maakt Twitter geen aanstalten om die standaard te gaan volgen en concurrerende apps toegang te geven tot alle tweets.

Bluesky heeft echter zelf ook een app ontwikkeld die bedoeld is als toonbeeld van de mogelijkheden van het AT-protocol. Die app is beschikbaar op iOS- en Android- smartphones, maar het netwerk is voorlopig alleen toegankelijk op uitnodiging. De jongste dagen verschenen er wel een aantal lovende recensies van journalisten die al toegang kregen.

Enkele bekende namen zijn intussen ook actief op de Bluesky app, onder wie politica Alexandra Ocasio Cortez, celebrity Chrissy Teigen en een aantal journalisten van onder meer The New York Times (de krant waar Musk de jongste tijd graag naar uithaalt). En Dorsey dus.

De Bluesky-technologie vertoont gelijkenissen met ActivityPub, een bestaande standaard voor sociale netwerken. ActivityPub is de standaard achter Mastodon, een app die sinds vorige herfst het thuis is geworden voor heel wat gebruikers die zich sinds de overname door Musk niet meer thuis voelen op Twitter.

Betaalde artikels

Intussen hintte Musk zaterdag dat uitgevers weldra nieuwsartikels tegen betaling per stuk zullen kunnen aanbieden op Twitter, ‘met één click’. ‘Dit zou een win-win moeten zijn voor mediaorganisaties en het publiek’, tweette Musk. Het idee om artikels per stuk aan te bieden is in het verleden al herhaaldelijk gelanceerd, maar nooit met groot succes. Een van de recentste pogingen is de pas gelanceerde app Post.news - een van de vele apps die zich positioneert als alternatief voor Twitter.

Adblock test (Why?)


Uitvinder van Twitter haalt uit naar Elon Musk: 'Het is allemaal de verkeerde kant op gegaan' - De Standaard
Read More

Saturday, April 29, 2023

Frank (52) en Willy (82) kregen hun dochtertje (4) via Amerikaanse draagmoeder: “Onze kinderwens was niet evident, maar Antje is nu ons grootste geluk” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Frank (52) en Willy (82) kregen hun dochtertje (4) via Amerikaanse draagmoeder: “Onze kinderwens was niet evident, maar Antje is nu ons grootste geluk”  Het Laatste Nieuws
Frank (52) en Willy (82) kregen hun dochtertje (4) via Amerikaanse draagmoeder: “Onze kinderwens was niet evident, maar Antje is nu ons grootste geluk” - Het Laatste Nieuws
Read More

Antwerpse parkeerplan voor bezoekers eerste stap, zegt mobiliteitsexpert, maar: "Grootste parkeerdruk van bewoners" - VRT.be

De nieuwe parkeerregels in de stad Antwerpen zijn voer voor debat. Vanaf augustus kan straatparkeren alleen maar voor bewoners en vergunninghouders. Een goed idee volgens sommigen, vreselijk volgens anderen. Volgens mobiliteitsexpert Griet De Ceuster is het bannen van bezoekers op straatparkings nog maar een eerste stap: "De grootste parkeerdruk komt van bewoners".

Waarover gaat het?
De stad Antwerpen heeft een nieuw parkeerbeleid uitgestippeld dat op 1 augustus ingaat. Concreet mag je in de zone tussen de Schelde en de Leien alleen nog maar parkeren als je bewoner of vergunninghouder bent. Bezoekers worden doorverwezen naar publieke parkings en park-and-ridezones rond de stad. Het stadsbestuur wil zo de 16e-eeuwse binnenstad leefbaarder maken.

De beslissing heeft voor- en tegenstanders. Is dit nu echt een goede maatregel? Griet De Ceuster is oprichter van het bedrijf Transport & Mobility Leuven, een adviesbureau rond mobiliteit verbonden aan de KULeuven. Volgens haar zijn straatparkings het grootste parkeerprobleem in een typische binnenstad.

Wanneer parkeerplaatsen op straat verdwijnen, is er meer ruimte voor groen, fietspaden en voetpaden. "Al die auto's langs de straat geven een erg druk, lelijk en zelfs onveilig gevoel", zegt De Ceuster in "Laat". "Straatparkeerplaatsen wegdoen is het beste wat je kan doen in een stad".

In deze zone mogen vanaf 1 augustus enkel nog bewoners parkeren

Ook de bewoners weg van de straat

In Antwerpen gaat het enkel om bezoekers die naar ondergrondse garages en P+R-parkings aan de rand van de stad gedwongen worden. Bewoners zullen hun auto nog steeds op straat kunnen parkeren.

Maar wanneer je in een binnenstad meer wil gaan gebruikmaken van de beschikbare ruimte, moet je volgens Griet De Ceuster ook naar de bewoners durven te kijken.

"Wie staat er het langst geparkeerd en veroorzaakt het meest overlast? Dat zijn eigenlijk de bewoners die er het grootste deel van de dag geparkeerd staan. Zij zorgen in elke stad voor de grootste parkeerdruk", aldus De Ceuster.

Trend om steden autovrij te maken

Het lijkt een revolutionair plan, maar Antwerpen is niet de eerste stad om een strenger parkeerbeleid te ontwikkelen om de druk op de binnenstad te verlichten. Niet in Vlaanderen, en ook niet internationaal. De Ceuster haalt de Deense hoofdstad Kopenhagen aan als voorbeeld: "Kopenhagen heeft het straatparkeren erg geweerd door volop in te zetten op ondergrondse parkings. Zowel voor bezoekers als voor bewoners. Zo kan de straat vrijkomen voor activiteiten."

Op termijn moeten we nadenken over wat we met de bewoners doen.

Mobiliteitsexpert Griet De Ceuster

Als de stad van de toekomst autovrij is, zal die overgang niet van vandaag op morgen gebeuren. "Op termijn moeten we nadenken over wat we met de bewoners doen. Moeten we gaan kijken naar bouwverordeningen, vergunningen. Wat als je een appartement bouwt, voorzie je in een minimum aantal parkeerplaatsen of niet? Laten we projectontwikkelaars buurtparkings bouwen?", vraagt De Ceuster zich luidop af. 

