Rechercher dans ce blog

Wednesday, January 31, 2024

Amerikaanse senaat ondervraagt Zuckerberg over bescherming minderjarigen online: "Jij hebt bloed aan je handen" - VRT.be

De CEO's van vijf techbedrijven zoals Meta (Facebook en Instagram), X (het voormalige Twitter) en TikTok werden ondervraagd in de Amerikaanse senaat over welke gevaren hun sociale netwerken inhouden voor minderjarigen. Amerikaanse politici, zowel Democraten als Republikeinen, vinden dat de bedrijven te weinig doen om minderjarigen te beschermen, vooral tegen seksuele uitbuiting op de netwerken.

"Er bestaat momenteel geen enkel instrument om deze bedrijven ter verantwoording te roepen", zei senator Dick Durbin, voorzitter van de senaatscommissie tijdens de hoorzitting. Hij zei dat slachtoffers enkel de techbedrijven kunnen "smeken om veiligheid boven winst te stellen". 

"De hoorzitting gaat onder meer over cyberpesten op sociale media en over onveiligheid online die nu en dan leiden tot zelfdoding bij jongeren", duidt VS-correspondent Björn Soenens.

Zuckerberg: "We hebben inspanningen geleverd"

Mark Zuckerberg (Meta), Linda Yaccarino (X), Shou Zi Chew (TikTok), Evan Spiegel (Snap) en Jason Citron (Discord) werden door de senatoren op de rooster gelegd.

Zuckerberg verklaarde dat Meta al veel inspanningen heeft geleverd om de veiligheid te verbeteren. "We hebben in totaal ongeveer 40.000 mensen in dienst die instaan voor de veiligheid, sinds 2016 investeerden we meer dan 20 miljard dollar." Volgens Zuckerberg doet zijn netwerk ook meer dan wettelijk vereist in de strijd tegen zedencriminaliteit tegenover minderjarigen. 

Jij hebt bloed aan je handen, jouw product doodt mensen

Lindsey Graham

Maar de senatoren verwijzen naar interne documenten van de groep waaruit blijkt dat Zuckerberg geweigerd heeft om de teams te versterken die verantwoordelijk zijn voor het blootleggen van de bestaande risico's voor adolescenten. "Het niveau van hypocrisie is onthutsend", zei senator Richard Blumenthal daarover.

Senator Lindsey Graham was zeer scherp voor Zuckerberg. "Jij hebt bloed aan je handen. Jouw product doodt mensen", zei Graham. Zo blijkt uit een rapport van de universiteit van Stanford dat Instagram, een product van Zuckerberg, het belangrijkste platform is dat gebruikt wordt door pedofielen om beelden van kindermisbruik te verspreiden. 

Ik verontschuldig mij voor wat jullie hebben moeten meemaken. 

Marc Zuckerberg, CEO Meta

In de senaatscommissie werden ook videobeelden getoond met getuigenissen van slachtoffers. Senator Josh Hawley vroeg aan Zuckerberg om zich te verontschuldigen aan de slachtoffers en hun families, onder wie er verschillende in de zaal aanwezig waren. Zuckerberg draaide zich daarop om naar de zaal. "Ik verontschuldig mij voor wat jullie hebben moeten meemaken. Niemand zou mogen meemaken wat jullie en jullie families hebben moeten doorstaan."

"Tijdens de hoorzitting van Zuckerberg hielden ouders foto's omhoog van hun overleden kinderen", zegt Soenens nog.

"Maatregel nodig die delen dergelijk materiaal bestraft"

Yaccarino, die vorig jaar de rol overnam van CEO bij X (het voormalige Twitter), sprak haar steun uit voor een wetswijziging waarbij slachtoffers van pedoseksueel misbruik de techbedrijven kunnen aanklagen.

"Als een moeder, deel ik de 'sense of urgency'. Het is tijd voor een landelijke maatregel die het delen van dergelijk materiaal bestraft." Ze wees er daarnaast op dat haar platform niet veel gebruikt wordt door kinderen en jongeren.

Adblock test (Why?)


Amerikaanse senaat ondervraagt Zuckerberg over bescherming minderjarigen online: "Jij hebt bloed aan je handen" - VRT.be
Read More

Google-moeder Alphabet doet het beter dan verwacht - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Google-moeder Alphabet doet het beter dan verwacht  Het Laatste Nieuws
  2. Google-moeder Alphabet onderuit na tegenvallende advertentie-inkomsten  De Tijd
  3. Alphabet blijft meer verdienen met Google Cloud, ook YouTube-inkomsten stijgen  Tweakers
  4. Fors meer omzet en winst bij Alphabet, koers toch onder druk  Beursduivel
  5. Kwartaalresultaten Alphabet tonen groeiend belang Google Cloud  TechPulse

Google-moeder Alphabet doet het beter dan verwacht - Het Laatste Nieuws
Read More

Lime en Voi mogen steps (tijdelijk) blijven aanbieden in Brusselse straten - VRT.be

Lime en Voi mogen hun deelsteps blijven aanbieden in het Brussels Gewest. Dat besliste een rechter nadat beide deelstepoperatoren in beroep waren gegaan tegen de keuze van de Brusselse regering om enkel nog e-steps van Dott en Bolt toe te laten.

De uitspraak is opvallend, daags voordat de nieuwe regelgeving voor deelsteps ingaat. Die bepaalt dat er een totaal van 8000 e-steps toegelaten zijn in de Brusselse straten, die netjes in daarvoor aangewezen dropzones geparkeerd moeten worden.

De Brusselse regering besliste eind vorig jaar via een aanbesteding dat die 8000 steps verdeeld mochten worden onder de bedrijven Dott en Bolt, maar Lime en Voi legden zich niet neer bij die keuze en tekenden beroep aan.

Met succes, zo blijkt nu. Naast de 8000 steps van Dott en Bolt mogen ook nog enkele duizenden exemplaren van Lime en Voi actief blijven, tot hun licentie afloopt. Hoeveel actieve deelsteps Brussel zal tellen door de uitspraak, is onduidelijk.

