Rechercher dans ce blog

Saturday, December 31, 2022

De Croo roept kern samen over Engie-deal - De Standaard

De regeringstop buigt zich zaterdagochtend om tien uur over de gesprekken met Engie. De premier geeft in een digitale bijeenkomst een update van de onderhandelingen. Er zou voorlopig nog geen deal bereikt zijn met Engie.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei vlak voor het kerstreces dat het nog altijd de bedoeling was om voor het jaareinde dé deal te sluiten met Engie over het langer openhouden van de twee jongste kerncentrales. De belofte om daarover voor het jaareinde een definitief akkoord te sluiten met Engie werd in juli gemaakt. Toen sloten de twee al een princiepsakkoord dat Engie zelf nog bestempelde als niet-bindend. Het was de eerste stap waarbij Engie mee in de fuik werd getrokken, maar een onvoldoende stap om Engie al te verplichten om met daden van die verlenging ook echt werk te maken.

   • Blijft het licht nu branden na 2026?

Het akkoord waaraan nu wordt gewerkt, moet dat engagement met een nieuwe stap toch al een stuk bindender maken, en moet er vooral voor zorgen dat Engie en de nucleaire waakhond Fanc na de kerstvakantie zo snel mogelijk met de voorbereidingen starten om Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open te houden vanaf 2026. Want aan de verlenging gaat nog een lang proces vooraf. Daarom is het nodig dat er nu snel een akkoord komt, al steekt dat ook niet op een dag meer of minder. ‘Het is niet dat het licht zal uitgaan als er vannacht geen akkoord is’, wordt de deadline binnen Vivaldi zelf ook sterk gerelativeerd.

De deadline van Nieuwjaar is vooral een politieke deadline die De Croo zichzelf heeft opgelegd. Maar als het akkoord pas volgende week valt, is er ook politiek nog geen man over boord. Het politieke bedrijf draait ook dan nog op een laag tempo. Het parlement is nog in kerstreces waardoor de premier niet meteen spitsroeden zal moeten lopen als de deal wat later rond is. Belangrijker is dat het akkoord goed in elkaar zit.

Berging van kernafval

En die onderhandelingen lopen constructief maar moeizaam, klonk het vrijdag nog. ‘Met ups en downs’, viel te horen. Elders luidde het dan weer dat ‘millimeter per millimeter’ vooruitgang wordt geboekt. De premier en energieminister Tinne Van der Straeten vormen samen met hun kabinetschefs het kernteam. Daarrond cirkelen verschillende technische teams. Documenten worden heen en weer gestuurd. De onderhandelingen lopen meestal fysiek, maar ook per telefoon of via videocall als Engie-ceo Catherine MacGregor bij de gesprekken betrokken is.

Het zijn dan ook erg complexe onderhandelingen. Daarbij wordt eerst en vooral meer duidelijkheid verwacht over de verdeling van de lusten en de lasten van de verlenging. In de zomer werd overeengekomen dat de jongste kerncentrales in een aparte vennootschap zouden gestopt worden, waarvan Engie en de overheid elk de helft in handen krijgen. Het dagelijkse beheer daarvan blijft wel in handen van Engie. Deze onderhandelingen zouden bijvoorbeeld al iets meer licht moeten werpen op wat de overheid in de vennootschap moet inbrengen om de helft van de kerncentrales in handen te krijgen en hoe de kosten voor de berging van het afval als gevolg van de verlening precies verdeeld worden.

Daarnaast blijft de hamvraag hoeveel geld Engie opzij moet zetten voor de berging van het afval uit het verleden. Engie wil een maximumfactuur. Maar het is niet eenvoudig om die al vast te leggen zolang niet duidelijk is hoe en waar het kernafval zal geborgen worden. Het is nu al duidelijk dat dit een akkoord wordt met nog heel wat losse eindjes, maar wel met voldoende spelregels om die losse eindjes aan elkaar te knopen zodat de eerste effectieve stappen naar een verlenging gezet kunnen worden.

Adblock test (Why?)


De Croo roept kern samen over Engie-deal - De Standaard
Read More

Friday, December 30, 2022

Vakbond trommelt sociale inspectie op omdat Ryanair staking probeert te breken - Het Nieuwsblad

De in Charleroi gestationeerde stewards en stewardessen staken omdat Ryanair nog altijd weigert om het wettelijke minimumloon te betalen.  — ©  EPA-EFE

Door de staking van het Belgische cabinepersoneel bij Ryanair zijn vrijdag alles samen 48 vluchten van en naar Charleroi geschrapt, of ongeveer 30 procent van het totale aantal op de luchthaven. Dat heeft Philippe Verdonck, CEO van de luchthaven, vrijdagnamiddag bevestigd. Hij verwacht voor zaterdag en zondag ongeveer een gelijkaardig aantal annulaties.

Kristof Simoens

Voor één keer weinig of geen dramatische taferelen op de luchthaven van Charleroi bij de start van het eerste (van twee opeenvolgende) weekends waarin de in België gestationeerde stewards en stewardessen van Ryanair het werk neerleggen. De vakbonden hadden de staking op 23 december aangekondigd en “de reizigers van wie de vlucht werd afgelast, werden vooraf verwittigd”, aldus Philippe Verdonck, CEO van Brussels South Charleroi Airport (BSCA). Volgens zijn inschatting zouden circa 19.000 passagiers getroffen zijn door de staking.

LEES OOK. “Dubbel zo lang onderweg en 1.200 euro extra”: Roel moet door staking Ryanair met lange omweg naar Spanje (+)

Volgens BSCA-topman Philippe Verdonck heeft de staking weinig of geen impact op de andere operaties op de luchthaven van Charleroi.  — ©  EPA-EFE

Buitenlandse crews

Als er op de luchthaven al woede merkbaar was, dan was dat vooral bij de stakers en de vakbond zelf toen bleek dat van de 15 toestellen die op Charleroi gestationeerd zijn, er vrijdagochtend toch zes konden opstijgen: “Ryanair heeft deze (vrijdag)ochtend cabinepersoneel van andere Europese basissen opgetrommeld om vluchten te laten vertrekken die door de staking aan de grond hadden moeten blijven”, aldus Didier Lebbe, permanent secretaris van de christelijke vakbond CNE. “Wij hebben de sociale inspectie gevraagd om de nodige vaststellingen te komen doen.”

De vakbondsman had daar naar eigen zeggen wel voor gevreesd, ook al hadden de piloten er donderdagavond mee gedreigd ook het werk te zullen neerleggen als de directie op die manier de staking zou proberen te breken.

150 à 200 actievoerders

Desondanks toont Didier Lebbe zich vrijdag wel tevreden over de mobilisatie onder het Belgische personeel. Volgens hem nemen 150 à 200 mensen in Charleroi aan de actie deel. Lebbe verwacht dat de onvrede en dus de actiebereidheid de volgende dagen – en zeker komend weekend van 7 en 8 januari – nog zal toenemen, met mogelijk nog meer geschrapte vluchten.