"In de meeste steden begint men met het makkelijkste: de bezoekers naar parkeergarages sturen, net als nu in Antwerpen gebeurt. En dat is een fantastische eerste stap", besluit ze.

Adblock test (Why?)


Antwerpse parkeerplan voor bezoekers eerste stap, zegt mobiliteitsexpert, maar: "Grootste parkeerdruk van bewoners" - VRT.be
Read More

“We gaan gevoelige contracten nader onderzoeken”: Bpost geeft toe dat minister Van Peteghem foute informatie kreeg over winsten - Gazet van Antwerpen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kreeg foute informatie doorgespeeld over de winst die Bpost boekte op zijn functie als rijkskassier. Alleen al over het huidige boekjaar, 2023, zou het gaan om een impact van 25 tot 50 miljoen winst.

Pascal Dendooven

Adblock test (Why?)


“We gaan gevoelige contracten nader onderzoeken”: Bpost geeft toe dat minister Van Peteghem foute informatie kreeg over winsten - Gazet van Antwerpen
Read More

Friday, April 28, 2023

In een handomdraai is je fiets ermee losgemaakt: wat is de 'Poolse sleutel' die dievenbendes steeds vaker gebruiken? - Het Nieuwsblad

Fietsenhandelaar Roel Slegers is gefrustreerd over de vele fietsdiefstallen. — © BERT DE DEKEN

Er wordt massaal met de fiets gereden en de (dure) elektrische fiets is de norm geworden. Dat betekent ook: meer fietsdiefstallen, sterkere fietssloten en allerhande fietsverzekeringen met strenge voorwaarden. Politiezones zien ondertussen dat dievenbendes steeds vaker gebruikmaken van de Poolse sleutel, waarmee je een AXA-fietsslot in een wip kan openen.

Britt Peeters

Adblock test (Why?)


In een handomdraai is je fiets ermee losgemaakt: wat is de 'Poolse sleutel' die dievenbendes steeds vaker gebruiken? - Het Nieuwsblad
Read More

Proximus voert nieuwe prijsverhoging door - De Standaard

Proximus gaat zijn prijzen in de tweede jaarhelft opnieuw optrekken. Dat zegt het telecombedrijf in de marge van zijn kwartaalresultaten. Proximus verwijst naar de inflatie ‘waarvan de impact op onze thuismarkten aanzienlijk is’. In de eerste drie maanden boekte het bedrijf meer omzet, maar de winst staat onder druk.

De onderliggende groepsomzet van januari tot maart kwam uit op 1,49 miljard euro. Dat was 5,9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en ook meer dan analisten hadden verwacht (1,47 miljard). De omzet op de thuismarkten groeide met 4,8 procent.

Door de kostenstijgingen daalde de winst. De brutowinst (ebitda) klokte af op 432 miljoen (-3,5 procent). Het nettoresultaat kwam uit op 94 miljoen, ruim een vijfde minder dan vorig jaar.

Tweede prijsverhoging in een jaar

Voor internet (+ 11.000), mobiele telefonie (+ 10.000) en ‘packs’ (+ 14.000) steeg het aantal klanten, terwijl het televisie-aanbod 12.000 klanten verloor.

Topman Guillaume Boutin verklaarde in een persbericht toch tevreden te zijn over de resultaten: ‘Door de bemoedigende (commerciële) dynamiek, gecombineerd met de effecten van ons kostenefficiëntieprogramma, heb ik er het volste vertrouwen in dat we onze doelstellingen voor dit jaar zullen bereiken’, klinkt het in het persbericht.

Concurrent Telenet kwam donderdag met kwartaalresultaten, waarbij de winst ook lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Vanaf juni trekt Telenet zijn abonnementstarieven op met 6 procent. De jongste prijsverhoging bij Proximus dateert van 1 januari, toen kwam er gemiddeld 4 à 6 procent bij. Met hoeveel de prijzen nu verhoogd worden, is niet bekend.

Proximus is al geruime tijd bezig het glasvezelnetwerk uit te rollen in het hele land. De dekkingsgraad bedraagt nu 23 procent van de bevolking. Er zijn nu 288.000 fiberlijnen geactiveerd, een stijging met 36.000.

Adblock test (Why?)


Proximus voert nieuwe prijsverhoging door - De Standaard
Read More

'Status quo is geen optie': topman Carrefour roept op tot lagere lonen in supermarkten - De Morgen

NieuwsCarrefour

Geoffroy Gersdorff. Beeld Carrefour/ AFP
Geoffroy Gersdorff.Beeld Carrefour/ AFP

De topman van Carrefour België pleit voor een hervorming van de lonen in de winkelsector. Carrefour kampt met een historisch probleem, schrijft zakenkrant De Tijd. Het moet de hoogste lonen van de sector betalen.

CEO Geoffroy Gersdorff windt er geen doekjes om: “Het status quo is geen optie”. Dat de topman benadrukt dat hij “vandaag” geen plannen heeft om winkels te verzelfstandigen, klinkt eerder als een dreigement om dat in de toekomst wel te doen. De boodschap van de Carrefour-topman pookt de onrust in de sector van de supermarkten verder op. Bij Delhaize is al wekenlang een sociaal conflict aan de gang. De vakbonden protesteren met stakingen en blokkades tegen de plannen van Delhaize om zijn 128 eigen winkels te verzelfstandigen.

Ook bij Aldi ontstond onrust nadat Duitse media schreven dat door dalende marges bij Aldi Nord - de Noord-Duitse tak van de discountketen die ook in België actief is - mogelijk een grote herstructurering op komst is. De Belgische directie probeerde deze week via een interne mail het personeel gerust te stellen.

Paritaire comités

Een van de hete hangijzers in het debat rond supermarkten, draait om de verloning. De loons- en arbeidsvoorwaarden worden bepaald door de zogenaamde paritaire comités. Die verschillen voor werknemers van supermarkten in eigen beheer van de ketens en personeelsleden bij zelfstandigen die een supermarkt uitbaten. Bij die laatste liggen de lonen lager.

