Rechercher dans ce blog

Tuesday, August 31, 2021

Van Peteghem verzet zich tegen fiscaal voordelige stroomfactuur: “Snel paal en perk stellen aan deze nieuwe verloningstechniek” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Van Peteghem verzet zich tegen fiscaal voordelige stroomfactuur: “Snel paal en perk stellen aan deze nieuwe verloningstechniek”  Het Laatste Nieuws
  2. Van Peteghem wil gebruik stroomfactuur als fiscaal voordeel blokkeren  De Standaard
  3. Van Peteghem wijst verloning via stroomfactuur af  De Tijd
  4. Stroomfactuur als fiscaal voordeel? Niet als het van minister van Financiën Van Peteghem afhangt  VRT NWS
  5. Na de bedrijfswagen, de stroomfactuur - Het Belang van Limburg Mobile  Het Belang van Limburg
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Van Peteghem verzet zich tegen fiscaal voordelige stroomfactuur: “Snel paal en perk stellen aan deze nieuwe verloningstechniek” - Het Laatste Nieuws
Read More

Van "vrouwelijke Steve Jobs" tot gevallen icoon: spraakmakend fraudeproces tegen Elizabeth Holmes begint - VRT NWS

Jarenlang waren er nochtans nauwelijks vraagtekens gezet bij het succesverhaal van Elizabeth Holmes. Een verhaal dat ze zelf bijzonder efficiënt aan de man bracht. Het begon in 2003, toen ze als 19-jarige de deur van de prestigieuze universiteit van Stanford achter zich dichttrok om haar eigen bedrijf op te richten. 

Ze had een patent genomen op een nieuwe technologie om bloed te testen. Daarbij volstond een vingerprik om een reeks medische testen op verschillende aandoeningen te kunnen uitvoeren. Bovendien kon dat een stuk sneller en goedkoper dan bij de klassieke laboratoriumtests. Het nieuwe bloedtestapparaat, de Edison genoemd, was niet groter dan een broodrooster. Het werd tien jaar later ook op de markt gebracht door Theranos, het bedrijf van Holmes. 

Adblock test (Why?)


Van "vrouwelijke Steve Jobs" tot gevallen icoon: spraakmakend fraudeproces tegen Elizabeth Holmes begint - VRT NWS
Read More

Het steenkooltijdperk is nog lang geen geschiedenis - De Standaard

Verguisd, maar gegeerd: hoewel ze alle klimaatambities dreigt te torpederen, raakt de wereld niet af van haar steenkoolverslaving. China is de motor, maar zelfs Europa ziet een comeback.

Toen het VN-klimaatpanel (IPCC) begin deze maand zijn sombere boodschap over de staat van het klimaat losliet, reageerde Antonio Guterres dat het rapport ‘de doodsklokken’ moest luiden voor steenkool ...

Adblock test (Why?)


Het steenkooltijdperk is nog lang geen geschiedenis - De Standaard
Read More

Stroomfactuur als fiscaal voordeel? Niet als het van minister van Financiën Van Peteghem afhangt - VRT NWS

Het aanbod van Luminus past binnen de zogeheten cafetariaplannen van bedrijven, waarbij werknemers hun vakantiegeld, een bonus of een dertiende maand kunnen omzetten in andere voordelen die minder belast worden, zoals een bedrijfswagen, een fiets of vakantiedagen. De elektriciteitsfactuur zou dat rijtje nu vervoegen.

Adblock test (Why?)


Stroomfactuur als fiscaal voordeel? Niet als het van minister van Financiën Van Peteghem afhangt - VRT NWS
Read More

Galapagos-topman Onno van de Stolpe stapt op - De Tijd

De 61-jarige oprichter en CEO van Galapagos zet een punt achter zijn carrière bij het biotechbedrijf, dat een moeilijke periode beleeft.

Dat heeft Galapagos maandagavond gemeld in een persbericht. Onno van de Stolpe, die Galapagos heeft opgericht in 1999, blijft aan als CEO tot een opvolger is gevonden.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Galapagos in een goede positie zit om vanaf hier weer te groeien.
Onno van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos

'Mijn tijd aan het roer van Galapagos komt tot een einde', zegt van de Stolpe in een persbericht. 'Ondanks recente tegenslagen blijven we voortgang maken met onze brede pijplijn, en de commerciële lancering van ons eerste goedgekeurde product is volop aan de gang. Gesterkt door onze gezonde kaspositie en de langetermijnsamenwerking met Gilead op het gebied van onderzoek en ontwikkeling heb ik er alle vertrouwen in dat de onderneming in een goede positie is om vanaf hier weer te groeien.'

Van de Stolpe kondigt zijn vertrek aan na een aantal desastreuze maanden bij het biotechbedrijf. Eind vorig jaar versperde de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond de weg naar de Amerikaanse markt voor het reumamedicijn Jyseleca. Vervolgens werd de stekker getrokken uit 'the next best thing', een middel tegen longfibrose dat tijdens een studie dodelijke bijwerkingen bleek te hebben.

De schijnbaar eindeloze reeks tegenvallers woog ook zwaar op de koers van de voormalige Brusselse beurslieveling. De voorbije twaalf maanden is de beurswaarde van Galapagos met ruim 68 procent gedaald.

CEO vertrekt, beurskoers stijgt

De reactie van beleggers na de exit van de CEO? Een beurskoers die tot 5 procent opveert. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar is het niet. Jefferies-analist Peter Welford merkt op de exit van van de Stolpe kort volgt op het in juni aangekondigde vertrek van chef onderzoek Piet Wigerinck. En dat een externe zoektocht naar 'een op wetenschappelijk onderzoek gefocuste nieuwe CEO' op korte termijn de zoektocht naar overnamedeals om de gehavende pijplijn weer aan te vullen zal vertragen.

Dat lijkt negatief, maar de jongste maanden tobden beleggers vooral dat Galapagos in een overhaaste dealkoorts de bankrekening van 5 miljard niet altijd even oordeelkundig aan het werk zou zetten. Die vrees lijkt nu tijdelijk geweken, nu eerst een nieuwe kapitein aan het roer moet komen voor grote strategische deals mogelijk zijn.

Begin mei kondigde het bedrijf nog een strategische ommezwaai aan en wilde het zijn cashpositie van 5 miljard - wat na de crash van het aandeel meer is dan de beurswaarde - aan het werk zetten om een grote deal te sluiten en zo de productenpijplijn aan te vullen. Maar die aankondiging bleek onvoldoende om het vertrouwen van beleggers te herstellen. De gemengde resultaten van het testprogramma Toledo die eerder deze zomer gepubliceerd werden, hadden nog minder effect.

Takenpakket verlicht

Na die horrormaanden voor het biotechbedrijf was van de Stolpes takenpakket al wat verlicht. Sinds maart concentreerde de Nederlander zich volop op de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Andere verantwoordelijkheden die voorheen ook bij van de Stolpe zaten, zoals commerciële strategie, finance of human resources, verhuisden naar operationeel directeur Bart Filius. Die werd daarvoor gepromoveerd tot ‘president’ bij Galapagos, een nieuwe functie in het bedrijf. 

