Rechercher dans ce blog

Thursday, December 29, 2022

Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil vecht Europese belasting op overwinsten aan - VRT.be

Het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil stapt naar het Hof van Justitie van de Europese Unie om een belasting op overwinsten aan te vechten. De ministers van Energie van de Europese Unie hadden daar enkele maanden geleden een beslissing over genomen. Volgens ExxonMobil gaat Europa daarmee zijn boekje te buiten.

Eind september legden de ministers van Energie van de EU een juridisch kader vast voor energiebedrijven die grote overwinsten boeken als gevolg van de hoge energieprijzen door de Russische invasie van Oekraïne. Het gaat onder meer om een prijsplafond voor stroomproducenten met lage kosten (zoals kerncentrales en windparken) en een zogenoemde "solidariteitsbijdrage" van gas-, olie- en kolenbedrijven. Een overwinstbelasting, zeg maar.

Een overwinstbelasting wordt opgelegd aan bedrijven die voordeel halen uit iets waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. Door de oorlog gingen de energieprijzen door het dak, en daardoor konden de gas-, olie- en kolenbedrijven torenhoge financiële winsten realiseren. Europa legt die bedrijven een belasting van 33 procent op hun overwinst op.

De Amerikaanse energiereus ExxonMobil vindt dat Europa met die overwinstbelasting zijn juridische bevoegdheden overschrijdt. Daarom heeft het via zijn Duitse en Nederlandse filialen een klacht ingediend bij het Hof van Justitie in Luxemburg. De belasting werkt "contraproductief" en "zal het vertrouwen van investeerders ondermijnen, investeringen ontmoedigen en de afhankelijkheid van ingevoerde energie en olieproducten verhogen", luidt het in het gerechtsdocument.

"We zijn ons ervan bewust dat de energiecrisis in Europa zwaar weegt op gezinnen en bedrijven", zegt woordvoerder Casey Norton aan het persagentschap Reuters. "Maar de belasting zal geen mogelijk tekort in de energiebevoorrading aanpakken en kan op dit moment realistisch gezien ook geen impact hebben. (...) ExxonMobil is de laatste tien jaar een van de grootste investeerders in de Europese olieverwerkende industrie geweest, met meer dan 2,8 miljard euro. Of we in Europa investeren, hangt af van hoe aantrekkelijk en globaal competitief Europa is."

Begin december had Kathryn Mikkels, financieel directeur bij ExxonMobil, gezegd dat de overwinstbelasting het bedrijf volgend jaar "meer dan 2 miljard dollar" zou kosten.

De Europese Commissie laat aan The Financial Times weten dat ze akte heeft genomen van de klacht van ExxonMobil. Nu is het aan het Europees Hof van Justitie om een oordeel te vellen, klinkt het.

Adblock test (Why?)


Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil vecht Europese belasting op overwinsten aan - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...