Rechercher dans ce blog

Friday, December 16, 2022

Twitter blokkeert profiel dat locatie privéjet Elon Musk volgt én journalisten die erover tweeten, VN spreekt van "gevaarlijk precedent" - VRT.be

Na de schorsing van een Twitterprofiel van een man die de locatie van de privéjet van Twitterbaas Elon Musk volgde, is hetzelfde gebeurd met een rist Amerikaanse journalisten van onder meer The New York Times, CNN en The Washington Post die daarover hadden bericht via tweets. De Verenigde Naties spreken van een "gevaarlijk precedent".

Donie O'Sullivan van CNN, Ryan Mac van The New York Times, Drew Harwell van The Washington Post, Micah Lee van The Intercept, zelfstandig journalisten Aaron Rupar en Tony Webster, Matt Binder van Mashable: de Amerikaanse journalisten die tijdelijk van Twitter zijn gegooid, zijn niet van de minsten. 

Ze hebben één ding gemeen: ze lijken allemaal recentelijk te hebben bericht in tweets over de schorsing van een andere Twitter-account: @ElonJet. Ene Jack Sweeney had er een sport van gemaakt om via dat account de (publiek beschikbare) informatie over de locatie van de privéjet van miljardair Elon Musk te bundelen en te delen. Dat was duidelijk tegen de zin van de nieuwe Twittertopman, die daarop een nieuwe regel invoerde: accounts die aan "doxing" doen, worden voor 7 dagen van het platform gegooid.

Wat is doxing?

Doxing (soms ook als "doxxing" geschreven) is het publiceren van privé-informatie op het internet: soms is die van publiek beschikbare bronnen te halen, maar het gebeurt ook dat daarvoor accounts gehackt worden. Vaak wordt doxing gebruikt als een vorm van cyberpesten of wraak, met als doel mensen te shamen, intimideren of chanteren. 

"Moordcoördinaten"

Dat bevestigt Ella Irwin, verantwoordelijk bij Twitter voor "vertrouwen en veiligheid", bij The Verge: "Zonder commentaar te geven bij specifieke accounts kan ik bevestigen dat we elke account zullen schorsen die ons privacybeleid schendt en andere gebruikers in gevaar brengt. We maken geen uitzonderingen voor journalisten of andere accounts."

Musk beaamt dat zelf ook in een tweet: "Ze hebben mijn exacte, real-time locatie gepost, in essentie moordcoördinaten, terwijl dat een (overduidelijke) rechtstreekse schending is van de gebruiksvoorwaarden van Twitter." 

Accounts die privéjets tracken, zijn al langer een doorn in het oog van Musk. Hij liet gisteren nog weten dat een "krankzinnige stalker" via het account van @ElonJet tot bij zijn auto was geraakt, waar een van zijn kinderen in zat, en op de motorkap was geklommen. Ironisch genoeg vroeg Musk daarop zijn volgers exact datgene te doen wat zijn nieuwe beleid verbiedt. Hij postte zelf een video van de man en diens nummerplaat met de vraag of iemand hem kent. 

Verbaasde reacties

In een post op nieuwsbriefdienst Substack laat journalist Aaron Rupar weten dat hij gisteren inderdaad getweet had over @ElonJet met de boodschap dat het account van de man nog steeds op Facebook beschikbaar was, inclusief een link naar die pagina. "Misschien was dat het, maar ik weet nog altijd niet welke regel ik dan overtreden zou hebben."

Bij The New York Times wordt de schorsing van Ryan Macs account "betwijfelbaar" en "ongelukkig" genoemd. "Noch de Times, noch Ryan hebben enige uitleg gekregen waarom dit is gebeurd. We hopen dat alle accounts van de journalisten in ere worden hersteld en dat Twitter een bevredigende uitleg geeft voor deze ingreep."

In een statement bestempelt CNN de schorsing als "zorgwekkend, maar niet verrassend". "Twitters groeiende instabiliteit en volatiliteit zou iedereen die het platform gebruikt ongelooflijk veel zorgen moeten baren. We hebben Twitter om uitleg gevraagd en zullen onze relatie met hen herevalueren op basis van hun antwoord."

"Gezuiverd"

De ergernis bij de betrokken journalisten is des te groter omdat Elon Musk zich bij de overname van Twitter had opgeworpen als de grote redder van de vrije meningsuiting. Hij liet bij zijn aantreden een hele rist geschorste accounts, waaronder die van voormalig Amerikaans president Donald Trump, weer op het platform. "Ik hoop dat zelfs mijn ergste critici op Twitter blijven, want dat is wat vrije meningsuiting betekent", tweette hij zelf nog in april.

Dat is dan ook exact waarop Jameel Jaffer van het Knight First Amendment Institute de Twittertopman aanvalt. De instelling waar Jaffer voor werkt, strijdt voor persvrijheid en vrije meningsuiting. "Dit is een ongebruikelijke manier om vrije meningsuiting te beschermen", klinkt het sarcastisch. "Welke boodschap stuur je naar andere reporters, zij die niet 'gezuiverd' zijn? Kunnen reporters hier nu nog blijven, nu Musk hen duidelijk heeft gemaakt dat ze hier zitten volgens zijn goeddunken, en dat hij hen zal buitenwerken zodra ze zijn arbitraire lijnen overschrijden?"

"Het is oprecht triest dat iemand die overduidelijk zo ongeschikt is voor deze verantwoordelijkheid zoveel macht heeft over het publieke discours online. Twitter had veel problemen, maar Musk lijkt de bedoeling te hebben om het gewoon helemaal in de vernieling te rijden, en dat zo snel mogelijk."

"Ruimte van vrijheid"

Intussen mengen ook de Verenigde Naties zich in de discussie. Zij zijn niet te spreken dat Twitter de profielen van journalisten opschort en hebben het over een "gevaarlijk precedent". 

"We zijn erg verontrust door de willekeurige opschorting van accounts van journalisten op Twitter", fulmineert Stéphane Dujarric, de woordvoerder van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

"De stemmen van de media mogen niet het zwijgen worden opgelegd op een platform dat verkondigt een ruimte van vrijheid te zijn  (...) De beslissing schept een gevaarlijk precedent op een moment dat journalisten overal in de wereld met censuur, fysieke bedreigingen en erger geconfronteerd worden."

Adblock test (Why?)


Twitter blokkeert profiel dat locatie privéjet Elon Musk volgt én journalisten die erover tweeten, VN spreekt van "gevaarlijk precedent" - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...