Rechercher dans ce blog

Monday, February 28, 2022

Bedrijven hollen naar exit in Rusland - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. Bedrijven hollen naar exit in Rusland  De Standaard
  2. Grote Europese olie- en gasbedrijven trekken weg uit Rusland  VRT NWS
  3. Shell trekt zich terug uit Rusland vanwege oorlog Oekraïne  Het Laatste Nieuws
  4. Olie- en gasconcerns trekken zich terug uit Rusland  De Morgen
  5. BP geeft belang van 20 procent in Russische oliereus Rosneft op  Business AM - NL
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Bedrijven hollen naar exit in Rusland - De Standaard
Read More

Elon Musk vervult belofte om extra satellietschotels voor Starlink naar Oekraïne te sturen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Elon Musk vervult belofte om extra satellietschotels voor Starlink naar Oekraïne te sturen  Het Laatste Nieuws
  2. Elon Musk mengt zich in de strijd tegen Rusland en levert Starlink-terminals aan Oekraïne  Business AM - NL
  3. Elon Musk zet zijn Starlink-satellieten in om Oekraïne van internet te voorzien  Het Nieuwsblad
  4. Elon Musk schakelt zijn satellietnetwerk Starlink in voor Oekraïne  Het Laatste Nieuws
  5. Elon Musk schakelt zijn satellietnetwerk in voor Oekraïense internetverbinding  Het Belang van Limburg
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Elon Musk vervult belofte om extra satellietschotels voor Starlink naar Oekraïne te sturen - Het Laatste Nieuws
Read More

Gascentrale van Manage krijgt vergunning onder voorwaarden | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Gascentrale van Manage krijgt vergunning onder voorwaarden | Binnenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Tweede Waalse gascentrale heeft vergunning  De Standaard
  3. Gascentrale van Manage krijgt vergunning onder voorwaarden  Het Nieuwsblad
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Gascentrale van Manage krijgt vergunning onder voorwaarden | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Tweede Waalse gascentrale heeft vergunning - De Standaard

Behalve de geplande gascentrale in Seraing voldoet ook die in Manage nu aan de voorwaarden om de niet-vergunde centrale in Vilvoorde te vervangen. Maar intussen is de wereld weer veranderd.

Een vergunning waarvoor geen administratief beroep meer mogelijk is: dat was de voorwaarde die de federale regering in haar akkoord van eind december had opgelegd voor de gascentrales die de niet-vergunde centrale van Vilvoorde zouden kunnen vervangen.

Intussen zijn er twee. Na de centrale van Luminus in Seraing heeft nu ook die van Eneco in Manage een vergunning in beroep gekregen van de Waalse regering. De bevoegde ministers, Willy Borsus (MR) en Céline Tellier (Ecolo), raakten het niet eens over het dossier. Borsus had bezwaren, Tellier was voorstander. De beslissing van eerste aanleg – een vergunning onder voorwaarden – blijft daardoor overeind.

Er is wel een verschil tussen de twee centrales. Tegen die in Seraing loopt ook bij de Raad van State geen dossier meer, ook niet tegen de vergunning voor de hoogspanningslijn. In Manage is het protest nog niet gaan liggen en kondigt de burgemeester nieuwe acties aan.

Dat betekent dat de voorwaarden vervuld zijn om een rerun te doen van de veiling van steun van vorig jaar, waarna een vervanger voor Vilvoorde uit de bus moet komen. Een beroep bij de Raad van State kan dan nog altijd lopen, toch in het geval van Manage en van de gascentrale die Engie/Electrabel in Les Awirs wil bouwen.

Afhankelijkheid van Russisch gas

Alleen is de wereld nu helemaal veranderd door de oorlog in Oekraïne. België is weinig afhankelijkheid van Russisch gas, maar dat wil niet zeggen dat we niet mee in de klappen delen door de stijgende gasprijzen. Bovendien heeft België na de sluiting (gedeeltelijk of volledig) van de kerncentrales extra gasinvoer nodig.

Vooral de liberale coalitiepartners hebben al stellig gereageerd. ‘Bouw in heel Europa zo snel mogelijk de afhankelijkheid van Russisch gas af’, tweette Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. ‘Ook in andere landen kijkt men met open blik naar alle oplossingen nu er een open oorlog woedt op ons continent.’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ging nog verder. ‘Is Ecolo bereid om de stekker uit de regering te trekken in zo’n onrustige periode, alleen maar om een dogma te handhaven?’, vraagt hij zich af in La Libre. Voor hem staat vast dat de federale regering de volledige kernuitstap moet uitstellen.

De regering houdt vol dat de beslissing op 18 maart valt, maar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) erkent dat ook energieonafhankelijkheid een van de aspecten is waarmee bij de besluitvorming rekening gehouden moet worden, naast de prijs en de bevoorradingszekerheid.

De technische mogelijkheden en de juridische bezwaren voor de verlenging van twee kernreactoren zijn vandaag nog altijd dezelfde als voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Alles hangt af van de houding van eigenaar Engie/Electrabel. De twee jongste reactoren blijven hoe dan ook open tot 2025. De andere sluiten. De eerste, Doel 3, gaat zelfs al in het najaar dicht.

Twee centrales verlengen, maakt ons minder afhankelijk van de import van gas voor het elektriciteitsverbruik, maar zal ons niet onafhankelijk maken van gas. De helft van de huidige gasinvoer is bestemd voor verwarming, een kwart voor de industrie en nog een kwart voor elektriciteitsproductie.

Adblock test (Why?)


Tweede Waalse gascentrale heeft vergunning - De Standaard
Read More

Olie- en gasconcerns trekken zich terug uit Rusland - De Morgen

NieuwsOorlog in Oekraïne

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Verschillende grote olie- en gasconcerns zetten hun activiteiten in Rusland stop. Reden is de Russische inval in Oekraïne. Het gaat om het Britse BP en Shell en het Noorse Equinor.

BP kondigde gisteren aan zijn belang van 19,75 procent in de Russische sectorgenoot Rosneft van de hand te doen. Rosneft is het op één na grootste olie- en gasbedrijf in Rusland en is voor de helft in handen van de Russische overheid.

BP stond onder druk van de Britse regering. De twee leden die BP vertegenwoordigen in de raad van bestuur stappen nu per direct op. Het gaat onder meer om CEO Bernard Looney.

“De Russische aanval op Oekraïne is een daad van agressie die tragische consequenties heeft in heel de regio. BP was meer dan 30 jaar actief in Rusland en heeft daarbij met briljante Russische collega’s gewerkt. Maar deze militaire actie luidt een fundamentele verandering in”, zegt voorzitter Helge Lund in een persbericht. “De raad van bestuur heeft daarom, na grondige analyse, besloten dat onze betrokkenheid bij het overheidsgecontroleerde Rosneft eenvoudigweg niet meer voortgezet kan worden.”

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder is voorzitter van de raad van bestuur van Rosneft, een functie waarvoor hij al langer kritiek kreeg. De topman van het bedrijf is Igor Sechin, een vertrouweling van president Vladimir Poetin.

In een reactie stelt Rosneft dat de beslissing van BP onder “ongekende politieke druk” tot stand is gekomen, melden Russische persbureaus. Volgens het olieconcern ruïneert BP daarmee dertig jaar van succesvolle samenwerking. Rosneft zegt open te blijven staan voor samenwerking met BP.

Lees ook

Volg de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog

Oekraïnecrisis zet kernuitstap verder onder druk: ‘Is de ‘sense of urgency’ nog niet doorgedrongen?’