Je bent niet alleen CEO voor de leuke momenten. In crisissen moet je er ook staan.
Onno van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos

Toen De Tijd van de Stolpe begin dit jaar polste of hij van plan was op te stappen na de lange reeks tegenvallers bij Galapagos luidde het dat dat nog niet het moment was. 

‘Je bent niet alleen CEO voor de leuke momenten’, klonk het toen. ‘In crisissen moet je er ook staan. Ik wil eerst de strategie uitzetten om uit het moeras te komen en de weg in te slaan naar het herstel van het vertrouwen. Dan kunnen we zien. We moeten ook realistisch zijn. Aan alles komt een einde, ook aan Onno bij Galapagos. Ik ben hier aan mijn 23ste jaar bezig. Op een bepaald moment moet iemand anders die kar trekken.’

'Gaaf biotechbedrijf'

Toen de zestiger, moleculair bioloog van opleiding, 22 jaar geleden Galapagos oprichtte, had hij naar eigen zeggen vooral de ambitie een 'gaaf biotechbedrijf' te starten. 'Ik begon als CEO van niets', blikte Van de Stolpe enkele jaren geleden op die periode terug in zijn 18de-eeuwse landhuis in Leiden. 'Twee wetenschappers en mezelf. Een medicijn was zo veraf, man.'

Galapagos was jarenlang niet bepaald een hoogvlieger op de beurs van Brussel en Amsterdam. Maar daar kwam verandering in toen de groep in 2015 kon uitpakken met zeer beloftevolle testresultaten voor filgotinib, een experimenteel middel tegen reuma. Een potentiële blockbuster voor Galapagos, want reuma geldt als een miljardenmarkt in de farma. Volgens specialisten zou filgotinib tot 6 miljard euro omzet per jaar kunnen opleveren.

Ik begon als een CEO van niets. Twee wetenschappers en mezelf. Een medicijn was zo veraf, man.
Onno van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos

Tegelijk wist van de Stolpe ook de Amerikaanse farmagigant Gilead aan zich te binden als onderzoekspartner. Met die deal was 725 miljoen euro gemoeid. Geen wonder dat van de Stolpe tijdens een radioprogramma ooit David Bowies 'Heroes' opdroeg aan de wetenschappers die filgotinib hadden ontwikkeld.

Lange tijd leek van de Stolpe ook goed op weg om zijn blockbusterdromen waar te maken met filgotinib. De Europese toezichthouders hadden al het licht op groen gezet voor de verkoop van het medicijn. Maar in de laatste rechte lijn lukte het niet om het middel ook in de veel lucratievere Amerikaanse markt in de rekken te krijgen. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond stelde vorig jaar net voor kerst extra vragen omdat hij zich zorgen maakte over de impact van filgotinib op de mannelijke vruchtbaarheid. Kort nadien blies Gilead de samenwerking met Galapagos op en begon de calvarietocht van het biotechbedrijf.

‘Als je wint, heb je de jackpot', vatte van de Stolpe de situatie voor Galapagos toen samen. ‘Anders zit je zoals wij op het strafbankje. Dat is moeilijk te accepteren, maar ik blijf enorm trots op wat we bereikt hebben.'

Adblock test (Why?)


Galapagos-topman Onno van de Stolpe stapt op - De Tijd
Read More

Holding Ackermans & van Haaren op recordkoers | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Holding Ackermans & van Haaren op recordkoers | Economie | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Van de Velde vlamt na sterk halfjaar  De Tijd
  3. Galapagos en Ackermans helpen Bel20 in het groen  Beursduivel
  4. Beurzen hervatten (na)zomerrally | AvH en CFE in de kijker  De Tijd
  5. Beursblik: recordresultaten Ackermans & van Haaren verwacht  Beursduivel
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Holding Ackermans & van Haaren op recordkoers | Economie | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Mag Perrigo Marc Coucke en co. wel openlijk fraude verwijten? 'Dit kan tot nieuwe geschillen leiden' - De Morgen

[unable to retrieve full-text content]

  1. Mag Perrigo Marc Coucke en co. wel openlijk fraude verwijten? 'Dit kan tot nieuwe geschillen leiden'  De Morgen
  2. Perrigo verwacht binnen de 30 dagen 350 miljoen euro van Coucke en co: “Bewust belangrijke informatie verborgen gehouden”  Het Laatste Nieuws
  3. Marc Coucke moet binnen de maand 350 miljoen euro betalen aan Perrigo, maar hield er rekening mee dat het nog erger kon zijn  Het Nieuwsblad
  4. Coucke is morele verliezer  De Tijd
  5. Omega Pharma-overnemer Perrigo: "Opzettelijk misleid door Marc Coucke door middel van frauduleuze handelingen"  VRT NWS
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Mag Perrigo Marc Coucke en co. wel openlijk fraude verwijten? 'Dit kan tot nieuwe geschillen leiden' - De Morgen
Read More

Christelijke onderwijsbond zet speciale technologie in om leraarskamer virusvrij te maken - VRT NWS

De toestellen voldoen aan strenge veiligheidsvoorwaarden, verzekert Van Kerkhoven, want rechtstreekse blootstelling aan Uv C-straling is schadelijk. “Alle apparatuur is geregistreerd bij de federale overheid en voldoet aan de strenge veiligheidsmaatregelen die geregeld zijn bij ministerieel besluit."

" Het gaat over een gesloten systeem: de toestellen zuigen lucht die het personeel uitademt (aerosolen) aan, desinfecteren die lucht door haar aan gecontroleerde snelheid langs de Uv C-lampen te laten passeren, en stoten propere en veilige lucht uit.”

Adblock test (Why?)


Christelijke onderwijsbond zet speciale technologie in om leraarskamer virusvrij te maken - VRT NWS
Read More

Monday, August 30, 2021

Hoelang nog houdt zakenreiziger rolkoffer op stal? - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Hoelang nog houdt zakenreiziger rolkoffer op stal?  De Standaard
Hoelang nog houdt zakenreiziger rolkoffer op stal? - De Standaard
Read More

Beursblik: Bone Therapeutics krijgt opdoffer van 35 procent - Beursduivel

Beursblik: Bone Therapeutics krijgt opdoffer van 35 procent
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN) Het aandeel Bone Therapeutics krijgt deze morgen een stevige pandoering te verwerken van liefst 35 procent. Dit nadat het bedrijf meldde dat tijdens een Fase 3 onderzoek bleek dat zijn kandidaatmedicijn JTA-004 niet beter werkt dan een placebo.

De primaire doelstelling van de JTA-004 Fase 3 studie was het aantonen van de effectiviteit van de molecule JTA-004 in het verminderen van osteoartritische kniepijn in vergelijking met een placebo. Een belangrijke secundaire doelstelling was de vergelijking tussen JTA-004 en het vergelijkingsmiddel Hylan G-F 20 bij de verlichting van de kniepijn in maand drie. Echter was er geen significant verschil merkbaar met zowel het placebo als het vergelijkende middel.

Volgens beurshuis Kepler Cheuvreux heeft dit studieresultaat een grote impact op Bone. Het beurshuis plakte een waardering van maar liefst 3,10 euro per aandeel op het middel in zijn waarderingsmodel voordat het nieuws vandaag bekend raakte.

