Rechercher dans ce blog

Monday, July 31, 2023

Opgepast: bezoekers kunnen vanaf morgen niet meer zomaar parkeren in de Antwerpse binnenstad - De Standaard

Het Antwerpse parkeerbeleid ondergaat morgen, op 1 augustus, een ingrijpende aanpassing. ‘We gaan voor een aantrekkelijkere binnenstad voor bewoners, handelaars én bezoekers’, zegt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). De stad sluit daarmee aan bij heel wat steden wereldwijd, die ruimte willen maken in straten waar mensen wonen en leven door de druk van het autoverkeer te verminderen.

1. Wat verandert er precies?

Voortaan mogen alleen mensen met een bewonerskaart of speciale vergunning hun auto op straat parkeren in de historische binnenstad van Antwerpen. Dat gebied is in het noorden begrensd door het Eilandje, in het oosten door de Leien en in het zuiden door onder andere de Kronenburgstraat.

Er zijn speciale vergunningen voor mensen met een handicap, zij mogen in de hele zone gratis parkeren. Zorgverstrekkers zoals vroedvrouwen en thuisverplegers kunnen een parkeervergunning kopen. Voor korte tijd laden en lossen is nog altijd toegestaan. Er komt ook een bezoekerspas die bewoners van de binnenstad kunnen aanvragen. Met die pas kunnen hun bezoekers zich digitaal registreren, waarna ze maximaal drie uur in de binnenstad mogen parkeren voor ­3,80 euro per uur. Op het gebruik van de pas staat een bovengrens van 90 uur per drie maanden.

2. Waar moeten bezoekers zonder vergunning hun auto kwijt?

Zij worden doorverwezen naar ondergrondse parkeergarages of park-and-rides rond de stad. Niet alleen dagjesmensen en toeristen, maar ook inwoners uit andere delen van de stad of de Antwerpse districten vallen onder deze regel.

Antwerpen heeft nu zowat twintig (ondergrondse) parkeergarages (goed voor 7.000 plaatsen) en negen park-and-rides (5.000 plaatsen). Een bus- en tramrit brengt bezoekers van die parkings in de rand naar het stadscentrum. De meeste park-and-rides zijn gratis. Op de drie grootste – Linkeroever, Luchtbal en Merksem – kost de eerste 24 uur parkeren 1 euro.

De voorbije weken heeft de stad via allerlei kanalen geïnformeerd en gesensibiliseerd over de nieuwe regeling. Dat gebeurde ook in Nederlandse media, want de stad krijgt veel Nederlandse bezoekers over de vloer. De nieuwe regels zullen ook langs de invalswegen aangekondigd worden op informatieborden.

3. Hoe gaat de stad de nieuwe regels controleren?

Parkeerwachters gaan controleren of de nieuwe regeling wordt nageleefd. Wie een vergunning heeft of over een bewonerskaart beschikt, staat geregistreerd. Op basis van het kenteken van de auto kan gecontroleerd worden of die al dan niet reglementair geparkeerd staat. Wie de regels overtreedt, krijgt een parkeerboete op basis van de geldende tarieven.

4. Waarom doet Antwerpen dit?

Schepen Kennis hoedt zich om van een ‘revolutie’ te spreken. Hij heeft het over ‘een logisch gevolg van de verwoonerving van de stad’. ‘We willen bewoners in onze stad meer ruimte geven. Daarom zetten we al enkele jaren in op de aanleg van woonerven, waardoor parkeerplaatsen op het openbaar domein verdwenen zijn. Dat heeft de druk op de resterende plaatsen verhoogd. Met deze ingreep willen we de resterende plaatsen maximaal vrijhouden voor bewoners.’

Kennis benadrukt meermaals dat het nieuwe Antwerpse beleid ‘geen anti-autoverhaal’ is. ‘Dit betekent niet dat wij autoverkeer willen ontraden. Iedereen blijft welkom in onze stad, met welk vervoersmiddel dan ook.’

Adblock test (Why?)


Opgepast: bezoekers kunnen vanaf morgen niet meer zomaar parkeren in de Antwerpse binnenstad - De Standaard
Read More

Jij raadt nooit hoe weinig vermogen deze sportief gelijnde Volkswagen heeft - AutoReview.nl - Auto Review

Over de Volkswagen Karmann Ghia bestaat geen enkele twijfel: dit is een coupé in de ware betekenis van het woord. Al is hij van bescheiden afkomst en staat hij op nagenoeg hetzelfde chassis als de Kever. De boxermotor is dezelfde. Achterin de hier afgebeelde beeldschone, in 1964 gebouwde Karmann Ghia 1200 Coupé ligt een luchtgekoelde 1192 cc viercilinder met een vermogen van … 34 pk.

Je lacht er misschien om, maar het bescheiden vermogen doet geen afbreuk aan de klassieker. Met Italiaanse flair weet de Pacific-blauwe Volkswagen overtuigend de illusie van pure snelheid te wekken. In één oogopslag zie je dat de auto veel gestroomlijnder is dan een Kever. En het is dankzij zijn ronde vormen en kleine frontale oppervlak, dat de coupé zijn bijna 100 kilo hogere gewicht weet te compenseren. 

In de volksmond werd de Karmann Ghia ook wel 'dames-Porsche' genoemd; een auto die de gegoede burgerij aanschafte voor 'erbij'. Maar de meeste exemplaren werden uiteindelijk verscheept naar de Verenigde Staten, waar ze - bij gebrek aan betaalbaar sportief spul van eigen bodem - geobsedeerd waren van Europese sportieve coupés en roadsters.