Onze journaliste in spookstad Kiev: ‘Overal zitten er sluipschutters die iedereen in de gaten houden’

Ook het Noorse olie- en gasconcern Equinor besliste zich terug te trekken uit samenwerkingsverbanden in Rusland. Het grootste energiebedrijf van Noorwegen, dat voor twee derde in handen is van de Noorse staat, had eind vorig jaar voor 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) aan bezittingen in Rusland.

Volgens Equinor-topman Anders Opedal is door de huidige situatie de positie van Equinor in Rusland onhoudbaar geworden. “We zullen nu stoppen met nieuwe investeringen in onze Russische activiteiten, en we zullen het proces starten om onze joint ventures te verlaten op een manier die in overeenstemming is met onze waarden”, zei hij in een toelichting op het besluit.

Shell

Olie- en gasconcern Shell volgt vandaag het voorbeeld van BP en Equinor. In een verklaring laat Shell weten van plan te zijn al zijn samenwerkingsverbanden met staatsgasbedrijf Gazprom te beëindigen. Alleen de ongeveer 400 tankstations die Shell in Rusland heeft, stoot het bedrijf niet af.

“We zijn geschokt door het verlies van levens in Oekraïne door een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt”, stelt topman Ben van Beurden.

Shell telt meer dan vijfhonderd medewerkers in Rusland en is betrokken bij verschillende projecten. Zo heeft het concern een belang van 27,5 procent in een groot project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in het oosten van Rusland, genaamd Sakhalin-II. Dat project is eigendom van Gazprom. Daarnaast werkt Shell aan projecten in het westen en noordwesten van Siberië, eveneens via belangen. Ook is Shell geldschieter van de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee.

Olieprijzen omhoog

De olieprijzen gingen maandag hard omhoog door het ingaan van nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Zo zijn verschillende Russische banken uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Daardoor kunnen de olieleveringen van Rusland worden geraakt, omdat betalingen voor die olie via Russische banken niet meer mogelijk zijn.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg maandagochtend met meer dan 6 procent tot 97,33 dollar en Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, klom ruim 5 procent tot meer dan 103 dollar per vat.

Op donderdag, toen de invasie van Oekraïne begon, sprongen de olieprijzen sterk omhoog. Toen werd voor het eerst sinds 2014 het niveau van meer dan 100 dollar per vat gepasseerd. Later zakten de prijzen weer wat weg.

Naast de uitsluiting van Russische banken van SWIFT worden ook tegoeden van de Russische centrale bank bevroren en zijn er persoonlijke sancties van het Westen gericht tegen president Vladimir Poetin en de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Ook de prijzen van andere grondstoffen stijgen sterk door vrees voor verstoringen van Russische leveringen. Het gaat bijvoorbeeld om zilver, platina, aluminium, koper, nikkel en palladium. Rusland is een belangrijke leverancier van deze metalen. De goudprijs steeg ook omdat beleggers het edelmetaal in onrustige tijden als een veilige belegging zien.

Adblock test (Why?)


Olie- en gasconcerns trekken zich terug uit Rusland - De Morgen
Read More

Sunday, February 27, 2022

25 jaar geleden kondigt Renault sluiting autofabriek in Vilvoorde aan: "Voldongen feiten, was zeer brutaal" - VRT NWS

Vandaag exact 25 jaar geleden werd de sluiting van de autofabriek Renault Vilvoorde aangekondigd. Meer dan 3.000 medewerkers verloren toen hun job. Vanmiddag wordt de aankondiging van de sluiting herdacht. "We gaan een groet brengen aan het monument, onze vuist, en we kunnen elkaar nog eens terugzien en terugdenken aan dat verschrikkelijke moment en onze mooie syndicale acties", zegt Karel Gacoms van ABVV.  

Wat gebeurde er 25 jaar geleden?

Op 27 februari 1997 krijgen de werknemers van de Franse autobouwer Renault in Vilvoorde te horen dat hun fabriek zou dichtgaan. Meer dan 3.000 mensen zullen hun werk verliezen. 

De werknemers zijn woest en bezetten de fabriek wekenlang. De sluiting geeft aanleiding tot de Wet-Renault, waarin onder meer staat dat een voornemen tot collectief ontslag aangekondigd moet worden en dat erover onderhandeld moet worden.

Hoewel er op 27 februari 1997 wel geruchten zijn, komt de aankondiging toch als een grote verrassing. "Dat was een verschrikkelijke dag voor de werknemers", vertelt Karel Gacoms, die toen afgevaardigde was van de socialistische vakbond ABVV, in "De ochtend" op Radio 1.

"Die sluiting was totaal niet voorzien, een aantal jaren daarvoor hadden we nog een belangrijk akkoord gestolen over flexibel werken. We hadden in ruil ook een nieuwe montageband gekregen, dat was een grote investering. Het bedrijf was rendabel en onze arbeiders waren flexibel en productief."

"Er waren wel berichten dat ze een bepaalde vestiging zou kunnen sluiten, maar niemand dacht dat het Vilvoorde zou zijn", gaat Gacoms verder. "Wij hadden verwacht dat het een vestiging in Spanje of Frankrijk zou zijn, maar de hakbijl is gevallen op Vilvoorde."

"Schweitzer zei alleen non"

Renault is sinds 1925 in Vilvoorde gevestigd. De fabriek is slecht gelegen, onder het viaduct van Vilvoorde. En de lonen liggen hoog. Maar de hoofdreden is toch overcapaciteit. Vilvoorde is een van de kleinere vestigingen van de Franse autobouwer. Dat maakt dat de fabriek niet onmisbaar is. Het model Megane, dat in Vilvoorde van de band rolde, wordt ook op andere plaatsen gemaakt. 

Gacoms: "We werden voor voldongen feiten gesteld door Louis Schweitzer (destijds de grote baas, red., foto hieronder). Hij zei alleen: “non” en maakte er weinig woorden aan vuil, de motivering was een halve A4, niet meer dan 20 zinnen, dat was allemaal zeer brutaal. "

Belga

Bezetting parking en betogingen

De 3.098 arbeiders beslissen onmiddellijk om de fabriek te bezetten en "gijzelen" ongeveer 5.000 auto's op de parking. "Een groep van 50 tot 60 mensen heeft daar in die periode zo goed als gewoond", herinnert Gacoms zich. "Er waren tenten gezet, zij hadden daar hun leven."

Belga

De aankondiging van de sluiting slaat ook in als een bom bij de brede bevolking, en dan vooral door de botte manier waarop het gebeurt. 

Midden maart komen in Brussel meer dan 50.000 mensen op straat "voor de werkgelegenheid". 

Belga

"We zijn ook in Frankrijk gaan betogen, er was een spervuur van acties, voor misschien wel de grootste betoging in Parijs zijn we met 100 bussen vanuit Vilvoorde vertrokken. We waren met zo'n 4.000 Belgen, voor een aantal van die mensen was het de eerste keer in hun leven dat ze in Parijs waren. "

Wet-Renault en tewerkstellingscel

"Na 2 à 3 maanden hebben we het ordewoord "Renault open" moeten afzwakken en zijn we toch gaan onderhandelen over een sociaal plan, wel met de nadruk gelegd op tewerkstelling", zegt Gacoms.

"We hebben dan de Wet-Renault gekregen, die verhindert dat mensen op een dergelijke brutale manier de sluiting van hun bedrijf vernemen. Maar belangrijk: we hebben ook een tewerkstellingscel gekregen. Die moest ervoor zorgen dat alle werknemers herplaatst werden. Dat is gebeurd, maar dat betekent niet dat ze allemaal een goeie job gevonden hebben."

