Rechercher dans ce blog

Friday, January 5, 2024

VBO waarschuwt: “Economie heeft lood in de vleugels” - Het Nieuwsblad

Themabeeld — © Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Onder de waterlijn vertoont de Belgische economie heel wat barsten. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Belgische Ondernemingen. Vooral de industrie van ons land beleeft moeilijke momenten, zegt de grootste werkgeversorganisatie van het land.

Bron: BELGA

De Belgische economie hield het voorbije jaar stand, constateert het VBO, maar de fundamenten van die groei zijn wankel. Uit de zesmaandelijkse rondvraag van het VBO bij zijn leden blijkt dat de bedrijven de rendabiliteit zagen dalen, en verwachten minder te zullen investeren. Ze gaan er ook van uit dat de groei van de werkgelegenheid minder groot zal zijn.

Vooral de industrie heeft het moeilijk. Nog steeds dure energie en een loonhandicap maken dat heel wat industriële bedrijven het heel moeilijk hebben, vertelt Edward Roosens, hoofdeconoom van het VBO. Meer optimisme is er bij de dienstensector. “Maar zonder industrie, geen diensten”, aldus VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

Voor 2024 gaat het VBO uit van een economische groei van 0,6 procent, na 1,4 procent het afgelopen jaar. “We vliegen nog, maar we hebben lood in de vleugels”, aldus Timmermans.

Onder de waterlijn vertoont de economie heel wat barsten, klinkt het. Grootste zorgenkind is de buitenlandse handel - traditioneel erg belangrijk voor een open economie al de Belgische - en het dalend marktaandeel van de bedrijven op de internationale markten.

Het VBO bepleit dan ook een snelle regeringsvorming na de verkiezingen, zodat structurele hervormingen kunnen worden doorgevoerd.

Adblock test (Why?)


VBO waarschuwt: “Economie heeft lood in de vleugels” - Het Nieuwsblad
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...