Rechercher dans ce blog

Thursday, April 20, 2023

Rechter handhaaft verbod op stakingsposten aan Delhaize-winkels, ondanks protest ACV - Het Nieuwsblad

© fvv

Het verbod op stakingsposten aan winkels en depots van supermarktketen Delhaize in Vlaams-Brabant, Brussel en Puurs (Antwerpen) blijft behouden. Een rechtbank in Brussel heeft het protest van de christelijke vakbond ACV tegen dat verbod verworpen.

Bron: BELGA

“We hebben een negatief vonnis ontvangen”, zo heeft vakbondsman Cédric Claeys (ACV Voeding en Diensten) woensdagavond gezegd. Dat betekent dat het bevel van de rechtbank dat stakingsposten voor winkels en depots van de supermarktketen verbiedt tot eind april, behouden blijft.

Voor de christelijke vakbond is dat verbod, dat de directie van Delhaize verkreeg op eenzijdig verzoekschrift, een aanval op het stakingsrecht. “We moeten alweer vaststellen dat na de agenten en de deurwaarders, nu ook het gerecht de kant van de directie kiest”, aldus Claeys. Volgens de vakbondsman staan achter de stakingsposten “mensen die vechten voor hun toekomst en die gehoord willen worden”. Maar zij komen te staan tegenover “een multinational die zijn winsten wil vrijwaren, op welke manier dan ook”.

Delhaize zegt in een reactie tevreden te zijn met de uitspraak. “Maar we blijven benadrukken dat we blijven streven naar een serene dialoog”, luidt het. De keten zegt het stakingsrecht wel degelijk te respecteren, “maar ook het recht op werken moet gerespecteerd worden”. Delhaize zal indien nodig deurwaarders blijven sturen naar winkels die door stakingsposten geblokkeerd worden.

Er loopt nog een andere, gelijkaardige procedure voor de rechtbank. De christelijke vakbond verwacht daarin nog deze week een uitspraak.

Ook de socialistische vakbond BBTK is naar de rechtbank gestapt. Hij is van mening dat Delhaize de wet-Renault, van toepassing bij een collectief ontslag, niet respecteert.

Delhaize maakte begin maart bekend dat het zijn 128 eigen winkels wil overdragen aan zelfstandige uitbaters. Sindsdien zijn er nagenoeg elke dag winkels gesloten uit protest. Een verzoeningsvergadering met directie en vakbonden dinsdag leverde niets op.

Adblock test (Why?)


Rechter handhaaft verbod op stakingsposten aan Delhaize-winkels, ondanks protest ACV - Het Nieuwsblad
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...