Na de sluiting van de fabriek blijven er nog enkele toeleveringsactiviteiten over in Vilvoorde, goed voor zo'n 400 werknemers. In 2012 valt het doek ook over de laatste activiteit, waarbij nog een 40-tal mensen zich bezighouden met het nakijken - en eventueel uitvoeren van kleine technische aanpassingen - van auto's die klaargemaakt werden voor levering door dealers aan klanten.

In augustus 2020 wordt het startschot gegeven voor de sanering van de site waar de fabriek gevestigd was. Onder meer het ziekenhuis AZ Jan Portaels zal naar de site verhuizen.

Herdenking aan monument van "onze vuist"

Een tastbare herinnering aan het sociale bloedbad is het beeldhouwwerk "Strijd voor Arbeid" van kunstenaar Rik Poot. Het werk van 8 meter hoog, dat een gebalde vuist voorstelt, wordt een jaar na de aankondiging van de sluiting onthuld op de rotonde van het kruispunt van de Woluwelaan en de Luchthavenlaan in Vilvoorde.

Belga

In 2017, 20 jaar na de aankondiging van de sluiting, is er een grote herdenking met een expo, optocht en toespraken. "Door corona is het vandaag wat kleiner, maar een aantal mensen wilden nog eens bijeenkomen", besluit Karel Gacoms. "We gaan een groet brengen aan het monument, onze vuist, er zijn enkele kleine toespraken en we kunnen elkaar nog eens terugzien en terugdenken aan dat verschrikkelijke moment en onze mooie syndicale acties." 

Adblock test (Why?)


25 jaar geleden kondigt Renault sluiting autofabriek in Vilvoorde aan: "Voldongen feiten, was zeer brutaal" - VRT NWS
Read More

Westen zet 'nucleaire' economische optie om Rusland te straffen nu toch (deels) in: wat betekent de afkoppeling van Swift? - De Morgen

Vijf vragenNucleaire optie

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Europese Commissie en haar belangrijkste bondgenoten hebben besloten een aantal Russische banken af te sluiten van het internationale betalingssysteem Swift. Ze willen hiermee Rusland treffen in zijn ‘oorlogskas’. Ook de Russische centrale bank en oligarchen en andere leden van de Russische elite worden aangepakt. De roep om Rusland uit het internationaal betalingsverkeer te gooien, klonk de afgelopen dagen steeds luider. Maar wat betekent het concreet?

Nu Rusland deels uit het internationaal betaalnetwerk Swift wordt gekegeld, kunnen de gevolgen nog groter zijn dan het geval is bij het al aangekondigde ‘zwaarste pakket sancties ooit’. Daarin zitten onder meer exportverboden en het bevriezen van Russische financiële tegoeden in Europa. Ook kunnen Russische banken geen geld meer ophalen in de Europese Unie.

Onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Baltische staten en Oekraïne vroegen eerder al om wat de afgelopen maanden meermaals de ‘nucleaire optie’ is genoemd. Deze stap botste de voorbije week nog op weerstand van landen als Duitsland en Italië, die veel zaken doen met Rusland, maa beide landen bonden gisteren in. Waarom werd de inzet van Swift zo zwaar bediscussieerd, en wat betekent het juist? Vijf vragen.

Wat is Swift?

Swift is een samenwerkingsverband van banken om het internationaal betalingsverkeer in goede banen te leiden. Het is een berichtendienst waarop elfduizend financiële instellingen uit zo’n tweehonderd landen zijn aangesloten. Ze gebruiken het om elkaar te informeren over welke betalingen eraan komen, en hoe ze die moeten verwerken. Dagelijks zijn er zo’n 42 miljoen betaalinstructies via het netwerk.

Als Rusland geen toegang meer heeft tot Swift, dat zijn hoofdzetel in België heeft, is het knap lastig om nog grensoverschrijdende betalingen uit te voeren tussen Rusland en andere landen. In 2020 was het land goed voor 1,5 procent van alle uitgevoerde betalingen via Swift.

Kan Rusland zomaar afgekoppeld worden?

Op het eerste gezicht niet. Swift heeft namelijk beloofd om politiek neutraal te blijven. Dat moet wel met een korrel zout worden genomen. In 2018 zetten de Verenigde Staten Swift al eens onder druk om Iraanse banken de toegang te ontzeggen tot het netwerk.

De VS kregen hun zin, ook al waren verschillende Europese landen daar toen tegen. Swift noemde de stap ‘betreurenswaardig’ maar nam die ‘in het belang van de stabiliteit en integriteit van het bredere mondiale financiële systeem’.

Als de Russische banken niet langer met Swift kunnen werken, zijn er nog altijd telefoon en e-mail om met buitenlandse banken te communiceren. Dat zou wel een grote toename van de werklast betekenen, met miljoenen transacties per dag.

De Franse president Emmanuel Macron (links), de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (midden) en president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (rechts) tijdens een persconferentie naar aanleiding van de Russische agressie tegen Oekraïne. Beeld Reuters
De Franse president Emmanuel Macron (links), de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (midden) en president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (rechts) tijdens een persconferentie naar aanleiding van de Russische agressie tegen Oekraïne.Beeld Reuters

Waarom de aarzeling?

De nucleaire optie inzetten heeft grote economische gevolgen voor Europa. Rusland is de op vier na grootste handelspartner van de EU. Het land levert 35 procent van het gas dat Europa verbruikt. Als betalingen niet kunnen doorgaan, zullen ook de leveringen van olie en gas stokken. En voor Europese schuldeisers wordt het moeilijker om het geld terug te krijgen dat ze hebben geleend aan Russische kredietnemers.

Kan Rusland er iets tegen doen?

Rusland is zich al jaren bewust van de dreiging. Daarom heeft Moskou in 2014 een eigen alternatief opgezet voor Swift. Dat SPFS heeft wel minder functies, en heel wat minder gebruikers – volgens de Russische centrale bank ongeveer vierhonderd. Het betalingssysteem neemt op dit ogenblik ongeveer een vijfde van alle binnenlandse transacties voor zijn rekening.

Er zijn 23 buitenlandse banken bij aangesloten, waaronder een paar Duitse en Zwitserse banken. Landen die het Russische olie en gas willen blijven invoeren, zullen dan moeten toetreden tot SPFS.

Wat is het mogelijke gevolg?

Een van de redenen dat de VS terughoudend zijn om de nucleaire optie volledig uit te oefenen, is dat het hun eigen belangen kan ondergraven. De dollar is de dominante munt in het wereldwijde betalingssysteem. Door dat te gaan politiseren zouden de VS Rusland in de armen van China kunnen drijven.

Dat heeft eveneens een eigen betalingssysteem opgezet, genaamd CIPS, voor grensoverschrijdende betalen in yuan. Hier zijn ongeveer twaalfhonderd banken bij aangesloten uit honderd landen, waaronder verschillende grootbanken. Eind 2021 liepen er dagelijks voor omgerekend 45 miljard euro transacties langs het netwerk, dubbel zoveel als het jaar daarvoor.

Adblock test (Why?)


Westen zet 'nucleaire' economische optie om Rusland te straffen nu toch (deels) in: wat betekent de afkoppeling van Swift? - De Morgen
Read More

Saturday, February 26, 2022

Verzet om financieel superwapen in te zetten neemt af - De Standaard

In een gezamenlijke mededeling laten de leiders van de Europese Commissie, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS weten dat ze bijkomende maatregelen zullen nemen als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Vooral Russische banken worden in het vizier genomen.

