Rechercher dans ce blog

Monday, January 22, 2024

X-eigenaar Elon Musk bezoekt Auschwitz in een poging waas van antisemitisme rond hem weg te wapperen - VRT.be

Miljardair en X-eigenaar Elon Musk heeft vandaag het concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau (Polen) bezocht. Het bezoek volgt na de storm van kritiek die Musk heeft gekregen over het verspreiden van een anti-joodse complottheorie en over de manier waarop X antisemitische posts aanpakt. 

"Je hebt de echte waarheid gesproken", antwoordde Elon Musk in november op een obscure post op X. Die post beweerde dat "joodse gemeenschappen haat tegen witte mensen aanwakkeren". Hij leek daarmee de vage complottheorie te ondersteunen van "witte genocide", het idee dat joden systematisch "niet-witte" mensen naar westerse landen sturen om het "witte ras te elimineren."

Het hoeft geen betoog dat Musk een tsunami van kritiek over zich heen kreeg. Zelfs het Witte Huis voelde zich genoodzaakt te reageren: een woordvoerder noemde de tweet en Musks reactie erop een "afschuwelijke leugen". Musk keerde wat later zijn kar en noemde zijn post "een van de domste dingen die ik ooit online gezegd heb".

Ook zijn bedrijf X lag op dat moment al danig onder vuur. Heel wat grote bedrijven schrapten of pauzeerden hun advertenties op het sociale netwerk, omdat het de stroom van haatdragende en antisemitische posts niet onder controle leek te krijgen. Musk beschuldigde de bedrijven er op zijn beurt van hem "te proberen af te persen met geld".

Bezoek aan Israël en Auschwitz

Om de beschuldigingen van antisemitisme te counteren, bezocht Musk eind vorig jaar al een kibboets in Israël die op 7 oktober was aangevallen door Hamas. En nu volgt dus een bezoek aan het concentratriekamp van Auschwitz-Birkenau, waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen, in de meeste gevallen joden, werden vermoord door de nazi's. 

Musk was daartoe uitgenodigd door de European Jewish Association (EJA). Voorzitter Menachem Margolin had vorig jaar gezegd dat zo'n bezoek "sterk zou kunnen bijdragen aan het bewustzijn over de Holocaust en de strijd tegen antisemitisme". Musk zal later vandaag ook een toespraak geven over online antisemitisme op een conferentie van de EJA in Krakau. De EJA zelf ziet een grote toename van die haat jegens joden sinds de aanval van Hamas. 

Adblock test (Why?)


X-eigenaar Elon Musk bezoekt Auschwitz in een poging waas van antisemitisme rond hem weg te wapperen - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...