Rechercher dans ce blog

Monday, October 11, 2021

Gazelle-eigenaar wordt mondiale nummer een na overname Cannondale - De Tijd

Het Nederlandse Pon.Bike, de eigenaar van fietsmerken als Gazelle en Cervélo, wordt dankzij de overname van het Amerikaanse Dorel Sports, de maker van onder meer Cannondale- fietsen, de grootste fietsenfabrikant ter wereld.

Een mijlpaal in de strategie om uit te groeien tot de grootste fietsenfabrikant ter wereld. Zo omschrijft Pon-topman Janus Smalbraak de overname van Dorel Sports voor 810 miljoen dollar (700 miljoen euro).

Dorel Sports is een onderdeel van Dorel Industries, en brengt fietsen op de markt onder de merken Cannondale en Schwinn. Dat laatste is het best verkochte merk in de VS. Ook de merken GT, Mongoose, Caloi en IronHorse behoren tot het gamma. Het Amerikaanse fietsenbedrijf is goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar (1 miljard euro). Dorel Industries is overigens het moederbedrijf van baby- en kinderproducten, waarbij Maxi-Cosi en Bébé Confort het meest bekend in de oren klinken in Europa .

 Kopen voor groei in VS

De nieuwe aanwinst van Pon produceert naast (elektrische) fietsen ook bmx'en en kinderfietsen, twee domeinen waar de Nederlandse groep minder sterk in staat. Pon.Bike zal dankzij deze deal sterke marktposities bezitten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en goed zijn voor een jaarlijkse omzet van 2,5 miljard euro. Met dat bedrag stoten ze het van huis uit Taiwanese Giant van de troon als de nummer één in de sector. Giant verkoopt jaarlijks voor 2,1 miljard euro aan fietsen.

Met de overname speelt Pon in op de groeiende interesse van de Amerikanen in fietsen. Koning Auto blijft het belangrijkste vervoermiddel voor de Amerikanen, maar meer en meer duiken fietsen in het stadsbeeld op. Via deze deal hoopt Pon niet alleen in de VS te kunnen groeien, maar ook technologische kennis te kunnen uitwisselen met zijn nieuw dochterbedrijf.

Het management van Dorel Industries, het moederbedrijf van Dorel Sports, staat achter de deal. Die is wel nog afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen van toezichthouders. De verwachting is dat de overname voor het einde van het eerste kwartaal van 2022 kan worden afgerond.

Imperium in tien jaar

Pon werkt al tien jaar aan zijn fietsenimperium, dat intussen 1,5 miljard euro omzet realiseert.

Pon werkt al tien jaar aan zijn fietsenimperium, dat intussen 1,5 miljard euro omzet realiseert. Het familiebedrijf zette in 2012 zijn eerste stappen op de fietsenmarkt met de overname van Gazelle. Later volgden de aankopen van Kalkhoff en Focus in Duitsland, Cervélo en Santa Cruz in de Verenigde Staten, en het Nederlandse Urban Arrow en BBB Cycling.

Vier jaar geleden probeerde Pon ook zijn Nederlandse rivaal Accell over te nemen, maar die poging faalde wegens het te lage bod. Nadien bouwde Pon een belang van 20 procent op in Accell, producent van fietsmerken als Batavus, Sparta en Koga. Maar zelfs die druk volstond niet om de Accell-aandeelhouders tot een verkoop te dwingen.

Uiteindelijk gaf Pon zijn overnamepogingen op en begin dit jaar verkocht de Gazelle-eigenaar zijn laatste pakket Accell-aandelen. Aan het tweejarig aandeelhouderschap bij Accell heeft Pon een aardige stuiver overgehouden. Want netto verdiende Pon naar schatting 37 miljoen euro aan de afbouw van het belang.

Mobiliteitsbedrijf

Pon heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een bedrijf dat mobiliteit aanbiedt in de meest brede zin van het woord. Het bedrijf maakte naam en faam als importeur van de Volkswagen-merken in Nederland. Op dat vlak is Pon te vergelijken met het Belgische D'Ieteren. Maar Pon staat op mobiliteitsvlak al wel verder dan zijn Belgische evenknie.

Het familiebedrijf is eigenaar van Swapfiets, waar de consument een fiets kan leasen tegen een maandelijkse vergoeding., en heeft ook een participatie in het autodeelbedrijf Greenwheels. Afgelopen zomer kondigde het concern ook de overname van autoverhuurbedrijf Europcar aan, in samenwerking met de VW Groep en investeringsmaatschappij Attestor.

Pon draaide vorig jaar een omzet van 7,3 miljard euro omzet en telt meer dan 13.000 personeelsleden, waarvan 6.000 in Nederland.

Adblock test (Why?)


Gazelle-eigenaar wordt mondiale nummer een na overname Cannondale - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...