Actie

Vergelijk uw autoverzekering
Vergelijk uw autoverzekering

Vergelijk nu uw autoverzekering en ontvang 20% korting op alle autoverzekeringen via UnitedConsumers! Zo bespaart u tot € 175,00 per jaar.

Jij raadt nooit hoe snel deze sportief gelijnde Volkswagen rijdt
Jij raadt nooit hoe snel deze sportief gelijnde Volkswagen rijdt

Hoogpolig tapijt

Het interieur van de Karmann Ghia is zorgvuldig afgewerkt met velours bekleding op de stoelen, verchroomde sierlijsten rond de instrumenten, bedieningsknoppen van ivoorwit bakeliet, een bagagenet bij je knieën en hoogpolig tapijt. In een Kever mocht je jezelf destijds al gelukkig prijzen met een snelheidsmeter en rubbermatten op de vloer … 

Nadat het chassis, de motor, de versnellingsbak en de voor- en achteras vanuit de VW-fabrieken naar carrosseriebouwer Karmann in Osnabrück waren getransporteerd, werden de auto's ambachtelijk met de hand gebouwd. Dat maakt de Karmann Ghia eigenlijk ongeschikt voor beginnende hobbyrestaurateurs.

Toen op de redactie van Auto Review het idee werd geopperd om de Karmann Ghia samen met de Volkswagen Taigo te portretteren, verslikten sommigen redacteuren zich in hun koffie. Zo'n klassieke schoonheid in één verhaal stoppen met een compacte SUV die enkel door zijn aflopende daklijn aan een coupé moet denken? Ha, laat ons niet lachen!

Maar als er één Volkswagen is die zich in historisch perspectief het best laat vergelijken met de Karmann Ghia, dan is het de Taigo wel. Ook die is gebaseerd op een massaproduct, namelijk de Volkswagen T-Cross en indirect de Volkswagen Polo. En ook bij de Taigo slokt de aflopende daklijn nuttige interieurruimte op ...

In onze gratis, wekelijkse nieuwsbrief komen ze regelmatig voorbij: de mooiste klassieke auto's! 

Jij raadt nooit hoe snel deze sportief gelijnde Volkswagen rijdt
Jij raadt nooit hoe snel deze sportief gelijnde Volkswagen rijdt

De grauwsluier overheerst 

Terwijl de Karmann Ghia erin slaagt zijn inzittenden het méér naar hun zin te maken dan de passagiers van een Kever, ontbreekt dat speciale gevoel in de Volkswagen Taigo. Alles ziet er keurig uit, dat moet gezegd worden, maar de grauwsluier overheerst, net als in de Polo. Alles is zwart aan boord - de kleurrijke dashboardpanelen die Volkswagen bijvoorbeeld in Duitsland levert, gaan aan de neuzen van de Nederlandse Taigo-kopers voorbij.

Alleen het driehoekjespatroon van de stoelbekleding in onze Taigo R-Line Business geeft nog iets gezelligs aan het interieur, en herinnert aan de ruitjes aan boord van de Golf GTI. 

De Volkswagen Taigo is geen auto die aangeschaft wordt voor 'erbij', maar die door de meeste kopers wordt ingezet als veelzijdige alleskunner. Een auto voor een groot publiek, desnoods voor het hele gezin. Die gemakkelijk een aanhangwagen van 1100 kilo kan trekken, met genoeg ruimte voor een ritje naar de bouwmarkt of het tuincentrum. Die er met zijn aflopende daklijn bovendien meer dan appetijtelijk uitziet.

Een coupé volgens nieuwe normen - met een nieuwe inhoud. Maar of de Taigo ooit net zo'n geliefde klassieker wordt als de Karmann Ghia? We betwijfelen het ...

Fotografie: Igor Stuifzand

Lees het volledige verhaal van deze Karmann Ghia in Auto Review 07/2023, ons extra dikke vakantienummer!

Adblock test (Why?)


Jij raadt nooit hoe weinig vermogen deze sportief gelijnde Volkswagen heeft - AutoReview.nl - Auto Review
Read More

Herman De Croo na pensioenheisa: “Ik zal het zo niet laten. Je mag gerust zijn” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Herman De Croo na pensioenheisa: “Ik zal het zo niet laten. Je mag gerust zijn”  Het Laatste Nieuws
Herman De Croo na pensioenheisa: “Ik zal het zo niet laten. Je mag gerust zijn” - Het Laatste Nieuws
Read More

Saturday, July 29, 2023

Dit wordt de laatste Porsche met verbrandingsmotor - AutoReview.nl - Auto Review

Met ingang van 2035 moeten alle nieuw verkochte auto's in Europa elektrisch zijn. Ook die van Porsche. Maar Porsche doet er alles aan om de Porsche 911 zo lang als mogelijk met een verbrandingsmotor te leveren. 

De Porsche 911 blijft uiteindelijk als enige Porsche met een verbrandingsmotor over, valt te lezen op reuters.com. Modellen die eerst geëlektrificeerd worden en dus voorrang krijgen, zijn in chronologische volgorde de Porsche Macan, Porsche 718 Cayman en Porsche 718 Boxster, en de Porsche Cayenne. De 'Elfer' blijft vooralsnog buiten schot.  