Met hun actie klagen de stakers de houding van de Ierse budgetvlieger aan, die volgens hen nog altijd weigert om het wettelijke minimumloon in België te betalen. Op 7 januari plant de vakbond ook een betoging voor het gerechtsgebouw in Bergen. “We vertrekken om 10 uur op de luchthaven per bus naar het justitiepaleis, waar al onze klachten worden behandeld”, aldus de vakbondsman.

Eerder deze week had Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de CNE, op La Première Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) opgeroepen om het dossier eindelijk in handen te nemen: “De heer Van Quickenborne vertelde de Kamer zes maanden geleden dat hij de Ryanair-zaak ernstig zou nemen en ze voor de rechter zou slepen. Zes maanden wachten we al. Nu zegt hij dat het in maart zal zijn. Ik hoop dat hij maart 2023 bedoelt, niet maart 2030.”

LEES OOK. Ryanair-staking dwarsboomt vakantieplannen van bijna 20.000 reizigers: dit zijn hun rechten

Adblock test (Why?)


Vakbond trommelt sociale inspectie op omdat Ryanair staking probeert te breken - Het Nieuwsblad
Read More

Winkelkarretje wordt in 2023 nóg duurder: deze supermarktproducten kosten straks zeker meer - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Winkelkarretje wordt in 2023 nóg duurder: deze supermarktproducten kosten straks zeker meer  Het Laatste Nieuws
Winkelkarretje wordt in 2023 nóg duurder: deze supermarktproducten kosten straks zeker meer - Het Laatste Nieuws
Read More

Vanaf vandaag legt cabinepersoneel Ryanair in België het werk neer: piloten dreigen zich aan te sluiten bij staking - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vanaf vandaag legt cabinepersoneel Ryanair in België het werk neer: piloten dreigen zich aan te sluiten bij staking  Het Laatste Nieuws
  2. Staking bij Ryanair begonnen, ook piloten dreigen met acties  VRT.be
  3. Ryanair annuleert 128 vluchten op Charleroi  De Standaard
  4. Piloten Ryanair dreigen zich aan te sluiten bij staking cabinepersoneel  Het Laatste Nieuws
  5. Ryanair-staking dwarsboomt vakantieplannen van bijna 20.000 reizigers: dit zijn hun rechten  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Vanaf vandaag legt cabinepersoneel Ryanair in België het werk neer: piloten dreigen zich aan te sluiten bij staking - Het Laatste Nieuws
Read More

Thursday, December 29, 2022

Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil vecht Europese belasting op overwinsten aan - VRT.be

Het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil stapt naar het Hof van Justitie van de Europese Unie om een belasting op overwinsten aan te vechten. De ministers van Energie van de Europese Unie hadden daar enkele maanden geleden een beslissing over genomen. Volgens ExxonMobil gaat Europa daarmee zijn boekje te buiten.

Eind september legden de ministers van Energie van de EU een juridisch kader vast voor energiebedrijven die grote overwinsten boeken als gevolg van de hoge energieprijzen door de Russische invasie van Oekraïne. Het gaat onder meer om een prijsplafond voor stroomproducenten met lage kosten (zoals kerncentrales en windparken) en een zogenoemde "solidariteitsbijdrage" van gas-, olie- en kolenbedrijven. Een overwinstbelasting, zeg maar.

Een overwinstbelasting wordt opgelegd aan bedrijven die voordeel halen uit iets waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. Door de oorlog gingen de energieprijzen door het dak, en daardoor konden de gas-, olie- en kolenbedrijven torenhoge financiële winsten realiseren. Europa legt die bedrijven een belasting van 33 procent op hun overwinst op.

De Amerikaanse energiereus ExxonMobil vindt dat Europa met die overwinstbelasting zijn juridische bevoegdheden overschrijdt. Daarom heeft het via zijn Duitse en Nederlandse filialen een klacht ingediend bij het Hof van Justitie in Luxemburg. De belasting werkt "contraproductief" en "zal het vertrouwen van investeerders ondermijnen, investeringen ontmoedigen en de afhankelijkheid van ingevoerde energie en olieproducten verhogen", luidt het in het gerechtsdocument.

"We zijn ons ervan bewust dat de energiecrisis in Europa zwaar weegt op gezinnen en bedrijven", zegt woordvoerder Casey Norton aan het persagentschap Reuters. "Maar de belasting zal geen mogelijk tekort in de energiebevoorrading aanpakken en kan op dit moment realistisch gezien ook geen impact hebben. (...) ExxonMobil is de laatste tien jaar een van de grootste investeerders in de Europese olieverwerkende industrie geweest, met meer dan 2,8 miljard euro. Of we in Europa investeren, hangt af van hoe aantrekkelijk en globaal competitief Europa is."

Begin december had Kathryn Mikkels, financieel directeur bij ExxonMobil, gezegd dat de overwinstbelasting het bedrijf volgend jaar "meer dan 2 miljard dollar" zou kosten.

De Europese Commissie laat aan The Financial Times weten dat ze akte heeft genomen van de klacht van ExxonMobil. Nu is het aan het Europees Hof van Justitie om een oordeel te vellen, klinkt het.

Adblock test (Why?)


Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil vecht Europese belasting op overwinsten aan - VRT.be
Read More

Vast energiecontract keert terug bij Luminus - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Vast energiecontract keert terug bij Luminus  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Vast energiecontract keert terug bij Luminus - De Tijd
Read More

Plaatsing van digitale meter wordt vanaf 1 januari gratis - De Standaard

De plaatsing van een digitale meter, die momenteel nog 89 euro kost, wordt vanaf 1 januari gratis. Dat heeft de Vlaamse energieregulator (Vreg) beslist.

Nu het capaciteitstarief wordt aangerekend, wil de Vreg dat elke consument zo snel mogelijk zijn analoge door een digitale meter vervangt om zijn verbruik te kennen en te spreiden.

Het is netbeheerder Fluvius die bevoegd is voor de installatie van de digitale meter. Als je bouwt of verbouwt, plaatst Fluvius die gratis. Beslis je op eigen initiatief om er een te laten plaatsen, bijvoorbeeld omwille van de voordelen die zo’n ‘slimme’ meter te bieden heeft, dan betaal je nu nog. In 2023 wordt dat dus kosteloos.

Vandaag heeft ongeveer 40 procent van de Vlaamse gezinnen een digitale meter, oftewel de helft van het streefdoel voor eind 2024. Tegen 2029 moet iedereen er een hebben.

Adblock test (Why?)


