Rechercher dans ce blog

Wednesday, May 31, 2023

Banken wegstemmen, dat gaat niet. Maar mensen zitten wel te radicaliseren terwijl ze naar hun spaarboekje kijken - De Morgen

kopje voor online en editie Bart Eeckhout Beeld DM
kopje voor online en editie Bart EeckhoutBeeld DM

De gedachteBart Eeckhout

Bart Eeckhout is hoofdcommentator van De Morgen.

Het Financial Stability Report, waarin de Nationale Bank het Belgische bankwezen doorlicht, biedt interessante lectuur. En dan staat de interessantste boodschap nog tussen de lijnen. Daar lees je dat de banken wel degelijk ruimte hebben om aan de roep van spaarders tegemoet te komen om een hogere rente te geven op deposito’s.

De Belg is gemiddeld een ijverige spaarder en deze spaardeposito’s geven banken een stevige stabiliteit, schrijft de Nationale Bank. En: “De banken moeten deze stabiliteit ondersteunen door de vergoeding van deze deposito’s geleidelijk te verhogen, rekening houdend met de ontwikkeling van hun rente-inkomsten.” De Bank stelt het omzwachteld en met enig handengewring, maar eigenlijk geeft ze de kritische stemmen in samenleving en politiek gewoon gelijk: banken hebben ruimte om hun klanten beter te belonen voor hun trouw.

Econoom Paul De Grauwe klopt al langer op deze nagel. Door de hoge rente kunnen de banken zelf al die spaardeposito’s bij de Nationale Bank parkeren tegen een mooie vergoeding, maar van deze vergoeding komt bijna niets bij de spaarder zelf terecht. Zo creëerden de banken een aardige winstmachine voor zichzelf. Natuurlijk horen daar ook nuances bij. Banken moeten een reserve aanhouden voor probleemkredieten die kunnen opduiken en ze hebben veel leningen uitstaan tegen de vroegere, lage rente. Maar dan nog is er marge voor meer klantvriendelijkheid.

Dit laatste blijft de sector met opmerkelijke eensgezindheid betwisten en betwijfelen. Tegen het eind van het jaar zou de rente misschien naar 1 procent kunnen opgetrokken zijn, hoopt de topman van BNP Paribas, en dat is dan nog zowat de meest meegaande stem in het bankenkoor. De andere banken zwijgen als vermoord om de winstmachine toch maar zolang mogelijk te laten draaien.

Dat is een probleem. De traditioneel grote Belgische spaarlust is een hoeksteen van ’s lands financieel-economisch beleid. Het speelt een essentiële rol in de robuuste kredietwaardigheid van ons land, ondanks de vele budgettaire zorgen. Daar sol je beter niet mee. De hoge inflatie van het voorbije jaar heeft het spaargeld al een flinke klap gegeven. De gierigheid van de banken is een extra tik waar het pijn doet.

De negatieve impact kan groot zijn. Voor spaarders zelf, die noodgedwongen uitwijken naar andere opties, wat voor henzelf en voor de stabiliteit van de banken riskant kan zijn. Maar de hele samenleving voelt de gevolgen, wanneer burgers hun koopkracht zien wegsmelten door bedrijven die de inflatie aanvuren met extra winstmarges en door banken die spaargeld onvoldoende vergoeden. Voedingsgiganten of banken wegstemmen, dat gaat niet, maar mensen zitten wel te radicaliseren terwijl ze naar hun spaarboekje kijken.

Eigenlijk zou de concurrentie op de vrije markt dat moeten oplossen. Maar deze vrije concurrentie is blijkbaar buiten dienst. En dus is de druk op de regering groot om dan maar in te grijpen. Deze regering aarzelt en dat is begrijpelijk. Ze heeft de banken nog tot de zomer gegeven om beter te doen. Welaan, de zon schijnt, de avonden worden langer, de tijd dringt.

Adblock test (Why?)