"De eerste prioriteit van Porsche is de transitie naar elektrische mobiliteit, waarbij we de Porsche 911 zo lang als mogelijk van een verbrandingsmotor blijven voorzien", aldus Karl Dums, die bij Porsche de divisie van e-fuels leidt. 

Pas als het écht niet anders kan, wordt deze Porsche elektrisch

Nieuw

NIEUWE PEUGEOT E-208
NIEUWE PEUGEOT E-208

• 100% elektrisch en onweerstaanbaar stijlvol
• Kies de uitvoering die jouw persoonlijkheid weerspiegelt

Porsche en e-fuels

E-fuels worden gemaakt op een milieuvriendelijke manier. Wind- en zonne-energie worden omgezet naar waterstof, waarna er in een chemisch proces CO2 uit de lucht wordt toegevoegd. Zo ontstaat een synthetische brandstof, ook wel e-fuel genoemd. 

Porsche is nauw betrokken bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van e-fuels, en heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in de van oorsprong Chileense onderneming HIF Global die e-fuels produceert. Of de Porsche 911 profiteert, is nog maar de vraag. Dums zegt dat de e-fuels die in Chili geproduceerd worden, voornamelijk bedoeld zijn voor de luchtvaartindustrie en zware voertuigen. "Bijna alle personenauto's worden elektrisch."

Onder meer Porsche riep bij de EU op per 2035 een uitzondering te maken voor e-fuels. Dat de Porsche 911 desondanks op termijn elektrisch wordt, lijkt onontkoombaar. Het merk heeft al zoveel geld in zijn elektrificatiestrategie gepompt dat het hanteren van één model met een verbrandingsmotor niet voor de hand ligt. 

Adblock test (Why?)


Dit wordt de laatste Porsche met verbrandingsmotor - AutoReview.nl - Auto Review
Read More

Friday, July 28, 2023

Vroeger waren we blij met één dag, nu willen we thuiswerk à la carte - Gazet van Antwerpen

In vergelijking met pre-coronatijden werken we meer dan ooit van thuis uit. En toch gaat die evolutie voor veel werknemers niet ver genoeg, zo blijkt uit een nieuwe enquête. “We durven nu dingen vragen aan onze werkgever die 5 jaar geleden not done waren”, zegt professor arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck.

Jens Vancaeneghem

Wie had voor corona ooit gedacht dat we zo massaal zouden thuiswerken? We gingen braafjes naar onze kantoren en stelden ons daar eigenlijk weinig vragen bij. Tot covid onze levens helemaal dooreenschudde en plaatsmaakte voor een nieuwe realiteit: eentje waarin 34 procent van de Belgen – toch in 2022 volgens officiële cijfers van Statbel – ‘soms’ tot ‘regelmatig’ thuis werkt. Voor veel mensen maakt dat het leven stukken simpeler. Een doktersafspraak tussendoor plannen was nooit zo makkelijk, net als de kindjes afhalen van school. Toch?

Niet helemaal. Uit een representatieve steekproef bij 2.500 werknemers van HR-dienstverlener Tempo-Team blijkt dat de afspraken rond thuiswerk binnen bedrijven voor veel werknemers niet voldoen. Zo vinden 4 op de 10 werknemers dat het management te weinig oog heeft voor hun behoeften. Meer dan de helft wil meer zelf kunnen kiezen wanneer ze thuis werken en ook die thuiswerkdagen zelf soepeler invullen.

LEES OOK. In elke sector zijn de lonen gestegen, maar één groep voelt dat niet

“Medewerkers vragen meer dan ooit flexibiliteit”, zegt professor arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck (KU Leuven), die meewerkte aan het onderzoek. “Vroeger was thuiswerk een gunst, nu is het bijna een eis voor mensen om een job aan te nemen of om er te blijven. Die vraag naar flexibiliteit kan soms ver gaan. Iemand vertelde me in een interview dat ze graag ’s morgens wil thuiswerken, ’s middags wil sporten en dan weer ’s avonds de computer openklappen. Vijf of tien jaar geleden was zo’n vraag not done. Nu durven we die gewoon te stellen.”

Professor Lode Godderis. — © Kristof Vadino

Moet op zich ook kunnen, vinden experts. Zolang dat het werk van collega’s niet in het gedrang brengt en de productiviteit er niet onder lijdt. “Het kan ook niet de bedoeling zijn dat die flexibiliteit als gevolg heeft dat collega’s elkaar nooit zien op kantoor”, zegt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team. “In onze enquête zegt 42 procent van de werknemers dat ze amper collega’s zien als ze naar kantoor komen.” Het probleem is ook dat zulke speciale werkregimes moeilijk te vatten vallen in algemene arbeidsreglementen. Geen wonder dus dat slechts in de helft van de bedrijven afspraken bestaan over flexibel thuiswerk.

LEES OOK.Aantal bedienden die thuiswerkvergoeding krijgen, verdubbeld in twee jaar tijd

“De meeste bedrijven hebben ervoor gekozen om naar een algemeen regime van twee tot drie thuiswerkdagen te gaan”, zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Dat voelt voor veel mensen al beperkend aan. Anderzijds zijn er ook mensen die helemaal niet willen thuiswerken, omdat ze nu eenmaal behoefte hebben aan het sociaal contact. Eigenlijk is het zaak om rekening te houden met die verschillende behoeften en daar binnen kleinere teams afspraken over te maken, in plaats van algemene regels in te voeren voor het hele bedrijf. Het zou in principe moeten kunnen dat één collega binnen een team vier dagen thuiswerkt en een andere niet. Dat gesprek voeren is uiteraard niet vanzelfsprekend.”