Lees ook:

‘Bij een deel van die winkels moet je je afvragen of ze nog te redden zijn’: waar ligt de toekomst van de nieuwe zelfstandige Delhaizes?

Colruyt pleitte eind maart in een brief aan minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) voor een meer gelijke verloning van alle werknemers in de sector.

Nu komt Carrefour dus met dezelfde eis. “Dat onze hypermarkten in paritair comité 312 zitten is problematisch”, zegt CEO Geoffroy Gersdorff in De Tijd. “Er moet een oplossing komen, want het status quo is geen optie.” De topman zegt “vandaag” geen plannen te hebben voor het verzelfstandigen van winkels, maar maakt duidelijk dat hij snel een oplossing wil. “Ik geef het drie maanden, zes maanden of een jaar - we zullen zien.”

Donderdag raakte bekend dat de Franse supermarktketen Carrefour een akkoord had bereikt met de Belgische groep Louis Delhaize - ook eigenaar van Cora en Match - om zijn winkels van Cora in Roemenië over te nemen. Het gaat om tien hypermarkten van Cora en acht Cora Urban-winkels, waar bijna 2.400 mensen werken. In Roemenië bezit de Franse supermarktgroep al honderden winkels, waaronder 43 hypermarkten. Die zijn goed voor een omzet van 2,6 miljard euro.

Adblock test (Why?)


'Status quo is geen optie': topman Carrefour roept op tot lagere lonen in supermarkten - De Morgen
Read More

Umicore heeft nieuwe Chinese klant voor batterijmaterialen - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Umicore heeft nieuwe Chinese klant voor batterijmaterialen  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Umicore heeft nieuwe Chinese klant voor batterijmaterialen - De Tijd
Read More

Thursday, April 27, 2023

Daan (17) liep trauma op door stagemisbruik: “Kan geen woonzorgcentrum meer binnenstappen zonder paniekaanval” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Daan (17) liep trauma op door stagemisbruik: “Kan geen woonzorgcentrum meer binnenstappen zonder paniekaanval”  Het Laatste Nieuws
Daan (17) liep trauma op door stagemisbruik: “Kan geen woonzorgcentrum meer binnenstappen zonder paniekaanval” - Het Laatste Nieuws
Read More

Laagste prijs in maanden: gasprijs duikt onder de 40 euro - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Laagste prijs in maanden: gasprijs duikt onder de 40 euro  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Laagste prijs in maanden: gasprijs duikt onder de 40 euro - Het Laatste Nieuws
Read More

Motorolie gedumpt voor vijf Brusselse Delhaize-winkels “na minachting van het patronaat”, filterblokkade aan distributiecentrum opgeheven door deurwaarder en politie - Het Nieuwsblad

Archiefbeeld — © BELGA

Activisten van het collectief ‘dHELLaize’ hebben woensdagnacht motorolie gedumpt voor de ingang van vijf Delhaize-winkels in Brussel, als reactie “op de minachting van het patronaat”. Dat laten de actievoerders in een persbericht weten. De filterblokkade aan het distributiecentrum van Delhaize in Zellik werd donderdagochtend dan weer opgeheven door een deurwaarder en politie.

jvhBron: BELGA

De ingangen van de Delhaize-winkels Chazal, Hankar, Molière, Fort Jaco, en De Fré in Brussel werden ontoegankelijk gemaakt door de activisten, als reactie op onder meer het verbod op stakingsposten dat op 19 april werd bevestigd door de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel. “Wij veroordelen de justitie die de kant van multinational Ahold Delhaize kiest door frontaal het stakingsrecht aan te vallen. Als stakingen worden verboden, dan worden de ingangen onbruikbaar”, zegt het collectief.

Filterblokkade

De filterblokkade die woensdagnamiddag door vakbonden en personeelsleden was opgetrokken aan het distributiecentrum van Delhaize in Zellik, werd donderdagochtend omstreeks 9 uur dan weer opgeheven. Delhaize schakelde een deurwaarder en de lokale politie in. De site is vrijgemaakt, en de supermarktketen hoopt de opgelopen vertraging in het beleveren van de winkels zo snel mogelijk weg te werken.

Woensdagnacht kon maar één vrachtwagen om het kwartier buitenrijden. Een vakbondsbron liet woensdagnamiddag weten dat het om “een spontane actie” gaat. “Het personeel toont nogmaals dat het niet akkoord gaat”, klonk het. Door de blokkade konden per uur maar vier vrachtwagens het distributiecentrum verlaten.

Delhaize houdt zelf nog twee winkels dicht

Delhaize houdt inmiddels nog steeds zelf de winkels van Bergen en Flagey (in Elsene) tot dinsdag gesloten, uit veiligheidsoverwegingen. Die beslissing werd enkele dagen geleden genomen, wegens “feiten van vandalisme waardoor de veiligheid van de werknemers en klanten niet kan worden gegarandeerd”, klonk het eerder. Meer details wilde het bedrijf niet kwijt. “Maar een grens is overschreden.” Enkele werknemers zouden ook een klacht hebben ingediend. Woensdag besliste Delhaize om de sluiting te verlengen tot dinsdag 2 mei. “Er is extra tijd nodig om de rust er te laten wederkeren”, klonk het. Er is geen sprake van nieuwe incidenten. Alle andere winkels van Delhaize zijn donderdag geopend.

Het personeel van Delhaize voert actie tegen de verzelfstandiging van de 128 winkels in eigen beheer van Delhaize, en het bijhorende banenverlies op de hoofdzetel. Het sociaal overleg bij Delhaize zit sinds de aankondiging begin maart muurvast. De directie garandeert bij de overname van de winkels door zelfstandige uitbaters het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden van de 9.000 betrokken werknemers, maar daar plaatsen de bonden vraagtekens bij.  Op dinsdag 2 mei zitten directie en vakbonden opnieuw bijeen over de plannen.

Adblock test (Why?)