In een mededeling die zaterdagavond laat door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de wereld werd ingestuurd, werd nogmaals herhaald dat de EU en de VS de oorlog die Poetin begonnen is Oekraïne ten sterkste veroordelen. ‘De Russische oorlog is een aanval op de fundamentele internationale regels en waarden die we sinds de Tweede Oorlog hanteren’, klinkt het. ‘We zullen Rusland ter verantwoording roepen en er gezamenlijk voor zorgen dat deze oorlog uitdraait op een strategische nederlaag voor Poetin.’

De EU en haar partners willen onder meer enkele Russische banken treffen door hen de toegang tot Swift, het systeem dat het internationale betaalverkeer regelt, te ontzeggen. Ook de Russische centrale bank krijgt beperkende maatregelen opgelegd, zodat ze de sancties tegen de banken niet kan helpen te omzeilen.

Swift is het netwerk, met zetel in België, laat 11.000 banken in 200 landen met elkaar communiceren en zorgt ervoor dat een betaalopdracht vanuit een bank op de rekening van een andere bank kan belanden. Snij je een bank af van Swift, dan kan die geen geld meer overschrijven naar een andere bank. Snij je een compleet land weg uit Swift, dan kan dat land nauwelijks nog handel drijven met andere landen. Het was daarom dat een aantal landen die veel handel drijven met Rusland, zoals Duitsland, Italië, Hongarije of Cyprus afgelopen dagen nog tegenstander waren om het Swift-wapen als sanctie tegen Rusland in te zetten.

Naast de vele Duitse bedrijven die zaken doen met Rusland, was er ook de vrees dat Rusland zal antwoorden met het dichtdraaien van de gaskraan. Duitsland is heel afhankelijk van Russisch gas. Zonder Swift kan in principe ook niet voor dat gas betaald worden, hoewel experts wel aangeven dat er voor grote bedrijven als Gazprom manieren blijven om gas te leveren en toch betaald te worden, bijvoorbeeld via dochtervennootschappen die zich niet in Rusland bevinden.

Naast de uitsluiting van Swift van enkele banken, belooft de EU ook op te treden tegen personen en instellingen die de oorlog in Oekraïne mogelijk. Onder meer de mogelijkheid voor welgestelde Russen om zich andere paspoorten aan te schaffen, wordt beknot.

Er komt deze week een transatlantische taskforce die zich zal bezighouden met het opsporen en bevriezen van tegoeden van personen en instellingen die nauw verbonden zijn met het Russische regime. De inspanningen om desinformatie tegen te gaan worden ook opgedreven, net als de strijd tegen andere vormen van ‘hybride oorlogsvoering’.

Adblock test (Why?)


Verzet om financieel superwapen in te zetten neemt af - De Standaard
Read More

Russen ondervinden eerste problemen om geld af te halen - Het Nieuwsblad

© Reuters

Als reactie op de inval in Oekraïne hebben zowel de EU als de Verenigde Staten sancties opgelegd aan de Russische financiële sector. Daar begint de Russische bevolking problemen van te ondervinden: mensen in Moskou en andere steden klagen over moeilijkheden om contant geld af te halen.

mtmBron: BELGA

Adblock test (Why?)


Russen ondervinden eerste problemen om geld af te halen - Het Nieuwsblad
Read More

Friday, February 25, 2022

Inflatie stijgt tot boven 8 procent, hoogste niveau in 39 jaar - De Standaard

De inflatie stijgt van 7,59 procent naar 8,04 procent in februari. Dat is het hoogste niveau sinds maart 1983, toen de inflatie uitkwam op 8,92 procent, aldus Statbel. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd overschreden. Dat betekent dat de uitkeringen in maart en de ambtenarenweddes in april opnieuw stijgen met 2 procent.

De hoge inflatie is toe te schrijven aan de hoge energieprijzen. Energie kent momenteel een inflatie van 61 procent en levert een bijdrage van 5,03 procentpunten aan de totale inflatie.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 3,28 procent in februari, tegenover 2,98 procent in januari.

De belangrijkste prijsstijgingen werden in februari opgetekend voor motorbrandstoffen, elektriciteit, alcoholische dranken, groenten, fruit, huisbrandolie, bloemen en planten, en vis en zeevruchten. Aardgas had een vertragend effect op de index.

De overschrijding van de spilindex was verwacht. Het is al de derde keer in zeven maanden tijd dat de spilindex overschreden wordt. Het federaal Planbureau ging er begin februari ook nog van uit dat ook in april de spilindex nog eens overschreden zou worden. Ondertussen is die verwachting met een half jaar uitgesteld. De maatregelen die de federale regering genomen heeft om de hoge energiefactuur te verzachten zullen er volgens het Planbureau voor zorgen dat de overschrijding niet in april maar in oktober zou plaatsvinden.

Een hoge inflatie zorgt er ook voor dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat aan een ander tempo. Voor sommige sectoren gebeurt dat maandelijks, voor andere dan weer een keer per jaar.

Adblock test (Why?)


Inflatie stijgt tot boven 8 procent, hoogste niveau in 39 jaar - De Standaard
Read More

Brandstofprijzen bereiken recordniveaus, en dat zorgt nu al voor files aan tankstations - Het Nieuwsblad

Themabeeld 

Themabeeld  — ©  Tom Palmaers

Vanaf zaterdag mag een liter diesel maximum 1,927 euro kosten. Dat is het hoogste bedrag ooit. Ook de benzineprijzen stijgen. Voor benzine 95 betaal je maximum 1, 869 euro per liter, voor benzine 98 wordt dat maximum 1,977 euro per liter.

Anton Goegebeur en Ward Bosmans

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laat zich voelen aan de pomp. Bij diesel komt er vandaag 8 eurocent bij de maximumprijs. Bij benzine gaat het om zo’n 7 eurocent. De maximumprijzen bereiken daarmee recordhoogtes. Of die stijgende trend zich volgende week zal doorzetten is onzeker. Volgens Johan Mattart, directeur van de Belgische petroleumfederatie BRAFCO zijn de markten ietwat gekalmeerd. De prijzen voor grondstoffen daalden. “Als dat maandag ook het geval is dan zullen de prijzen tegen woensdag een beetje dalen.”

Aanschuiven voor de pomp 

Aanschuiven voor de pomp  — ©  Simon Mouton

Grote leverancier

Rusland is een grote leverancier van gas en olie, en daardoor schoten de marktprijzen voor die producten al de hoogte in. Maar diezelfde markten haalden opgelucht adem na het horen van de sancties die Europa, de VS en het Verenigd Koninkrijk tegen Rusland afkondigden. De ‘financiële atoombom’ zat daar niet tussen. Voorlopig wordt Rusland niet uit het internationale betalingssysteem Swift geweerd. Moest dat alsnog gebeuren dan zijn volgens Mattart nieuwe prijsstijgingen niet uitgesloten. Ook Rusland kan de kostprijs van diesel en benzine doen opdrijven, bijvoorbeeld door de gaskraan naar Europa toe te draaien. “Maximumgrenzen voor brandstofprijzen zijn er niet en dus weet niemand waar dat zou kunnen eindigen”, zegt Mattart.

De aangekondigde prijsstijging deed vrijdag files ontstaan aan tankstations, vooral langs de Nederlandse grens. Heel wat mensen wilden duidelijk nog snel de wagen volgooien, sommigen namen jerrycans mee. “Het is hier al de hele dag ongelofelijk druk. Kort na de middag hadden we al de omzet die we op een andere vrijdag pas rond 23 uur ’s avonds halen”, zegt Esther Van Camp, shopmanager van het Esso-tankstation in Heffen (Mechelen).