Plaatsing van digitale meter wordt vanaf 1 januari gratis - De Standaard
Read More

Wednesday, December 28, 2022

Nieuwe nachttrein: voor 109 euro slaap je tot in Berlijn - Het Nieuwsblad

De eerste rit van de nieuwe nachttrein is op 25 mei gepland, met een nachtrit richting de Lage Landen. Wie dan in Berlijn om 22.56 uur vertrekt, komt daags nadien om 9.27 uur aan in terminus Brussel-Zuid, of iets vroeger om 8.47 uur in Antwerpen. Vanuit Berlijn zal de ‘ES 452’ sporen op zondag, dinsdag en donderdag.

Andersom vertrekt nachttrein ‘ES 453’ op maandag, woensdag en vrijdag in Brussel-Zuid om 19.22 uur (20.01 uur in Antwerpen), met de allereerste rit op 26 mei. Deze trein arriveert om 6.48 uur aan het perron van Berlin Hauptbahnhof. Er zijn ook stops in Roosendaal, Rotterdam Centraal, Den Haag HS, Amsterdam Centraal, Amersfoort, Deventer, Bad Bentheim en Hannover Hbf. Op het traject van Berlijn naar Brussel vallen de stops in Amersfoort en Den Haag weg.

©  European Sleeper

Slaapplaatsen

De nachttrein met tien rijtuigen biedt de reizigers zitplaatsen, ligplaatsen (’couchettte’) en slaapplaatsen, met prijzen vanaf 49 euro voor een zitplaats, vanaf 79 euro voor een ‘couchette’ en vanaf 109 euro voor een slaapplaats. Tickets zijn te boeken vanaf 20 februari. Ontbijt is inbegrepen bij de couchette- en slaaprijtuigen. De coupés met ligplaatsen (vier of zes bedden) en slaapplaatsen (drie bedden) kunnen volledig privé geboekt worden. Ook de fiets en huisdieren (bij een privécoupé) kunnen mee.

Het is de bedoeling om vanaf december 2023 de treindienst voorbij Berlijn te verlengen tot Dresden en de Tsjechische hoofdstad Praag, zoals initieel het plan was. Indien mogelijk willen de initiatiefnemers vanaf 2024 ook van drie ritten per week naar een dagelijks trein gaan. Voor de aangekondigde plannen is “alles in kannen en kruiken”, verduidelijkt mede-initiatiefnemer Chris Engelsman. “De ambitie is om de route alsnog te verlengen naar Dresden en Praag, maar ook om op te schalen naar een dagelijkse treindienst.”

“Een bijzondere oost-westverbinding tussen drie Europese hoofdsteden”, klinkt het ook in een persbericht. “Eindelijk wordt er weer een directe treinverbinding tussen Berlijn en Brussel aangeboden. Met één overstap reis je door naar Parijs, Londen, Praag en Warschau.”

Gehuurde rijtuigen

European Sleeper start de verbinding op met gehuurde rijtuigen en wil op de kortere termijn investeren in eigen rijtuigen. “Door bestaande tweedehands zitrijtuigen op te knappen en om te bouwen tot slaaprijtuigen, verwachten we binnen twee tot drie jaar ongeveer dertig slaaprijtuigen beschikbaar te hebben met meer comfort, meer privacy-opties en een moderne uitstraling. We werken ook aan de bestelling van compleet nieuwe slaaprijtuigen, maar de levertijd daarvan is veel langer”, aldus Engelsman. De nodige rijtuigen vinden, is het moeilijkste aspect om een nieuwe nachttreinverbinding in de steigers te zetten, klinkt het.

Het zal om de tweede nachttrein in België gaan, na de NightJet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB richting Wenen. European Sleeper kondigde eerder al plannen voor nachttreinen naar de Franse skigebieden en Barcelona aan, maar daar zijn nog geen details van bekend.

European Sleeper smolt eerder samen met het Belgische nachttreininitiatief Moonlight Express. Bij de laatste aandelenuitgifte, hebben zich ongeveer 1.400 nieuwe aandeelhouders aangesloten, die samen 2 miljoen euro investeerden in European Sleeper. Voor de financiering van gerenoveerde rijtuigen, zijn er gesprekken met mogelijke investeringspartners.

Adblock test (Why?)


Nieuwe nachttrein: voor 109 euro slaap je tot in Berlijn - Het Nieuwsblad
Read More

Net als Bart De Wever wachtte mama Sandra maanden op hulp voor dochter (14): “Ik zag Elizabeth aftakelen en ik kon niks doen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Net als Bart De Wever wachtte mama Sandra maanden op hulp voor dochter (14): “Ik zag Elizabeth aftakelen en ik kon niks doen”  Het Laatste Nieuws
Net als Bart De Wever wachtte mama Sandra maanden op hulp voor dochter (14): “Ik zag Elizabeth aftakelen en ik kon niks doen” - Het Laatste Nieuws
Read More

Is de elektrische auto nu al overbodig? Deze synthetische brandstof heeft het potentieel om élke wagen CO2-neutraal te maken - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Is de elektrische auto nu al overbodig? Deze synthetische brandstof heeft het potentieel om élke wagen CO2-neutraal te maken  Het Laatste Nieuws
Is de elektrische auto nu al overbodig? Deze synthetische brandstof heeft het potentieel om élke wagen CO2-neutraal te maken - Het Laatste Nieuws
Read More

Tuesday, December 27, 2022

Komt de robotrevolutie er toch? McDonald's test zo goed als volautomatisch restaurant - De Standaard

Een hamburger bestellen en afhalen, zonder één mens te ontmoeten. Het kan sinds dit weekend bij een nieuw, controversieel testrestaurant van McDonald’s in de VS. Niet alle reacties zijn positief.

Is dit de richting die ook de fastfoodindustrie hier zal uitgaan? Het nieuwe testrestaurant van McDonald’s dat kort voor Kerstmis openging in de buurt van Fort Worth, Texas, is op zijn minst opmerkelijk ...

Adblock test (Why?)


Komt de robotrevolutie er toch? McDonald's test zo goed als volautomatisch restaurant - De Standaard
Read More

Monday, December 26, 2022

Tarief van drinkwater wordt iets duurder: stijging van 17 euro op jaarbasis - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Tarief van drinkwater wordt iets duurder: stijging van 17 euro op jaarbasis  Het Laatste Nieuws
  2. Gemiddeld 17 euro meer: tarief van drinkwater wordt in 2023 iets duurder  Het Nieuwsblad
  3. Tarief van drinkwater wordt iets duurder  Het Laatste Nieuws
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Tarief van drinkwater wordt iets duurder: stijging van 17 euro op jaarbasis - Het Laatste Nieuws
Read More

Dit was 2022: vrouw kwijt aan kanker, later geld aan phishing (Maasmechelen) - Het Belang van Limburg

Vincenzo De Leo, een van de vele slachtoffers van phishing in 2022.  — © Dick Demey

Maasmechelen -

Nooit kwamen bij HBvL meer meldingen binnen over phishing dan in 2022. Veelal van kwetsbare mensen. Zoals Vincenzo De Leo uit Maasmechelen. Hij verloor zijn vrouw aan kanker, en later zijn spaargeld aan phishing.