Motorolie gedumpt voor vijf Brusselse Delhaize-winkels “na minachting van het patronaat”, filterblokkade aan distributiecentrum opgeheven door deurwaarder en politie - Het Nieuwsblad
Read More

"Gasindustrie profiteerde van oorlog om afhankelijkheid van gas met decennia te verlengen" - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. "Gasindustrie profiteerde van oorlog om afhankelijkheid van gas met decennia te verlengen"  Het Laatste Nieuws
  2. Het vuile schaliegas is weer helemaal terug  De Standaard
  3. Europese import van aardgas over zee breekt records  De Tijd
  4. 'Gasindustrie profiteerde van oorlog om afhankelijkheid van gas met decennia te verlengen'  De Morgen
  5. “Gasindustrie profiteerde van oorlog om afhankelijkheid van gas met decennia te verlengen”  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

"Gasindustrie profiteerde van oorlog om afhankelijkheid van gas met decennia te verlengen" - Het Laatste Nieuws
Read More

Wednesday, April 26, 2023

Google Cloud maakt voor het eerst in vijftien jaar winst - Tweakers

Google-moederbedrijf Alphabet heeft voor het eerst in vijftien jaar winst gemaakt met zijn clouddienst. In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde Google Cloud een winst van 191 miljoen dollar, op een omzet van 7,4 miljard. YouTube draaide daarentegen opnieuw verlies.

Alphabet schrijft in de presentatie van zijn kwartaalcijfers dat de omzet van Google Cloud flink steeg van 5,8 miljard naar 7,4 miljard dollar, maar dat de winst voor het eerst sinds de oprichting van de divisie positief was. Google verdiende er 191 miljoen dollar mee in de eerste maanden van het jaar, een winst van 2,6 procent. De cijfers komen wel met de kanttekening dat Google zijn software-as-a-servicekantoorpakket Workspace bij de Cloud-divisie rekent.

Google richtte de Cloud-divisie op in april 2008. Het bedrijf hoopte zo te kunnen concurreren met de twee andere grote clouddienstproviders, Amazons AWS en Microsofts Azure. Hoewel Google de derde grootste partij op de markt is, haalde het bedrijf het wat omvang en omzet betreft nooit bij die twee. Het bedrijf bleef echter veel geld investeren in Cloud en dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen, nu Cloud voor het eerst winst draait.

Google heeft de divisie pas sinds 2020 officieel gespecificeerd in jaar- en kwartaalverslagen, maar erkent wel dat het de eerste keer is dat het winst maakt. AWS maakt al sinds 2014 winst, maar Microsoft noemt nooit specifieke cijfers voor Azure.

Alphabet noemt als verklaring voor de winst dat bepaalde kostenposten rondom consumentenproducten en ontwikkelaarstools nu onder de afdeling voor Google Services vallen. Die werden eerder verdeeld over Google Services en Google Cloud, maar het bedrijf zegt nu dat een deel van die kosten volledig bij Cloud zijn weggehaald en onder Services zijn gaan vallen.

Google verloor ook omzet met YouTube. De advertentieomzet op het platform daalde met 2,6 procent ten opzichte van een jaar geleden naar 6,69 miljard dollar. Het is het derde kwartaal op een rij dat de omzet uit advertenties daalt. Volgens Google houden adverteerders de hand op de knip nu het slecht gaat met de economie.

Ondanks die kleine omzetdaling heeft Alphabet weinig te klagen. Het eerste kwartaal was goed voor een omzet van 69,8 miljard dollar, een stijging van meer dan 700 miljoen dollar ten opzichte van een jaar geleden. Daar staat wel een dalende nettowinst tegenover; Google verdiende 15 miljard dollar, ten opzichte van 16,4 miljard een jaar geleden.

Adblock test (Why?)


Google Cloud maakt voor het eerst in vijftien jaar winst - Tweakers
Read More

Tuesday, April 25, 2023

Bevestigen kwartaalcijfers run van techaandelen? - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Bevestigen kwartaalcijfers run van techaandelen?  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Bevestigen kwartaalcijfers run van techaandelen? - De Tijd
Read More

Ontploffing Starship slaat diepe krater bij SpaceX - De Standaard

De testvlucht van de megaraket Starship veroorzaakte vorige week veel meer schade rond de lanceerinstallatie dan voorzien. Een volgende test zal daardoor langer op zich laten wachten.

Dat de grootste raket ooit de lucht in raakte en pas op 39 kilometer hoogte ontplofte, werd vorige week bij SpaceX als een half succes gezien. SpaceX bewees dat zijn 120 meter hoog gevaarte gelanceerd ...

Adblock test (Why?)


Ontploffing Starship slaat diepe krater bij SpaceX - De Standaard
Read More

Monday, April 24, 2023

Je hebt nog één week om energiepremies aan te vragen: over welke premies gaat het? En waar heb jij recht op? - Het Nieuwsblad

Eerste basispakket energie: 392 euro

Wie heeft er recht op?

Het basispakket elektriciteit/gas geldt enkel voor wie al van vóór 31 december 2022 een variabel contract had (voor de maanden november en december werd naar referentiedatum 30 september 2022 gekeken). Ook wie een vast contract heeft dat na 30 september 2021 werd afgesloten of werd vernieuwd, heeft recht op het basispakket energie.

Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt een korting van 135 euro per maand op de gasfactuur, en 61 euro per maand op de elektriciteitsfactuur.

Let wel: wie al het sociaal tarief krijgt, heeft geen recht op het basispakket energie. Wie te veel verdient, moet achteraf een deel terugbetalen via de belastingen.

Ook wie verwarmt met propaan of butaan heeft geen recht op het basispakket gas.

Hoe aanvragen?

Het eerste basispakket (de energiepremie voor de maanden november en december) werd in de overgrote meerderheid van de gevallen automatisch uitgekeerd door de energieleverancier bij wie de klant op 30 september 2022 een contract had voor elektriciteit en/of gas. Sinds 23 januari kan dat basispakket aangevraagd worden als het niet automatisch werd toegekend. Omdat er een probleem was met persoonlijke gegevens bijvoorbeeld.