“Dit is een belangrijke tegenslag voor Bone Therapeutics, omdat Allob, een middel tegen moeilijke breuken en spinale fusies, nu het enige product is in de pijplijn, terwijl het middel nog maar in Fase 2b zit.” Het beurshuis hanteerde voor de tegenvaller van vanochtend een koopadvies met een koersdoel van 5,20 euro per aandeel Bone.

Tijdens een gesprek met Kepler Cheuvreux laat het beurshuis weten dat de verwachting voor Allob was dat het in 2025 op de markt zou kunnen komen “als alles juist volgens plan verloopt”. Hierbij zou de lancering voor de markt van moeilijke breuken in 2025 kunnen plaatsvinden, en de markt van spinale fusies vanaf 2027 getarget kunnen worden, aldus het beurshuis.

Bone had in maart nog een kaspositie van iets meer dan 8 miljoen euro, maar haalde sindsdien nog 50 miljoen euro op deze zomer, terwijl binnenkort het bedrijf nog een storting van 8 miljoen euro mag verwachten.

Voor het nieuws van deze ochtend verwachtte Kepler een cashburn van tussen de 16 à 17 miljoen euro per jaar, al is hun waarderingsmodel momenteel onder review na de teleurstelling van vandaag, waardoor deze schatting niet meer geldig is.

Om vier uur vanmiddag zal het bedrijf een conference call geven waarna analisten meer informatie zullen kunnen geven over de situatie, aldus Kepler Cheuvreux.

Het aandeel verliest deze morgen 35,7 procent tot 1,70 euro per aandeel.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Adblock test (Why?)


Beursblik: Bone Therapeutics krijgt opdoffer van 35 procent - Beursduivel
Read More

Marc Coucke moet binnen de maand 350 miljoen euro betalen aan Perrigo, maar hield er rekening mee dat het nog erger kon zijn - Het Nieuwsblad

Het Amerikaanse farmaconcern Perrigo wil binnen de maand geld van Marc Coucke. De flamboyante zakenman moet, samen met een aantal investeringsfondsen, 350 miljoen euro terugbetalen. Volgens Perrigo blijkt uit de uitspraak van afgelopen vrijdag bovendien dat er wel degelijk sprake was van fraude bij de verkoop van Omega Pharma.

Kan ondernemer Marc Coucke (56) nu tevreden zijn met het oordeel van de arbiters die moesten onderzoeken of hij de Amerikaanse farmagigant Perrigo had misleid bij de verkoop van Omega Pharma? In functie ...

Adblock test (Why?)


Marc Coucke moet binnen de maand 350 miljoen euro betalen aan Perrigo, maar hield er rekening mee dat het nog erger kon zijn - Het Nieuwsblad
Read More

Galapagos-topman Onno van de Stolpe met pensioen - De Tijd

Onno van de Stolpe (61), de oprichter en de CEO van Galapagos, zet een punt achter zijn carrière bij het biotechnologiebedrijf. De raad van bestuur van Galapagos is de zoektocht naar een opvolger gestart.

Dat heeft Galapagos maandagavond gemeld in een persbericht. Van de Stolpe, die Galapagos heeft opgericht in 1999, blijft aan als CEO tot een opvolger is gevonden.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Galapagos in een goeie positie zit om vanaf hier weer te groeien.
Onno van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos

'Mijn tijd aan het roer van Galapagos komt tot een einde', zegt van de Stolpe in een persbericht. 'Ondanks recente tegenslagen blijven we voortgang maken met onze brede pijplijn, en de commerciële lancering van ons eerste goedgekeurde product is volop aan de gang. Gesterkt door onze gezonde kaspositie en de langetermijnsamenwerking met Gilead op gebied van onderzoek en ontwikkeling heb ik er alle vertrouwen in dat de onderneming in een goede positie is om vanaf hier weer te groeien.'

Van de Stolpe kondigt zijn vertrek aan na een aantal desastreuze maanden bij het biotechbedrijf. Eind vorig jaar versperde de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond de weg naar de Amerikaanse markt voor het reumamedicijn Jyseleca. Vervolgens werd de stekker getrokken uit 'the next best thing', een middel tegen longfibrose dat tijdens een studie dodelijke bijwerkingen bleek te hebben.

De schijnbaar eindeloze reeks tegenvallers woog ook zwaar op de koers van de voormalige Brusselse beurslieveling. De voorbije twaalf maanden is de beurswaarde van Galapagos met ruim 68 procent gedaald.

Begin mei kondigde het bedrijf nog een strategische ommezwaai aan en wilde het zijn cashpositie van 5 miljard - wat na de crash van het aandeel meer is dan de beurswaarde - aan het werk zetten om een grote deal te sluiten en zo de productenpijplijn aan te vullen. Maar die aankondiging bleek onvoldoende om het vertrouwen van beleggers te herstellen. De gemengde resultaten van het testprogramma Toledo eerder deze zomer publiceerde hadden nog minder effect.

Takenpakket verlicht

Na die horrormaanden voor het biotechbedrijf was van de Stolpes takenpakket al wat verlicht. Sinds maart concentreerde de Nederlander zich volop op de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Andere verantwoordelijkheden die voorheen ook bij van de Stolpe zaten, zoals commerciële strategie, finance of human resources, verhuisden naar operationeel directeur Bart Filius. Die werd daarvoor gepromoveerd tot ‘president’ bij Galapagos, een nieuwe functie binnen het bedrijf. 

Je bent niet alleen CEO voor de leuke momenten’, klonk het toen. ‘In crisissen moet je er ook staan.
Onno Van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos

Toen De Tijd van de Stolpe begin dit jaar polste of hij van plan was op te stappen na de lange reeks tegenvallers bij Galapagos luidde het dat dat nog niet het moment was. 

‘Je bent niet alleen CEO voor de leuke momenten’, klonk het toen. ‘In crisissen moet je er ook staan. Ik wil eerst de strategie uitzetten om uit het moeras te komen en de weg inslaan naar herstel van vertrouwen. Dan kunnen we zien. We moeten ook realistisch zijn. Aan alles komt een einde, ook aan Onno bij Galapagos. Ik ben hier aan mijn 23ste jaar bezig. Op een bepaald moment moet iemand anders die kar trekken.’

'Gaaf biotechbedrijf'

Toen Van de Stolpe, moleculair bioloog van opleiding, 22 jaar geleden Galapagos oprichtte had hij naar eigen zeggen vooral de ambitie om een 'gaaf biotechbedrijf' te starten. 'Ik begon als CEO van niks,' blikte Van de Stolpe enkele jaren geleden op die periode terug in zijn achttiende-eeuwse landhuis in Leiden. 'Twee wetenschappers en mezelf. Een medicijn was zo veraf, man.'

Galapagos was jarenlang niet bepaald een hoogvlieger op de beurs van Brussel en Amsterdam. Maar daar kwam verandering in toen de groep in 2015 kon uitpakken met zeer beloftevolle testresultaten voor filgotinib, een experimenteel middel tegen reuma. Een potentiële blockbuster voor Galapagos, want reuma geldt als een miljardenmarkt in de farma. Volgens specialisten zou filgotinib tot zes miljard euro omzet per jaar kunnen opleveren.

Ik begon als een CEO van niets. Twee wetenschappers en mezelf. Een medicijn was zo veraf, man.
Onno Van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos.