Gunter Willekens

Adblock test (Why?)


Dit was 2022: vrouw kwijt aan kanker, later geld aan phishing (Maasmechelen) - Het Belang van Limburg
Read More

Sunday, December 25, 2022

“Elon Musk spendeerde meer dan 100.000 dollar aan plastische chirurgie” - Het Nieuwsblad

Volgens een Amerikaanse plastisch chirurg heeft Elon Musk al heel wat geld uitgegeven om er jonger uit te zien.

wverBron: The US Sun

“Ik denk dat hij onder het mes is gegaan voor zijn haar, de ogen en een neklift”, zegt dokter Richard Westreich in The US Sun. “Eerder dit jaar waren zwellingen te zien die bij patiënten voorkomen na een neklift.”

Volgens de dokter zou die ingreep de 51-jarige baas van Tesla en Twitter zo’n 60.000 dollar gekost hebben. Voor de operatie aan de ogen zou Musk ongeveer 10.000 dollar neergeteld hebben, schat Westreich.

Elon Musk zou ook heel wat geld hebben betaald om zijn haarverlies en terugdringende haarlijn te bestrijden. Volgens Richard Westreich is de haarlijn van Musk al zeker vier keer veranderd. Dat zou Musk intussen zo’n 40.000 dollar hebben gekost, aldus de arts.

Adblock test (Why?)


“Elon Musk spendeerde meer dan 100.000 dollar aan plastische chirurgie” - Het Nieuwsblad
Read More

Lerares Eva werd op haar vijftigste stewardess: “Wat heb je aan een mooi ambtenarenpensioen als je de werkjaren vooraf ongelukkig was?” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Lerares Eva werd op haar vijftigste stewardess: “Wat heb je aan een mooi ambtenarenpensioen als je de werkjaren vooraf ongelukkig was?”  Het Laatste Nieuws
Lerares Eva werd op haar vijftigste stewardess: “Wat heb je aan een mooi ambtenarenpensioen als je de werkjaren vooraf ongelukkig was?” - Het Laatste Nieuws
Read More

Niet alleen hogere lonen in 2023 dankzij inflatie: woningbelasting stijgt fors, maar er zijn grote verschillen - Het Nieuwsblad

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De hoge inflatie stuwt niet alleen de lonen – voor 1 miljoen bedienden met 11 procent – omhoog. Ook de factuur voor allerhande belastingen zal in 2023 hoger uitvallen. Door de indexering van het kadastraal inkomen zal je voor je woning alleen al tientallen euro’s extra betalen. Al treft de stijging niet iedereen even hard.

Jens Vancaeneghem

Adblock test (Why?)


Niet alleen hogere lonen in 2023 dankzij inflatie: woningbelasting stijgt fors, maar er zijn grote verschillen - Het Nieuwsblad
Read More

Saturday, December 24, 2022

Hoe snel mag je rijden met sneeuwkettingen en in welke landen zijn ze verplicht? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Hoe snel mag je rijden met sneeuwkettingen en in welke landen zijn ze verplicht?  Het Laatste Nieuws
  2. Tips: veilig met de auto op wintersport | Op weg | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  3. Op reis met de wagen? Dit vakantieland voert strenge controles uit op winterbanden: “Een boete kost je 135 euro”  Het Laatste Nieuws
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Hoe snel mag je rijden met sneeuwkettingen en in welke landen zijn ze verplicht? - Het Laatste Nieuws
Read More

Energieleveranciers vragen ook fors meer voor allerlei kosten - De Standaard

Dat de energiefactuur het voorbije jaar duidelijk gestegen is, ligt niet alleen aan de hoge energieprijs. De federale energiewaakhond Creg ziet dat de leveranciers het voorbije jaar allerlei kosten en marges hebben opgetrokken. Het gaat om honderden euro’s op jaarbasis.

Het gaat bijvoorbeeld om de kost voor de administratie, de kosten van boetes die de leveranciers moeten betalen bij onevenwichten op de energiemarkt en de markup: de marges die ze aanrekenen.

Terwijl bijvoorbeeld de bedragen voor abonnementen in het verleden vrij stabiel bleven, ziet de Creg de jongste twee jaar een stijging met een kwart voor zowel elektriciteit en aardgas. Dat betekent voor de jaarfactuur van een gezin een meerkost van gemiddeld 25 euro.

Dat geldt ook voor de zogenaamde coëfficiënten en marges die de leveranciers nemen. Een stijging van die bedragen komt in de praktijk neer op een stijging van de jaarfactuur voor een gemiddeld gezin van 100 à 150 euro, zowel voor elektriciteit als aardgas.

De Creg wijst in het bijzonder naar Luminus. ‘Gedurende een aantal maanden is het niveau van de markups zo hoog dat het effect op de jaarfactuur voor een gemiddeld gezin voor elektriciteit tot boven de 1.000 euro oploopt, voor aardgas loopt deze stijging op tot 700 euro’.

De Creg gaat nu alle leveranciers om uitleg vragen over de stijgende kosten die worden aangerekend.

‘Verbijsterd

Luminus zegt vrijdagavond in een reactie ‘verbijsterd’ te zijn over de opmerkingen van de Creg. ‘In het rapport wordt een totaal verkeerde voorstelling van de feiten gegeven door zaken te isoleren.’ De energieleverancier beklemtoont dat de markup niet gelijk is aan de winstmarge van de leverancier. Zo zijn ook de risico’s van de leveranciers daarin opgenomen, klinkt het.

‘De tijdelijke pieken in de markups van sommige Luminus-producten zijn te verklaren door de hoge en volatiele groothandelsprijzen op dat moment, de dreiging van gastekorten, de dreiging van de invoering van prijsplafonds, in combinatie met een zeer lage langetermijnindexatieparameter.’

‘Wat telt voor de eindgebruiker is het totale plaatje, de totale prijs, die onder meer wordt gepubliceerd op vergelijkingswebsites zoals die van de Vreg’, besluit Luminus. ‘We blijven dan ook de klant aanraden om van die vergelijkingswebsites gebruik te maken om prijzen te vergelijken.’

Adblock test (Why?)


Energieleveranciers vragen ook fors meer voor allerlei kosten - De Standaard
Read More

Friday, December 23, 2022

Een miljoen Belgen krijgt vanaf 1 januari 11 procent meer loon - VRT.be

De lonen van een miljoen werknemers stijgen op 1 januari met zo'n 11 procent. Dat blijkt uit een berekening van hr-dienstverlener Acerta. Door de automatische loonindexering volgen de lonen de stijging van de levensduurte, de inflatie dus. 11 procent is een recordstijging sinds de invoering van de automatische loonindexering. 