Denk je recht te hebben op de premie maar vond je niets terug in je facturen of kreeg je geen creditnota, dan kan je nog tot en met 30 april 2023 je aanvraag indienen, via een online aanvraag. Dat kan zowel door de persoon op wiens naam het elektriciteits- of gascontract staat als door een ander gezinslid dat op hetzelfde adres gedomicilieerd staat. Heb je die mogelijkheid niet? Dan kan je ook een aanvraag via e-mail op per brief opsturen. Hou er wel rekening mee dat die aanvragen aanzienlijk meer verwerkingstijd in beslag nemen.

Ook als je verwarmt met een collectieve installatie voor gas (flatgebouwen) heb je recht op het basispakket voor gas.

Tweede basispakket energie: 588 euro

Vanaf vandaag, maandag 24 april 2023, kan je ook het tweede basispakket voor elektriciteit en gas aanvragen als je dat nog niet ontving. Dat kan via de online toepassing of door het aanvraagformulier per post of e-mail op te sturen. Je hebt daarvoor de tijd tot en met 31 juli 2023.

Wie heeft er recht op?

Het tweede basispakket is een premie die wordt toegekend aan elk huishouden dat op 31 december 2022 een lopend contract had voor elektriciteit en/of gas of huishoudens die op die datum een collectieve installatie voor gas hadden.

“De premie geldt voor alle variabele contracten. Heb je een vast contract, dan krijg je de premie enkel als dat contract werd afgesloten op basis van een tarief na 30 september 2021 of hernieuwd na 30 september 2021”, zegt Lien Meurisse van de FOD Economie.

Basispakket 2 gaat over de maanden januari, februari en maart. Dat wil zeggen dat je voor die drie maanden een premie van in totaal 183 euro ontvangt voor je elektriciteitscontract en van 405 euro voor je gascontract. Mensen die al genieten van het federale sociaal tarief, hebben geen recht op het basispakket.

Hoe aanvragen?

Als je niet zeker bent of je het tweede basispakket hebt ontvangen, dan controleer je eerst de elektriciteits- en gasfacturen die je voor de maanden februari, maart of april 2023 ontving. De premie werd in de meeste gevallen van je voorschotfactuur afgetrokken. Is jouw voorschotfactuur lager dan de premie, dan werd het resterende bedrag via een volgende factuur of een afrekening geregeld of ontving je een creditnota. In dat geval werd het geld of het saldo overgeschreven op je bankrekening. In ieder geval vermeldt de factuur of de overschrijving: ‘Federaal basispakket elektriciteit 2023’ / ‘Federaal basispakket gas 2023’.

Denk je recht te hebben op de premie maar vond je niets terug in je facturen of kreeg je geen creditnota, dan kan je tot en met 31 juli 2023 je aanvraag indienen.

Stookoliecheque: 300 euro

Wie heeft er recht op?

Elk huishouden aan wie een leverancier tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023 huisbrandolie (stookolie) of propaan in bulk heeft geleverd voor de verwarming van het hoofdverblijf, kan de stookoliecheque aanvragen. Dat kan maar één keer, ongeacht het aantal ontvangen leveringen. De verwarmingstoelage bedraagt 300 euro netto.

Hoe aanvragen?

Wie nog van de stookoliecheque wil genieten en nog geen aanvraag indiende, zegt de FOD Economie, kan dat doen tot en met zondag 30 april 2023. Dat kan zowel digitaal als met een aangetekende zending.

Pelletpremie: 250 euro

Wie heeft er recht op?

De pelletpremie van 250 euro is een éénmalig bedrag dat wordt toegekend aan huishoudens die hun hoofdwoning hoofdzakelijk verwarmen met pellets. Je kan de pelletpremie dus niet onvangen als je de stookoliecheque al ontving of als je recht hebt op het basispakket gas. Ook huishoudens die al genieten van het voordelig sociaal tarief hebben geen recht op de pelletpremie.

Daarnaast moet het gaan om een aankoop van pellets in bulk. Dat wil zeggen dat het om een aankoop van minstens 500 kilogram moet gaan, geleverd tussen 1 juni 2022 en 31 maart 2023, luidt het bij de FOD Economie.

Hoe aanvragen?

Je kan de pelletpremie zowel online als per aangetekende zending aanvragen en dat tot en met zondag 30 april 2023.

Adblock test (Why?)


Je hebt nog één week om energiepremies aan te vragen: over welke premies gaat het? En waar heb jij recht op? - Het Nieuwsblad
Read More

Crisis bij Aldi: “Topman werkt aan grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf” - Het Nieuwsblad

Er heerst een crisisstemming bij Aldi Nord. De Noord-Duitse tak van de discountketen die ook in België actief is, zou te kampen hebben met sterk stijgende kosten waardoor de winstmarge vorig jaar negatief (-1,4 procent) was. Dat berichtten verschillende Duitse media.

gli, sggBron: BELGA

De omzet bij Aldi zou in 2022 zijn gestegen, maar toch was de supermarktketen operationeel verlieslatend, schrijft Handelsblatt. Volgens de Duitse zakenkrant kampt het bedrijf met een “groot kostenprobleem”. Een officiële reactie van Aldi is er niet. 

Topman Torsten Hufnagel van Aldi Nord zou volgens Handelsblatt werken “aan de grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf”, als reactie op de problemen. De bedoeling is efficiënter te worden.

Supermarkten onder druk

“Dit is natuurlijk geen alleenstaand feit in de supermarktwereld”, reageert professor en retailexpert Els Breugelmans (KU Leuven) weinig verrast. “De supermarkten staan vandaag de dag allemaal onder druk. De kosten zijn heel groot geworden door onder meer de energiecrisis en de producenten die een hogere inkoopprijs vragen. En bij een lagekostenwinkel als Aldi gaat het sowieso om kleine marges, dus dan komen die marges snel onder druk te staan. Herstructureringen zijn dus ook niet onlogisch, maar hoe dat concreet zal gebeuren, is nu moeilijk te zeggen.”