En dus is het voor veel bedrijven nog zoeken naar het juiste evenwicht in onze nieuwe manier van werken. Feit is dat thuiswerk een blijvertje is. “Zowel door werkgevers als werknemers wordt het geapprecieerd”, zegt Van den Broeck. “Ik ben wel benieuwd hoe het in de toekomst zal evolueren.”

Adblock test (Why?)


Vroeger waren we blij met één dag, nu willen we thuiswerk à la carte - Gazet van Antwerpen
Read More

Demir: “Raad van State bevestigt in advies de noodzaak van decreet voor beoordelingskader stikstof” - Het Nieuwsblad

© BELGA

De Raad van State heeft vrijdag een advies uitgebracht over het ontwerp van beoordelingskader waarmee de Vlaamse regering in afwachting van het stikstofdecreet nieuwe vergunningsaanvragen wilde beoordelen. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Raad van State geen inhoudelijke bezwaren, maar hamert het rechtscollege wel op de noodzaak van een “duidelijke decretale grondslag”. Daarmee ligt het advies in lijn met het Ineos-arrest.

Bron: BELGA

In afwachting van het stikstofdecreet was de Vlaamse regering van plan een beoordelingskader in te voeren waarmee vergunningverlenende overheden nieuwe vergunningsaanvragen konden beoordelen op het vlak van stikstofuitstoot. Dat kader was gebaseerd op de afspraken van het stikstofakkoord van 10 maart 2023 met een specifieke aanpak voor de industrie (NOx of stikstofoxiden) en de landbouw (NH3 of ammoniak).

Vlaams minister van Omgeving had dat beoordelingskader voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat rechtscollege laat volgens minister Demir vrijdag weten dat het  beoordelingskader “vereist dat daartoe vooraf in een deugdelijke en voldoende expliciete decretale rechtsgrond wordt voorzien”. Lees: het beoordelingskader kan pas ingaan nadat er een decreet is goedgekeurd. Dat was ook de boodschap van de Raad voor Vergunningsbetwistingen in het recente Ineos-arrest. 

Volgens minister Demir worden er verder in het advies “geen inhoudelijke opmerkingen geformuleerd op het beoordelingskader als dusdanig”. “Er worden in het advies ook geen rode lichten geplaatst bij het gebruik van drempels”, klinkt het.

Intussen heeft het Vlaams Parlement het stikstoflaken naar zich toe getrokken. Omdat de regering-Jambon zonder akkoord over een stikstofdecreet het zomerreces indook en het Ineos-arrest voor ongerustheid zorgde, hebben meerderheidspartijen Open VLD en N-VA, zonder coalitiepartner CD&V, een stikstofdecreet ingediend in het parlement. Dat decreet is de vertaling van het ontwerp van stikstofdecreet dat op regeringstafel lag en wordt nu aan de Raad van State voor advies voorgelegd. Het is nu afwachten of dat advies in lijn zal liggen als het advies dat vandaag/vrijdag is afgeleverd.

Adblock test (Why?)


Demir: “Raad van State bevestigt in advies de noodzaak van decreet voor beoordelingskader stikstof” - Het Nieuwsblad
Read More

Thursday, July 27, 2023

Zaterdag al zeker 28 Ryanair-vluchten geschrapt op luchthaven van Charleroi - VRT.be

Als gevolg van een nieuwe staking van de Ryanair-piloten dit weekend, schrapt de luchtvaartmaatschappij al zeker 28 vluchten op zaterdag. Zo blijkt uit een eerste overzicht van de luchthaven van Charleroi.

Het gaat onder meer om de heen- en terugvluchten naar Nîmes, Bologna, Napels, Lissabon, Carcassonne, Alicante en Boekarest. Ook voor zondag is sprake van voorlopig 28 vluchten die geschrapt worden, maar het aantal kan nog veranderen. Het aantal geschrapte vluchten ligt op dit moment lager dan bij de vorige staking eerder deze maand.

De staking treft enkel Ryanair-vluchten die uitgevoerd worden door Belgische piloten. Andere vluchten van de luchtvaartmaatschappij gaan wel door zoals gepland. De reizigers wordt aangeraden om regelmatig de website te checken om te zien of er iets aan hun situatie is veranderd. Ryanair is verplicht om kosteloos een andere vlucht aan te bieden. Als die niet past, kan de klant zijn geld terugvragen.

Bij een vorige actie midden deze maand werden 120 vluchten geschrapt. Meer dan 20.000 reizigers werden getroffen.

Recht op schadevergoeding?

Als de luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert of er is meer dan drie uur vertraging, heb je als passagier recht op een vergoeding, bovenop het terugbetaalde ticket. Die extra compensatie ligt tussen 250 en de 600 euro, afhankelijk van de lengte van het traject, en krijg je alleen als je vlucht minder dan 14 dagen op voorhand wordt geschrapt.

Daarnaast heb je ook recht op:

  • Informatie. De luchtvaartmaatschappij moet je schriftelijk op de hoogte brengen. Dat kan per mail, per sms of zelfs met een push bericht. De regels voor de schadevergoeding en de bijstand waar je recht op hebt, moeten ook duidelijk vermeld worden samen met de gegevens van instantie die de regels controleert.
     