De lonen van een miljoen bedienden zullen vanaf 1 januari 2023 geïndexeerd worden. Dat is te danken aan de wet op de automatische loonindexering die ervoor zorgt dat de lonen stijgen samen met de levensduurte.

Het leven is het afgelopen jaar erg duur geworden, onder andere door de oorlog in Oekraïne die de gasprijzen en prijzen van andere grondstoffen deden stijgen. Omdat we in 2022 een inflatiepiek gekend hebben van 12,27 procent (in oktober), was te verwachten dat veel lonen ook sterk zouden stijgen.

De berekening van Acerta geldt voor het paritair comité 200. Dat paritair comité legt loon- en arbeidsvoorwaarden vast voor een grote groep die werkt in de industrie, verkoop, dienstensector en de landbouw. Een aantal sectoren vallen onder het paritair comité 200. Zij krijgen vanaf 1 januari exact 11,08 procent meer brutoloon, het gaat dan bijvoorbeeld om: 

  • Callcenters
  • Uitzendkantoren
  • Informatica
  • Toerisme en reisbureaus
  • Telecommunicatie
  • Consultancy
  • Drukkerijen en uitgeverijen
  • Bouwsector
© Zoonar.com/Matej Kastelic - creative.belgaimage.be

Acerta berekende ook voor andere sectoren en paritaire comités hoeveel de lonen daar zullen stijgen vanaf 1 januari. De stijging bedraagt ook daar ongeveer 11 procent. In onderstaande sectoren werken ook zo'n 500.000 mensen.

  • Voedingsnijverheid: 10,96%
  • Handel in voedingswaren: 11,08% 
  • Goederenvervoer voor rekening van derden: 10,96%
  • Bedienden van de internationale handel: 11,19%
  • Horeca: 10,96% 
  • Verzekeringen: 11,20% 
  • Beheer van gebouwen en vastgoedmakelaars: 11,08% 

Record

De torenhoge loonindexering van 11 procent overtreft die van begin 2022, die toen ook al de hoogste in tien jaar tijd was. Door de heel hoge inflatie afgelopen jaar werd de spilindex in 2022 een record aantal keer overschreden.

De spilindex is een manier om te berekenen hoeveel de lonen mogen stijgen De spilindex werd het afgelopen jaar 5 keer overschreden, wat al als basis diende voor loonsverhogingen in de hele publieke sector. Daar gingen de lonen al 5 keer met 2 procent omhoog. 

In de private sector worden de lonen in sommige sectoren ook al doorheen het jaar geïndexeerd, maar voor een groot deel - waaronder het paritair comité 200 - is dat collectief op 1 januari. 

Adblock test (Why?)


Een miljoen Belgen krijgt vanaf 1 januari 11 procent meer loon - VRT.be
Read More

“Wie onlangs zijn contract vernieuwd heeft, is gesjareld". Zo verhogen leveranciers stiekem je energiefactuur: één leverancier steekt er bovenuit - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

“Wie onlangs zijn contract vernieuwd heeft, is gesjareld". Zo verhogen leveranciers stiekem je energiefactuur: één leverancier steekt er bovenuit  Het Laatste Nieuws
“Wie onlangs zijn contract vernieuwd heeft, is gesjareld". Zo verhogen leveranciers stiekem je energiefactuur: één leverancier steekt er bovenuit - Het Laatste Nieuws
Read More

Wednesday, December 21, 2022

Op reis met de wagen? Dit vakantieland voert strenge controles uit op winterbanden: “Een boete kost je 135 euro” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Op reis met de wagen? Dit vakantieland voert strenge controles uit op winterbanden: “Een boete kost je 135 euro”  Het Laatste Nieuws
Op reis met de wagen? Dit vakantieland voert strenge controles uit op winterbanden: “Een boete kost je 135 euro” - Het Laatste Nieuws
Read More

Huismerken stegen dit jaar dubbel zo snel in prijs als A-merken - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Huismerken stegen dit jaar dubbel zo snel in prijs als A-merken  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Huismerken stegen dit jaar dubbel zo snel in prijs als A-merken - Het Laatste Nieuws
Read More

Europa staat voor langere negatieve periode: 'Nationale Bank te optimistisch' - De Standaard

Europa blijft de komende jaren aanmodderen met een ondermaatse groei en loopt achter op de VS, zegt kredietverzekeraar Allianz Trade. Hoofdschuldige is de gascrisis. ‘Het is gissen voor mij waar het optimisme van de Nationale Bank op gebaseerd is’, zegt directeur Johan Geeroms.

Europa staat voor een langere negatieve periode van zeer zwakke groei. Dat is de belangrijkste conclusie van Allianz Trade, een wereldspeler in het verzekeren van kredietrisico. Europa blijft het volgend ...

Adblock test (Why?)


Europa staat voor langere negatieve periode: 'Nationale Bank te optimistisch' - De Standaard
Read More

Tuesday, December 20, 2022

Elon Musk kondigt vertrek aan als Twitter-baas na poll, "zodra iemand gek genoeg is om mij te vervangen" - VRT.be

"Zodra ik iemand heb gevonden die gek genoeg is om mij te vervangen, zet ik een stap terug." Dat zegt Twitter-baas Elon Musk nadat hij op het socialemediaplatform zelf een peiling had gehouden over zijn toekomst als hoofd van het bedrijf. 57,5 procent koos in die poll voor zijn vertrek. Eind oktober kocht hij de berichtendienst voor 44 miljard dollar. De hamvraag is of een nieuwe CEO rust kan brengen voor het platform.

Eerder deze week organiseerde de flamboyante miljardair zelf een peiling over zijn toekomst aan het hoofd van het socialemediabedrijf. Een meerderheid van 57,5 procent van de ruim 17 miljoen stemmers koos voor zijn vertrek als baas van Twitter.

Bij de lancering van de - overigens onwetenschappelijke - poll had Musk verzekerd dat hij zich aan de uitslag ervan zou houden, maar het bleef lange tijd stil. Gisteren leek hij dan weer in een reeks reacties op tweets te insinueren dat de uitslag is vertekend door de deelname van "bots" aan het stemproces.

Nu geeft hij dan toch aan te vertrekken "zodra ik iemand gek genoeg vind om de job te nemen", schrijft hij - uiteraard - op Twitter.

De Amerikaanse nieuwszender CNBC schreef evenwel dat Musk al actief op zoek was naar een opvolger voor zichzelf, lang voor hij de peiling lanceerde. Vorige maand gaf hij al aan dat hij op termijn de dagelijkse leiding van de berichtendienst Twitter aan iemand anders wilde overdragen.