In Duitsland zou Aldi wel nog winst maken, zij het een pak minder. In Frankrijk en Denemarken daarentegen werden rode cijfers geschreven. Aldi heeft in Denemarken winkels verkocht aan de concurrentie, maar in Frankrijk wil de discounter wel actief blijven. Details over België zijn niet bekend. Vorige maand trokken de Belgische vakbonden wel nog aan de alarmbel over een mogelijke besparingsoefening, wat door de directie werd ontkend. De woordvoerder van Aldi België wenste niet te reageren.

Gestegen marktaandeel

Ook Breugelmans heeft geen zicht op de cijfers in België, maar ze benadrukt wel dat de marktpositie van Aldi in ons land vrij sterk is. “Hun marktaandeel is de laatste jaren gegroeid. Als lagekostenspeler hebben ze in inflatietijden, in tegenstelling tot andere spelers, een boost gekregen. En we weten dat dat gestegen marktaandeel in de praktijk vaak ook standhoudt. Ik zou me als werknemer van Aldi in België dan ook niet meteen zorgen maken. Ze hebben hun plekje hier verworven, dus ik zie ze niet meteen verdwijnen uit ons land.”

Naast de berichten over financiële moeilijkheden schrijft Handelsblatt ook dat de geplande overname van het IT-systeem van Aldi Süd zou zijn afgeblazen. Aldi Nord en Süd doen gezamenlijke aankopen voor een deel van hun goederen en een gezamenlijk IT-systeem moest dat vergemakkelijken. Maar de noordelijke tak zou volgens Der Spiegel afgehaakt hebben wegens de “onflexibele software”.

Adblock test (Why?)


Crisis bij Aldi: “Topman werkt aan grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf” - Het Nieuwsblad
Read More

Frans luxeconcern is eerste Europese bedrijf dat 500 miljard waard is op de beurs - De Standaard

Het Franse luxeconcern LVMH, bekend van merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, heeft als eerste Europese bedrijf ooit een marktwaarde van 500 miljard dollar (ruim 450 miljard euro) bereikt. De waarde van het bedrijf, dat een beursnotering heeft in Parijs, profiteert van de hogere vraag naar luxegoederen in China en van de duurdere euro.

De mijlpaal van 500 miljard dollar marktwaarde komt amper twee weken nadat LVMH in de top tien van grootste bedrijven ter wereld kwam. Dat gebeurde na een sterk eerste kwartaal.

LVMH-topman Bernard Arnault zette zijn eerste stappen in de wereld van luxeartikelen in 1984, met de overname van de textielgroep Boussac Saint-Frères. Die had het merk Christian Dior in portefeuille. Nadien nam Arnault een controlerend belang in LVMH, waarvan de twee belangrijkste onderdelen -Louis Vuitton en Moet Hennesy- in 1987 waren gefuseerd. De dertig volgende jaren deed de groep tientallen overnames. LVMH groeide uit tot een leidend luxeconcern, met 75 merken en 5.600 winkels wereldwijd. De eerste winkel in China kwam er in 1992.

Het aandeel van LVMH steeg maandag met 0,3 procent tot 903,7 euro. Het concern werd daarmee zo’n 454 miljard euro waard, maar door de sterke stijging van de euro de voorbije weken komt dat overeen met 500 miljard dollar. De meeste analisten verwachten nog een verdere stijging van de koers.

Voor de 74-jarige Bernard Arnault is de stijging op de beurs goed nieuws: zijn vermogen wordt nu op bijna 212 miljard dollar geschat, berekende persagentschap Bloomberg. Arnault was al de rijkste man ter wereld.

Adblock test (Why?)


Frans luxeconcern is eerste Europese bedrijf dat 500 miljard waard is op de beurs - De Standaard
Read More

Lege rekken verwacht in Belgische Albert Heijns - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Lege rekken verwacht in Belgische Albert Heijns  De Tijd
  2. Personeel Nederlandse distributiecentra Albert Heijn gaat staken, lege schappen dreigen  VRT.be
  3. Personeel distributiecentra Albert Heijn gaat staken, lege schappen dreigen  Het Laatste Nieuws
  4. Medewerkers van distributiecentrum AH in Zaandam werkten maandag door: dinsdag wel staking, maar nu nog geen lege schappen  Noordhollands Dagblad
  5. Staking veroorzaakt eerste lege schappen bij Albert Heijn  Omroep Zeeland
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Lege rekken verwacht in Belgische Albert Heijns - De Tijd
Read More

Sunday, April 23, 2023

'ING eist 153 miljoen euro van grootste Chinese bank' - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

'ING eist 153 miljoen euro van grootste Chinese bank'  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws
'ING eist 153 miljoen euro van grootste Chinese bank' - De Tijd
Read More

Personeel Nederlandse distributiecentra Albert Heijn gaat staken, lege schappen dreigen - VRT.be

Werknemers van distributiecentra van Albert Heijn in Nederland gaan vanavond staken voor hoger loon, zo laten de Nederlandse vakbonden CNV en FNV weten. Dat doen ze nadat een ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld, was verlopen. De staking kan ertoe leiden dat supermarkten van AH niet meer bevoorraad worden en er lege schappen ontstaan, ook in België.

In de distributiecentra in Geldermalsen, Pijnacker en Zaandam wordt vanavond gestaakt door parttimers. Vanaf morgenochtend 7 uur wordt in alle zes de distributiecentra van Albert Heijn het werk neergelegd door mensen die fulltime werken. De staking in de distributiecentra in Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg en Zwolle duurt tot en met woensdag. In Zaandam staken de werknemers tot en met dinsdag 15.30 uur, meldt FNV.

Het personeel van de distributiecentra wil meer loon. "Albert Heijn meent met 6,6 procent loonsverhoging voor een jaar een degelijk loonbod te hebben neergelegd", zegt Soraya Faez van de vakbond CNV. "Maar dat is veel te weinig. De inflatie van vorig jaar kwam uit op 10,6 procent. Medewerkers kregen er in 2022 maar 2,75 procent bij."