Voi mikt op 3000 steps

Voi reageert alvast tevreden op de beslissing. "We zullen tot eind augustus steps kunnen blijven aanbieden", zegt Country Manager Yessin Aattache. "Uit hoeveel steps onze vloot zal bestaan, bekijken we nu, ook op basis van de nieuwe regelgeving. Maar we mikken toch op zo'n 3000." De licentie van Lime is geldig tot juli 2025.

Aan de regelgeving rond de dropzones verandert voor alle duidelijkheid niets. Ook de aanbieders van de 7500 deelfietsen in het Brussels Gewest blijven ongewijzigd: Voi, Bolt en Dott.

In beroep

De woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) laat in een reactie aan BRUZZ weten teleurgesteld te zijn door het vonnis.

“De vraag naar minder deelsteps kwam niet alleen van Brusselaars en onszelf, maar ook van de operatoren zelf”, klinkt het. “Ook zij zagen in dat er iets moest gebeuren aan de chaos en gaven toe dat zo’n groot aantal aanbieders voor de stepmarkt niet winstgevend is. Dit is een jammere zaak, maar we zullen de beslissing aanvechten.”

Adblock test (Why?)


Lime en Voi mogen steps (tijdelijk) blijven aanbieden in Brusselse straten - VRT.be
Read More

Binnenkort gratis begeleiding op maat voor werknemers die eerste tekenen van burn-out vertonen - VRT.be

Werknemers die de eerste tekenen van een burn-out vertonen, krijgen binnenkort de mogelijkheid om een gepersonaliseerd begeleidingstraject te volgen om erger te voorkomen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het traject zou volledig vertrouwelijk en gratis moeten zijn.

Nadat een pilootproject bij werknemers uit de ziekenhuis- en bankensector, die geconfronteerd worden met een burn-out, positieve resultaten heeft opgeleverd, heeft de federale regering besloten om 6 miljoen euro vrij te maken voor gratis begeleiding op maat voor werknemers die vroege symp­tomen van een burn-out vertonen.

"Gepast leren omgaan met spanningen op het werk is een van de belangrijkste uitdagingen van vandaag", aldus minister Vandenbroucke. "Veel werknemers verliezen betekenis of ervaren te veel stress. We moeten werkgevers en werknemers optimaal blijven ondersteunen bij het streven naar meer welzijn op het werk." 

 De bedoeling is jaarlijks tot 1.650 mensen te helpen. "Net als in alle andere sectoren van de samenleving moeten we onze inspanningen niet alleen richten op de behandeling van problemen, maar ook op preventie en vroege diagnose", besluit Vandenbroucke.

Regering zet ook in op preventie spier- en rugletsels

In het kader van meer preventie werkt de federale overheid ook aan wet­geving die spier- en skeletziektes, die 200.000 werknemers en zelfstandigen al langer dan een jaar thuishouden, moet voorkomen. Dat schrijft De Tijd. In België zit een half miljoen werknemers en zelfstandigen al langer dan een jaar thuis wegens ziekte. In een derde van de gevallen gaat het om mensen met rug- en spierletsels. 

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) werkt aan een koninklijk besluit dat het risico op spier- en rugletsels in bedrijven op dezelfde hoogte plaatst als blootstelling aan kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico's. Dat moet ertoe leiden dat bedrijven, preventiediensten en arbeids­geneesheren de kwestie ernstiger nemen.

Zowel de werkgevers als de vakbonden zijn het eens met die manier van aanpakken. Er is wel nog een advies van de Raad van State nodig over het ontwerp van koninklijk besluit. 

Adblock test (Why?)


Binnenkort gratis begeleiding op maat voor werknemers die eerste tekenen van burn-out vertonen - VRT.be
Read More

Tuesday, January 30, 2024

Euronext Brussel: goed nieuws uit de VS voor Sequana Medical - De Tijd

De Brusselse beurs kon haar Europese collega’s niet volgen. KBC Ancora werd niet beloond voor degelijke halfjaarcijfers. En Sequana Medical neemt een nieuwe horde naar de Amerikaanse goedkeuring van zijn alfapump.

Adblock test (Why?)


Euronext Brussel: goed nieuws uit de VS voor Sequana Medical - De Tijd
Read More

Nu er een akkoord is: wat verandert er voor de bedrijfswagen, fietser, treinreiziger en... fraudeur? - Het Nieuwsblad

Plus ArtikelAkkoord over bedrijfswagens

Wie met een fossiele bedrijfswagen rijdt, zal de belastingverhoging voor het privégebruik ervan fors verminderd zien. Maar ook de fietser en treinreiziger pikken een graantje mee van het akkoord dat de regering-De Croo vannacht heeft bereikt.

Christof Vanschoubroek

Adblock test (Why?)


Nu er een akkoord is: wat verandert er voor de bedrijfswagen, fietser, treinreiziger en... fraudeur? - Het Nieuwsblad
Read More

Europese economie is tot stilstand gekomen - De Tijd

Vergeleken met de eurocrisis goed tien jaar geleden zijn de rollen omgekeerd: Duitsland krimpt, Spanje en Portugal behoeden de eurozone voor een recessie.

Adblock test (Why?)


Europese economie is tot stilstand gekomen - De Tijd
Read More

Inflatie stijgt naar 1,75 procent in januari: vooral voeding blijft de boosdoener - VRT.be

In januari is de inflatie, het cijfer dat aangeeft hoe snel het algemene prijspeil stijgt, verder gestegen naar 1,75 procent. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, de statistische dienst van de federale overheid. Voeding draagt nog altijd het meeste bij aan die stijging. De energieprijzen daarentegen zijn al bijna een jaar aan het dalen.

Na 7 maanden van daling is de inflatie sinds november vorig jaar weer beginnen te stijgen. Voorbije maand bedroeg de stijging van het algemene prijspeil 1,75 procent. Die stijging heeft voor het overgrote deel te maken met de hogere prijzen voor voedingsproducten. Deze maand lagen die 6,58 procent hoger dan een jaar geleden. 