Mazout

Ook de woning verwarmen met mazout was nog nooit zo duur als vandaag. De maximumprijs bij bestellingen van meer dan 2.000 liter is met 6,77 eurocent gestegen tot 0,9552 euro per liter. Tenslotte blijven ook de prijzen voor CNG de hoogte ingaan. Vandaag betaal je aan de pomp al meer dan 3 euro per kilo. Ter vergelijking: de afgelopen jaren schommelden de gemiddelde jaarprijzen voor CNG tussen de 0,80 en 1 euro.

LEES OOK. De drijfveer van Russische president Poetin? Een gekrenkte trots, en een trauma

LEES OOK. Experts zijn het allemaal eens: “De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn”

LEES OOK. “Hij heeft ons vernederd”: voormalig NAVO-baas ziet relatie met Rusland niet meer goed komen

LEES OOK. Zullen Europese sancties Poetin van gedachte doen veranderen? “Slechts één factor kan hem écht in de problemen brengen”

Aanschuiven voor de pomp 

Aanschuiven voor de pomp  — ©  carlo coppejans

Adblock test (Why?)


Brandstofprijzen bereiken recordniveaus, en dat zorgt nu al voor files aan tankstations - Het Nieuwsblad
Read More

Prijzen van elektriciteit en aardgas in Europa fors lager na enorme stijging van gisteren - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Prijzen van elektriciteit en aardgas in Europa fors lager na enorme stijging van gisteren  Het Laatste Nieuws
  2. Brandstofprijzen gaan stijgen, maar er dreigt geen tekort na inval Oekraïne  Het Nieuwsblad
  3. Prijzen elektriciteit en aardgas stijgen vandaag met 40 procent door Russische inval in Oekraïne  Gazet van Antwerpen
  4. 'We zullen nog langere tijd met hoge inflatie kampen'  De Standaard
  5. Brandstofprijzen stijgen door Oekraïneconflict, maar dreigt er ook een tekort?  Het Belang van Limburg
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Prijzen van elektriciteit en aardgas in Europa fors lager na enorme stijging van gisteren - Het Laatste Nieuws
Read More

Voedselagentschap waarschuwt voor mogelijke aanwezigheid drug MDMA in flessen champagne - VRT NWS

Het federaal Voedselagentschap (FAVV) waarschuwt voor de vermoedelijke aanwezigheid van de drug MDMA in flessen champagne van het merk Moët & Chandon. Dat doet het nadat in Nederland en Duitsland een tiental intoxicaties zijn gemeld. Hoe de drugs in de flessen kwam, is niet duidelijk. 

Het gaat om Moët & Chandon Ice Impérial, in 3 liter-formaat. Het lotnummer is LAJ7QAB6780004, al kan in de huidige fase van het onderzoek niet worden uitgesloten dat andere flessen van het merk ook deze harddrug bevatten.

De flessen werden online verkocht, maar het FAVV zegt momenteel geen aanwijzingen te hebben dat deze flessen in ons land aanwezig zijn. Er zijn geen incidenten gemeld. Wie het product toch online aangekocht zou hebben, krijgt de raad uiterst voorzichtig te zijn en de champagne niet op te drinken. Ook proeven zonder doorslikken kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

Het lotnummer staat op het etiket op de achterzijde van de fles. Bij het inschenken is een duidelijk verschil met champagne te zien. Zo zou de drank met vloeibare MDMA niet bruisen, een roodbruine kleur hebben die na verloop van tijd donkerder wordt en een afwijkende anijsgeur hebben.

In Duitsland heeft de consumptie van het goedje geleid tot één dode en zeven zeer ernstige ziektegevallen, in Nederland waren er volgens de producent vier ziektegevallen. 

Onderzoek in zowel Duitsland als Nederland heeft aangetoond dat de flessen met dit lotnummer gevuld werden met de harddrug, ook bekend als XTC. Fabrikant Moët Hennesy heeft de autoriteiten in Nederland deze week op de hoogte gebracht. Hoe de MDMA in de flessen kwam, is nog niet bekend. De flessen waren gekocht via een nog onbekende website.

Wie de "champagne" toch ingeslikt heeft, belt onmiddellijk het antigifcentrum (070 245 245) en contacteert het FAVV via hun Meldpunt voor de consument.

Adblock test (Why?)


Voedselagentschap waarschuwt voor mogelijke aanwezigheid drug MDMA in flessen champagne - VRT NWS
Read More

Thursday, February 24, 2022

Recordwinst voor Belfius, recorddividend voor de Belgische staat | Geld | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Recordwinst voor Belfius, recorddividend voor de Belgische staat | Geld | hln.be  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Recordwinst voor Belfius, recorddividend voor de Belgische staat | Geld | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Russische aanval veroorzaakt economische schokgolf: gas-, olie- en stroomprijzen boomen, beurzen in het rood - VRT NWS

De Russische aanval op Oekraïne is onmiddellijk voelbaar op de internationale economie. Zowel de Europese, Aziatische als Amerikaanse beurzen duiken vandaag in het rood terwijl de olie-, gas- en stroomprijzen steil de hoogte inschieten. En dat zullen we binnenkort ook bij ons voelen, onder andere aan de pomp.

Na de Russische inval in Oekraïne laten de internationale stevige verliezen noteren. De Belgische Bel20-index dook bij opening 2 procent naar beneden en sloot de handelsdag af op 1,88 procent verlies. Hetzelfde beeld zien we ook bij de Amerikaanse beurzen, die vanmiddag met verliezen van rond de 2 procent openden. 

De Russische aandelenmarkt dook eerder op de dag dramatisch de diepte in: op een dieptepunt verloor de Moex index maar liefst 45 procent, om dat later relatief te beperken tot een verlies van 34 procent. Vooral de Russische olie- en gasbedrijven zoals Gazprom en Lukoil krijgen rake klappen.

Ook de Russische munt daalt sterk in waarde. De roebel verliest meer dan 9 procent ten opzichte van de dollar. De Russische Centrale Bank kondigde aan dat ze begon met "interventies" op de valutamarkt om "de situatie te stabiliseren". De handel op de beurs van Moskou werd tijdelijk opgeschort, maar is daarna hervat. 

Energieprijzen stijgen sterk

Omdat Rusland een grote leverancier van gas en olie is, zijn de marktprijzen voor deze producten vandaag sterk gestegen.  

De groothandelsprijs voor aardgas, voor levering in maart, is vandaag meer dan 50 procent gestegen, tot zo'n 140 euro per megawattuur. Omdat ze vrezen dat Rusland, de grootste gasleverancier van Europa, de gaskraan wel eens kan dichtdraaien kopen de handelaars namelijk volop gas in. 

Ook de prijzen voor levering van stroom en gas de volgende dag in Europa schieten omhoog, en stijgen zelfs met 50 procent. De energieprijzen staan nu op het hoogste niveau sinds midden december, toen een vrees voor tekorten tot historisch hoge prijzen leidde.

België ontsnapt niet aan de felle prijsstijgingen. Op de Belgische groothandelsmarkt worden voor morgen tijdens de avonduren historisch hoge prijzen behaald:  378 euro per megawattuur. Omstreeks 19:00 uur moet zelfs 463 euro per megawattuur worden betaald. Dat is de op enkele gevallen na hoogste stroomprijs ooit voor ons land.

Het gaat hier om groothandelsprijzen - prijzen die energieleveranciers betalen aan hun leveranciers - en niet de prijzen die wel als consument betalen. Het is nu afwachten of de consumententarieven verder zullen stijgen, hiervoor baseren de leveranciers zich meer op de prijzen op de langere termijn. 

