Rechercher dans ce blog

Monday, January 22, 2024

Anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens dreigen dupe te worden van overvol stroomnet - Het Nieuwsblad

Themabeeld — © ANP / Peter Hilz

Het stroomnet van Nederland zit overvol. Ook huishoudens dreigen er nu negatieve gevolgen van te ondervinden, staat in een brief van minister van Energie Rob Jetten aan de Nederlandse Kamer.

Bron: BELGA

Het laagspanningsnet wordt er steeds intensiever gebruikt en dat kan 1,5 miljoen kleinverbruikers zoals huishoudens en kleinschalige bedrijven tot 2030 in de problemen brengen. Dat kan gaan van knipperende lampen en apparatuur die niet goed werkt, tot risico op storingen of afschakeling van afnemers en zonnestroomomvormers. 

Om zo’n problemen te voorkomen zijn grote investeringen nodig. Dat zegt Stephan Brandligt. Hij heeft als onafhankelijk coördinator de opdracht gekregen om plannen te maken om zulke problemen te voorkomen. Samen met ministeries, netbeheerders en andere betrokken partijen heeft hij een actieagenda opgesteld die demissionair minister Jetten naar de Kamer heeft gestuurd.

De grenzen van het Nederlandse elektriciteitsnet komen volgens Brandligt in zicht. Dat komt doordat bedrijven en huishoudens druk bezig zijn met verduurzamen. Vergeleken met andere landen loopt Nederland voorop als het aankomt op het aantal zonnepanelen per inwoner en de infrastructuur om elektrische auto’s op te laden. Het is al langer bekend dat het hoogspannings- en middenspanningsnet overbelast raken door de verduurzaming. Inmiddels dreigen dus ook problemen op het laagspanningsnet, waar huishoudens en veel kleine bedrijven en instellingen op aangesloten zijn.

Om de problemen voor te zijn, moet tussen de 80.000 en 105.000 kilometer kabel worden aangelegd. Bovendien moeten er 37.000 tot 54.000 elektriciteitshuisjes bij worden gebouwd. Dat terwijl het benodigde personeel en materiaal schaars zijn. Bovendien is het moeilijk om hier plek voor te vinden.

Het zal volgens Brandligt niet lukken om het laagspanningsnet overal op tijd te verzwaren. Daarom moeten netbeheerders volgens hem meer informatie verzamelen om te bepalen waar de nood het hoogst is.

Adblock test (Why?)


Anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens dreigen dupe te worden van overvol stroomnet - Het Nieuwsblad
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...