Het wordt hoe dan ook geen eenvoudige klus om een opvolger te vinden. Enkele dagen geleden liet Musk nog weten dat "niemand die de job echt wil, in staat zou zijn om Twitter draaiende te houden". Tegelijk moet die mogelijke opvolger "echt wel van pijn houden".

Wie ook Musk opvolgt voor de dagelijkse leiding, als eigenaar zal de ondernemer nog altijd een stevige vinger in de pap te brokken hebben. Een van de eerste zaken die hij deed na de overname van het medium, was de volledige raad van bestuur vervangen. Tegelijk wil hij door "software en server teams" te leiden, betrokken blijven bij het bedrijf.

Brengt nieuwe CEO rust?

Het is afwachten of een nieuwe CEO voor Twitter ook rust kan terugbrengen naar het medium. Sinds de overname door Musk is het een wilde rit geweest: de flamboyante ondernemer kondigde de ene na de andere verandering aan. En voerde die in sommige gevallen ook meteen door.

Zo voerde hij een betalingssysteem in om een "blauw vinkje" te kunnen kopen. Het vinkje stond tot dan voor authenticiteit, enkel onder bepaalde voorwaarden kon je het krijgen. Meteen na de lancering van de verkoop, stak het ene na het andere valse profiel de kop op. Waarop Musk het betaalsysteem tijdelijk weer afvoerde om het wat later opnieuw te proberen.

Daarnaast voerde hij recent nog plots in dat Twitterprofielen niet meer naar andere sociale media mogen verwijzen. Hij bediende zich ook meermaals van peilingen bij het nemen van controversiële beslissingen, zoals bijvoorbeeld het ongedaan maken van de schorsing van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump op het platform.

Meer zelfs eerder deze week beloofde hij voortaan bij elke nieuwe bijsturing een peiling te houden.

Adblock test (Why?)


Elon Musk kondigt vertrek aan als Twitter-baas na poll, "zodra iemand gek genoeg is om mij te vervangen" - VRT.be
Read More

Prijsplafond op gas komt er aan: wat is er beslist en zal de gasfactuur nu dalen? - Het Nieuwsblad

De Europese lidstaten zijn het eens geraakt over een prijsplafond op gas. Als de gasprijs drie dagen lang boven de 180 euro per megawattuur uitkomt, dan treedt het systeem automatisch in werking. Maar zullen wij dat rechtstreeks voelen op onze energiefactuur? En komt de bevoorradingszekerheid niet in het gedrang?

Arnout Gyssels

Adblock test (Why?)


Prijsplafond op gas komt er aan: wat is er beslist en zal de gasfactuur nu dalen? - Het Nieuwsblad
Read More

Monday, December 19, 2022

Nationale Bank verwacht niet langer een recessie in België - De Standaard

De Belgische economie houdt beter stand dan verwacht. Alleen in het vierde kwartaal krimpt het bbp met een minimale 0,1 procent. ‘Toch lopen we wel het risico dat we in een loon-prijsspiraal belanden.’

Voor bankeconomen was het een certitude: België gaat in een recessie. Ook de Nationale Bank verwachtte lange tijd een (beperkte) recessie. In haar prognoses die ze deze voormiddag voorstelde, schrapt ze dat scenario. Er komen geen twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei, de definitie van een recessie. Alleen in het huidige kwartaal, dat bijna ten einde loopt, is er een krimp van 0,1 procent. ‘En de kans is groot dat we dat cijfer nog naar boven moeten bijsturen’, zegt Geert Langenus, econoom bij de Nationale Bank. In het eerste kwartaal van volgend jaar komt de groei dan uit op 0,1 procent en 0,2 procent in het tweede. Voor het gehele jaar verwacht de Bank een groei van 0,6 procent, veel meer dan bankeconomen hadden verwacht.

   • Inflatie blijft nog jarenlang hoog

Vooral de consumenten zijn meer blijven uitgeven dan verwacht, aldus Langenus in een verklaring voor dit gunstige scenario. ‘De indicatoren die het consumentenvertrouwen meten, toonden al maanden een enorme daling van het vertrouwen. Het zat op diepe recessieniveaus. Dat stemde helemaal niet overeen met de daadwerkelijke verkoop in de winkels, die op peil bleven. Ook de industriële productie houdt beter stand. Het huidige beeld is er eerder een van een vertraging in de groei, maar geen echte krimp.’ Langenus geeft ook aan dat een aantal voorlopende vertrouwensindicatoren opnieuw licht aan het stijgen zijn. ‘Dat wijst erop dat het kwartaal met de krimp al achter de rug is.’ De stijging van het loon met 11 procent bij een miljoen werknemers in januari 2023 zal nog een extra duw aan de koopkracht geven, samen met de arbeidsmarkt, waar de werkloosheid nauwelijks gaat oplopen. ‘Bedrijven gaan door de krapte op de arbeidsmarkt niet snel werknemers ontslaan.’ De bedrijfsinvesteringen vertonen wel een krimp.

Pijnpunten

‘Het economisch nieuws is beter dan verwacht’, vat NBB-gouverneur Pierre Wunsch de ramingen samen, alhoewel hij er meteen aan toevoegt dat de onzekerheid over een aantal prognoses zeer groot is. Ook ziet hij nog altijd een aantal grote pijnpunten in de Belgische economie. ‘Vooral de inschatting van de inflatie is heel moeilijk. Onze modellen dateren uit een periode met 20 jaar van heel lage inflatie. Dus schattingen maken in een omgeving van hoge inflatie is moeilijk’. In het standaardscenario gaat de NBB ervan uit dat de inflatie zakt van 10,4 procent dit jaar, naar 4,4 procent volgend jaar en 2,4 procent in 2024. ‘Door de automatische indexering is er toch een gevaar dat onze prognoses ernaast zitten en bedrijven in België hun kosten veel meer gaan doorrekenen. Hierdoor blijft de inflatie heel hoog – mogelijk tot 10 procent volgend jaar – en blijven de lonen snel stijgen. Dan raken we alsnog in een gevaarlijke loon-prijsspiraal’, waarschuwt de gouverneur.

   • ‘Loonstijgingen blijven inflatie aanjagen’

Hij had nog een aantal kritische punten. ‘Het begrotingstekort is onhoudbaar hoog aangezien het oploopt in 2023 tot 5,3 procent en de komende jaren slechts zakt tot 4,9 procent . We zitten ook met een ‘twin deficit’, want we hebben naast het begrotingstekort ook een tekort op de lopende rekening (=de som van de handels- en kapitaalbalans) van 5 procent. Dat komt deels door de goedkope euro en dure energie, maar ook door het verlies aan concurrentiekracht doordat onze lonen door de automatische index veel sneller stijgen dan in onze buurlanden. In ‘22 en ‘23 stijgen die 5,6 procent sneller. In de twee jaar erna, zou dat in het meest gunstige scenario wat afvlakken, maar zou de handicap toch nog 2,3 procent hoger uitkomen dan in 2021.