Tegelijk wist Van de Stolpe ook de Amerikaanse farmagigant Gilead aan zich te binden als onderzoekspartner. Met die deal was een bedrag van 725 miljoen euro gemoeid. Geen wonder dat Van de Stolpe tijdens een radioprogramma ooit David Bowies 'Heroes' opdroeg aan de wetenschappers die filgotinib hadden ontwikkeld.

Lange tijd leek Van de Stolpe ook goed op weg om zijn blockbuster-dromen waar te maken met filgotinib. De Europese toezichthouders hadden al het licht op groen gezet voor de verkoop van het medicijn. Maar in de laatste rechte lijn lukte het niet om het middel ook in de veel lucratievere Amerikaanse markt in de rekken te krijgen. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond stelde vorig jaar net voor Kerst extra vragen omdat hij zich zorgen maakte over de impact van filgotinib op de mannelijke vruchtbaarheid. Kort nadien blies Gilead de samenwerking met Galapagos op en begon de calvarietocht van het biotechbedrijf.

‘Als je wint, heb je de jackpot', vatte van de Stolpe de situatie voor Galapagos toen samen. ‘Anders zit je zoals wij op het strafbankje. Dat is moeilijk om te accepteren, maar ik blijf enorm trots op wat we bereikt hebben.'

Adblock test (Why?)


Galapagos-topman Onno van de Stolpe met pensioen - De Tijd
Read More

Stroomfactuur wordt nu ook een fiscaal voordeel - De Tijd

Werknemers kunnen nu ook hun elektriciteitsfactuur inbrengen in een cafetariaplan rond flexibele verloning. Afhankelijk van het verbruik kan dat tot honderden euro's fiscaal voordeel opleveren.

Veel werkgevers bieden werknemers de mogelijkheid om binnen bepaalde grenzen zelf de afweging te maken tussen meer of minder vakantiedagen, nettoloon of voordelen als een bedrijfswagen of -fiets. Zo kan het budget van een bonus of 13de maand via een cafetariaplan fiscaal vriendelijk gespendeerd worden aan mobiliteit, een telecomabonnement of pensioensparen. Daar komt nu een groen elektriciteitscontract van leverancier Luminus bij.

De essentie

  • Luminus lanceert als eerste leverancier een elektriciteitsformule voor pakketten van fiscale verloning.
  • Werknemers die de stroomrekening via de werkgever laten betalen kunnen een fiscaal voordeel doen tegenover de factuur zelf via hun nettoloon te betalen.
  • Het voordeel kan oplopen tot 500 euro per jaar voor wie 1.500 euro aan stroom verbruikt.

De sociale secretariaten Attentia, SD Worx en Partena Professional bieden Luminus Energy Benefit aan in de flexibele verloningspakketten voor hun klanten. De IT-groep CTG is het eerste bedrijf dat dat mogelijk maakt voor zijn werknemers.

De stroomfactuur rechtstreeks door de werkgever laten betalen is fiscaal voordelig. Het voordeel hangt af van het stroomverbruik. 'Bij een jaarfactuur van 600 euro bedraagt het fiscaal voordeel 50 euro. Dat kan oplopen tot 500 euro voor wie jaarlijks 1.500 euro aan stroom verbruikt', zegt woordvoerder Brecht Snoeks.

Als werkgevers de stroomfactuur van werknemers en bedrijfsleiders betalen, wordt dat beschouwd als een voordeel van alle aard. Daarvoor heeft de fiscus forfaits vastgelegd van 470 euro voor werknemers en 1.030 voor bedrijfsleiders. Het deel van de stroomfactuur onder die grens wordt belast als beroepsinkomen, het deel daarboven niet.

Werknemers worden niet belast op de reële stroomfactuur, die gemiddeld 1.014 euro bedraagt, maar op een forfait van 470 euro.

'Dat systeem bestaat al lang en is de voorbije jaren meer en meer ingeburgerd bij bedrijfsleiders', zegt Yves Labeeu, tax & legal consultant bij Attentia. Nu wordt het gestandaardiseerd voor werknemers in pakketten van flexibele verloning.

'Luminus heeft daarvoor een productruling gesloten met de dienst voorafgaande belastingen', zegt Veerle Michiels, juridisch adviseur van SD Worx. De werknemer wordt alleen belast op het forfait van 470 euro, niet op het werkelijke verbruik daarboven. 'De RSZ blijft wel verschuldigd op de reële waarde', zegt Michiels. De gemiddelde stroomfactuur bedraagt ruim 1.014 euro.

De werknemer zal een deel van het voorschot, bijvoorbeeld 10 euro per maand, betalen aan Luminus. De rest wordt door de werkgever voorgeschoten. 'Ligt de jaarafrekening hoger dan geschat, dan moet de werknemer het verschil bijbetalen. Is de afrekening lager, dan wordt het saldo terugbetaald met afhouding van de normale bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen', zegt Michiels.

Cashuitgaven beperken

Sociale secretariaten verwachten dat de nieuwe optie een succes wordt. 'Eten, telecom en energie zijn voor veel gezinnen dure maandelijkse uitgaven', zegt Mirabel Hoys, directeur HR Consulting bij Attentia. De werkgevers kunnen de cashuitgaven al beperken via maaltijdcheques en telecomtoestellen en -abonnementen. 'Nu komt daar energie bij.'

'Inspelen op de individuele behoeften van werknemers met een flexibel loonpakket is essentieel om mensen aan te trekken of te behouden nu bedrijven moeilijk de juiste profielen vinden', zegt Hoys.

Voor de werkgever is de betaling van de energiefactuur in een flexibel verloningspakket budgetneutraal. De werknemer zal het budget vrijmaken door verloningscomponenten zoals de 13e maand of een bonus niet cash uit te keren. Het systeem is in principe ook mogelijk voor aardgas, maar door het veel hogere forfait van 930 euro voor verwarming is dat minder interessant.

Adblock test (Why?)


Stroomfactuur wordt nu ook een fiscaal voordeel - De Tijd
Read More

Betaalt uw werkgever straks mee voor uw elektriciteit? - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. Betaalt uw werkgever straks mee voor uw elektriciteit?  De Standaard
  2. Stroomfactuur wordt nu ook een fiscaal voordeel  De Tijd
  3. Luminus biedt fiscaal voordelige elektriciteitsfactuur aan  Trends
  4. Na bedrijfswagen nu ook fiscaal voordelige elektriciteitsfactuur  Business AM - NL
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Betaalt uw werkgever straks mee voor uw elektriciteit? - De Standaard
Read More

Mag Perrigo Marc Coucke en co wel openlijk fraude verwijten? “Dit kan tot nieuwe geschillen leiden” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Mag Perrigo Marc Coucke en co wel openlijk fraude verwijten? “Dit kan tot nieuwe geschillen leiden”  Het Laatste Nieuws
  2. Hoe groot is de schade voor Marc Coucke na financiële klap?  Het Nieuwsblad
  3. Perrigo verwacht binnen de 30 dagen 350 miljoen euro van Coucke en co: “Bewust belangrijke informatie verborgen gehouden”  Het Laatste Nieuws
  4. Coucke is morele verliezer  De Tijd
  5. Farmareus Perrigo eist 350 miljoen euro van Coucke en co binnen de maand  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Mag Perrigo Marc Coucke en co wel openlijk fraude verwijten? “Dit kan tot nieuwe geschillen leiden” - Het Laatste Nieuws
Read More

Omega Pharma-overnemer Perrigo: "Opzettelijk misleid door Marc Coucke door middel van frauduleuze handelingen" - VRT NWS

De zaak draait rond de verkoop van Omega Pharma aan de Amerikaanse farmareus Perrigo in 2015. Perrigo betaalde 3,8 miljard euro om het bedrijf over te nemen, dat in handen was van Marc Coucke en het Nederlandse investeringsfonds Waterland.  Maar snel na de verkoop voelde Perrigo zich bedrogen en het diende een claim in van 1,9 miljard omdat ze vonden dat Coucke en Waterland het zakencijfer van Omega Pharma mooier hadden voorgesteld om zo een hogere verkoopprijs te bedingen.