Vooral op vlak van zuivel, brood en granen en alcoholische dranken waren de prijsstijgingen fors. Maar ook zeevruchten en gerookte vis werden duurder in januari, net zoals olijfolie, alcoholvrij bier en aardappelen.

Een lichtpuntje is dan weer dat de inflatie voor voeding al voor de 10e maand op rij een beetje lager ligt. In december bedroeg die bijvoorbeeld nog 7 procent. In maart vorig jaar was dat zelfs ruim 17 procent.

Energie goedkoper

Helemaal anders vergaat het de energieprijzen. Sinds februari vorig jaar zijn die al aan het dalen. Deze maand gaat het om een daling met 22,3 procent. De prijzen voor aardgas zijn met 51,9 procent gezakt, de elektriciteitsprijzen met 31,7 procent. Motorbrandstoffen zijn 3,2 procent goedkoper in vergelijking met een jaar geleden.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, zit nog in dalende lijn. Die klokt af 4,70% in januari, tegenover 5,47% in december en 5,95% in november.

Adblock test (Why?)


Inflatie stijgt naar 1,75 procent in januari: vooral voeding blijft de boosdoener - VRT.be
Read More

Monday, January 29, 2024

Harde werker met laag inkomen die mentaal en financieel probeert te overleven: dit is de Vlaamse boer anno 2024 - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Harde werker met laag inkomen die mentaal en financieel probeert te overleven: dit is de Vlaamse boer anno 2024  Het Laatste Nieuws
  2. Nieuw landbouwrapport: Vlaamse boeren bij beste van Europa, maar op één vlak gaat het verder achteruit  Het Nieuwsblad
  3. Onze landbouw zit bij de Europese top, maar Vlaamse veehouders boeken al jaren verlies  VRT.be
  4. BEKIJK - Gemiddelde boer verdient 8 procent minder dan loontrekkende  Trends Kanaal Z
  5. Het Vlaamse Landbouwrapport: zoveel verdienen boeren en zoveel plaats nemen ze in in Vlaanderen  Het Belang van Limburg

Harde werker met laag inkomen die mentaal en financieel probeert te overleven: dit is de Vlaamse boer anno 2024 - Het Laatste Nieuws
Read More

Meer dan 500 euro voor een kot, wie kan dat nog betalen? 'Universiteiten en hogescholen moeten zelf koten bouwen' - De Morgen

InterviewJoren Sansen

Een kot te huur in Gent. Beeld Wannes Nimmegeers
Een kot te huur in Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Ruim een derde van de Gentse pendelstudenten kan geen kot betalen, zo blijkt uit een nieuwe studie van de stad en de instellingen voor hoger onderwijs. ‘Die hebben nochtans zelf een verantwoordelijkheid om koten aan te bieden’, zegt ruimtelijk planner Joren Sansen (VUB).

Iets minder dan de helft van de Gentse studenten zit op kot. Voor 37,9 procent van de pendelstudenten ligt de prijs van een kamer te hoog, zo geven ze aan in deze studie. Verbaast u dat?

“We zagen eigenlijk al in vorige studies dat de prijs van een kot sterk aan het stijgen is. Dat is trouwens ook zo voor Leuven en Antwerpen. In Gent ligt de gemiddelde prijs nu op 523 euro, kosten inbegrepen, zo toont deze bevraging aan. Eigenlijk is het een klassiek economisch verhaal: terwijl de vraag sterk is toegenomen, is het aanbod maar met mondjesmaat gegroeid.

“Je kan je de vraag stellen of het wel nodig is om op kot te gaan. Maar voor sommige studenten is dat wel degelijk een noodzaak. Denk bijvoorbeeld aan studenten die thuis geen eigen ruimte hebben, omdat er zes kinderen zijn in het gezin, of studenten voor wie de afstand naar de onderwijsinstelling niet pendelbaar is. Het probleem is dat we momenteel geen zicht hebben op hoe groot die groep is.”

De stad probeert het aanbod te vergroten. Is dat de juiste weg?

“De stad heeft de voorbije jaren projectontwikkelaars meer grote studentencomplexen laten bouwen. Voor die complexen eist de stad dat een vijfde van de koten zou bestaan uit basiskoten (met gedeelde voorzieningen, red.). Gent heeft net als Leuven een beleid uitgerold waarbij het enkel complexen goedkeurt met minstens vijftig eenheden. Maar als er al een algemeen tekort is, dan zullen de ontwikkelaars zelfs die basiskoten uiteindelijk aan een vrij hoge prijs verhuren.

“Voor een stad is het echt moeilijk om iets te doen aan de prijzen op de private markt. Ook een studentendorp aan de rand van de stad, zoals Gent nu wil doen bij Flanders Expo, biedt in dat opzicht geen écht duurzame oplossing. We moeten daarbij ook de vraag durven stellen: willen we studenten in de rand van de stad, of willen we hen laten mengen met de inwoners?”

Welke oplossing stelt u zelf voor?

“Mijn aanbeveling is om hogeronderwijsinstellingen zelf meer koten te laten bouwen en die aan goede voorwaarden te laten verhuren. De voorbije jaren hebben ze dat − met de KU Leuven als uitzondering − steeds meer van zich afgeschoven. Zeker de Universiteit Antwerpen heeft het aanbod flink teruggeschroefd. Maar omdat de instellingen inzetten op de verhoging van de studentenpopulatie en op meer internationalisering, moeten zij hier volgens mij een rol in spelen. Buitenlandse studenten hebben sowieso een kot nodig.”

Waarom doen instellingen dat liever niet?

“Het kost veel moeite om zulke residenties te beheren (in Gent woont 13 procent van de studenten in een studentenhome, red.). Het kan ook afhangen van hoe groot het aanbod is. In Antwerpen was dat al vrij klein, dan heeft de universiteit niet de schaalvoordelen die de KU Leuven heeft. Vanuit Vlaanderen is er geen verplichting voor hogeronderwijsinstellingen, dus zij kunnen hier vrij in kiezen.

