Rechercher dans ce blog

Wednesday, January 31, 2024

Amerikaanse senaat ondervraagt Zuckerberg over bescherming minderjarigen online: "Jij hebt bloed aan je handen" - VRT.be

De CEO's van vijf techbedrijven zoals Meta (Facebook en Instagram), X (het voormalige Twitter) en TikTok werden ondervraagd in de Amerikaanse senaat over welke gevaren hun sociale netwerken inhouden voor minderjarigen. Amerikaanse politici, zowel Democraten als Republikeinen, vinden dat de bedrijven te weinig doen om minderjarigen te beschermen, vooral tegen seksuele uitbuiting op de netwerken.

"Er bestaat momenteel geen enkel instrument om deze bedrijven ter verantwoording te roepen", zei senator Dick Durbin, voorzitter van de senaatscommissie tijdens de hoorzitting. Hij zei dat slachtoffers enkel de techbedrijven kunnen "smeken om veiligheid boven winst te stellen". 

"De hoorzitting gaat onder meer over cyberpesten op sociale media en over onveiligheid online die nu en dan leiden tot zelfdoding bij jongeren", duidt VS-correspondent Björn Soenens.

Zuckerberg: "We hebben inspanningen geleverd"

Mark Zuckerberg (Meta), Linda Yaccarino (X), Shou Zi Chew (TikTok), Evan Spiegel (Snap) en Jason Citron (Discord) werden door de senatoren op de rooster gelegd.

Zuckerberg verklaarde dat Meta al veel inspanningen heeft geleverd om de veiligheid te verbeteren. "We hebben in totaal ongeveer 40.000 mensen in dienst die instaan voor de veiligheid, sinds 2016 investeerden we meer dan 20 miljard dollar." Volgens Zuckerberg doet zijn netwerk ook meer dan wettelijk vereist in de strijd tegen zedencriminaliteit tegenover minderjarigen. 

Jij hebt bloed aan je handen, jouw product doodt mensen

Lindsey Graham

Maar de senatoren verwijzen naar interne documenten van de groep waaruit blijkt dat Zuckerberg geweigerd heeft om de teams te versterken die verantwoordelijk zijn voor het blootleggen van de bestaande risico's voor adolescenten. "Het niveau van hypocrisie is onthutsend", zei senator Richard Blumenthal daarover.

Senator Lindsey Graham was zeer scherp voor Zuckerberg. "Jij hebt bloed aan je handen. Jouw product doodt mensen", zei Graham. Zo blijkt uit een rapport van de universiteit van Stanford dat Instagram, een product van Zuckerberg, het belangrijkste platform is dat gebruikt wordt door pedofielen om beelden van kindermisbruik te verspreiden. 

Ik verontschuldig mij voor wat jullie hebben moeten meemaken. 

Marc Zuckerberg, CEO Meta

In de senaatscommissie werden ook videobeelden getoond met getuigenissen van slachtoffers. Senator Josh Hawley vroeg aan Zuckerberg om zich te verontschuldigen aan de slachtoffers en hun families, onder wie er verschillende in de zaal aanwezig waren. Zuckerberg draaide zich daarop om naar de zaal. "Ik verontschuldig mij voor wat jullie hebben moeten meemaken. Niemand zou mogen meemaken wat jullie en jullie families hebben moeten doorstaan."

"Tijdens de hoorzitting van Zuckerberg hielden ouders foto's omhoog van hun overleden kinderen", zegt Soenens nog.

"Maatregel nodig die delen dergelijk materiaal bestraft"

Yaccarino, die vorig jaar de rol overnam van CEO bij X (het voormalige Twitter), sprak haar steun uit voor een wetswijziging waarbij slachtoffers van pedoseksueel misbruik de techbedrijven kunnen aanklagen.

"Als een moeder, deel ik de 'sense of urgency'. Het is tijd voor een landelijke maatregel die het delen van dergelijk materiaal bestraft." Ze wees er daarnaast op dat haar platform niet veel gebruikt wordt door kinderen en jongeren.

Adblock test (Why?)


Amerikaanse senaat ondervraagt Zuckerberg over bescherming minderjarigen online: "Jij hebt bloed aan je handen" - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...