Adblock test (Why?)


Omega Pharma-overnemer Perrigo: "Opzettelijk misleid door Marc Coucke door middel van frauduleuze handelingen" - VRT NWS
Read More

Perrigo verwacht binnen de 30 dagen 350 miljoen euro van Coucke en co: “Bewust belangrijke informatie verborgen gehouden” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Perrigo verwacht binnen de 30 dagen 350 miljoen euro van Coucke en co: “Bewust belangrijke informatie verborgen gehouden”  Het Laatste Nieuws
  2. Hoe groot is de schade voor Marc Coucke na financiële klap?  Het Nieuwsblad
  3. Farmareus Perrigo eist 350 miljoen euro van Coucke en co binnen de 30 dagen  Het Belang van Limburg
  4. Coucke is morele verliezer  De Tijd
  5. Farmareus Perrigo eist 350 miljoen euro van Coucke en co binnen de maand  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Perrigo verwacht binnen de 30 dagen 350 miljoen euro van Coucke en co: “Bewust belangrijke informatie verborgen gehouden” - Het Laatste Nieuws
Read More

Hoge inflatie doet uitkeringen en ambtenarenweddes sneller d... - De Standaard

De inflatie in België is in augustus verder opgelopen, tot 2,73 procent, vooral onder impuls van de hoge energieprijzen. Daardoor is ook de spilindex overschreden, wat betekent dat de sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden met 2 procent stijgen. Dat blijkt maandag uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

De inflatie – de mate waarin consumptieprijzen stijgen – versnelde al voor de zevende maand op rij. Met 2,73 procent staat ze op het hoogste niveau sinds november 2018.

De hoge inflatie heeft vooral te maken met de duurder wordende energie. ‘De prijzen voor aardgas en elektriciteit liggen momenteel boven het hoge niveau van eind 2018. Voor elektriciteit liggen de prijzen zelfs op het hoogste niveau ooit’, stelt Statbel. Aardgas was in augustus nagenoeg de helft (49,4 procent) duurder dan in augustus 2020 en elektriciteit 17,4 procent. Benzine en diesel kostten zowat 15 procent meer, lpg werd ruim 41 procent duurder. Huisbrandolie was wel 13 procent goedkoper dan in augustus vorig jaar.

De prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken lagen in augustus daarentegen lager dan een jaar eerder. Ze waren gemiddeld 0,34 procent goedkoper. Vers fruit en aardappelen bijvoorbeeld waren in augustus zowat 5 procent goedkoper dan in augustus 2020. Daarnaast werden televisies en smartwatches om en bij de 10 procent goedkoper.

Door de hoge inflatie is ook de spilindex overschreden. Dat is vroeger dan verwacht: het Planbureau ging er tot nu toe van uit dat dat in oktober zou gebeuren. Door de overschrijding worden de sociale uitkeringen en de pensioenen in september met 2 procent verhoogd, de lonen in de openbare sector volgen in oktober, aldus Statbel.

Adblock test (Why?)


Hoge inflatie doet uitkeringen en ambtenarenweddes sneller d... - De Standaard
Read More

Bone Therapeutics incasseert nieuwe opdoffer - De Tijd

Het experimentele knieartrosemiddel van het Waalse biotechbedrijf blijkt niet beter te werken dan een placebo.

De Brusselse beursweek start met een verse opdoffer voor Bone Therapeutics . Het experimentele viscosesupplement JTA-004 om knieartrose te behandelen blijkt in de derde en laatste fase van de klinische proeven niet meer pijnreductie op te leveren dan een placebo en een bestaand middel.

'Deze resultaten zijn ontgoochelend', zegt CEO Miguel Forte in het persbericht. Hij zegt zich te zullen beraden over de toekomst van het onderzoek rond JTA-004. De focus komt te liggen op Allob, een experimenteel product op basis van menselijke allogene botvormende cellen dat in proeven op moeilijk herstellende breuken wordt ingezet.

Voor Bone Therapeutics is het de tweede grote opdoffer in drie jaar. Eind 2018 moest het toen verst gevorderde onderzoek, botceltherapie tegen heupaftakeling, de prullenmand in.

Op de Brusselse beurs incasseert het aandeel een klap tot 35 procent, naar een diepterecord van 1,71 euro. De beurswaarde is op basis van die koers gezakt naar minder dan 30 miljoen euro. Dat is nauwelijks een derde van de 90 miljoen cash die het bedrijf met de beursintroductie en alle daaropvolgende geldrondes heeft opgehaald. Dat is nog zonder rekening te houden met de recente lening van 16 miljoen euro van de Europese Investeringsbank.

De beurskoers noteert nu bijna 90 procent onder de intekenprijs van 16 euro bij de beursgang in februari 2015 (zie grafiek).

Waals Gewest

Het aantal uitstaande stukken is sinds de beursgang verdrievoudigd, van 5,5 naar 16,5 miljoen stukken. Met andere woorden: de kleine belegger die in februari 2015 intekende, zag sindsdien zijn belang met twee derde verwateren.

Adblock test (Why?)


Bone Therapeutics incasseert nieuwe opdoffer - De Tijd
Read More

Hoe groot is de schade voor Marc Coucke na financiële klap? - Gazet van Antwerpen

Marc Coucke. Zijn hoogdagen bij het KV Oostende liggen al een tijdje achter ons. 

Marc Coucke. Zijn hoogdagen bij het KV Oostende liggen al een tijdje achter ons.  — ©  BELGA

Een paar honderd miljoen euro is hij lichter, maar de hoofdaandeelhouder van onder meer RSC Anderlecht en Pairi Daiza zal er thuis in zijn kasteel geen boterham minder moeten door eten. Zelfs zijn business zal weinig schade ondervinden, menen de experts. De BV Marc Coucke leidt wel andermaal gezichtsverlies.

Hannes Cattebeke

Adblock test (Why?)


Hoe groot is de schade voor Marc Coucke na financiële klap? - Gazet van Antwerpen
Read More

KBC stoot portefeuille 'slechte' kredieten in Ierland af - De Standaard

KBC verkoopt bijna de volledige portefeuille van kredieten met terugbetalingsproblemen in Ierland. Het gaat om kredieten ter waarde van zo’n 1,1 miljard euro, zo maakte de Belgische bank-verzekeraar maandag voor beurs bekend. Eerder dit jaar had KBC al een akkoord rond de overname van haar gezonde kredieten in Ierland, met de Bank of Ireland.