Adblock test (Why?)


Nationale Bank verwacht niet langer een recessie in België - De Standaard
Read More

Sunday, December 18, 2022

Steeds meer Belgen uitgesloten van bankdiensten | Bankieren | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Steeds meer Belgen uitgesloten van bankdiensten | Bankieren | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Twee miljoen Belgen hebben geen toegang tot digitaal bankieren  Trends
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Steeds meer Belgen uitgesloten van bankdiensten | Bankieren | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Musk vraagt in poll of hij moet aftreden als baas van Twitter - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Musk vraagt in poll of hij moet aftreden als baas van Twitter  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Musk vraagt in poll of hij moet aftreden als baas van Twitter - Het Laatste Nieuws
Read More

Hoeksteen van Green Deal doet ook burgers betalen voor uitstoot - De Standaard

Vanaf 2027 of 2028 komt er een koolstoftaks op brandstoffen voor wegtransport en gebouwen in de EU. Om de impact te temperen voor de zwaksten, komt er een sociaal fonds.

Ook dat doen Europarlements­leden: dertig uur onderhandelen met vertegenwoordigers van de lidstaten en de Europese Commissie om op zondagmorgen een akkoord te sluiten over een hoeksteen van de Green Deal ...

Adblock test (Why?)


Hoeksteen van Green Deal doet ook burgers betalen voor uitstoot - De Standaard
Read More

Griekse regering betaalt deel winkelkarretje terug - VRT.be

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zaterdagavond in het Griekse parlement een subsidie aangekondigd die huishoudens moet wapenen tegen de hoge inflatie. "Vanaf februari betaalt de staat 10 procent van de voedselaankopen van huishoudens", aldus premier Mitsotakis.

Inwoners van Griekenland krijgen vanaf februari 10 procent van hun uitgaven voor boodschappen terug van de overheid. De subsidie geldt voor een periode van zes maanden en kan worden gebruikt om aankopen te doen bij supermarkten en bij andere bedrijven die etenswaren verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen en visboeren.

In totaal maakt de Griekse regering hiervoor ongeveer 650 miljoen euro vrij. Een eenpersoonshuishouden kan aanspraak maken op maximaal 220 euro per maand. Per bijkomend gezinslid komt daar een bedrag van 100 euro bovenop. Voor grote gezinnen geldt een maximumbedrag van 1.000 euro.

85 procent van huishoudens

"We proberen zo veel mogelijk huishoudens te helpen", zei premier Mitsotakis. Het programma wordt gefinancierd door overtollige belastingen op de raffinaderijen van het land. Koppels die tot 24.000 euro per jaar verdienen, profiteren van het programma. Per kind komt daar 5.000 euro bij. Volgens Mitsotakis wordt ruim 85 procent van de belastingbetalers geholpen met het programma. Ook de subsidies op elektriciteit en gas worden verdergezet.

De inflatie in Griekenland liep in september op tot 12 procent en zakte in oktober naar 9,1 procent. In tegenstelling tot ons land en Luxemburg, is er in Griekenland geen systeem van automatische loonindexering. 

Adblock test (Why?)


Griekse regering betaalt deel winkelkarretje terug - VRT.be
Read More

Saturday, December 17, 2022

Wereld verbruikte nooit meer steenkool - De Standaard

Door de energiecrisis zit de vraag naar steenkool ook in Europa opnieuw in de lift. Vooral in Duitsland moeten de klimaatbeloftes (even) wijken voor de energiebevoorrading.

‘Diep gefrustreerd’ was Alok Sharma, na de VN-klimaattop in Glasgow. Op het laatste moment hadden India en China er een front gevormd om het klimaatakkoord nog aan te passen, zodat er niet langer sprake ...

Adblock test (Why?)


Wereld verbruikte nooit meer steenkool - De Standaard
Read More

Jonge huisartsen weigeren almaar vaker nieuwe patiënten - De Morgen

NieuwsGezondheidszorg

Illustratiebeeld. Beeld Getty Images/Westend61
Illustratiebeeld.Beeld Getty Images/Westend61

Jonge Vlaamse huisartsen weigeren almaar vaker nieuwe patiënten, omdat ze te veel werk hebben. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

De krant begint met het goede nieuws: het aantal actieve Vlaamse huisartsen neemt toe. Tussen 2016 en 2026 stijgt hun aantal met 6 procent, van 6.293 tot 6.669 huisartsen. Dat blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Maar die actieve huisartsen werken samen minder. “Het aantal collectief gepresteerde uren, of ‘volume voltijdse equivalenten’, daalt in dezelfde periode met 12 procent, van 6.990 naar 6.131”, stipt De Tijd aan.

Lees ook:

Crisis bij de huisarts: ‘‘Dit hebben we nooit meegemaakt,’ zeggen collega’s, ‘zelfs niet tijdens de pandemie’

Een verklaring daarvoor ziet Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, in de pensioengolf. “De oudere generatie huisartsen werkte vaak 70 à 80 uur per week, terwijl jonge artsen in tweeverdienersgezinnen belang hechten aan hun work-lifebalance. Gemiddeld moet je één oudere huisarts vervangen door 1,5 à 2 jongere artsen om aan dezelfde prestaties te komen”, citeert De Tijd.

Administratieve rompslomp

Daarnaast krijgen huisartsen door de vergrijzing te maken met meer chronische aandoeningen en een complexere zorgnood. De huisartsen hekelen de administratieve rompslomp, zoals het uitschrijven van korte afwezigheidsattesten voor zieke werk­nemers. Ze vragen om ondersteunend personeel dat bepaalde taken zoals bloedafnames kan overnemen. Omdat de druk te hoog wordt, voeren almaar meer Vlaamse huisartsenpraktijken een patiëntenstop in: dan krijgen alleen vaste patiënten en hun familieleden een afspraak.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ziet een oplossing in “een betere praktijkorganisatie en sterkere ondersteuning van de huisartsen”, bijvoorbeeld met praktijkassistenten. Tegelijk stelt hij dat er nog steeds voldoende huisartsen opgeleid moeten worden. De Tijd voegt er nog aan toe dat projecties van de federale overheidsdienst Volksgezondheid signaleren dat het aantal huisartsen in Vlaanderen na 2026, net als het volume voltijdse equivalenten, opnieuw sterker zal stijgen.

Adblock test (Why?)


Jonge huisartsen weigeren almaar vaker nieuwe patiënten - De Morgen
Read More

Friday, December 16, 2022

Huisartsen vragen baas om even geen ziektebriefje te eisen - Het Nieuwsblad

Huisartsen worden overstelpt door zieken, waardoor die lang moeten wachten op een consultatie. “We vragen bedrijven daarom tijdelijk geen ziektebriefje te eisen”, aldus huisartsenvereniging Domus Medica. Dat zint de werkgevers niet.