  • Bijstand. Je hebt het recht om te kiezen voor een andere vlucht (of retourvlucht) zodra dat kan. Je kan ook kiezen voor een terugbetaling van het ticket binnen de 7 dagen, wanneer de verplaatsing nutteloos is geworden door de vertraging. 
     
  • Opvang. De luchtvaartmaatschappij moet je een verfrissing aanbieden en maaltijden. Als het nodig is, moet de maatschappij ook een verblijf en transfers aanbieden. Je hebt ook recht op twee gratis telefonische oproepen (of telexen, faxen, e-mails) in afwachting van een latere vlucht.

Adblock test (Why?)


Zaterdag al zeker 28 Ryanair-vluchten geschrapt op luchthaven van Charleroi - VRT.be
Read More

Europese Centrale Bank is een jaar de rente aan het verhogen: begint dat economische trucje nu eigenlijk al te werken? - VRT.be

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt voor de negende keer in een jaar tijd de rente, deze keer met 0,25 procentpunt. Sinds vorige zomer zijn we zo van een negatieve depositorente naar het hoogste rentepeil in 23 jaar gegaan. Doel van de ECB: de te hoge inflatie in de eurozone temperen. Dus dan is de hamvraag: zien we dat effect nu eigenlijk al?

1. Waarom verhoogt de ECB de rente opnieuw?

Na de verhoging van vandaag staat de depositorente op 3,75 procent, het hoogste peil in 23 jaar (en meteen een evenaring van het hoogste peil ooit). Dat is een hemelsbreed verschil met een jaar geleden. Vóór 27 juli 2022 lag die depositorente jarenlang onder nul: banken moesten toen dus zelf betalen om geld te stallen bij de centrale banken. 

De 9 (!) renteverhogingen van het voorbije jaar hebben alles te maken met de taak van de ECB om de inflatie, de algemene stijging van het prijspeil, in de eurozone in toom te houden. En in de voorbije twee jaar heeft die inflatie, zoals bekend, stevig van jetje gegeven.

Dat was het gevolg van de snel stijgende energie- en grondstoffenprijzen tijdens de economische heropleving na de coronacrisis. Die evolutie kreeg nog extra opstoot na de Russische invasie in Oekraïne. De hoge energieprijzen hebben uiteindelijk ook de prijsverhoging van andere producten in gang gezet. Met name de hoge voedingsprijzen baren al enkele maanden zorgen. 

Een hogere rente maakt geld lenen duurder. Dat doet mensen wat meer sparen en minder consumeren, bedrijven zijn ook minder geneigd om geld te lenen om investeringen te doen

Het trucje dat de ECB kan toepassen - en dus nu al een jaar lang gebruikt - om die inflatie weer wat aan de leiband te leggen is dat van de renteverhoging. Een hogere rente maakt geld lenen duurder. Dat doet mensen wat meer sparen en minder consumeren, bedrijven zijn ook minder geneigd om geld te lenen om investeringen te doen. Zo vertraagt de economie en zou de inflatie weer kunnen temperen. Een inflatiecijfer van 2 procent wordt  door economen veelal als ideaal beschouwd.

Het risico van dat beleid is natuurlijk wel dat de economie te snel vertraagt en zelfs krimpt. In dat geval dreig je in een recessie te belanden, een langere periode van economische achteruitgang.

2. En zien we dat effect van de hogere rente nu al in de inflatiecijfers?

Sinds oktober is de inflatie in de eurozone gezakt van ruim 10 procent naar 5,5 procent. "Maar net zoals de inflatie destijds steeg door externe factoren - energie voornamelijk - is die daardoor nu ook gedaald", zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING. Energie is bijvoorbeeld een pak goedkoper geworden, maar de voedingsprijzen blijven wel hoge toppen scheren.

Daarom kijkt de ECB ook naar de "kerninflatie", de inflatie zonder energie en voeding, omdat die die impact van 'externe' factoren wat wegneemt. En die kerninflatie zakt nog niet echt overtuigend. Al sinds januari schommelt die tussen de 5,3 en 5,7 procent. In juni bedroeg de kerninflatie in de eurozone 5,5 procent, dat is zelfs iets hoger dan in mei.

3. Werkt het rentebeleid van de ECB dan wel of niet?

Het effect van de renteverhogingen is op z'n minst ongelijk, ziet Vanden Houte. "De investeringen en activiteit in de industrie zijn duidelijk aan het afnemen." Bedrijven hebben het voorbije kwartaal 42 procent minder kredieten aangevraagd, zo blijkt ook uit recente cijfers van de ECB.

En ook het aantal hypotheekaanvragen van consumenten is fors gezakt, door de stijgende rente bij de banken. "En dat heeft dan weer een impact op de bouwsector." Ter illustratie: waar je voor een gemiddelde lening (met vaste rente en een looptijd van 20 jaar) begin 2022 nog moest rekenen op een rentevoet van 1,38 procent is dat vandaag al 3,46 procent. Dat is een verschil van bijna 250 euro per maand of een kleine 60.000 euro over de totale looptijd van de lening.

Maar de dienstensector doet het nog altijd bijzonder goed. "Dat heeft veel te maken met het feit dat de consument na de pandemie nog altijd veel wil uitgeven aan pakweg reizen en restaurants. Door de grote vraag is de prijsdruk daar dus nog altijd vrij hoog. Bovendien is de dienstensector ook gewoon minder gevoelig aan renteverhogingen dan de industrie, omdat de investeringskosten er lager zijn."