Omdat Rusland ook een grote olieleverancier is - de op twee na grootste exporteur ter wereld zijn ook de olieprijzen vandaag de hoogte. Een vat Brentolie uit de Noordzee ging voor het eerst sinds 2014 door de grens van 100 dollar, tot 105 dollar. Ook een vat Amerikaanse WTI-olie noteert aan meer dan 100 dollar.

Het is voor het eerst sinds 2014 dat zowel Brent- als WTI-olie de kaap van 100 dollar voor een vat nemen. "Het is een kwestie van dagen voor we die hoge olieprijzen ook aan de pomp zullen voelen", waarschuwde collega Steven Rombaut vanochtend al en dat wordt bevestigd door Wim De Wulf van sectorfederatie Energia, de vroegere Petroleumfederatie.

We beschikken over voldoende flexibiliteit om elders olie aan te kopen.
Wim De Wulf (Energia)

"Geopolitieke evenementen zoals het conflict in Oekraïne zorgen voor onzekerheid en dat kan aanleiding geven tot speculatie", zegt De Wulf. De sectorfederatie wijst er wel op dat de prijsstijging op de markten niet meteen doorgerekend wordt in de eindprijs voor de consument. "Er is altijd wat vertraging, want de prijzen worden vastgelegd op basis van gemiddelden over een bepaalde periode", aldus De Wulf.

De Wulf benadrukt merkt op dat er geen probleem van bevoorrading is. "De Russische olievoorraden vertegenwoordigen 30 procent van onze totale consumptie, maar slechts 0,2 procent van de wereldwijde vraag", die zo'n 90 à 95 miljoen vaten per dag bedraagt. 

"Rusland exporteert dagelijks ongeveer 10 miljoen vaten ruwe olie, waarvan er bijna 180.000 in België terechtkomen. "We beschikken over voldoende flexibiliteit om elders olie aan te kopen, want we worden bevoorraad via schepen in de havens van Antwerpen en Rotterdam".

Inflatie

Steven Rombaut verwacht dat de stijgende energieprijzen ook een negatief effect zullen hebben op de inflatie. "De inflatie is op dit moment zeer energiegedreven. In januari liep de inflatie in ons land op tot ongeveer zes procent en vier procent daarvan is te wijten aan energie." 

Als de energieprijzen blijven stijgen, zal de inflatie dus meestijgen. "Hoe die prijzen zullen evolueren hangt af van wat er nog zal gebeuren in Oekraïne en Rusland en hoe lang het conflict blijft aanhouden. "Dat is op dit moment nog koffiedik kijken", aldus Rombaut.

Duurdere grondstoffen

Ook de prijs van verschillende metalen gingen vandaag fors de hoogte in. De prijs voor aluminium steeg naar een recordhoogte en ook goud, zilver en platina werden duurder. De goudprijs bereikte zelfs het hoogste niveau in meer dan een jaar. Het edelmetaal werd 1,7 procent duurder. 

"Sinds begin deze maand steeg de prijs van goud met meer dan 6 procent, dus het beeld dat goud een veilige haven is in tijden van crisis, wordt bevestigd", aldus Rombaut. "De bitcoin daarentegen, die toch vaak het nieuwe goud genoemd wordt, laat het afweten. Die verliest 6 procent."

Een gevaarlijke cocktail die het leven fors duurder kan maken
Steven Rombaut, economisch expert VRT NWS

Rombaut verwacht dat de prijzen van andere grondstoffen ook nog zullen stijgen. "Rusland is niet alleen een belangrijke uitvoerder van gas en olie, maar ook van allerlei grondstoffen zoals koper, nikkel en graan. De kans is groot dat die nu ook duurder worden." 

"Daarnaast moeten we ook rekening houden met extra westerse sancties en de mogelijke reactie van Rusland daarop. Het is een gevaarlijke cocktail die het leven fors duurder kan maken", besluit Rombaut.

EU gaat toegang Russische banken tot Europese financiële markten stoppen

De Europese Unie heeft ondertussen aangekondigd dat ze Russische activa zal blokkeren en de toegang van Russische banken tot de Europese financiële markten zal stoppen. 

"We zullen strategische sectoren van de Russische economie viseren door de toegang tot technologie en markten die essentieel zijn voor Rusland te blokkeren", aldus  Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "We zullen de economische basis van Rusland verzwakken en zijn capaciteit om te moderniseren", voegt ze eraan toe.

De sancties worden donderdagavond voorgelegd op een spoedbijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie, die het licht op groen moeten zetten. Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Josep Borrell bestempelt de maatregelen als "het zwaarste pakket sancties dat we ooit hebben geïmplementeerd".

Adblock test (Why?)


Russische aanval veroorzaakt economische schokgolf: gas-, olie- en stroomprijzen boomen, beurzen in het rood - VRT NWS
Read More

Forse stijging grondstofprijzen dreigt leven nog duurder te maken - De Standaard

De grondstofprijzen klimmen fors door de aanval van Rusland op Oekraïne. De internationale voedselprijzen stijgen tot recordniveaus.

De beurzen mogen dan al bloedrood kleuren, de reactie op de grondstofmarkten is nog veel heviger. Energieprijzen stijgen fors, maar nog niet tot recordniveaus. Die vallen wel te noteren op de internationale ...

Adblock test (Why?)


Forse stijging grondstofprijzen dreigt leven nog duurder te maken - De Standaard
Read More

Olie en gas fors duurder na Russische invasie Oekraïne: gasprijs schiet omhoog, voor het eerst sinds 2004 kost vat Brentolie meer dan 100 dollar - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Olie en gas fors duurder na Russische invasie Oekraïne: gasprijs schiet omhoog, voor het eerst sinds 2004 kost vat Brentolie meer dan 100 dollar  Het Laatste Nieuws
  2. Beurzen wacht bloedrode dag, olie doorbreekt grens van 100 dollar  De Standaard
  3. Gas- en olieprijzen gaan exponentieel omhoog na Russische invasie van Oekraïne  De Morgen
  4. Gas- en olieprijs explodeert, beurzen kelderen. Zo gaat u invasie in uw portefeuille voelen  Het Laatste Nieuws
  5. Gasprijs maal drie of maal vier? Ook voor Limburgse gezinnen wordt alles duurder door Oekraïne-crisis  Het Belang van Limburg
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Olie en gas fors duurder na Russische invasie Oekraïne: gasprijs schiet omhoog, voor het eerst sinds 2004 kost vat Brentolie meer dan 100 dollar - Het Laatste Nieuws
Read More

Wednesday, February 23, 2022

LEES - Het omstreden CREG-rapport over de kernuitstap dat niet online mocht blijven staan: bekijk hier het document - VRT NWS

Gisteren berichtte VRT NWS over een rapport waarin energieregulator CREG zich bijzonder kritisch toonde voor berekeningen van hoogspanningsbeheerder Elia. Het rapport dat een paar dagen online stond en dan is weggehaald van de website van de CREG, werd plots afgedaan als "een werkdocument". Het was "niet finaal" en was "voorbarig" online gezet. Dat is vreemd voor een document dat groen licht kreeg voor publicatie van het directiecomité van de CREG. Wij geven hier (de) tekst en uitleg.

We publiceren hier het tweeledige CREG-rapport integraal. Klik hier om het voorstel te bekijken. Het advies publiceren we hier. 

De berekeningen van Elia én het rapport van de CREG, dat een reactie is op die berekeningen, gaan over de bevoorradingszekerheid in de winter van 2026-2027, de tweede winter na de geplande kernuitstap. De CREG wijst Elia op fouten, dringt aan op meer informatie en verbaast zich over afwijkingen tegenover eerdere berekeningen. 

