Werknemers kunnen nu ook hun elektriciteitsfactuur inbrengen in een cafetariaplan rond flexibele verloning. Afhankelijk van het verbruik kan dat tot honderden euro's fiscaal voordeel opleveren.
Veel werkgevers bieden werknemers de mogelijkheid om binnen bepaalde grenzen zelf de afweging te maken tussen meer of minder vakantiedagen, nettoloon of voordelen als een bedrijfswagen of -fiets. Zo kan het budget van een bonus of 13de maand via een cafetariaplan fiscaal vriendelijk gespendeerd worden aan mobiliteit, een telecomabonnement of pensioensparen. Daar komt nu een groen elektriciteitscontract van leverancier Luminus bij.
De essentie
- Luminus lanceert als eerste leverancier een elektriciteitsformule voor pakketten van fiscale verloning.
- Werknemers die de stroomrekening via de werkgever laten betalen kunnen een fiscaal voordeel doen tegenover de factuur zelf via hun nettoloon te betalen.
- Het voordeel kan oplopen tot 500 euro per jaar voor wie 1.500 euro aan stroom verbruikt.
De sociale secretariaten Attentia, SD Worx en Partena Professional bieden Luminus Energy Benefit aan in de flexibele verloningspakketten voor hun klanten. De IT-groep CTG is het eerste bedrijf dat dat mogelijk maakt voor zijn werknemers.
De stroomfactuur rechtstreeks door de werkgever laten betalen is fiscaal voordelig. Het voordeel hangt af van het stroomverbruik. 'Bij een jaarfactuur van 600 euro bedraagt het fiscaal voordeel 50 euro. Dat kan oplopen tot 500 euro voor wie jaarlijks 1.500 euro aan stroom verbruikt', zegt woordvoerder Brecht Snoeks.
Als werkgevers de stroomfactuur van werknemers en bedrijfsleiders betalen, wordt dat beschouwd als een voordeel van alle aard. Daarvoor heeft de fiscus forfaits vastgelegd van 470 euro voor werknemers en 1.030 voor bedrijfsleiders. Het deel van de stroomfactuur onder die grens wordt belast als beroepsinkomen, het deel daarboven niet.
'Dat systeem bestaat al lang en is de voorbije jaren meer en meer ingeburgerd bij bedrijfsleiders', zegt Yves Labeeu, tax & legal consultant bij Attentia. Nu wordt het gestandaardiseerd voor werknemers in pakketten van flexibele verloning.
'Luminus heeft daarvoor een productruling gesloten met de dienst voorafgaande belastingen', zegt Veerle Michiels, juridisch adviseur van SD Worx. De werknemer wordt alleen belast op het forfait van 470 euro, niet op het werkelijke verbruik daarboven. 'De RSZ blijft wel verschuldigd op de reële waarde', zegt Michiels. De gemiddelde stroomfactuur bedraagt ruim 1.014 euro.
De werknemer zal een deel van het voorschot, bijvoorbeeld 10 euro per maand, betalen aan Luminus. De rest wordt door de werkgever voorgeschoten. 'Ligt de jaarafrekening hoger dan geschat, dan moet de werknemer het verschil bijbetalen. Is de afrekening lager, dan wordt het saldo terugbetaald met afhouding van de normale bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen', zegt Michiels.
Cashuitgaven beperken
Sociale secretariaten verwachten dat de nieuwe optie een succes wordt. 'Eten, telecom en energie zijn voor veel gezinnen dure maandelijkse uitgaven', zegt Mirabel Hoys, directeur HR Consulting bij Attentia. De werkgevers kunnen de cashuitgaven al beperken via maaltijdcheques en telecomtoestellen en -abonnementen. 'Nu komt daar energie bij.'
'Inspelen op de individuele behoeften van werknemers met een flexibel loonpakket is essentieel om mensen aan te trekken of te behouden nu bedrijven moeilijk de juiste profielen vinden', zegt Hoys.
Voor de werkgever is de betaling van de energiefactuur in een flexibel verloningspakket budgetneutraal. De werknemer zal het budget vrijmaken door verloningscomponenten zoals de 13e maand of een bonus niet cash uit te keren. Het systeem is in principe ook mogelijk voor aardgas, maar door het veel hogere forfait van 930 euro voor verwarming is dat minder interessant.
Stroomfactuur wordt nu ook een fiscaal voordeel - De Tijd
Read More
No comments:
Post a Comment