De dienstensector wordt pas echt geraakt als de consument beslist om de vinger op de knip te houden. "Maar daarvoor heb je een verslechterende arbeidsmarkt nodig: door jobonzekerheid gaan consumenten doorgaans minder uitgeven. Maar echt veel slechter is de situatie op dat vlak niet geworden."

Bedrijven in de industrie hamsteren als het ware werknemers, uit bezorgdheid er geen meer te vinden als het economisch beter zou gaan

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING

De "spelbreker" daar is de demografische evolutie in Europa: het deel van bevolking dat op arbeidsleeftijd is, wordt almaar kleiner. "Daardoor zie je zelfs in de industrie, die het dus wel al moeilijker heeft, nog altijd vrij weinig afslankingen. Ze hamsteren er als het ware werknemers, uit bezorgdheid er geen meer te vinden als het economisch beter zou gaan."

Bottomline voor Vanden Houte: "Het effect van het rentebeleid van de ECB is vandaag minder groot dan je zou verwachten."

4. Hoe kan de ECB dan nog meer vat krijgen op die inflatie?

"De ECB zelf vindt in de eerste plaats dat overheden moeten stoppen met fiscale cadeaus te geven aan hun burgers", legt Vanden Houte uit. "Kijk naar de energiesteun in ons land: die was te breed en werd te lang aangehouden, zelfs toen de prijzen al aan het dalen waren."

Ook de meest agressieve leden van de ECB zijn nu minder stellig over toekomstige renteverhogingen

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING

Onrechtstreeks kunnen de renteverhogingen van de ECB dat effect ook wel wat teweegbrengen, redeneert hij. "De hogere rentes hebben namelijk ook effect op de kosten van de schuldfinanciering van de overheid. Sinds vorig jaar zijn de interestbetalingen van de overheid voor het eerst weer aan het stijgen. De overheidsschuld wordt dus een grotere kostenpost, waardoor de overheid verplicht wordt om elders te snijden in de uitgaven of om de belastingen op te trekken. Dat kan zich dan weer laten voelen bij consumenten." 

5. Betekent dat dan dat we in de komende maanden nog meer renteverhogingen gaan zien?

In de voorbije maanden lieten ze bij de ECB verstaan dat ze "nog lang niet klaar zijn" met hun ingrepen. "Maar sindsdien zijn de Europese economische prestaties toch wat slechter gebleken dan tot dusver werd verwacht", merkt Vanden Houte. "Ook de meest agressieve leden van de ECB zijn daardoor nu minder stellig over toekomstige renteverhogingen."

Volgens Vanden Houte wordt september dus "een dubbeltje op zijn kant". "Een nieuwe renteverhoging is nog altijd mogelijk, maar dat hangt volledig af van de nieuwste economische voorspellingen."

Adblock test (Why?)


Europese Centrale Bank is een jaar de rente aan het verhogen: begint dat economische trucje nu eigenlijk al te werken? - VRT.be
Read More

Ryanair-piloten staken dit weekend weer: zo check je nu al of jouw vlucht afgelast zal worden - De Morgen

Voor u uitgelegdLuchtvaart

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Komend weekend zijn de Belgische piloten van Ryanair opnieuw van plan het werk neer te leggen. Hoewel de lagekostenmaatschappij steevast erg laat communiceert welke vluchten geannuleerd worden, bestaat er een trucje om toch te achterhalen of jouw vlucht al dan niet in het water dreigt te vallen. Luchtvaartexpert Wouter Dewulf (Universiteit Antwerpen) legt uit.

Uit onvrede met het stopzetten van de cao en omdat ze hun loon geïndexeerd willen zien, leggen de Belgische piloten van Ryanair komend weekend het werk opnieuw twee dagen neer. Dat deden ze ook al in het weekend van 15 en 16 juli. Toen werden bijna 4 op de 10 Ryanair-vluchten van en naar Charleroi geannuleerd. Goed voor zo’n 120 vluchten en 20.000 gedupeerde reizigers.

Doordat Ryanair doorgaans slechts enkele dagen op voorhand vrijgeeft welke vluchten effectief geannuleerd worden, is het voor veel passagiers bang afwachten. “Maar eigenlijk kan je toch al nagaan of de staking impact heeft op jouw vlucht”, zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (Universiteit Antwerpen).

“Eerst en vooral moet je weten dat het alleen de Belgische piloten van Ryanair zijn die staken”, zegt Dewulf. “Dat zijn met name de piloten die vluchten uitvoeren vanuit Ryanair-basis Charleroi. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Ryanair z’n toestellen steeds op en af laat vliegen. Een vliegtuig en z’n crew keren altijd terug naar de basis waar het gestationeerd is, want Ryanair laat z’n piloten en crew nooit ergens overnachten. Een toestel en crew die vanuit Charleroi opereren, keren dus elke dag terug naar daar.”

De luchthaven van Charleroi tijdens het vorige stakingsweekend van 15 en 16 juli. Komend weekend leggen de Belgische piloten van de lagekostenmaatschappij het werk opnieuw neer. Beeld BELGA
De luchthaven van Charleroi tijdens het vorige stakingsweekend van 15 en 16 juli. Komend weekend leggen de Belgische piloten van de lagekostenmaatschappij het werk opnieuw neer.Beeld BELGA

Vluchtnummer checken

Het zorgt ervoor dat je perfect kan inschatten welke vluchten met Belgische bemanning - en piloten - vliegen en welke niet, stelt Dewulf. “Ongeveer de helft van alle Ryanair-vluchten op Charleroi wordt met toestellen uitgevoerd die in Charleroi gestationeerd zijn. De vliegtuigen die er ’s ochtends vroeg vertrekken, zijn dus ook toestellen die met een Belgische crew vliegen. Zij zullen heel waarschijnlijk door de staking geïmpacteerd worden.”

