Rechercher dans ce blog

Friday, January 5, 2024

Einde fiscale regularisatie spijst begroting met 260 miljoen euro, dubbel zoveel als verwacht - VRT.be

De opbrengst uit de fiscale regularisatie zal voor 2023 ongeveer dubbel zo hoog uitvallen als verwacht. Terwijl bij de begrotingsopmaak 130 miljoen euro werd ingeschreven, wordt de opbrengst nu geraamd op 260 miljoen euro. Dat zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Op 31 december 2023 liep de laatste ronde van de fiscale regularisatie af. Fiscale zondaars kunnen niet langer via de zogenaamde eenmalige bevrijdende aangifte binnen één en dezelfde procedure zowel administratieve als strafrechtelijke immuniteit krijgen, in ruil voor het betalen van een regularisatieheffing op het aangegeven bedrag.

Zowel het aantal aangiften als de aangegeven bedragen lagen vorig jaar hoog. Er was sprake van 1.024 aangiften - ruim drie keer zoveel als in 2022. In totaal werd 894,262 miljoen euro aangegeven, wat dan weer ruim vier keer zoveel is als een jaar voordien. De opbrengsten uit de heffingen daarop worden geraamd op 260 miljoen euro.

Het was al langer bekend dat de fiscale regularisatie definitief zou aflopen. Het stond zo in het regeerakkoord van de regering-De Croo en het parlement keurde de afschaffing ook al goed.

De nakende deadline veroorzaakte de voorbije maanden ook een serieuze toestroom van aanvragen tot regularisatie bij de fiscus. Het aantal aangiftes nam sinds oktober een forse vlucht, terwijl de aangegeven bedragen in december opliepen tot meer dan een half miljard euro.

Afschrikkingseffect

"De vele maatregelen die de regering heeft genomen in de strijd tegen de fiscale en sociale fraude werpen vruchten af en veroorzaken een afschrikkingseffect met een massa ingediende regularisatieaangiftes tot gevolg", reageert minister Van Peteghem.

"Opnieuw wordt aangetoond dat onze aanpak in de strijd tegen de fiscale fraude werkt, en dat we werk maken van een eerlijker en meer rechtvaardiger belastingsysteem waar iedereen zijn eerlijke bijdrage betaalt."

Fiscale zondaars of overtreders van de anti-witwaswetgeving moeten zich sinds 1 januari 2024 richten tot het parket dat, in samenspraak met de fiscus, eventueel een strafrechtelijke minnelijke schikking kan voorstellen.

Adblock test (Why?)


Einde fiscale regularisatie spijst begroting met 260 miljoen euro, dubbel zoveel als verwacht - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...