Rechercher dans ce blog

Monday, February 28, 2022

Olie- en gasconcerns trekken zich terug uit Rusland - De Morgen

NieuwsOorlog in Oekraïne

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Verschillende grote olie- en gasconcerns zetten hun activiteiten in Rusland stop. Reden is de Russische inval in Oekraïne. Het gaat om het Britse BP en Shell en het Noorse Equinor.

BP kondigde gisteren aan zijn belang van 19,75 procent in de Russische sectorgenoot Rosneft van de hand te doen. Rosneft is het op één na grootste olie- en gasbedrijf in Rusland en is voor de helft in handen van de Russische overheid.

BP stond onder druk van de Britse regering. De twee leden die BP vertegenwoordigen in de raad van bestuur stappen nu per direct op. Het gaat onder meer om CEO Bernard Looney.

“De Russische aanval op Oekraïne is een daad van agressie die tragische consequenties heeft in heel de regio. BP was meer dan 30 jaar actief in Rusland en heeft daarbij met briljante Russische collega’s gewerkt. Maar deze militaire actie luidt een fundamentele verandering in”, zegt voorzitter Helge Lund in een persbericht. “De raad van bestuur heeft daarom, na grondige analyse, besloten dat onze betrokkenheid bij het overheidsgecontroleerde Rosneft eenvoudigweg niet meer voortgezet kan worden.”

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder is voorzitter van de raad van bestuur van Rosneft, een functie waarvoor hij al langer kritiek kreeg. De topman van het bedrijf is Igor Sechin, een vertrouweling van president Vladimir Poetin.

In een reactie stelt Rosneft dat de beslissing van BP onder “ongekende politieke druk” tot stand is gekomen, melden Russische persbureaus. Volgens het olieconcern ruïneert BP daarmee dertig jaar van succesvolle samenwerking. Rosneft zegt open te blijven staan voor samenwerking met BP.

Lees ook

Volg de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog

Oekraïnecrisis zet kernuitstap verder onder druk: ‘Is de ‘sense of urgency’ nog niet doorgedrongen?’

Onze journaliste in spookstad Kiev: ‘Overal zitten er sluipschutters die iedereen in de gaten houden’

Ook het Noorse olie- en gasconcern Equinor besliste zich terug te trekken uit samenwerkingsverbanden in Rusland. Het grootste energiebedrijf van Noorwegen, dat voor twee derde in handen is van de Noorse staat, had eind vorig jaar voor 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) aan bezittingen in Rusland.

Volgens Equinor-topman Anders Opedal is door de huidige situatie de positie van Equinor in Rusland onhoudbaar geworden. “We zullen nu stoppen met nieuwe investeringen in onze Russische activiteiten, en we zullen het proces starten om onze joint ventures te verlaten op een manier die in overeenstemming is met onze waarden”, zei hij in een toelichting op het besluit.

Shell

Olie- en gasconcern Shell volgt vandaag het voorbeeld van BP en Equinor. In een verklaring laat Shell weten van plan te zijn al zijn samenwerkingsverbanden met staatsgasbedrijf Gazprom te beëindigen. Alleen de ongeveer 400 tankstations die Shell in Rusland heeft, stoot het bedrijf niet af.

“We zijn geschokt door het verlies van levens in Oekraïne door een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt”, stelt topman Ben van Beurden.

Shell telt meer dan vijfhonderd medewerkers in Rusland en is betrokken bij verschillende projecten. Zo heeft het concern een belang van 27,5 procent in een groot project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in het oosten van Rusland, genaamd Sakhalin-II. Dat project is eigendom van Gazprom. Daarnaast werkt Shell aan projecten in het westen en noordwesten van Siberië, eveneens via belangen. Ook is Shell geldschieter van de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee.

Olieprijzen omhoog

De olieprijzen gingen maandag hard omhoog door het ingaan van nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Zo zijn verschillende Russische banken uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Daardoor kunnen de olieleveringen van Rusland worden geraakt, omdat betalingen voor die olie via Russische banken niet meer mogelijk zijn.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg maandagochtend met meer dan 6 procent tot 97,33 dollar en Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, klom ruim 5 procent tot meer dan 103 dollar per vat.

Op donderdag, toen de invasie van Oekraïne begon, sprongen de olieprijzen sterk omhoog. Toen werd voor het eerst sinds 2014 het niveau van meer dan 100 dollar per vat gepasseerd. Later zakten de prijzen weer wat weg.

Naast de uitsluiting van Russische banken van SWIFT worden ook tegoeden van de Russische centrale bank bevroren en zijn er persoonlijke sancties van het Westen gericht tegen president Vladimir Poetin en de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Ook de prijzen van andere grondstoffen stijgen sterk door vrees voor verstoringen van Russische leveringen. Het gaat bijvoorbeeld om zilver, platina, aluminium, koper, nikkel en palladium. Rusland is een belangrijke leverancier van deze metalen. De goudprijs steeg ook omdat beleggers het edelmetaal in onrustige tijden als een veilige belegging zien.

Adblock test (Why?)


Olie- en gasconcerns trekken zich terug uit Rusland - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...