“Een stap in de goede richting lijkt mij dat er binnenkort een regeling zou goedgekeurd worden waardoor instellingen bij de Vlaamse overheid een renteloze lening kunnen aangaan om koten te bouwen. Maar het is nog maar de vraag in hoeverre de instellingen daarvan zullen gebruikmaken. Ik zou zeggen: kijk eens naar wat er nu al is.

“De Universiteit Gent is bezig met een operatie om het aantal campussen drastisch terug te dringen en oude gebouwen te verkopen. Zou het dan niet mogelijk zijn om die locaties te gebruiken voor studentenhuisvesting? Ik denk dat zoiets een goede optie kan zijn, maar dan moet de universiteit er zelf brood in zien.”

Adblock test (Why?)


Meer dan 500 euro voor een kot, wie kan dat nog betalen? 'Universiteiten en hogescholen moeten zelf koten bouwen' - De Morgen
Read More

Sunday, January 28, 2024

Treinverkeer zwaar verstoord tussen Antwerpen en Brussel door probleem met bovenleiding in Mechelen: zeker tot 18u hinder - Gazet van Antwerpen

© pvw

Het treinverkeer tussen Antwerpen en Mechelen is zondag sinds 17.53 uur deels hersteld. Twee van de in totaal zes sporen zijn vrijgegeven, zo meldt de woordvoerder van Infrabel. Hierdoor kan de internationale trein tussen Brussel en Amsterdam opnieuw sporen.

Bron: Belga

Om 14.45 uur raakte het treinverkeer tussen Kontich-Lint en Mechelen onderbroken door een probleem met de bovenleiding nabij het station Mechelen-Nekkerspoel. Een en ander zorgde voor de nodige spoorhinder. Zo raadde de NMBS de reizigers aan om van Brussel naar Antwerpen via Leuven te sporen.

Even voor 18 uur is de hinder er deels verholpen. Bovendien verwacht Infrabel binnenkort twee bijkomende sporen vrij te kunnen geven na het ruimen van brokstukken. Zo zou het dus van twee naar vier vrije sporen gaan.

Op een van drie naast elkaar gelegen spoorlijnen is de hinder nog niet achter de rug. Hier was de schade aan de bovenleiding. Infrabel verwacht die schade tegen de ochtendspits hersteld te hebben. De herstelling wordt nachtwerk, aldus Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. Er is sprake van schade aan de bovenleiding over ruim 500 meter.

Adblock test (Why?)


Treinverkeer zwaar verstoord tussen Antwerpen en Brussel door probleem met bovenleiding in Mechelen: zeker tot 18u hinder - Gazet van Antwerpen
Read More

Geen treinverkeer tussen Kontich-Lint en Mechelen - Het Nieuwsblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Geen treinverkeer tussen Kontich-Lint en Mechelen  Het Nieuwsblad
  2. Internationale treinen tussen Amsterdam en Brussel rijden niet door probleem met bovenleiding in Mechelen: zeker tot 19u hinder  Gazet van Antwerpen
  3. Trein met 200 passagiers valt stil aan station Nekkerspoel  RTV
  4. Internationale treinen tussen Amsterdam en Brussel rijden niet door probleem met bovenleiding in Mechelen: zeker tot 18u hinder  Het Nieuwsblad

Geen treinverkeer tussen Kontich-Lint en Mechelen - Het Nieuwsblad
Read More

Saturday, January 27, 2024

DE GROTE TEST. Sommelier Deborah Hellburg test 12 'gins' zonder alcohol: “Hier proef ik de kruiden die ook in echte gin zitten” - Het Nieuwsblad

© ID/ James Arthur

Met Dry January en Tournée Minérale gaan flessen alcoholvrije gin makkelijk over de toonbank. Maar welke is nu het lekkerste alternatief voor échte en wat is eerder duur water met een smaakje? Sommelier Deborah Hellburg van sterrenzaak Sensum in Gent testte er twaalf.

Chris Snick, foto’s James Arthur

Adblock test (Why?)


DE GROTE TEST. Sommelier Deborah Hellburg test 12 'gins' zonder alcohol: “Hier proef ik de kruiden die ook in echte gin zitten” - Het Nieuwsblad
Read More

Marc Descheemaecker: 'Splits de spoorwegen' - De Tijd

Een communautaire atoombom, maar om de aanhoudende problemen bij zowel de NMBS als De Lijn op te lossen, pleit Marc Descheemaecker in een nieuw boek om het spoor te regionaliseren. ‘Het is de enige optie die overblijft’.

Adblock test (Why?)


Marc Descheemaecker: 'Splits de spoorwegen' - De Tijd
Read More

Monsanto moet 2 miljard euro betalen aan Amerikaanse man die kanker wijt aan gebruik onkruidverdelger Roundup - VRT.be

In de Amerikaanse stad Philadelphia is het bedrijf Monsanto, een dochteronderneming van het Duitse chemiebedrijf Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2 miljard euro aan een man die kanker zou hebben gekregen nadat hij de onkruidverdelger Roundup gebruikt had. 

In 2015 bestempelde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek de stof glyfosaat - het actieve bestanddeel van onkruidverdelgers zoals Roundup - als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens". Milieuorganisaties pleiten daarom al jaren voor een algemeen verbod. In België is het gebruik van glyfosaat door particulieren verboden.  

Volgens John McKivison is zijn non-Hodgkin lymfoom, een kanker van het lymfestelsel, het gevolg van het gebruik van Roundup. De rechter volgt die redenering en heeft beslist dat Bayer, het moederbedrijf van Monsanto, een schadevergoeding moet betalen van 2 miljard euro.

Het is niet de eerste keer dat Bayer veroordeeld wordt tot het betalen van zo'n grote schadevergoeding, dat gebeurde in gelijkaardige rechtszaken ook al. De groep betwist de schadelijkheid van glyfosaat en meldt aan persagentschap AFP dat ze van plan is om in beroep te gaan tegen de beslissing. 