De transactie van de probleemkredieten wordt gefinancierd via fondsen die worden beheerd door CarVal Investors. Na afronding zal Pepper Finance Corporation DAC de kredieten beheren als wettelijke houder van de eigendomstitel. Pepper staat onder toezicht van de Ierse centrale bank. Voor de klanten van KBC Ierland verandert er dus niets, klinkt het in het persbericht.

Voor KBC is er een impact op de winst- en verliesrekening van ongeveer 100 miljoen euro, dat in het derde kwartaal zal worden geboekt. De risicogewogen activa dalen met 800 miljoen euro.

Adblock test (Why?)


KBC stoot portefeuille 'slechte' kredieten in Ierland af - De Standaard
Read More

Verrassend: dit is nu de bestverkochte auto van Europa - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Verrassend: dit is nu de bestverkochte auto van Europa  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Verrassend: dit is nu de bestverkochte auto van Europa - Het Laatste Nieuws
Read More

Sunday, August 29, 2021

Belgische 'groene' betaalapp rekent op doorbraak met Google Pay - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Belgische 'groene' betaalapp rekent op doorbraak met Google Pay  Het Laatste Nieuws
  2. Belgische 'groene' betaalapp rekent op doorbraak met Google Pay  Trends
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Belgische 'groene' betaalapp rekent op doorbraak met Google Pay - Het Laatste Nieuws
Read More

Hoe groot is de schade voor Marc Coucke na financiële klap? - Het Nieuwsblad

Marc Coucke is een paar honderd miljoen euro lichter. De hoofdaandeelhouder van onder meer RSC Anderlecht en Pairi Daiza zal er thuis in zijn kasteel geen boterham minder moeten door eten, maar dat wil niet zeggen dat hij ongeschonden uit het verhaal komt.

Marc Coucke zal tijdens de vijf jaar durende arbitrage weleens gevreesd hebben dat hij veel meer dan een paar honderd miljoen euro zou moeten terugbetalen aan de Amerikaanse farmareus Perrigo. De Oost ...

Adblock test (Why?)


Hoe groot is de schade voor Marc Coucke na financiële klap? - Het Nieuwsblad
Read More

Personeelsbesparingen op Vlaams niveau geven vervuilers vrij spel - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Personeelsbesparingen op Vlaams niveau geven vervuilers vrij spel  Het Laatste Nieuws
  2. Hoe jarenlange besparingen op personeel 3M vrij spel gaven  Het Nieuwsblad
  3. Vervuilers krijgen vrij spel door personeelsbesparingen op Vlaams niveau  De Morgen
  4. Hoe 3M vrij spel kreeg dankzij jarenlange besparingen op personeel bij milieu-administraties  Gazet van Antwerpen
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Personeelsbesparingen op Vlaams niveau geven vervuilers vrij spel - Het Laatste Nieuws
Read More

Na miljoenenboete voor Marc Coucke: “Dit doet zijn imago in de zakenwereld geen deugd” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Na miljoenenboete voor Marc Coucke: “Dit doet zijn imago in de zakenwereld geen deugd”  Het Laatste Nieuws
  2. Pascal Paepen over miljoenen schadeclaim die Coucke moet betalen: “Is voor hem zeker geen ramp”  Het Belang van Limburg
  3. Claim kost Marc Coucke en co meer dan gedacht: circa 350 miljoen euro  Gazet van Antwerpen
  4. Coucke is morele verliezer  De Tijd
  5. Wat zijn de gevolgen voor Marc Coucke en co nu ze schadevergoeding van kwart miljard moeten betalen?  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Na miljoenenboete voor Marc Coucke: “Dit doet zijn imago in de zakenwereld geen deugd” - Het Laatste Nieuws
Read More

3M engageert zich om restwater apart te verwerken - De Standaard

Chemiebedrijf 3M heeft naar eigen zeggen de veiligheidsmaatregelen ontvangen die de Vlaamse Omgevingsinspectie het vrijdag heeft opgelegd. ‘Wij engageren ons om die te implementeren’, klinkt het in een reactie.

Al zeker tien jaar, mogelijk zelfs bijna twintig, komt er FBSA (of PFBSA, de opvolger van PFOS) vrij bij de chemische processen op de Zwijndrechtse site van 3M. Het gezondheidsrisico van de ­forever chemical is zo groot dat producent 3M meteen moet ophouden met het lozen van afvalwater.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet vrijdag weten dat de Omgevingsinspectie 3M een verbod oplegt om nog proceswaters van de PFBSA-houdende processen af te voeren naar de eigen waterzuiveringsinstallatie. 3M moet de proceswaters ‘verwerken volgens de best beschikbare technieken’ en mag de processen niet opstarten zonder de inspectie daarvan twee weken vooraf op de hoogte te brengen. Het bedrijf moet ook voor de volledige duur van elke productiecyclus van de processen in kwestie een gedetailleerde inventaris bijhouden van de geproduceerde en opgevangen hoeveelheden proceswater.

Reactie 3M: ‘Geen risico’

Vrijdag wilde een woordvoerder van 3M niet ingaan op het verbod op het ­lozen van afvalwater. Gisteren kwam er wel een reactie. Het chemiebedrijf in Zwijndrecht liet weten de opgelegde veiligheidsmaatregelen te hebben ontvangen. ‘Wij engageren ons om die maatregelen onverwijld te implementeren. Wij blijven echter bij het standpunt dat onze bedrijfsvoering geen risico inhoudt voor het milieu.’

In een persbericht benadrukte het bedrijf dat hun afvalwaterzuiveringssysteem werd verbeterd. ‘Wij nemen geregeld stalen om de effectiviteit verder te blijven testen. We herhalen dat we blijvend investeren in de meest moderne technologieën om water te zuiveren. 3M blijft nauw samenwerken met alle bevoegde overheden en blijft hen op de hoogte houden van alle verbeteringen van de waterzuiveringsinstallatie en productieprocessen.’

De veiligheidsmaatregelen blijven volgens Demir gelden tot 3M kan aantonen dat het het nodige heeft gedaan om de aanwezigheid van de stoffen PFBSA, MeFBSA en MeFBSAA op het bedrijfsterrein in te perken tot een ‘aanvaardbaar niveau’.

Vorige week meldde VTM Nieuws op basis van een nota van het Agentschap voor Zorg en ­Gezondheid dat 3M schadelijke FBSA produceert, maar daarvoor nooit een vergunning heeft aangevraagd.

Adblock test (Why?)


3M engageert zich om restwater apart te verwerken - De Standaard
Read More

Politiek is laatste struikelblok voor kernuitstap - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. Politiek is laatste struikelblok voor kernuitstap  De Standaard
  2. Europa plaveit weg voor kernuitstap: groen licht voor subsid...  Het Nieuwsblad
  3. Haal de partijpolitiek uit het energiebeleid  De Tijd
  4. Europese Commissie keurt Belgisch steunmechanisme voor nieuwe stroomcapaciteit goed  Het Laatste Nieuws
  5. Europese Commissie maakt weg vrij naar kernuitstap  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Politiek is laatste struikelblok voor kernuitstap - De Standaard
Read More

3M gaat waterafvoerverbod “implementeren”, maar volhardt: “O... - Het Nieuwsblad

Chemiebedrijf 3M heeft naar eigen zeggen de veiligheidsmaatregelen ontvangen die de omgevingsinspectie het bedrijf in Zwijndrecht vrijdag oplegde na een grondige inspectie. “Wij engageren ons om die onverwijld te implementeren”, klinkt het zondag in een reactie. “Wij blijven echter bij ons standpunt dat onze bedrijfsvoering geen risico inhoudt voor het milieu.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet vrijdag weten dat de omgevingsinspectie 3M een verbod oplegt om nog proceswaters van de PFBSA-houdende processen af te voeren naar de eigen waterzuiveringsinstallatie. 3M moet de proceswaters “verwerken volgens de best beschikbare technieken” en mag de processen zelf niet opstarten zonder de inspectie daarvan twee weken vooraf op de hoogte te brengen. Het bedrijf moet ook voor de volledige duur van elke productiecyclus van de processen in kwestie een gedetailleerde inventaris bijhouden van de geproduceerde en opgevangen hoeveelheden proceswater.