De CREG zegt ook dat uit de cijfers van Elia geconcludeerd moet worden dat er na de kernuitstap niet twee maar drie of misschien zelfs vier gascentrales nodig zullen zijn om de stroombevoorrading te verzekeren.  (U kunt dit nalezen in alinea 128 van het Voorstel van de CREG, dat spreekt over "een bijkomende noodzaak van minstens één, mogelijks twee, grote STEG eenheden". Een STEG is een moderne grote gascentrale.)

In de context van de discussie over de geplande kernuitstap, waar de zenuwen strak gespannen staan, is dat een uitspraak die politiek zeer gevoelig ligt. 

Tekst te gevoelig

Te gevoelig blijkbaar, want na een paar dagen wordt het rapport door de CREG weer offline gehaald, kort na het weekend van 12 en 13 februari. Het staat iedereen vrij te speculeren of dat onder politieke druk is gebeurd dan wel vanuit een soort zelfcensuur bij de CREG.

Wat we zeker weten: dat rapport is geen "werkdocument" zoals de CREG en Elia gisteren plots beweerden, toen onze redactie beiden om een reactie vroeg. 

Het zou vreemd zijn dat de Creg een rapport naar de minister stuurt dat nog maar een "werkdocument" is

Het rapport is goedgekeurd op het directiecomité van de CREG op 1 februari. Dat moest ook want 1 februari was de deadline waarop de CREG haar verslag klaar moest hebben. Het rapport werd dan ook officieel overgemaakt aan de minister, met een begeleidende brief. Het zou vreemd zijn dat de CREG een rapport naar de minister stuurt dat nog maar een "werkdocument" is.

Het rapport is ook niet "en stoemelings" op de site geraakt, zoals sommigen beweren.  Er was toestemming voor publicatie. Wanneer? "Onverwijld", na vertaling.  (De tekst stond ook in het Frans een tijdlang online.) Hoe? "Integraal".  Onze bronnen benadrukken overigens dat er geen enkele tekst online gaat bij de CREG zonder voorafgaande interne controle.

Adblock test (Why?)


LEES - Het omstreden CREG-rapport over de kernuitstap dat niet online mocht blijven staan: bekijk hier het document - VRT NWS
Read More

Moeten gemeenten straks hoger loon van politie betalen? Minister Verlinden: “Niet onlogisch dat ook lokale besturen een bijdrage leveren” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Moeten gemeenten straks hoger loon van politie betalen? Minister Verlinden: “Niet onlogisch dat ook lokale besturen een bijdrage leveren”  Het Laatste Nieuws
  2. Betalen gemeenten straks mee voor de loonsverhoging van agenten? VVSG: "Minister Verlinden verbreekt belofte"  VRT NWS
  3. Wie moet hoger loon politie betalen? Minister Verlinden op ramkoers met gemeenten  Het Belang van Limburg
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Moeten gemeenten straks hoger loon van politie betalen? Minister Verlinden: “Niet onlogisch dat ook lokale besturen een bijdrage leveren” - Het Laatste Nieuws
Read More

Tuesday, February 22, 2022

Porsche galoppeert de beurs op - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. Porsche galoppeert de beurs op  De Standaard
  2. Volkswagen bereidt beursgang Porsche AG voor | Autobedrijven | hln.be  Het Laatste Nieuws
  3. Volkswagen sleutelt aan beursgang voor Porsche  De Tijd
  4. Porsche te koop voor zo'n 80 miljard euro  Autoblog.nl
  5. Volkswagen in verregaande gesprekken over beursgang Porsche  Iex.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Porsche galoppeert de beurs op - De Standaard
Read More

Creg beschuldigt Elia: foute cijfers en dus te veel subsidies - De Standaard

Energieregulator Creg besluit uit cijfers van netbeheerder Elia dat er in 2026 mogelijk twee extra gascentrales nodig zijn. Die vindt de Creg overbodig, blijkt uit een werkdocument dat verkeerdelijk online verscheen.

Netbeheerder Elia en regulator Creg hebben er al heel wat geschillen opzitten over de noodzaak en omvang van de steun aan onder ­andere gascentrales om de kernuitstap op te vangen. Sinds kort is er ...

Adblock test (Why?)


Creg beschuldigt Elia: foute cijfers en dus te veel subsidies - De Standaard
Read More

Vlaams minister van Omgeving Demir gaat milieudiensten fuseren: "3M-dossier heeft iedereen wakker geschud" - VRT NWS

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist om alle inspectiediensten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Afvalstoffen maatschappij (OVAM) tot Natuur en Bos te laten fuseren.  Demir wil zo een schandaal zoals bij chemiebedrijf 3M voorkomen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Demir kreeg voor het project de steun in de ministerraad. Komende maanden wordt een gefaseerd plan van aanpak uitgewerkt. Het gaat om de vijf handhavings- en inspectiediensten met een gelijkaardige milieuopdracht:

  • de afdeling Handhaving van departement Omgeving (met onder meer de milieu-inspectie)
  • de Natuurinspecteurs van Natuur en Bos
  • Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) 
  • Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) 
  • Vlaamse Landmaatschappij (VLM)

De samenvoeging gaan we de komende maanden opstarten met een doel voor ogen: een nog daadkrachtigere en betere handhaving op het terrein

Concreet zou de fusie het totale aantal inspecteurs op meer dan 255 brengen. Eerder had minister Demir al aangekondigd dat ze dit jaar tien extra milieu-inspecteurs zou aanwerven om de personeelscapaciteit te vergroten. Die beslissing kwam er nadat verschillende milieu-inspecteurs vorig jaar in een Pano-reportage getuigd hadden over het personeelstekort wat veroorzaakt werd door besparingen. Volgens hen was het daardoor jarenlang niet mogelijk om bedrijven rond de Antwerpse haven, zoals 3M goed te controleren.

"De samenvoeging gaan we de komende maanden opstarten met een doel voor ogen: een nog daadkrachtigere en betere handhaving op het terrein. Dat is wat de mensen van ons verwachten", zegt minister Demir.

 "Het 3M-dossier heeft iedereen in Vlaanderen wakker geschud en bewust gemaakt van het belang van inspectiediensten, gerichte controles en handhaving als multinationals over de schreef gaan. Niet alle bedrijven of landbouwers zijn bandieten, maar het is belangrijk dat de rotte appels eruit gehaald worden. Handhaving is daarbij cruciaal. Lang was niet iedereen daarvan overtuigd, maar deze Vlaamse regering wel", aldus nog minister Demir.

Adblock test (Why?)


Vlaams minister van Omgeving Demir gaat milieudiensten fuseren: "3M-dossier heeft iedereen wakker geschud" - VRT NWS
Read More

Hoogspanning rond kernuitstap: energiewaakhond CREG wijst netbeheerder Elia op fouten in vernietigend rapport - VRT NWS

Het zit er bovenarms op tussen twee cruciale spelers in het energiedossier: de federale energieregulator CREG en de hoogspanningsnetbeheerder Elia. In een tweedelig rapport dat intussen weer offline is gehaald, zegt de CREG dat Elia heel veel fouten maakt en dat de netbeheerder ook onvoldoende informatie geeft. De CREG zegt de berekeningen van Elia dan ook niet te kunnen beoordelen. Opvallend: uit de cijfers van Elia leidt de CREG ook af dat er in 2026 nood zal zijn aan één of twee extra gascentrale(s), bovenop de twee gascentrales die nu gepland zijn. 

Waar gaat het over?