Ook in Europa wordt gediscussieerd over de schadelijkheid van glyfosaat. Eind november heeft de Europese Commissie de vergunning voor het omstreden product nog met tien jaar verlengd. Ons land nam geen standpunt in omdat er ook binnen de Belgische regering onenigheid over is. 

Adblock test (Why?)


Monsanto moet 2 miljard euro betalen aan Amerikaanse man die kanker wijt aan gebruik onkruidverdelger Roundup - VRT.be
Read More

Friday, January 26, 2024

Beschikbaar inkomen is in Vlaanderen 4.000 euro hoger dan elders in het land - Het Nieuwsblad

Themabeeld — © Belga

De loonindexeringen ten gevolge van de hoge inflatie hebben geleid tot een recordgroei van het beschikbaar inkomen in 2022. Vlaanderen kende de sterkste groei, waardoor het netto beschikbaar inkomen per inwoner er zowat 4.000 euro hoger lag dan in Brussel en Wallonië. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Instituut voor de nationale rekeningen en de Nationale Bank van België.

Bron: BELGA

Het beschikbaar inkomen per persoon was tijdens de coronacrisis nog gedaald, maar vanaf 2021 volgde een herstel, en dat versnelde nog in 2022. Voor heel België ging het om +4,3 procent in 2021 en +6,9 procent in 2022.

Op regionaal niveau “werd de sterkste stijging waargenomen in Vlaanderen, waar een inhaalbeweging plaatsvond in 2021 (+4,9 procent) die nog werd versterkt in 2022 (+7,4 procent)”, zo luidt het in een persbericht. Beide jaren steeg het beschikbare inkomen in Vlaanderen procentueel sterker dan in Wallonië en Brussel. Daardoor werd de inkomenskloof groter: die bedraagt nu 15 procent. Concreet: het netto beschikbaar inkomen in Vlaanderen bedroeg 26.567 euro in 2022, tegen 22.588 euro in Brussel en 22.513 euro in Wallonië.

Het netto beschikbaar inkomen omvat inkomsten uit onder meer lonen, beleggingen en sociale uitkeringen, verminderd met bijvoorbeeld belastingen en verzekeringspremies.

De consumptie-uitgaven namen ook toe in 2022, onder invloed van stijgende prijzen. De groei was het sterkt in Brussel: +14,1 procent. “Dat is hoofdzakelijk te wijten aan een afwijkend consumptiepatroon, waarbij Brusselse gezinnen relatief gezien meer uitgeven aan huisvesting inclusief energie, een categorie die bovendien sterk getroffen werd door de stijgende prijzen”, klinkt het. “Daarnaast steeg ook het aandeel besteed aan cultuur en vrije tijd in Brussel sneller dan in de andere gewesten.” In Vlaanderen en Wallonië stegen de consumptie-uitgaven met ruim 12 procent.

De toename van de consumptie in Brussel was veel sterker dan die van het inkomen. Dat houdt in dat de Brusselaars minder konden sparen. De spaarquote in Brussel daalde tot een historisch dieptepunt van 2,6 procent. In Vlaanderen werd 16,7 procent van het beschikbaar inkomen gespaard, nog steeds meer dan voor de coronapandemie.

Adblock test (Why?)


Beschikbaar inkomen is in Vlaanderen 4.000 euro hoger dan elders in het land - Het Nieuwsblad
Read More

Huishoudapparaten herstellen en niet langer dumpen: elektro krijgt een reparatiescore - VRT.be

Elektro-apparaten krijgen vanaf 2026 een score van 1 tot 10 die aanduidt hoe eenvoudig ze te herstellen zijn. Bedoeling is dat minder elektronische toestellen op de schroothoop belanden. 

Om ervoor te zorgen dat meer mensen hun elektronische toestellen laten herstellen, krijgen ze vanaf 2026 een reparatiescore. Het wetsvoorstel van federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) is deze week goedgekeurd in de bevoegde Kamercommissie.

Khattabi pleit al langer voor zo'n herstelbaarheidsindex, als onderdeel van de omslag naar een meer circulaire economie. Ze hoopt dat er daardoor minder grondstoffen moeten ontgonnen worden, wat dan weer een positieve impact heeft op het milieu en het klimaat.

Hoe werkt de herstelbaarheidsindex?

In eerste instantie krijgen vaatwas- en wasmachines, stofzuigers, hogedrukreinigers, grasmaaiers, televisies en laptops een sticker met een reparatiescore. Mogelijk komen daar later nog meer toestellen bij.

"Het zijn veelgebruikte apparaten, waarvan we vinden dat ze nogal snel kapot gaan. Het is een goede eerste selectie", zegt Laura Clays van consumentenorganisatie Testaankoop in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De score wordt bepaald aan de hand van volgende criteria: 

  • De gebruiksaanwijzing, zit die er bij?
  • Hoe gemakkelijk is het apparaat uit elkaar te halen?
  • Zijn er reserve-onderdelen en zijn die snel leverbaar?
  • Wat is de prijs van de reparatie?

Het zijn de fabrikanten zelf die de score gaan opstellen, op basis van de vooropgestelde criteria.

Frankrijk als inspiratie

De reparatiescore bestaat al sinds 2021 in Frankrijk. Het is de bedoeling dat ons land de Franse index overneemt. "We zien daar dat de consumenten hun aankoopgedrag hebben aangepast. Het is een gemakkelijk systeem, je kan makkelijk vergelijken. En we zien ook dat producenten hun apparaten gaan aanpassen. Ze proberen die scores zo hoog mogelijk te krijgen", zegt Clays.

Maar Testaankoop heeft ook kritiek. "Producenten proberen ook met weinig moeite een hoge score te krijgen. Het hebben van een handleiding weegt even zwaar door in de score als het hebben van reserve-onderdelen die op tijd moeten geleverd worden. Dat kan toch beter. Dat willen we graag anders zien."