Volgens de CNV-bestuurder is het opvallend dat de parttimers de staking deze avond aftrappen. "In het verleden gebruikte Albert Heijn de parttimers juist om het werk van stakende fulltimers op te vangen. Ze werden ervan beticht stakingen te breken. Dat zij juist nu als eerste het werk neerleggen, laat zien dat de eenheid en solidariteit onder het personeel groot is."

"Je zou toch zeggen dat alle alarmbellen wel zijn afgegaan bij Albert Heijn na de wilde stakingen laatst in Pijnacker en Tilburg", aldus Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel. "Daarmee lieten de distributiemedewerkers al overduidelijk merken hoe ontevreden ze zijn en dat ze bereid zijn meer actie te voeren. Door hun totaal niet tegemoet te komen roept Albert Heijn nu nieuwe stakingen over zich af." De vakbonden hopen op begrip voor de mogelijk lege schappen vanwege de staking.

Adblock test (Why?)


Personeel Nederlandse distributiecentra Albert Heijn gaat staken, lege schappen dreigen - VRT.be
Read More

Saturday, April 22, 2023

Zoon van Kremlin-woordvoerder vocht mee met Wagner, beweert militieleider Prigozjin - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Zoon van Kremlin-woordvoerder vocht mee met Wagner, beweert militieleider Prigozjin  Het Laatste Nieuws
Zoon van Kremlin-woordvoerder vocht mee met Wagner, beweert militieleider Prigozjin - Het Laatste Nieuws
Read More

Tien gevangenen met behulp van slijpschijf ontsnapt uit Waalse gevangenis: “Gevlucht naar bos, maar daar hebben ze niets te eten” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Tien gevangenen met behulp van slijpschijf ontsnapt uit Waalse gevangenis: “Gevlucht naar bos, maar daar hebben ze niets te eten”  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Tien gevangenen met behulp van slijpschijf ontsnapt uit Waalse gevangenis: “Gevlucht naar bos, maar daar hebben ze niets te eten” - Het Laatste Nieuws
Read More

Directie Delhaize zet opnieuw deurwaarder in om geblokkeerde winkels te openen - VRT.be

De directie van Delhaize heeft vandaag opnieuw een deurwaarder ingezet om winkels te openen die door de vakbonden geblokkeerd werden. Dat stelt VRT NWS vast bij twee Gentse supermarkten. Op verschillende plaatsen in het land worden supermarkten van Delhaize geblokkeerd door de vakbonden. Het overleg zit muurvast, al is er vanmiddag opnieuw bemiddeling gepland.

Er is al weken sociale onrust bij supermarktketen Delhaize. De directie wil alle winkels die nog in eigen beheer zijn verzelfstandigen, maar dat zien de vakbonden niet zitten. Zij vrezen slechtere werkomstandigheden. De vakbonden voeren daarom regelmatig actie door winkels (in eigen beheer) en distributiecentra te blokkeren. Sociaal overleg heeft tot nog toe weinig opgeleverd. Sinds begin deze week is er een bemiddelaar aangesteld, maar ook dat heeft het overleg nog niet uit het slop getrokken.

"We willen het overleg een kans geven", benadrukt Veerle Verleyen van de christelijke vakbond ACV aan VRT NWS, "maar dat wil niet zeggen dat er geen acties meer kunnen gevoerd worden".

Gisteren vernietigde een rechter nog een eerder vonnis in kort geding, waardoor actievoeren in 20 Delhaize winkels in Antwerpen verboden werd. Het is niet duidelijk of het personeel van die Antwerpse winkels nu ook meteen actie zullen voeren.

Deurwaarders

Vanmorgen waren er stakingsposten aan enkele Delhaizevestigingen in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Volgens Delhaize zelf zijn er ook enkele supermarkten in Brussel en Wallonië gesloten. Twee vestigingen van Delhaize in Gent zijn heropend door een deurwaarder. Dat kon VRT NWS ter plaatse vaststellen. Het gaat om die van Ledeberg en die aan de Watersportbaan.

Delhaize had eerder vandaag al laten weten dat ze overwogen om opnieuw deurwaarders in te schakelen om winkels open te houden. "Als we merken dat er veel werkwilligen zijn in een winkel en die de winkel willen openen, kunnen we opnieuw deurwaarders inzetten", zei Roel Dekelver van Delhaize eerder vandaag. "We willen uiteraard dat alle winkels open zijn en open blijven. Zodat klanten kunnen winkelen, onze medewerkers kunnen werken en onze leveranciers hun producten kunnen leveren."

In de namiddag is er nieuw overleg gepland met de directie en de bemiddelaar. Voorlopig zit de situatie muurvast.

Adblock test (Why?)


Directie Delhaize zet opnieuw deurwaarder in om geblokkeerde winkels te openen - VRT.be
Read More

Google stopt bouw van enorme nieuwe campus in Silicon Valley - De Morgen

Vorig jaar opende Google nog de Bay View campus in Mountain View, Californië. Archiefbeeld. Beeld ANP / EPA
Vorig jaar opende Google nog de Bay View campus in Mountain View, Californië. Archiefbeeld.Beeld ANP / EPA

Google heeft de bouw gestaakt van zijn nieuwe campus in Silicon Valley, in de Amerikaanse staat Californië. Dat melden lokale kranten en de Amerikaanse zender CNBC. Volgens bronnen van CNBC zal de megacampus, genaamd Downtown West, die naar schatting in totaal 19 miljard dollar zou kosten, mogelijk nooit het levenslicht zien.

Het complex zou normaal gezien over 32 hectare verspreid worden met kantoren, parken, winkels, hotels en zowat 4.000 woningen.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, had de bouwvergunning in juni 2021 verkregen. De bouw zou dit jaar beginnen en een tiental jaren duren. Momenteel is de site "een sloopzone die op lange termijn waarschijnlijk een wrat in het landschap zal worden", merkt CNBC op.