Onze redactie kon een tweedelig rapport inkijken dat enkele dagen op de site van de CREG heeft gestaan maar intussen is weggehaald.  Het rapport, dat goedgekeurd is door het directiecomité van de CREG, gaat over de bevoorradingszekerheid in de winter van 2026. Op heel wat punten heeft de CREG bedenkingen bij de gegevens die Elia voorlegt en de CREG zegt dat er foute cijfers gebruikt zijn.  

Maar wie zijn de CREG en Elia? 

  • CREG ofwel Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas is de federale energiewaakhond 
  • Elia beheert het hoogspanningsnet in ons land

Het rapport gaat over de bevoorradingszekerheid in de winter van 2026: hoeveel stroom zal er dan voorradig zijn uit welke bronnen, hoeveel zal er geproduceerd worden door gascentrales die daarvoor subsidies nodig zullen hebben en hoeveel aanbod zal er zijn vanuit het buitenland.

Het rapport heet "Voorstel van de parameters waarmee de aan te kopen hoeveelheid capaciteit wordt bepaald voor de Y-4 veiling in 2022 met leveringsperiode 2026-2027" en gaat, technisch gezien, over de vraag voor welke hoeveelheid elektriciteit er een veiling moet worden opgezet. Zo'n veiling, in het jargon CRM-veiling, is eigenlijk een subsidieronde voor de gascentrales die de kernreactoren (in een overgangsperiode) moeten vervangen. 

Een van de opvallendste passages uit het rapport is dit: "Concreet betekent dit dat de parameters in het Netbeheerdersverslag leiden tot een bijkomende noodzaak van minstens één, mogelijks twee, grote STEG eenheden, bovenop de 2 STEG-eenheden (Vilvoorde en Awirs) die reeds gecontracteerd werden in de veiling van 2021. " Lees: er zijn één of twee gascentrales extra nodig bovenop diegene die nu al gepland zijn.

1 of 2 extra gascentrale(s) nodig

Doorheen het rapport merkt de CREG op dat de cijfers van Elia voor de winter van 2026 significant afwijken van die voor de winter van 2025, waarvoor er vorig jaar een veiling werd opgezet. (De gascentrales die uit die eerste veiling werden geselecteerd zijn die van Vilvoorde en Les Awirs, beide van Engie Electrabel.) Het tekort wordt door de CREG geschat op "meer dan 1.000 megawatt". 

Ruim duizend megawatt is het vermogen van een grote kerncentrale. Of ook: zowat anderhalve grote gascentrale.  Dat is dan ook wat de CREG in de passage hierboven schrijft: dat er voor de winter van 2026 nood zal zijn aan één of twee extra gascentrale(s), bovenop de centrales van Vilvoorde en Les Awirs. Dat brengt het totaal aan te subsidiëren gascentrales dus op drie of vier, in plaats van de twee waarover altijd sprake is vanuit de regering.

Het rapport behandelt ook cijfers over energie voorradig vanuit wind en zon, en over beschikbare capaciteit uit het buitenland. Ook over deze (en nog andere) elementen, stelt de CREG grote verschillen vast tussen de cijfers voor 2025 en die voor 2026. In de woorden van het verslag klinkt dat dan zo:  "Zoals hierna wordt aangetoond, verschillen de resultaten van het Netbeheerdersverslag significant ten opzichte van de resultaten van het vorige Netbeheerdersverslag. Een kwantitatieve verklaring lijkt de CREG dus noodzakelijk."

Het woord "fout" komt 21 keer voor in de opmerkingen van de CREG.

Elders wijst de CREG, herhaaldelijk, op materiële fouten in de tekst van Elia. Het woord "fout" komt 21 keer voor in de opmerkingen van de CREG. Bijvoorbeeld hier:  "De CREG stelt vast dat het aangepaste Netbeheerdersverslag nog steeds een aantal fouten bevat. (...) De CREG meent dat de opstelling van het Netbeheerdersverslag minstens onzorgvuldig is gebeurd." Of nog: "Het Netbeheerdersverslag, zoals gepubliceerd door Elia met het erratum van 23 december 2021, bevat een te groot aantal fouten."

Niet de eerste keer dat CREG en Elia clashen

De conclusie van de CREG is dan ook vernietigend: de regulator zegt dat hij zijn controletaak niet kan uitoefenen, en aanvaardt dan ook geen enkele verantwoordelijkheid voor de berekeningen die de netbeheerder hem voorlegt. "Elia maakt het de CREG bijgevolg onmogelijk om binnen de termijnen haar voorstel uit te brengen, enige controle uit te voeren op de simulaties die aanleiding gaven tot de resultaten in het Netbeheerdersverslag. (...) De CREG wenst geen enkele verantwoordelijkheid te nemen aangaande de gegevens/resultaten uit het Netbeheerdersverslag die zij in dit voorstel gebruikt heeft." 

Het is niet voor het eerst dat de regulator CREG en de hoogspanningsbeheerder Elia clashen. Deels komt dat door het verschil in opdracht. De CREG moet de prijs voor de consument bewaken en zal, kort door de bocht geformuleerd, pleiten voor zo weinig mogelijk subsidies. Elia moet er vooral op toezien dat de vraag en het aanbod van elektriciteit op elk moment in evenwicht zijn. Er moet dus altijd voldoende stroom zijn en wat dat kost is, opnieuw kort door de bocht, niet de eerste bekommernis van Elia. 

De spanningen tussen de twee die er ook al in het verleden waren, lijken tot een hoogtepunt te komen, nu er cruciale beslissingen moeten worden genomen over de toekomst van onze kerncentrales.  De druk op alle spelers in het energieveld is op dit moment enorm. Het is dan ook veelzeggend dat het rapport van de CREG intussen offline is gehaald. 

De CREG spreekt intussen van "documenten die voorbarig tijdens een weekend op de website werden gepubliceerd" en zegt dat de twee documenten "zullen worden gepubliceerd zodra Elia bijkomende informatie heeft bezorgd, zoals door de CREG gevraagd en dit dossier bijgevolg kan gefinaliseerd worden". Elia heeft het over een traject dat nog lopende is, waar het bedrijf nu geen commentaar op geeft. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een brief geschreven naar zowel Elia als de CREG. Ze vraagt beide partijen constructief samen te werken en de gevraagde gegevens uit te wisselen.

Grote politieke gevoeligheden

Naast het verwijt van onzorgvuldigheid en gebrek aan transparantie aan het adres van Elia, is de nood aan bijkomende gascentrales politiek een gevoelig punt. De kans is bijna nihil dat de gascentrale van Vilvoorde op tijd een vergunning krijgt om nog te kunnen instappen in de eerste subsidieronde. Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft daarvoor dan ook een oplossing uitgewerkt: er komt een regeling waardoor de volgende in de rangschikking de plaats van Vilvoorde kan innemen, zonder dat er een nieuwe veiling nodig is voor de winter van 2025.

Sommigen in de sector vinden het vreemd dat Engie Electrabel zo rustig blijft in de huidige situatie, waarbij het er dus naar uitziet dat het bedrijf zijn subsidies voor Vilvoorde in de winter van 2025 niet zal krijgen. Ligt hier de verklaring voor die rust: dat het bedrijf ook vermoedt dat er eigenlijk meer dan twee gascentrales nodig zijn, en dat Vilvoorde alsnog opgepikt kan worden in de volgende subsidieronde, die voor de winter van 2026? 

Het is een gewaagde veronderstelling, maar één die niet uitgesloten is in een context van hoge inzet en grote financiële middelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Adblock test (Why?)


Hoogspanning rond kernuitstap: energiewaakhond CREG wijst netbeheerder Elia op fouten in vernietigend rapport - VRT NWS
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...