LEES MEER. 3M loosde al jaren schadelijke stoffen: “Al zeker tien, mogelijk zelfs bijna twintig”

“3M heeft recent nog zijn afvalwaterzuiveringssysteem verbeterd en wij nemen geregeld stalen om de effectiviteit verder te blijven testen”, vervolgt 3M in zijn reactie. “We herhalen nogmaals dat we blijvend investeren in de meest moderne technologieën om water te zuiveren. 3M blijft nauw samenwerken met alle bevoegde overheden en blijft hen transparant op de hoogte houden van alle verbeteringen in de waterzuiveringsinstallatie en onze productieprocessen.”

De veiligheidsmaatregel blijft volgens Demir gelden tot 3M kan aantonen dat de nodige maatregelen zijn getroffen om de aanwezigheid van de stoffen PFBSA, MeFBSA en MeFBSAA in het bedrijfsafvalwater op het bedrijfsterrein in te perken tot een “aanvaardbaar niveau”.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Adblock test (Why?)


3M gaat waterafvoerverbod “implementeren”, maar volhardt: “O... - Het Nieuwsblad
Read More

3M gaat waterafvoerverbod "onverwijld implementeren" | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. 3M gaat waterafvoerverbod "onverwijld implementeren" | Binnenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. 3M gaat waterafvoerverbod “implementeren”, maar volhardt: “O...  Het Nieuwsblad
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

3M gaat waterafvoerverbod "onverwijld implementeren" | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

De winnaars en verliezers van het Brusselse cijferseizoen - De Tijd

Nooit eerder in de Belgische beursgeschiedenis zagen bedrijven hun winst sterker stijgen. Een sterke revival na corona verhult uitdagingen voor de rest van het jaar. Volgt op een tropische cijferzomer een koelere herfst?

Voor we ons betoog starten, een kanttekening. De ‘bottom line’ of het onderste lijntje van de resultatenrekening is het enige cijfer waarmee we elk aandeel over alle sectoren kunnen vergelijken, of het nu om een holding, een industrieel of een financieel bedrijf gaat. Die nettowinst of groepswinst heeft tekortkomingen: de impact van uitzonderlijke elementen zoals eenmalige afschrijvingen of meerwaarden kan het plaatje vertekenen. Maar als we de bluts met de buil nemen, krijgen we via een vergelijking van de groepswinst een aardig beeld van hoe de Belgische beursbedrijven hun grote coronarevival beleefden. En of ze die beleefden.

De dubbele tot driecijferige groeipercentages op de bovenste maar vooral op de onderste resultatenlijn spreken tot de verbeelding (zie tabel). Een gemiddeld Bel20-bedrijf zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal met 87 procent toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is de coronaschade die vorig jaar gemiddeld 58 procent van de winst wegvrat voor een aanzienlijk deel goedgemaakt. Vooral middelgrote bedrijven tonen hun veerkracht. Wanneer je Brusselse mid- en smallcaps meetelt, is de winstgroei nog spectaculairder: + 160 procent.

De ramingen van analisten zijn al een jaar te conservatief. De kracht van het economisch herstel heeft ook hen in snelheid genomen. Patrick Casselman Analist BNP Paribas Fortis

Prijszettingsmacht

Voor een winstsprong die in de buurt komt, moeten we terugkeren naar het tweede kwartaal van 2010. Toen herpakten bedrijven zich na de klap van de financiële crisis en rapporteerden Belgische beursbedrijven in doorsnee een winstverdubbeling. ‘Het voorbije cijferseizoen was een unicum’, zegt Siegfried Top, aandelenstrateeg van KBC Asset Management. ‘Het tweede kwartaal van 2020 was door de bijna-lockdowns zo beroerd dat de resultaten dankzij de erg lage vergelijkingsbasis schitterend uitvallen.’

Maar het is niet alleen een kwestie van een gunstig ijkpunt. De hogere economische activiteit na het coronavirus liet een stijging van de verkopen toe, wat in combinatie met doorgevoerde kostenverlagingen leidde tot een buitengewone winststijging. ‘Door corona zijn bedrijven versneld in hun kosten gaan snijden, bijvoorbeeld dankzij het vele thuiswerk’, zegt Patrick Casselman, aandelenanalist bij BNP Paribas Fortis. ‘Die operationele hefboom werd nog krachtiger door een sterke prijszettingsmacht. Veel bedrijven hebben hun prijzen kunnen verhogen. Dat compenseerde eventuele lagere of stabiele volumes.’

Vooral industriebedrijven toonden zich op dat vlak heer en meester. Hoe cyclischer het bedrijf, hoe hoger de winstsprong. Materialen- en chemiebedrijven als Aperam, Solvay, Umicore en Bekaert zagen hun nettowinst bijna verviervoudigen dankzij de heropening van de economie die gepaard ging met stevige knelpunten in de aanvoerketen. ‘Door schaarstes in bepaalde grondstoffen en basismaterialen speelt de concurrentie in die sectoren niet zoals dat normaal het geval is’, zegt Casselman. ‘Het winnen van marktaandeel verdween naar het achterplan waardoor promoties of prijsverlagingen overbodig waren en bedrijven hun hogere kosten vlot konden doorrekenen.’

©Filip Ysenbaert

Hogere marges

Een licht gestegen omzet in combinatie met een fors hogere winst uit zich in sterke margeverbeteringen. ‘De marges zijn dé grote positieve verrassing dit seizoen’, zegt Casselman. Een gemiddeld Bel20-bedrijf haalde eind juni een brutomarge van 18 procent. ‘Een record’, aldus de analist. Een typevoorbeeld is Agfa-Gevaert. Na enkele jaren ‘achtervolgen’ kon de Mortselse printspecialist weer de stuurknuppel in handen nemen. Hij kon dit jaar al tot twee keer de prijzen voor zijn printplaten verhogen, een product dat nochtans met dalende volumes kampt. Die hogere prijzen deden de omzet met meer dan 10 procent toenemen, en de winst met 60 procent. Een krachttoer die bij beleggers slechts een bescheiden applaus opleverde. Agfa steeg amper na zijn rapport.

‘Die makke reacties zijn typerend voor het cijferseizoen’, zegt Casselman. ‘Vaak reageerden beleggers erg koel of in uitgesteld relais.’ Bpost was het schrijnendste voorbeeld. Het postbedrijf rapporteerde een sterker dan verwachte winstgroei en trok zijn winstprognose voor het volledige jaar op. Maar het sloot op de dag van de publicatie 7 procent lager nadat topman Dirk Tirez tijdens een analistencall gewaarschuwd had dat hij het opgeveerde briefvolume door vaccinuitnodigingen weer ziet verzwakken tot een jaar-op-jaarkrimp van 10 procent.