Net als andere bedrijven in Silicon Valley wordt Google geconfronteerd met een ongunstige economische situatie en een veranderde context in vergelijking met voor de coronapandemie. Begin dit jaar kondigde moederbedrijf Alphabet al aan dat er wereldwijd zowat 12.000 banen, of 6 procent van het totale personeelsbestand, worden geschrapt.

Vorig jaar opende Google nog de Bay View campus in Mountain View, Californië. Archiefbeeld. Beeld ANP / EPA
Vorig jaar opende Google nog de Bay View campus in Mountain View, Californië. Archiefbeeld.Beeld ANP / EPA

Adblock test (Why?)


Google stopt bouw van enorme nieuwe campus in Silicon Valley - De Morgen
Read More

Belgische douane vernietigt ruim 2.300 blikjes Amerikaans bier door 'champagneslogan' - De Standaard

De Belgische douane heeft eerder deze week een lading Amerikaans bier vernietigd. Dat gebeurde omdat de slogan op de in totaal 2.352 blikjes misleidend zou zijn.

De Belgische douane onderschepte in februari in de haven van Antwerpen een lading van 2.352 blikjes bier van het merk Miller High Life. De producent, Molson Coors Beverage Co, voert gewoonlijk niet uit naar Europa. De bestelling werd geplaatst door een particuliere koper in Duitsland, maar die botste op de Europese bescherming van de term ‘champagne’.

Op alle blikjes van het Miller High Life-bier prijkte de slogan ‘The Champagne of Beers’. Het Comité Champagne, de organisatie die de Champagne-industrie vertegenwoordigt, vond dat misleidend en een inbreuk op de beschermde oorsprongsbenaming van Champagne en diende een verzoek tot vernietiging in. Volgens het comité kan echte champagne alleen – volgens een traditionele methode – worden gemaakt met Chardonnay-, Pinot Noir- en Pinot Meunier-druiven.

De Belgische douane ging in op het verzoek van het comité en vernietigde op 17 april alle blikjes bier. ‘De blikjes werden vernietigd met het grootste respect voor het milieu door ervoor te zorgen dat de hele lading, inhoud en verpakking op een ecologisch verantwoorde manier worden gerecycleerd’, aldus het Comité Champagne.

‘Vervalsing’

De slogan is nochtans niet nieuw. Miller High Life werd in 1903 gelanceerd en werd drie jaar later al gepromoot met ‘The Champagne of Bottle Beers’. In 1969 werd die slogan ingekort naar ‘The Champagne of Beers’.

‘Elk jaar voeren we duizenden controles uit’, zo verklaarde Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de Belgische douane. ‘Als een vervalsing wordt bewezen, zoals hier het geval is, overleggen we met elkaar over de beslissing om de goederen te vernietigen en over de manier waarop we ze laten vernietigen.’

Molson Coors Beverage Co, de producent van Miller High Life, heeft in een reactie verklaard dat het ‘lokale regelgeving rond het woord champagne respecteert’. ‘Maar we blijven trots op ons bier, zijn bijnaam en zijn herkomst in Milwaukee’, zo luidde het in een persbericht. ‘We nodigen onze vrienden in Europa uit om eender wanneer naar de Verenigde Staten te komen en samen te proosten op het High Life.’

Ook de koper in Duitsland van de lading werd op de hoogte gebracht van de vernietiging ‘en heeft de beslissing niet betwist’, aldus het Comité Champagne.

Adblock test (Why?)


Belgische douane vernietigt ruim 2.300 blikjes Amerikaans bier door 'champagneslogan' - De Standaard
Read More

Thursday, April 20, 2023

Rechter handhaaft verbod op stakingsposten aan Delhaize-winkels, ondanks protest ACV - Het Nieuwsblad

© fvv

Het verbod op stakingsposten aan winkels en depots van supermarktketen Delhaize in Vlaams-Brabant, Brussel en Puurs (Antwerpen) blijft behouden. Een rechtbank in Brussel heeft het protest van de christelijke vakbond ACV tegen dat verbod verworpen.

Bron: BELGA

“We hebben een negatief vonnis ontvangen”, zo heeft vakbondsman Cédric Claeys (ACV Voeding en Diensten) woensdagavond gezegd. Dat betekent dat het bevel van de rechtbank dat stakingsposten voor winkels en depots van de supermarktketen verbiedt tot eind april, behouden blijft.

Voor de christelijke vakbond is dat verbod, dat de directie van Delhaize verkreeg op eenzijdig verzoekschrift, een aanval op het stakingsrecht. “We moeten alweer vaststellen dat na de agenten en de deurwaarders, nu ook het gerecht de kant van de directie kiest”, aldus Claeys. Volgens de vakbondsman staan achter de stakingsposten “mensen die vechten voor hun toekomst en die gehoord willen worden”. Maar zij komen te staan tegenover “een multinational die zijn winsten wil vrijwaren, op welke manier dan ook”.

Delhaize zegt in een reactie tevreden te zijn met de uitspraak. “Maar we blijven benadrukken dat we blijven streven naar een serene dialoog”, luidt het. De keten zegt het stakingsrecht wel degelijk te respecteren, “maar ook het recht op werken moet gerespecteerd worden”. Delhaize zal indien nodig deurwaarders blijven sturen naar winkels die door stakingsposten geblokkeerd worden.

Er loopt nog een andere, gelijkaardige procedure voor de rechtbank. De christelijke vakbond verwacht daarin nog deze week een uitspraak.

Ook de socialistische vakbond BBTK is naar de rechtbank gestapt. Hij is van mening dat Delhaize de wet-Renault, van toepassing bij een collectief ontslag, niet respecteert.

Delhaize maakte begin maart bekend dat het zijn 128 eigen winkels wil overdragen aan zelfstandige uitbaters. Sindsdien zijn er nagenoeg elke dag winkels gesloten uit protest. Een verzoeningsvergadering met directie en vakbonden dinsdag leverde niets op.

Adblock test (Why?)


Rechter handhaaft verbod op stakingsposten aan Delhaize-winkels, ondanks protest ACV - Het Nieuwsblad
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...