Rechercher dans ce blog

Monday, April 24, 2023

Crisis bij Aldi: “Topman werkt aan grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf” - Het Nieuwsblad

Er heerst een crisisstemming bij Aldi Nord. De Noord-Duitse tak van de discountketen die ook in België actief is, zou te kampen hebben met sterk stijgende kosten waardoor de winstmarge vorig jaar negatief (-1,4 procent) was. Dat berichtten verschillende Duitse media.

gli, sggBron: BELGA

De omzet bij Aldi zou in 2022 zijn gestegen, maar toch was de supermarktketen operationeel verlieslatend, schrijft Handelsblatt. Volgens de Duitse zakenkrant kampt het bedrijf met een “groot kostenprobleem”. Een officiële reactie van Aldi is er niet. 

Topman Torsten Hufnagel van Aldi Nord zou volgens Handelsblatt werken “aan de grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf”, als reactie op de problemen. De bedoeling is efficiënter te worden.

Supermarkten onder druk

“Dit is natuurlijk geen alleenstaand feit in de supermarktwereld”, reageert professor en retailexpert Els Breugelmans (KU Leuven) weinig verrast. “De supermarkten staan vandaag de dag allemaal onder druk. De kosten zijn heel groot geworden door onder meer de energiecrisis en de producenten die een hogere inkoopprijs vragen. En bij een lagekostenwinkel als Aldi gaat het sowieso om kleine marges, dus dan komen die marges snel onder druk te staan. Herstructureringen zijn dus ook niet onlogisch, maar hoe dat concreet zal gebeuren, is nu moeilijk te zeggen.”

In Duitsland zou Aldi wel nog winst maken, zij het een pak minder. In Frankrijk en Denemarken daarentegen werden rode cijfers geschreven. Aldi heeft in Denemarken winkels verkocht aan de concurrentie, maar in Frankrijk wil de discounter wel actief blijven. Details over België zijn niet bekend. Vorige maand trokken de Belgische vakbonden wel nog aan de alarmbel over een mogelijke besparingsoefening, wat door de directie werd ontkend. De woordvoerder van Aldi België wenste niet te reageren.

Gestegen marktaandeel

Ook Breugelmans heeft geen zicht op de cijfers in België, maar ze benadrukt wel dat de marktpositie van Aldi in ons land vrij sterk is. “Hun marktaandeel is de laatste jaren gegroeid. Als lagekostenspeler hebben ze in inflatietijden, in tegenstelling tot andere spelers, een boost gekregen. En we weten dat dat gestegen marktaandeel in de praktijk vaak ook standhoudt. Ik zou me als werknemer van Aldi in België dan ook niet meteen zorgen maken. Ze hebben hun plekje hier verworven, dus ik zie ze niet meteen verdwijnen uit ons land.”

Naast de berichten over financiële moeilijkheden schrijft Handelsblatt ook dat de geplande overname van het IT-systeem van Aldi Süd zou zijn afgeblazen. Aldi Nord en Süd doen gezamenlijke aankopen voor een deel van hun goederen en een gezamenlijk IT-systeem moest dat vergemakkelijken. Maar de noordelijke tak zou volgens Der Spiegel afgehaakt hebben wegens de “onflexibele software”.

Adblock test (Why?)


Crisis bij Aldi: “Topman werkt aan grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf” - Het Nieuwsblad
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...