En wie gaat dat controleren? "Dat is voorlopig niet voorzien. Het is wel belangrijk dat consumenten juist geïnformeerd worden. Als de overheid het niet doet, zullen wij van Testaankoop bekijken wat mogelijk is. We zullen zeker steekproeven doen."

Zo ziet de herstelbaarheidsindex er in Frankrijk uit.

Waar blijft Europa?

Nelectra, de beroepsfederatie voor bedrijven uit de elektrosector, vindt samen met ondernemersorganisatie Unizo de invoering van een herstelbaarheidsindex op Belgische niveau "een bijzonder slecht idee". Ze pleiten ervoor om te wachten tot Europa met een overkoepelend plan komt.

"Europa is daar al mee bezig, maar dan vooral met smartphones en tablets", zegt Testaankoop. "Dat is de reden waarom ons land dat nog niet opneemt in die nieuwe index. Het is goed dat we niet wachten op Europa, want dat kan nog jaren duren."

Beluister hier het gesprek uit "De wereld vandaag":

Adblock test (Why?)


Huishoudapparaten herstellen en niet langer dumpen: elektro krijgt een reparatiescore - VRT.be
Read More

Vivaldi slaagt er maar niet in het eens te raken over taks fossiele bedrijfswagens - Het Nieuwsblad

© BELGA

Ook vrijdag is het kernkabinet er niet in geslaagd het eens te raken over de taksen voor fossiele bedrijfswagens. De Franstalige groenen houden het been stijf omdat ze geen extra geld krijgen voor goedkopere treintickets.

Farid El Mabrouk

Al enkele weken lukt het de federale regering maar niet om een akkoord te sluiten over de fossiele bedrijfswagens. Werknemers moeten op het privégebruik van die diesel- en benzinewagens belastingen betalen, waarvan de tarieven elk jaar opnieuw worden berekend. Vanaf dit jaar zou de taks voor de vervuilende salariswagens door het succes van de elektrische bedrijfswagens plots hard stijgen. Plots zouden de eigenaars – afhankelijk van het model en de uitstoot – tot 500 euro extra per jaar moeten betalen.

Koehandel

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelde echter voor om die plotse stijging fors te milderen. In zijn voorstel zou de taks maar met 5 à 10 euro per maand de hoogte ingaan. Maar de groenen en de socialisten waren het niet eens met het plan van de CD&V-minister, ook al is niemand happig om vijf maanden voor de verkiezingen de belastingen voor tienduizenden mensen plots sterk te verhogen.

LEES OOK. Van Peteghem krijgt voorstel over taksen op fossiele bedrijfswagens maar niet verkocht, maar de tijd dringt

Na verschillende eerdere pogingen kon het kernkabinet echter ook vrijdag geen akkoord vinden over het dossier. Dat is ondertussen een ware koehandel geworden, met nog een reeks andere maatregelen die groenen en socialisten in ruil voor de goedkeuring van het voorstel-Van Peteghem eisen.

Het dossier is ondertussen een koehandel geworden, met nog een reeks andere maatregelen die groenen en socialisten eisen in ruil voor een akkoord.

De eis van de socialisten om de fiscus meer macht te geven bij de controle van bedrijven en zelfstandigen – de zogenaamde algemene antimisbruikbepaling in de derde antifraudewet van minister Van Peteghem – is definitief van tafel. De liberalen konden daar hoegenaamd niet mee leven.

Gevaar voor de schatkist

Ook de groenen haalden wel een dossier binnen: een hogere fietsvergoeding voor wie tweewielergewijs naar het werk pendelt. Momenteel moeten zij op de eerste 2.500 euro per jaar geen belastingen betalen. Bedoeling is dat plafond op te trekken naar 3.500 euro per jaar.

Fietsende pendelaars zouden een hogere fiscale vrijstelling krijgen voor hun fietsvergoeding. — © ycs

Maar de hele deal sprong vrijdagmiddag af omdat Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet ook extra geld wou voor goedkopere treintickets. Dat haalden de Franstalige groenen niet binnen na de eerdere toegeving over de fietsvergoeding. Ook over impact van de maatregel op de begroting blijft Ecolo met twijfels zitten, hoewel ook zijn maatregel voor goedkopere treintickets wel extra geld kost voor de schatkist. MR-vicepremier David Clarinval hekelt de houding van Ecolo. Hij heeft het over “groene bashing op de auto” en roept Van Peteghem op om op eigen houtje te beslissen en dus een kb te schrijven.

(Lees verder onder de foto)

Ecolo-vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet wil ook extra geld voor de treinen, maar vangt bot. — © BELGA

En zo is het weer helemaal naar af en is er dus ook nog altijd geen regeling voor de fossiele bedrijfswagens en kunnen de lonen voor deze en de volgende maanden nog altijd niet correct worden berekend voor de betrokken werknemers.

Of het dossier nu definitief geblokkeerd blijft of er volgende week toch nog nieuwe pogingen komen om toch nog een deal uit de brand te slepen, is niet helemaal duidelijk. Terwijl er eigenlijk sowieso een KB moet komen om de tarieven vast te leggen.

Adblock test (Why?)


Vivaldi slaagt er maar niet in het eens te raken over taks fossiele bedrijfswagens - Het Nieuwsblad
Read More

Thursday, January 25, 2024

Apple maakt sideloaden iPhone-apps vanaf iOS 17.4 mogelijk in de EU - Tweakers

Apple gaat iPhone-gebruikers in de EU vanaf iOS 17.4 toestaan om apps te downloaden van andere appwinkels dan de App Store. Vanwege de Digital Markets Act die op 7 maart van kracht gaat, wordt Apple verplicht om het sideloaden van apps toe te staan op Apple-apparaten.

Uit het persbericht van Apple blijkt dat de techgigant niet geheel achter deze aangekondigde wijziging staat. Zo vindt de iPhone-maker dat het toestaan van andere appwinkels een privacy- en beveiligingsrisico vormt voor gebruikers. Daarom kondigt Apple aan dat het extra maatregelen neemt om de veiligheid van gebruikers te verhogen, bijvoorbeeld door te voorkomen dat een geïnstalleerde app gestart wordt als ontdekt wordt dat deze malware bevat.

