Rechercher dans ce blog

Saturday, May 6, 2023

Voor meer dan 23 miljoen euro energiefraude opgespoord in 2022: "Vooral door grote bedrijven" - VRT.be

Netbeheerder Fluvius heeft vorig jaar meer dan 23 miljoen euro aan energiefraude opgespoord. Dat blijkt uit het jaarrapport energiefraude dat die jaarlijks aan Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bezorgt. Het gaat om verschillende vormen. "De fraude via groenestroomcertificaten is vooral bij de grote bedrijven te vinden", zegt Björn Verdoodt van Fluvius.

"Elke vorm van fraude is onaanvaardbaar, ook energiefraude", zegt minister Demir. "Het gaat om gemeenschapsgeld en elke euro die daarvan teruggevorderd wordt, kan teruggaan naar de gezinnen en de kmo's via een verlaging van de nettarieven. De strijd tegen energiefraude is de facto een strijd voor lagere nettarieven." 

Elk jaar moet Fluvius voor 1 mei verslag uitbrengen aan de minister over de strijd tegen energiefraude. Het distributienetbedrijf is bevoegd voor drie vormen van fraude. "Een eerste is de fraude met zonnepanelen via groenestroomcertificaten", zegt Björn Verdoodt van Fluvius. "Daarnaast heb je ook nog fraude met energiepremies en meterfraude. Die laatste omvat bijvoorbeeld het illegaal aftappen van elektriciteit."

In totaal kon 9,1 miljoen euro aan minimumsteun die onterecht werd uitbetaald, teruggevorderd worden. 14 miljoen euro werd niet uitbetaald omdat de fraude al voor de uitbetaling werd vastgesteld. De meeste fraude gebeurde met zonnepanelen. Slechts twee bedrijven fraudeerden daarbij voor 7,13 miljoen euro. "Dit zit dus niet bij de gewone particulieren", zegt Verdoodt. "De grote bedragen bij fraude van groenestroomcertificaten zit toch bij de grote spelers." 

Opsporen drugsplantages

Fluvius spoort de fraude op verschillende manieren op. "Voor de groenestroomcertificaten controleren we bijvoorbeeld de keuringsverslagen van de zonnepaneleninstallatie en of daar niets aan veranderd is om een hoger bedrag op te strijken."

"We raadplegen ook publiek toegankelijke luchtfoto's om na te gaan wanneer de zonnepaneleninstallatie er al lag. We gaan ook ter plaatse als we een vermoeden hebben dat er iets fout is."

Controles op meterfraude gebeuren voornamelijk op vraag van de politie. "Als die vermoedt dat er ergens een cannabisplantage zit, gaan we in de buurt de elektriciteitsstromen meten. Vervolgens kunnen we zien of er op onverklaarbare wijze heel veel elektriciteit van het net verdwijnt."

Vooral in het gerechtelijk arrondissement Limburg kwamen zulke analyses vaak voor. Het parket heeft er al jaren bijzondere aandacht voor. De energiediefstal van vorig jaar werd geschat op meer dan 21 GWh. 

Adblock test (Why?)


Voor meer dan 23 miljoen euro energiefraude opgespoord in 2022: "Vooral door grote bedrijven" - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...