Rechercher dans ce blog

Monday, October 11, 2021

Recticel verkoopt divisie om Oostenrijkse jager af te houden - De Tijd

Recticel verkoopt zijn divisie Engineered Foams aan het Amerikaanse Carpenter. Door die deal is Recticel geen interessante prooi meer voor het Oostenrijkse Greiner.

De verkoop waardeert de divisie op 656 miljoen euro. Dat is ook het bedrag dat Recticel vanuit de VS op de rekening krijgt gestort. Hoe Recticel die centen zal inzetten, is nog voer voor discussie in de raad van bestuur. Een van de opties is dat die bij de aandeelhouders belanden. Ook de geplande verkoop van de Bedding-divisie nadert de ontknoping.

Eens dat allemaal achter de rug is, zal Recticel zich 100 procent toeleggen op de ontwikkeling, productie en verkoop van isolatiematerialen. De isolatie-afdeling boekte vorig jaar 249 miljoen euro en haalde een winstmarge (ebitda) van 11 procent. Daarmee was het de meest winstgevende van de hele groep.

Door de steeds strengere normen om gebouwen te isoleren in het kader van de klimaatplannen wacht de divisie een mooie toekomst. Het bedrijf bouwde die tak de voorbije jaren al stelselmatig uit met nieuwe fabrieken in Frankrijk, het VK en Finland.

Op die manier zullen we superieure waarde realiseren voor de aandeelhouders in vergelijking met het ongevraagde overnamebod van Greiner.
Mededeling Recticel

'Op die manier zullen we het volle potentieel van Recticel ontsluiten en superieure waarde realiseren voor de aandeelhouders in vergelijking met het ongevraagde overnamebod van Greiner.'

Greiner heeft eerder dit jaar een belang van 27 procent verworven in Recticel door de aandelen van Bois Sauvage over te kopen voor 13,50 euro. Het lanceerde vorige week officieel een vijandig bod op alle andere aandelen, maar dat karige bod heeft geen kans op slagen omdat de biedprijs aanzienlijk onder de aandelenkoers ligt.

Nog niet helemaal rond

De deal tussen Recticel en Carpenter is evenwel nog niet rond. De aandeelhouders van Recticel moeten hun goedkeuring nog geven, wat betekent dat Greiner of Bois Sauvage mogelijk nog een beslissende stem hebben met 27 procent van de aandelen in handen. Ook de concurrentiewaakhonden moeten hun fiat nog geven. Recticel verwacht de transactie in het tweede kwartaal van 2022 af te ronden.

Eens dat rond is, is de kans groot dat Greiner de aftocht blaast. Hoewel Greiner al enkele maanden zegt dat het in Recticel is gestapt voor de lange termijn - 'we are here to stay' - is het niet onwaarschijnlijk dat het dat belang van 27 procent toch verkoopt.

Het was Greiner bij de instap in Recticel vooral te doen om de divisie Engineered Foams, die een mooie aanvulling zou zijn op zijn eigen activiteiten. Over de toekomst van de isolatiedivisie heeft Greiner zich de voorbije maanden niet uitgesproken, maar de kans is groot dat Greiner - eens de controle is verworven - die zou doorverkopen aan het Ierse Kingspan. Die twee bedrijven hebben in het verleden al eens samengespannen om Recticel van de beurs te halen.

Adblock test (Why?)


Recticel verkoopt divisie om Oostenrijkse jager af te houden - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...