Banken wegstemmen, dat gaat niet. Maar mensen zitten wel te radicaliseren terwijl ze naar hun spaarboekje kijken - De Morgen
Read More

Ryanair biedt petitie aan in Brussel om Frans luchtruim open te houden - Luchtvaartnieuws.nl

Ryanair voert al sinds maart campagne tegen de Franse stakingen. Volgens directeur Michael O’Leary is er dit jaar al 57 dagen gestaakt. Omdat Frankrijk het luchtruim voor overvliegend verkeer sluit, leidt dit tot annuleringen van vluchten tussen Noord- en Zuid-Europa. Ryanair zelf heeft al 1.200 vluchten moeten annuleren, terwijl 17.600 vluchten zijn vertraagd. Hierdoor zijn bij elkaar 3,4 miljoen klanten gedupeerd.

O’Leary herhaalde dat ‘Brussel’ Frankrijk moet dwingen om het luchtruim open te houden, zoals dat tijdens stakingen wel gebeurt in Italië, Spanje en Griekenland. Het stoort hem dat vliegverkeer binnen Frankrijk tijdens stakingen wel kan doorgaan, omdat dit wettelijk is geregeld. “Ik ben niet tegen het recht om te staken, maar sta overvliegend verkeer toe. En kondig in elk geval 72 uur vooraf aan dat er gaat worden gestaakt,” aldus O'Leary.

Commissievoorzitter Von der Leyen was niet zelf aanwezig om de petitie in ontvangst te nemen, want zij was in Moldavië. De Directeur-Generaal luchtvaart heeft de handtekeningen namens haar ontvangen. Of de Commissie juridische stappen tegen Frankrijk gaat nemen, is niet duidelijk. O’Leary zegt door te gaan met de campagne.

Adblock test (Why?)


Ryanair biedt petitie aan in Brussel om Frans luchtruim open te houden - Luchtvaartnieuws.nl
Read More

Tuesday, May 30, 2023

Jefferies: 'Risico op tweede CRL voor UCB neemt toe' - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Jefferies: 'Risico op tweede CRL voor UCB neemt toe'  De Tijd
  2. 'UCB loopt opnieuw risico op uitstel FDA-goedkeuring bimekizumab'  Beursduivel
  3. Wall Street duikt in het rood  De Tijd
  4. Bel20 sluit in het rood met zorgen om UCB  Beursduivel
  5. Barclays: 'Kans op uitstel voor psoriasismedicijn UCB neemt toe'  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Jefferies: 'Risico op tweede CRL voor UCB neemt toe' - De Tijd
Read More

CEO BNP Paribas Fortis: “Rente zou tegen eind volgend jaar naar 1 procent kunnen” - Het Nieuwsblad

Themabeeld — © ROBIN UTRECHT

De Belgische banken hebben in theorie de ruimte om de gemiddelde rente op hun spaarboekjes tegen eind volgend jaar naar 1 procent te laten stijgen. Dat zegt BNP Paribas Fortis-CEO Michael Anseeuw in De Tijd. “Hoeveel en wanneer de rente zal stijgen, verschilt van bank tot bank”, klinkt het.

jvh

Anseeuw is de eerste topbankier die openlijk reageert op het aanzwellende debat over de povere rente op de spaarboekjes. Volgens de CEO profiteren de Belgische banken veel minder van de voordelige rente die de Europese Centrale Bank betaalt dan critici laten uitschijnen. “Ik begrijp de opmerkingen van klanten”, zegt Anseeuw. “Maar ik vind het debat dat de voorbije dagen is gevoerd unfair, want er is verkeerde informatie gebruikt om tot bepaalde conclusies te komen.”

De banken verplichten om de rente op hun spaarboekjes te verhogen – een idee dat de federale regering nu onderzoekt – houdt volgens Anseeuw dan ook “risico’s” in. Hij waarschuwt dat Belgische banken bij een rente van 1 procent meer dan de helft van hun winst zouden zien verdwijnen, en in dat geval meer risico’s zouden nemen om hun winstgevendheid op te krikken.

Adblock test (Why?)


