Rechercher dans ce blog

Monday, October 11, 2021

Nobelprijs Economie toegekend aan onderzoekers arbeidseconom... - De Standaard

De Nobelprijs Economie wordt dit jaar toegekend aan David Card, voor zijn bijdrage aan de arbeidseconomie, en aan Joshua Angrist en Guido Imbens, voor hun bijdragen aan de analyse van causale verbanden. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm zopas aangekondigd.

In het begin van de jaren 1990 werd traditioneel gedacht dat een hoger minimumloon tot hogere werkloosheid leidde. David Card (1956, University of California), en de inmiddels overleden Alan Krueger, toonden empirisch aan dat een hoger minimumloon geen sterke effect heeft op de werkgelegenheid. Hij krijgt de prijs ook voor zijn bijdrages over de effecten van immigratie op de arbeidsmarkt.

De Amerikaan Joshua Angrist (1960, Massachusetts Institute of Technology) en de Nederlander Guido Imbens (1963, Stanford University) krijgen de prijs voor hun econometrische bijdrages om causale verbanden te achterhalen.

De drie professoren maakten het mogelijk om besluiten te trekken in disciplines waar er geen experimenten uitgevoerd kunnen worden, en waar voortgegaan moet worden op natuurlijke experimenten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de ene Amerikaanse staat het minimumloon verhoogt, en de andere niet.

Het prijzengeld van de Nobelprijs bedraagt 10 miljoen Zweedse kronen, omgerekend bijna 988.800 euro. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Amerikanen Robert Wilson en Paul Milgrom, die de veilingtheorie ontwikkelden.

De Nobelprijs economie sluit traditioneel de Nobelprijsweek af. Het is officieel geen Nobelprijs, maar de prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie.

Adblock test (Why?)


Nobelprijs Economie toegekend aan onderzoekers arbeidseconom... - De Standaard
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...