Naast het toestaan van sideloading, krijgen appontwikkelaars de mogelijkheid om inappaankopen niet via de App Store, maar via een zelfgekozen betaaldienst te laten verlopen. Wanneer betalingen verlopen via de appwinkel van Apple moeten ontwikkelaars een commissie betalen, wat de laatste jaren op de nodige ophef kon rekenen, onder meer door Epic Games en Spotify. Laatstgenoemde maakte deze week al bekend dat het gebruikers weer abonnementen laat afsluiten via de iOS-app vanaf maart.

Ontwikkelaars die er toch voor kiezen om betalingen via de App Store mogelijk te maken, hoeven daar straks minder commissie over te betalen. Nu gaat het nog om 15 tot 30 procent. Dat wordt straks 10 tot 17 procent. Wel gaan ontwikkelaars van apps met meer dan 1 miljoen downloads 0,50 euro per installatie betalen. Volgens Apple is deze vergoeding van toepassing voor minder dan 1 procent van de appontwikkelaars.

Tot slot meldt Apple dat gebruikers die de Safari-browser voor het eerst openen op hun apparaat voortaan een keuzescherm te zien krijgen om daaruit een standaardbrowser te kiezen. Het was al langer mogelijk om een andere browser als standaard in te stellen op Apple-apparaten, maar volgens de DMA moeten gebruikers actief gewezen worden op alternatieven, zoals Google Chrome en Mozilla Firefox.

In maart moet iOS 17.4 verschijnen voor alle gebruikers met een ondersteunde iPhone. De bètaversie is inmiddels al wel beschikbaar voor ontwikkelaars. De bovenstaande wijzigingen gelden alleen voor Europese gebruikers. In de Verenigde Staten en andere gebieden gelden zijn andere regels van kracht.

De Digital Markets Act is een antitrustwet die een gelijk speelveld moet creëren voor bedrijven die afhankelijk zijn van poortwachters, bestaande uit grote techbedrijven zoals Apple, maar ook Google en Meta. Deze Europese wet moet dus eerlijke concurrentie bevorderen door beperkingen op te leggen aan grote spelers. De wijzigingen die Apple aankondigt, moeten bijdragen aan een eerlijker speelveld.

Adblock test (Why?)


Apple maakt sideloaden iPhone-apps vanaf iOS 17.4 mogelijk in de EU - Tweakers
Read More

Adidas onder vuur: “Om hun voetbalschoenen te maken, worden kangoeroes gruwelijk omgebracht” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Adidas onder vuur: “Om hun voetbalschoenen te maken, worden kangoeroes gruwelijk omgebracht”  Het Laatste Nieuws
Adidas onder vuur: “Om hun voetbalschoenen te maken, worden kangoeroes gruwelijk omgebracht” - Het Laatste Nieuws
Read More

Wednesday, January 24, 2024

Geblokkeerde rekeningen, bankkaarten die niet werken: Testaankoop krijgt tientallen klachten na overgang van Bpost Bank naar BNP Paribas Fortis - VRT.be

De integratie van bpost bank door BNP Paribas Fortis, sinds maandag een feit, loopt niet helemaal rimpelloos. Testaankoop ontving al tientallen klachten, van mensen wier bankkaart niet werkt, rekening is geblokkeerd of die geen toegang hebben tot de app. De consumentenorganisatie vraagt BNP Paribas om de technische problemen zo snel mogelijk op te lossen en mensen die schade hebben geleden, te vergoeden.

Bij de grootbank wijst men erop dat de integratie van de IT-systemen afgelopen weekend vlot is verlopen. Anderzijds is het geen verrassing dat er bij een switch van honderdduizenden klanten, toch moeilijkheden opduiken. BNP Paribas Fortis heeft daarop willen inspelen door het callcenter met 30 procent uit te breiden, tot 400 mensen. Ook in de kantoren van bpost bank is er personeel dat klanten kan helpen met de installatie van de app, zegt woordvoerster Hilde Junius. "Maar zelfs al gaat het maar om een heel klein percentage klanten dat geconfronteerd wordt met problemen, door het hoge absolute aantal zijn er wachtrijen aan de telefoon en in de kantoren", erkent ze.

Meest voorkomende problemen

Sommige klanten van bpost bank vullen bij de installatie van de "Easy Banking"-app hun kaartnummer in, in plaats van hun klantennummer. "Na enkele pogingen wordt men geblokkeerd", aldus de woordvoerster, met alle gevolgen van dien. "Op dag drie van de integratie, is 70 procent van de bpost-klanten die daar digitaal actief waren, overgeschakeld naar de "Easy Banking"-app van BNP Paribas Fortis".

Ze wijst er ook op dat de functionaliteiten van de app nog niet volledig beschikbaar zijn voor klanten die nog geen bankkaart van BNP Paribas Fortis hebben gekregen. "Maar dat probleem zou zich de volgende weken vanzelf moeten oplossen, als iedereen een nieuwe kaart heeft ontvangen." Hetzelfde probleem stelt zich voor het raadplegen van het banksaldo aan een bankautomaat van BNP Paribas Fortis. "We stellen alles in het werk om de problemen zo snel mogelijk op te vangen", verzekert de woordvoerster.

Testaankoop ziet nog meer problemen

Testaankoop ziet nog meer nadelige gevolgen van de integratie van bpost bank door BNP Paribas Fortis. Zo verdwijnen de SELFbanking-toestellen bij bpost bank, waardoor klanten echt gepusht worden richting een digitalere dienstverlening, of ze zullen moeten bijbetalen, klinkt het. "Dat geldt bijvoorbeeld voor wie tot nu toe de Postcheque-rekening had: in plaats van 24 gratis manuele verrichtingen, worden dat er nog slechts 6, waarbij elke bijkomende transactie 2 euro kost, of 5 euro per maand voor een onbeperkt aantal. Ook om zijn rekeninguittreksels thuis te ontvangen, moet men voortaan betalen", zegt woordvoerster Laura Clays. Junius wijst erop dat klanten ook telefonisch verrichtingen kunnen doen, via de Easy Banking Phone.