Met een winst van ruim 20 procent voor de Bel20 dit jaar liepen beleggers dan ook aardig vooruit op de sterke cijfers. De waardering van een gemiddeld Bel20-bedrijf is nu 20 keer de winst. ‘Daarnaast groeit het besef dat de aanhoudende kraptes in de aanvoerketen meer en meer pijn gaan doen’, zegt Top. ‘Een bedrijf dat nu een container uit China wil laten komen, betaalt makkelijk vijf keer meer dan een jaar geleden. Dat gaat wegen op je outlook, zeker in sectoren waar je die kosten niet zo makkelijk aan klanten doorrekent. Dan denk ik aan de voeding, de distributie en sommige nutsbedrijven.’

Ontsporende inflatie

Aan de prijsverhogingen ligt een dieperliggende dreiging ten grondslag: een ontsporende inflatie. ‘Dat zien wij als de grootste potentiële schaduw voor beleggers in de tweede jaarhelft’, zegt Top. ‘Als de inflatie verder oploopt, kan dat marktverstorende effecten hebben.’ De Verenigde Staten zijn daarvan een voorbode. Daar bedroeg de inflatie in juli 5,3 procent. De stijgende levensduurte en een krappere arbeidsmarkt werken er loonsverhogingen in de hand. In juni stegen de lonen er met 3,6 procent: 2 procentpunten minder dan de inflatie, maar het hoogste stijgingspercentage sinds 2009.

‘We zien ook in Europa dat prijsstijgingen vanuit de industrie de dienstensector aansteken. Als bedrijven hun hogere kosten niet meer doorgerekend krijgen en de lonen stijgen, dan weegt dat automatisch op de marges’, zegt Top.

AB InBev worstelde nu al stevig met de opgelopen kosten. De bierreus klaagde over hogere grondstoffenprijzen maar ook over duurdere diensten als transport en marketing. Daardoor is het grootste beursbedrijf van Brussel een van de zeldzame voorbeelden die onder de verwachting scoorden. ‘Het vet is van de soep’, zegt Top. ‘In de rest van het boekjaar zullen die hogere kosten breder doorwegen en moeten we ons niet meer aan uitzinnige rapporten verwachten.’

Een reeks recente economische barometers ondersteunt dat. In grote economieën als de VS en Duitsland sputtert het ondernemersvertrouwen stilaan door de toegenomen zorgen over een krappe keten die kosteninflatie creëert. De jongste metingen vielen onder de verwachting van economen en tonen niet meer de hoerastemming van voor de zomer. ‘We zitten duidelijk op een piek- niveau’, zegt Top. ‘Maar zelfs met iets lagere dan deze historisch hoge marges blijft de setting voor beleggers erg gunstig’, nuanceert Casselman.

Glas halfvol

Heel wat Brusselse bedrijven zien het glas halfvol ondanks de kosteninflatie. Bij Solvay verhoogde CEO Ilham Kadri dankzij een sterk vraagherstel haar winstverwachting voor het volledige jaar. Ook Bekaert, Aperam en Umicore, dat meesurft op een hausse van de metaalprijzen, trokken hun verwachtingen op. In meer defensieve sectoren als vastgoed waren er ook positivo’s. Shurgard verdubbelt zijn beoogde groei in huurinkomsten dit jaar dankzij driftiger verhuisgedrag. WDP tilde zijn winstverwachting op dankzij de aanhoudende boom van e-commerce en de bijbehorende magazijnen.

Een extra opsteker voor beleggers is een herneming van de dividenden. Het stevige winstherstel maakt dat bedrijven weer ruimte zien om cash uit te keren aan aandeelhouders nadat een rist bedrijven vorig jaar hun dividend verlaagd of geschrapt had. Volgens het Britse beurshuis Janus Henderson steeg het wereldwijde bedrag aan uitgekeerde dividenden in het tweede kwartaal met een kwart tot 471 miljard dollar. ‘De herneming is veel sterker en sneller dan we ooit konden vermoeden’, zegt portfoliomanager Jane Shoemaker.

In Brussel volgen bedrijven die trend nog niet. De uitbetalingen stegen in het tweede kwartaal met 2 procent. Dat heeft veel te maken met het zwaargewicht AB InBev, dat zijn slotdividend stabiel hield. KBC keerdevoorlopig nog maar een gedeeltelijk dividend uit door de beperkingen die de Europese Centrale Bank oplegt, terwijl GBL en Proximus in het tweede kwartaal zelfs minder uitkeerden dan vorig jaar.

De beeldserverspecialist EVS tekende voor de grootste dividendverrassing in het afgelopen resultatenseizoen. Een vervijfvoudiging van de nettowinst resulteert in een herneming van het dividend met een uitkering van 1 euro bruto over 2021. Datzelfde dividend stelt een sterk opverend Roularta opnieuw in het vooruitzicht na een karig coronajaar. Dat leverde instant applaus op bij beleggers: EVS en Roularta waren bij de grootste seizoenswinnaars met een koerswinst van respectievelijk 6,5 en 7,5 procent op de dag van hun resultaten.

Analistenlat

Hoe laag de vergelijkingslat met 2020 ook lag, de analistenlat lag allerminst laag. Analisten hadden gradueel hun winstverwachtingen verhoogd op basis van het sterke economische herstel en de bemoedigende signalen die de bedrijven gaven. Toch bleek het analistenkorps opnieuw veel pessimistischer dan de realiteit. Een Bel20-bedrijf sprong over de door analisten vooropgezette winstlat met gemiddeld 20 procent, een record. ‘In precoronajaren is dat eerder 5 à 6 procent’, zegt Top.

Dat wordt nu bijgebeend na de publicaties. ‘Nooit eerder waren er meer upgrades van winstverwachtingen en koopadviezen’, zegt Top. ‘Al ongeveer een jaar zijn de ramingen van analisten te conservatief’, beaamt Casselman. ‘De kracht van het economisch herstel heeft ook hen in snelheid genomen.’

Voor de tweede jaarhelft voorspellen analisten een gemiddelde winstgroei van 43 en 35 procent in het derde en vierde kwartaal, gesteund door het enorme Europese herstelfonds en een hogere vaccinatiegraad. De sterke bedrijfsresultaten tilden de Europese Stoxx 600-index naar een record in augustus in zijn langste ongeslagen winstreeks in 15 jaar. Die recordniveaus aanhouden is niet zonder uitdagingen. Beleggers tobben over het risico dat hogere inflatie kan leiden tot een verkrapping van het extreem soepele beleid van de centrale banken, vooral in de Verenigde Staten. Ook het maandenlange harde optreden van China tegen een reeks techbedrijven baart beleggers zorgen.

Beurzen die stijgen ondanks toenemende kopzorgen. In financiële poëzie heet zoiets een Wall of Worry. De grote vraag is of die muur ook in de tweede jaarhelft overeind blijft.

Adblock test (Why?)


De winnaars en verliezers van het Brusselse cijferseizoen - De Tijd
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...