“Vertrekt je vlucht later op de dag, dan ga je na of die oorspronkelijk vanuit Charleroi vliegt of vanuit een buitenlandse basis. Is je vlucht bijvoorbeeld om 11 uur naar Marseille gepland? Dan moet je kijken naar het nummer van die vlucht en naar de vluchten die eerder zijn aangekomen op Charleroi. Landde er vóór jouw geplande vlucht al een toestel uit Marseille, met een vluchtnummer (bijvoorbeeld FR1916, red.) dat slechts één cijfer verschilt van de jouwe? Dan gaat het om hetzelfde toestel en kwam het vliegtuig eerder dus al uit Marseille. Hoogstwaarschijnlijk heeft het dus een Franse crew die niet zal staken.”

Een overzicht van de vertrekkende en aankomende vluchten vind je op de website van de luchthaven van Charleroi.

Adblock test (Why?)


Ryanair-piloten staken dit weekend weer: zo check je nu al of jouw vlucht afgelast zal worden - De Morgen
Read More

Einde renteverhogingen ECB in zicht: dit zijn de gevolgen voor banken en spaarders - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Einde renteverhogingen ECB in zicht: dit zijn de gevolgen voor banken en spaarders  De Tijd
  2. Europese Centrale Bank is een jaar de rente aan het verhogen: begint dat economische trucje nu eigenlijk al te werken?  VRT.be
  3. ECB verhoogt rente opnieuw en evenaart hoogste niveau ooit  Het Laatste Nieuws
  4. Merkwaardige dynamiek van een sterke economie  De Tijd
  5. Rente opnieuw omhoog  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Einde renteverhogingen ECB in zicht: dit zijn de gevolgen voor banken en spaarders - De Tijd
Read More

Wednesday, July 26, 2023

Fed verhoogt rente tot hoogste peil sinds 2001 - De Standaard

rentebeleid

Jerome Powell. — © AFP

De Amerikaanse centrale bank kwam niet verrassend uit de hoek door de rente nog eens met 0,25 procentpunt te verhogen. Door de elfde renteverhoging sinds maart 2022 staan de officiële rentetarieven nu tussen 5,25 en 5,50 procent. Dat is meteen het hoogste peil in 22 jaar. Het is van voor het barsten van de dotcomzeepbel en 9/11 geleden dat de beleidsrente in de Verenigde Staten nog zo hoog stond.

Het was vooral uitkijken naar wat de Federal Reserve over eventuele volgende renteverhogingen zou zeggen. In juni had de Fed nog twee renteverhogingen aan­gekondigd. De inflatie zit nu duidelijk in dalende lijn, waardoor heel wat marktpartijen verwachten dat de Federal Reserve na deze renteverhoging stopt en de aan­gekondigde verhoging van september zal schrappen.

Zo expliciet durfde Fed-voorzitter Jerome Powell zich niet uit te spreken. Hij zei dat de rente­verhogingen weliswaar al impact hebben op de economische activiteit, de aanwervingen en de inflatie, maar dat de Fed nog altijd heel waakzaam is voor het risico op een te hoge inflatie. Hij gaf aan dat een volgende beslissing zal afhangen van de economische data, zoals cijfers over de arbeidsmarkt. Hiermee leek hij de deur naar een volgende renteverhoging nog steeds open te houden. Hij zei wel dat de Fed niet langer een recessie verwacht. (sdc)

Adblock test (Why?)


Fed verhoogt rente tot hoogste peil sinds 2001 - De Standaard
Read More

Verkoop offshore windenergieactiviteiten levert Colruyt bonus op van 650 à 700 miljoen - Het Nieuwsblad

© BELGA

De Colruyt Group heeft de verkoop van haar offshore windenergieactiviteiten (Parkwind nv) aan het Japanse JERA afgerond, zo maakte de groep woensdag na beurs bekend. Met de transactie is een bedrag van 1,6 miljard euro gemoeid. Voor Colruyt Group levert dit een eenmalig positief effect van 650 à 700 miljoen euro in het geconsolideerd nettoresultaat op, luidt het woensdag in een persbericht.

Bron: BELGA

De verkoop werd in maart van dit jaar aangekondigd. Intussen zijn ook de goedkeuringen van de relevante mededingingsautoriteiten en andere administratieve autoriteiten binnen en is de overname dus definitief. 

Wat er met de opbrengst zal gebeuren, staat nog niet helemaal vast. Een deel van de 1,6 miljard zou opnieuw geherinvesteerd worden in de Belgische windparken van Parkwind, onder de vorm van een minderheidsparticipatie, klonk het in maart. 

Met de rest van het geld is er de ambitie om, naast windenergie, te investeren in andere technologieën zoals zonne-energie en waterstof en uit te breiden naar nieuwe activiteiten en nieuwe geografieën. “Een deel van de inkomende cash van de verkoop van Parkwind zal dan ook hiervoor worden aangewend”, klinkt het. De rest zal toegewezen worden aan de aandeelhouders. Colruyt Group wil op de algemene vergadering van 27 september meer toelichting verschaffen.

