Rechercher dans ce blog

Monday, August 30, 2021

Galapagos-topman Onno van de Stolpe met pensioen - De Tijd

Onno van de Stolpe (61), de oprichter en de CEO van Galapagos, zet een punt achter zijn carrière bij het biotechnologiebedrijf. De raad van bestuur van Galapagos is de zoektocht naar een opvolger gestart.

Dat heeft Galapagos maandagavond gemeld in een persbericht. Van de Stolpe, die Galapagos heeft opgericht in 1999, blijft aan als CEO tot een opvolger is gevonden.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Galapagos in een goeie positie zit om vanaf hier weer te groeien.
Onno van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos

'Mijn tijd aan het roer van Galapagos komt tot een einde', zegt van de Stolpe in een persbericht. 'Ondanks recente tegenslagen blijven we voortgang maken met onze brede pijplijn, en de commerciële lancering van ons eerste goedgekeurde product is volop aan de gang. Gesterkt door onze gezonde kaspositie en de langetermijnsamenwerking met Gilead op gebied van onderzoek en ontwikkeling heb ik er alle vertrouwen in dat de onderneming in een goede positie is om vanaf hier weer te groeien.'

Van de Stolpe kondigt zijn vertrek aan na een aantal desastreuze maanden bij het biotechbedrijf. Eind vorig jaar versperde de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond de weg naar de Amerikaanse markt voor het reumamedicijn Jyseleca. Vervolgens werd de stekker getrokken uit 'the next best thing', een middel tegen longfibrose dat tijdens een studie dodelijke bijwerkingen bleek te hebben.

De schijnbaar eindeloze reeks tegenvallers woog ook zwaar op de koers van de voormalige Brusselse beurslieveling. De voorbije twaalf maanden is de beurswaarde van Galapagos met ruim 68 procent gedaald.

Begin mei kondigde het bedrijf nog een strategische ommezwaai aan en wilde het zijn cashpositie van 5 miljard - wat na de crash van het aandeel meer is dan de beurswaarde - aan het werk zetten om een grote deal te sluiten en zo de productenpijplijn aan te vullen. Maar die aankondiging bleek onvoldoende om het vertrouwen van beleggers te herstellen. De gemengde resultaten van het testprogramma Toledo eerder deze zomer publiceerde hadden nog minder effect.

Takenpakket verlicht

Na die horrormaanden voor het biotechbedrijf was van de Stolpes takenpakket al wat verlicht. Sinds maart concentreerde de Nederlander zich volop op de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Andere verantwoordelijkheden die voorheen ook bij van de Stolpe zaten, zoals commerciële strategie, finance of human resources, verhuisden naar operationeel directeur Bart Filius. Die werd daarvoor gepromoveerd tot ‘president’ bij Galapagos, een nieuwe functie binnen het bedrijf. 

Je bent niet alleen CEO voor de leuke momenten’, klonk het toen. ‘In crisissen moet je er ook staan.
Onno Van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos

Toen De Tijd van de Stolpe begin dit jaar polste of hij van plan was op te stappen na de lange reeks tegenvallers bij Galapagos luidde het dat dat nog niet het moment was. 

‘Je bent niet alleen CEO voor de leuke momenten’, klonk het toen. ‘In crisissen moet je er ook staan. Ik wil eerst de strategie uitzetten om uit het moeras te komen en de weg inslaan naar herstel van vertrouwen. Dan kunnen we zien. We moeten ook realistisch zijn. Aan alles komt een einde, ook aan Onno bij Galapagos. Ik ben hier aan mijn 23ste jaar bezig. Op een bepaald moment moet iemand anders die kar trekken.’

'Gaaf biotechbedrijf'

Toen Van de Stolpe, moleculair bioloog van opleiding, 22 jaar geleden Galapagos oprichtte had hij naar eigen zeggen vooral de ambitie om een 'gaaf biotechbedrijf' te starten. 'Ik begon als CEO van niks,' blikte Van de Stolpe enkele jaren geleden op die periode terug in zijn achttiende-eeuwse landhuis in Leiden. 'Twee wetenschappers en mezelf. Een medicijn was zo veraf, man.'

Galapagos was jarenlang niet bepaald een hoogvlieger op de beurs van Brussel en Amsterdam. Maar daar kwam verandering in toen de groep in 2015 kon uitpakken met zeer beloftevolle testresultaten voor filgotinib, een experimenteel middel tegen reuma. Een potentiële blockbuster voor Galapagos, want reuma geldt als een miljardenmarkt in de farma. Volgens specialisten zou filgotinib tot zes miljard euro omzet per jaar kunnen opleveren.

Ik begon als een CEO van niets. Twee wetenschappers en mezelf. Een medicijn was zo veraf, man.
Onno Van de Stolpe
Afscheidnemend CEO Galapagos.

Tegelijk wist Van de Stolpe ook de Amerikaanse farmagigant Gilead aan zich te binden als onderzoekspartner. Met die deal was een bedrag van 725 miljoen euro gemoeid. Geen wonder dat Van de Stolpe tijdens een radioprogramma ooit David Bowies 'Heroes' opdroeg aan de wetenschappers die filgotinib hadden ontwikkeld.

Lange tijd leek Van de Stolpe ook goed op weg om zijn blockbuster-dromen waar te maken met filgotinib. De Europese toezichthouders hadden al het licht op groen gezet voor de verkoop van het medicijn. Maar in de laatste rechte lijn lukte het niet om het middel ook in de veel lucratievere Amerikaanse markt in de rekken te krijgen. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond stelde vorig jaar net voor Kerst extra vragen omdat hij zich zorgen maakte over de impact van filgotinib op de mannelijke vruchtbaarheid. Kort nadien blies Gilead de samenwerking met Galapagos op en begon de calvarietocht van het biotechbedrijf.

‘Als je wint, heb je de jackpot', vatte van de Stolpe de situatie voor Galapagos toen samen. ‘Anders zit je zoals wij op het strafbankje. Dat is moeilijk om te accepteren, maar ik blijf enorm trots op wat we bereikt hebben.'

Adblock test (Why?)


Galapagos-topman Onno van de Stolpe met pensioen - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...