Rechercher dans ce blog

Saturday, January 13, 2024

Nasa stelt supersonisch vliegtuig voor dat “stil” door de geluidsmuur kan en waarbij de piloten het zonder voorruit moeten doen - Gazet van Antwerpen

Met de X-59 hebben de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa en vliegtuigbouwer Lockheed Martin vrijdag een supersonisch vliegtuig voorgesteld dat niet alleen door de geluidsmuur kan vliegen, maar dat ook nog eens stilletjes doet.

Eerst even de eigenschappen van de X-59 op een rijtje: het vliegtuig is 30 meter lang, 9 meter breed en haalt naar verwachting een topsnelheid van 1,4 keer de snelheid van het geluid. Ofwel 1.488 kilometer per uur. De reistijd van een enkeltje Brussel-New York zou erin gehalveerd worden: van 7 à 8 uur naar minder dan 4.

Dat kon de (intussen ter ziele gegane) Concorde ook al, zeg je? Klopt, maar om door de geluidsbarrière te gaan moest de Concorde wel een immens lawaai maken waardoor het toestel alleen boven de zee supersonisch mocht vliegen. De X-59 zou zelf op ‘full speed’ relatief stil blijven, een eigenschap die het toestel volgens de Nasa (mede) te danken heeft aan zijn ontwerp: een dunne, taps toelopende neus die bijna een derde van de volledige lengte van het vliegtuig beslaat.

Geen voorruiten

Om de supersonische capaciteiten van het vliegtuig nog te verbeteren, werd de cockpit bijna halverwege geplaatst en werden de voorruiten verwijderd. De piloten kunnen dus niet meer door de ruit kijken, maar worden geholpen door een extern zichtsysteem. “Een belangrijke vooruitgang voor de hele luchtvaarttechnologie”, aldus Pam Melroy van de Nasa. “En een wonder van camera’s met hoge resolutie die een monitor met ultrahoge resolutie voeden. Dit systeem heeft het potentieel om alle toekomstige vliegtuigontwerpen te beïnvloeden.”

Om te voorkomen dat er zich achter het vliegtuig schokgolven vormen en geluidsgolven (lees: luide knallen) veroorzaken, werd de motor ook bovenop gemonteerd en heeft het toestel een gladde onderkant.

De X-59, die vrijdag officieel werd voorgesteld in Palmdale (Californië, zal later dit jaar zijn eerste vlucht maken, iets later volgt normaal gezien de eerste stille supersonische vlucht. “Zodra de testvluchten zijn afgerond, zal de X-59 over verschillende steden in de VS vliegen om zo publieke feedback te verzamelen over het geluid dat het toestel maakt”, meldt de Nasa nog.

Adblock test (Why?)


Nasa stelt supersonisch vliegtuig voor dat “stil” door de geluidsmuur kan en waarbij de piloten het zonder voorruit moeten doen - Gazet van Antwerpen
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...