Werner Rommers en Tom Le Bacq

Adblock test (Why?)


Huisartsen vragen baas om even geen ziektebriefje te eisen - Het Nieuwsblad
Read More

Twitter blokkeert profiel dat locatie privéjet Elon Musk volgt én journalisten die erover tweeten, VN spreekt van "gevaarlijk precedent" - VRT.be

Na de schorsing van een Twitterprofiel van een man die de locatie van de privéjet van Twitterbaas Elon Musk volgde, is hetzelfde gebeurd met een rist Amerikaanse journalisten van onder meer The New York Times, CNN en The Washington Post die daarover hadden bericht via tweets. De Verenigde Naties spreken van een "gevaarlijk precedent".

Donie O'Sullivan van CNN, Ryan Mac van The New York Times, Drew Harwell van The Washington Post, Micah Lee van The Intercept, zelfstandig journalisten Aaron Rupar en Tony Webster, Matt Binder van Mashable: de Amerikaanse journalisten die tijdelijk van Twitter zijn gegooid, zijn niet van de minsten. 

Ze hebben één ding gemeen: ze lijken allemaal recentelijk te hebben bericht in tweets over de schorsing van een andere Twitter-account: @ElonJet. Ene Jack Sweeney had er een sport van gemaakt om via dat account de (publiek beschikbare) informatie over de locatie van de privéjet van miljardair Elon Musk te bundelen en te delen. Dat was duidelijk tegen de zin van de nieuwe Twittertopman, die daarop een nieuwe regel invoerde: accounts die aan "doxing" doen, worden voor 7 dagen van het platform gegooid.

Wat is doxing?

Doxing (soms ook als "doxxing" geschreven) is het publiceren van privé-informatie op het internet: soms is die van publiek beschikbare bronnen te halen, maar het gebeurt ook dat daarvoor accounts gehackt worden. Vaak wordt doxing gebruikt als een vorm van cyberpesten of wraak, met als doel mensen te shamen, intimideren of chanteren. 

"Moordcoördinaten"

Dat bevestigt Ella Irwin, verantwoordelijk bij Twitter voor "vertrouwen en veiligheid", bij The Verge: "Zonder commentaar te geven bij specifieke accounts kan ik bevestigen dat we elke account zullen schorsen die ons privacybeleid schendt en andere gebruikers in gevaar brengt. We maken geen uitzonderingen voor journalisten of andere accounts."

Musk beaamt dat zelf ook in een tweet: "Ze hebben mijn exacte, real-time locatie gepost, in essentie moordcoördinaten, terwijl dat een (overduidelijke) rechtstreekse schending is van de gebruiksvoorwaarden van Twitter." 

Accounts die privéjets tracken, zijn al langer een doorn in het oog van Musk. Hij liet gisteren nog weten dat een "krankzinnige stalker" via het account van @ElonJet tot bij zijn auto was geraakt, waar een van zijn kinderen in zat, en op de motorkap was geklommen. Ironisch genoeg vroeg Musk daarop zijn volgers exact datgene te doen wat zijn nieuwe beleid verbiedt. Hij postte zelf een video van de man en diens nummerplaat met de vraag of iemand hem kent. 

Verbaasde reacties

In een post op nieuwsbriefdienst Substack laat journalist Aaron Rupar weten dat hij gisteren inderdaad getweet had over @ElonJet met de boodschap dat het account van de man nog steeds op Facebook beschikbaar was, inclusief een link naar die pagina. "Misschien was dat het, maar ik weet nog altijd niet welke regel ik dan overtreden zou hebben."

Bij The New York Times wordt de schorsing van Ryan Macs account "betwijfelbaar" en "ongelukkig" genoemd. "Noch de Times, noch Ryan hebben enige uitleg gekregen waarom dit is gebeurd. We hopen dat alle accounts van de journalisten in ere worden hersteld en dat Twitter een bevredigende uitleg geeft voor deze ingreep."

In een statement bestempelt CNN de schorsing als "zorgwekkend, maar niet verrassend". "Twitters groeiende instabiliteit en volatiliteit zou iedereen die het platform gebruikt ongelooflijk veel zorgen moeten baren. We hebben Twitter om uitleg gevraagd en zullen onze relatie met hen herevalueren op basis van hun antwoord."

"Gezuiverd"

De ergernis bij de betrokken journalisten is des te groter omdat Elon Musk zich bij de overname van Twitter had opgeworpen als de grote redder van de vrije meningsuiting. Hij liet bij zijn aantreden een hele rist geschorste accounts, waaronder die van voormalig Amerikaans president Donald Trump, weer op het platform. "Ik hoop dat zelfs mijn ergste critici op Twitter blijven, want dat is wat vrije meningsuiting betekent", tweette hij zelf nog in april.

Dat is dan ook exact waarop Jameel Jaffer van het Knight First Amendment Institute de Twittertopman aanvalt. De instelling waar Jaffer voor werkt, strijdt voor persvrijheid en vrije meningsuiting. "Dit is een ongebruikelijke manier om vrije meningsuiting te beschermen", klinkt het sarcastisch. "Welke boodschap stuur je naar andere reporters, zij die niet 'gezuiverd' zijn? Kunnen reporters hier nu nog blijven, nu Musk hen duidelijk heeft gemaakt dat ze hier zitten volgens zijn goeddunken, en dat hij hen zal buitenwerken zodra ze zijn arbitraire lijnen overschrijden?"

"Het is oprecht triest dat iemand die overduidelijk zo ongeschikt is voor deze verantwoordelijkheid zoveel macht heeft over het publieke discours online. Twitter had veel problemen, maar Musk lijkt de bedoeling te hebben om het gewoon helemaal in de vernieling te rijden, en dat zo snel mogelijk."

"Ruimte van vrijheid"

Intussen mengen ook de Verenigde Naties zich in de discussie. Zij zijn niet te spreken dat Twitter de profielen van journalisten opschort en hebben het over een "gevaarlijk precedent". 

"We zijn erg verontrust door de willekeurige opschorting van accounts van journalisten op Twitter", fulmineert Stéphane Dujarric, de woordvoerder van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

"De stemmen van de media mogen niet het zwijgen worden opgelegd op een platform dat verkondigt een ruimte van vrijheid te zijn  (...) De beslissing schept een gevaarlijk precedent op een moment dat journalisten overal in de wereld met censuur, fysieke bedreigingen en erger geconfronteerd worden."

Adblock test (Why?)


Twitter blokkeert profiel dat locatie privéjet Elon Musk volgt én journalisten die erover tweeten, VN spreekt van "gevaarlijk precedent" - VRT.be
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...