Rechercher dans ce blog

Saturday, January 13, 2024

Nieuw vliegtuig gaat met 1.500 kilometer per uur - maar zonder knal - door de geluidsmuur - De Morgen

NieuwsLuchtvaart

Het vliegtuig is 30 meter lang en heeft een span­wijd­te van 10 meter. Beeld AFP
Het vliegtuig is 30 meter lang en heeft een span­wijd­te van 10 meter.Beeld AFP

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en vliegtuigbouwer Lockheed Martin hebben een nieuw supersonisch vliegtuig voorgesteld dat zonder lawaai door de geluidsmuur zou kunnen breken.

Het vliegtuig van 30 meter lang en met een span­wijd­te van 10 meter werd vrijdag voorgesteld op een site van Lockheed Martin in Palmdale, Californië. De X-59 zou 1,4 keer de snelheid van het geluid kunnen halen, of bijna 1.500 kilometer per uur. Wanneer de zogenoemde geluidsmuur doorbroken wordt, zou dat bijna in stilte gebeuren - het geluid zou vergelijkbaar zijn met het dichtslaan van een autodeur -, en niet met luide knallen zoals bij andere supersonische vliegtuigen.

Nog opvallend aan het toestel is dat de cockpit zich ongeveer halverwege de romp bevindt en dat de piloot niet vooruit kan kijken. De piloot krijgt wel beelden van wat zich voor het vliegtuig afspeelt dankzij een reeks camera’s.

De X-59 staat centraal in de NASA-missie ‘Quesst’ (Quiet SuperSonic Technology). Die gaat op zoek naar technologie om in stilte door de geluidsmuur te vliegen. Momenteel zijn supersonische vluchten boven land verboden in onder meer de Verenigde Staten, net vanwege de hinder die mensen op de grond ondervinden van de luide knallen van supersonische vliegtuigen.

De eerste testvlucht is in de loop van 2024 gepland. Na de eerste reeks testvluchten, zal het vliegtuig over verschillende Amerikaanse steden vliegen om informatie te verzamelen over hoeveel geluid het precies maakt en hoe mensen dat geluid waarnemen. Het is de bedoeling dat de technologie later gebruikt kan worden in de commerciële luchtvaart.

De laatste supersonische reguliere passagiersvluchten vonden twintig jaar geleden plaats, met de Concorde tussen Parijs, Londen en New York. Na een crash in 2000 bij Parijs, met meer dan honderd doden, en wegens aanhoudende verliezen vond eind 2003 de laatste Concorde-vlucht plaats.

Adblock test (Why?)


Nieuw vliegtuig gaat met 1.500 kilometer per uur - maar zonder knal - door de geluidsmuur - De Morgen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...