Adblock test (Why?)


Geblokkeerde rekeningen, bankkaarten die niet werken: Testaankoop krijgt tientallen klachten na overgang van Bpost Bank naar BNP Paribas Fortis - VRT.be
Read More

Massa klachten na overgang van Bpost Bank naar BNP Paribas Fortis: “Het gaat vooral over niet meer aan je rekeningen geraken” - Het Nieuwsblad

CEO Michael Anseeuw: “Op weg naar de toegankelijkste bank van België.”

Er staan lange wachtrijen aan het postkantoor, de klantendienst is moeilijk bereikbaar en zelfs Test Aankoop wordt overspoeld met klachten over BNP Paribas Fortis. Bpost Bank-klanten stapten maandag officieel over, maar dat verloopt moeilijk.

Koen Baumers

Adblock test (Why?)


Massa klachten na overgang van Bpost Bank naar BNP Paribas Fortis: “Het gaat vooral over niet meer aan je rekeningen geraken” - Het Nieuwsblad
Read More

Tuesday, January 23, 2024

REPORTAGE. Tussen de koopjesjagers in Fun Brugge: “Blij dat ik nog wat dozen Lego kon scoren” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. REPORTAGE. Tussen de koopjesjagers in Fun Brugge: “Blij dat ik nog wat dozen Lego kon scoren”  Het Laatste Nieuws
  2. Onduidelijkheid troef voor personeel van Fun: "We wachten nog steeds op concreet plan van directie"  VRT.be
  3. Lange rij aan Fun-winkel in Mechelen  RTV
  4. Veel volle karren, maar ook... 77 wachtenden voor u: zo druk is het tijdens uitverkoop bij Fun  Het Laatste Nieuws
  5. Leuvenaar Eddie is al bijna 10 jaar uithangbord van Fun: “Jammer als winkels en affiches verdwijnen”  VRT.be

REPORTAGE. Tussen de koopjesjagers in Fun Brugge: “Blij dat ik nog wat dozen Lego kon scoren” - Het Laatste Nieuws
Read More

Federale regering wil tegen 2026 kwart miljard pompen in groene investeringen - De Tijd

De federale regering heeft 250 miljoen euro ter beschikking voor investeringen in de ecologische transitie. SFPIM, de financiële arm van de Wetstraat, beheert de enveloppe. De tijd dringt. Het geld moet vóór eind 2026 geïnvesteerd worden.

Adblock test (Why?)


Federale regering wil tegen 2026 kwart miljard pompen in groene investeringen - De Tijd
Read More

3M lijdt zwaar verlies door miljardenschikkingen rond PFAS en defecte oordopjes - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. 3M lijdt zwaar verlies door miljardenschikkingen rond PFAS en defecte oordopjes  Het Laatste Nieuws
  2. Bel20 sluit lichtgroen  De Tijd
  3. 3M overtreft winstverwachting  DeAandeelHouder
  4. Live: Wall Street opent licht hoger, 3M onderuit  Het Financieele Dagblad
  5. Aandeel 3M kent grootste klap sinds 2022  De Tijd

3M lijdt zwaar verlies door miljardenschikkingen rond PFAS en defecte oordopjes - Het Laatste Nieuws
Read More

Omvang cyberaanval op Limburg.net wordt duidelijk: 383.000 bestanden gestolen, Limburg.net heeft tijd nodig voor analyse - VRT.be

Limburg.net analyseert momenteel de vele bestanden uit het datalek om te bepalen welke gegevens van welke klanten gestolen zijn. Ondertussen gaat het om 383.000 bestanden. De afvalintercommunale erkent de ernst van de cyberaanval en begrijpt dan ook de bezorgdheid bij klanten. "We vragen de tijd om een volledig overzicht te kunnen krijgen, zodat we volledig en juist kunnen communiceren. Iedereen heeft recht op een antwoord", belooft woordvoerder Hans Roggen. 

Meer dan een maand na de cyberaanval op afvalintercommunale Limburg.net wordt de omvang van het datalek stilaan duidelijk. In het totaal gaat het om 383.000 gestolen bestanden. "Het is duidelijk dat we het slachtoffer geworden zijn van een grootschalige aanval. We erkennen de ernst van de diefstal ook. Momenteel doorploegen we de data, maar het vraagt tijd om daar de gevoelige gegevens uit te filteren", aldus woordvoerder Hans Roggen. 

Dat het proces tijd vraagt, zorgt ook voor ongerustheid bij klanten. "We begrijpen die ongerustheid zeker, maar we vragen de tijd om een volledig overzicht te kunnen maken. Het gaat om gevoelige data en we willen daarom volledig en juist kunnen communiceren", legt Roggen nog uit. De afvalintercommunale wil niet communiceren over de concrete inhoud van de documenten

Wegwijzers

Over hoe de hackers zijn binnen geraakt bij Limburg.net wil de afvalintercommunale niets zeggen. "Specialisten raden ons sterk af om te communiceren over vroegere, huidige of toekomstige beschermingsmaatregelen. We willen geen wegwijzers plaatsen, maar ik kan verzekeren dat de maatregelen adequaat waren." 

Iedereen heeft recht op antwoord

Vandaag heeft Limburg.net ook contact gehad met specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid. Er is ook permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net benadrukt ook dat het volledig meewerkt aan het gerechtelijk onderzoek, dat het parket van Limburg heeft geopend. 

De afvalintercommunale hoopt de crisis zo op een geschikte manier te kunnen oplossen. "Op elke vraag naar meer informatie zullen we een antwoord geven. Gezien de omvang kan dat niet onmiddellijk, maar iedereen heeft recht op een antwoord." 

Adblock test (Why?)


Omvang cyberaanval op Limburg.net wordt duidelijk: 383.000 bestanden gestolen, Limburg.net heeft tijd nodig voor analyse - VRT.be
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...