Parkwind nv participeert in vier operationele windparken gelegen voor de Belgische kust in de Noordzee (Belwind, Northwind, Nobelwind and Northwester 2), en in een aantal buitenlandse windparken. Het bedrijf was voor de verkoop ondergebracht bij Virya Energy, de energieholding van Colruyt Group (zowat 60 procent) en de familie Colruyt.

Adblock test (Why?)


Verkoop offshore windenergieactiviteiten levert Colruyt bonus op van 650 à 700 miljoen - Het Nieuwsblad
Read More

Van vijftig naar amper twaalf: Decathlon snoeit fors in huismerken - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Van vijftig naar amper twaalf: Decathlon snoeit fors in huismerken  De StandaardHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Van vijftig naar amper twaalf: Decathlon snoeit fors in huismerken - De Standaard
Read More

Onderdelentekort raakt verkoop elektrische Porsche - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Onderdelentekort raakt verkoop elektrische Porsche  De Tijd
Onderdelentekort raakt verkoop elektrische Porsche - De Tijd
Read More

Monday, July 24, 2023

Spotify verhoogt de prijzen: abonnementen 1 tot 3 euro duurder per maand - De Morgen

NieuwsMuziek

null Beeld Shutterstock / Primakov
Beeld Shutterstock / Primakov

Spotify verhoogt zijn prijzen. Wie muziek beluistert via de streamingdienst, gaat daar maandelijks 1 tot 3 euro meer voor moeten betalen. Een standaardabonnement kost voor nieuwe abonnees nu 10,99 euro. Wie al abonnee is, wordt eerst via mail op de hoogte gebracht.

Een standaardabonnement voor Spotify kost al jaren net geen 10 euro, maar nu verhoogt het muziekplatform dan toch zijn prijzen. “Sinds onze lancering is het marktlandschap blijven evolueren. Om te kunnen innoveren en om waarde te blijven leveren aan fans en artiesten, veranderen we onze prijzen”, zegt Spotify in een mededeling.

Voor een Spotify Premium Individual-abonnement komt er 1 euro bij: de prijs gaat van 9,99 naar 10,99 euro per maand. Er komt 2 euro bij voor wie het Duo-abonnement met iemand deelt en het Family-abonnement wordt 3 euro duurder. Een Student-abonnement krijg je vanaf nu voor 5,99 euro. Eerder was dat 4,99 euro.

Wie vandaag een abonnement met de streamingdienst afsluit, krijgt meteen die nieuwe prijzen te zien. Voor wie al abonnee is, gaat de prijsverhoging pas later in. Zij krijgen eerst nog een mail met informatie over de nieuwe prijzen. Daarna volgt een maand waarin zij kunnen beslissen om hun abonnement eventueel op te zeggen. Doen ze dat niet, dan zullen de nieuwe prijzen ook voor hen gelden. Meer informatie over de nieuwe prijzen zijn te vinden op de website van Spotify.

De prijsstijging, de eerste in twaalf jaar voor het basis premium-abonnement, komt niet helemaal als een verrassing nadat verschillende andere streamingdiensten ook al hun prijzen hebben verhoogd. Apple was vorig jaar in oktober de eerste, gevolgd door Amazon in januari. Deze maand kondigden Tidal en YouTube Music Premium een prijsverhoging aan van telkens één dollar voor een basisabonnement.

Adblock test (Why?)


Spotify verhoogt de prijzen: abonnementen 1 tot 3 euro duurder per maand - De Morgen
Read More

Foorkramers schenken 3.000 oliebollen aan rusthuisbewoners | Deinze | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Foorkramers schenken 3.000 oliebollen aan rusthuisbewoners | Deinze | hln.be  Het Laatste Nieuws
Foorkramers schenken 3.000 oliebollen aan rusthuisbewoners | Deinze | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Onzekerheid Ineos Project One treft heel wat aannemers - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Onzekerheid Ineos Project One treft heel wat aannemers  De Tijd
  2. Vogeltjesdans op hoofdkwartier Groen na INEOS-debacle – 'tScheldt  tScheldt
  3. Uitweg uit vergunningenchaos verder weg dan ooit  De Tijd
  4. De klokt tikt: Vlaamse regering heeft zes maanden tijd om miljardenproject Ineos te redden  De Standaard
  5. STANDPUNT. “Als je heel hard roept dat deze kraker van levensbelang is voor de Vlaamse chemie, mag je deze fouten niet maken”  Gazet van Antwerpen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Onzekerheid Ineos Project One treft heel wat aannemers - De Tijd
Read More

Nieuwe staatsbon op 1 jaar moet met hogere rente concurrentie aangaan met spaarboekje. Hoe beleg je erin? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Nieuwe staatsbon op 1 jaar moet met hogere rente concurrentie aangaan met spaarboekje. Hoe beleg je erin?  Het Laatste Nieuws
  2. Nieuwe fiscaal voordelige staatsbon moet spaarboekje bekampen. Maar hoe beleg je in zo'n overheidslening?  Het Laatste Nieuws
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Nieuwe staatsbon op 1 jaar moet met hogere rente concurrentie aangaan met spaarboekje. Hoe beleg je erin? - Het Laatste Nieuws
Read More

Tesla verkoopt meer elektrische auto's dan alle Duitse merken samen - Trends

[unable to retrieve full-text content]

Tesla verkoopt meer elektrische auto's dan alle Duitse merken samen  Trends Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Tesla verkoopt meer elektrische auto's dan alle Duitse merken samen - Trends
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...