CEO BNP Paribas Fortis: “Rente zou tegen eind volgend jaar naar 1 procent kunnen” - Het Nieuwsblad
Read More

Akkoord over Amerikaans schuldenplafond stelt Democraten én Republikeinen voor dilemma - De Morgen

AnalyseVerenigde Staten

President Joe Biden schudt de hand van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy, 7 februari 2023. Beeld Jacquelyn Martin / via Reuters
President Joe Biden schudt de hand van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy, 7 februari 2023.Beeld Jacquelyn Martin / via Reuters

Joe Biden en Kevin McCarthy hebben met het sluiten van een akkoord over het schuldenplafond van de VS een crisis afgewend. Nu is het Congres aan zet. Zijn voldoende eigen partijgenoten overtuigd dat Biden en McCarthy hard genoeg vochten voor hun belangen?

Zichtbaar vermoeid bracht Joe Biden dit weekeinde goed nieuws. “We hebben een deal”, zei de president zondag in het Witte Huis. “De dreiging van een catastrofale crisis is van tafel.” Biden had net opgehangen met Republikein Kevin McCarthy, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Anderhalf uur spraken ze over de verhoging van het schuldenplafond. Nog één keer gingen ze door de laatste details. Zondagavond hadden ze een voorstel van 99 pagina’s, waar ze samen mee verder konden: de Fiscal Responsibility Act.

Een crisis lijkt afgewend. Elk jaar moet het Huis van Afgevaardigden goedkeuring geven aan de verhoging van het schuldenplafond – de VS geven structureel meer uit dan ze binnen krijgen. Zonder akkoord kan de Amerikaanse overheid zijn rekeningen niet betalen, met grote gevolgen voor de internationale financiële markten.

Doorgaans is de verhoging een routineklus, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds moeilijker. “Het was een compromis”, waarschuwt Biden over het akkoord dat er nu ligt. “Niet iedereen kreeg wat hij wilde.” Onvermijdelijk, zei hij, “als je verantwoord bestuurt”.

Boze Democraten

Dit was een belangrijk moment in het presidentschap van Joe Biden. Al jaren zegt hij de president te willen worden die compromissen sluit, en de Republikeinen en Democraten eindelijk dichter bij elkaar brengt. Dat lijkt deze week voor even gelukt. Maar daar staat voor hem wel iets tegenover: hij dreigt de steun van de linkerflank van zijn partij te verliezen.

Het was voor Biden geven en nemen. Het schuldenplafond zal volgens het plan dat er nu ligt worden opgetrokken tot 31,4 biljoen dollar. Het is hem gelukt om Medicaid intact te houden, het hulpprogramma voor gezondheidsverzekeringen voor mensen met een laag inkomen. Ook wist de president zijn opponent McCarthy ervan te overtuigen deze verhoging voor twee jaar vast te leggen, tot 1 januari 2025. Zo hoeft hij in 2024, een verkiezingsjaar, niet weer een financiële crisis af te wenden met pijnlijke, publiekelijke onderhandelingen met de tegenpartij. Hij kan zich volledig richten op zijn campagne.

Maar hij heeft ook zaken weg moeten geven, tot woede van de meest linkse Democraten. Er komen in de VS extra voorwaarden aan een uitkering. Mensen tot 49 jaar zonder kinderen moeten werken in ruil voor een uitkering. Die leeftijd is opgekrikt naar 54 jaar. Biden wist veteranen en daklozen hierbuiten te houden. Democraten zijn bang dat mensen die het al zwaar hebben steun gaan mislopen. De grote angst dat de Republikeinen zouden tornen aan sociale voorzieningen lijkt alsnog werkelijkheid te worden.

Amerikaans president Joe Biden. Beeld Photo News
Amerikaans president Joe Biden.Beeld Photo News

Erger voorkomen

“Ik ben niet blij met wat ik over het schuldenplafond hoor”, zei Congreslid Pramila Jaypal, de leider van de progressieven, de grootste Democratische fractie in het Huis, tegen CBS. “Ik weet nog niet of ik het ga steunen.” Maandag, tijdens Memorial Day, waren alle Amerikanen vrij. Maar progressieven als Jaypal zullen ijsberend hun dagen hebben doorgebracht. De meesten hebben nog niet laten horen waar ze precies staan.

De VS zijn nog niet uit de gevarenzone. Het akkoord tussen Biden en McCarthy moet nu aan de Congresleden worden verkocht: een meerderheid van de 435 leden in het Huis moet voor stemmen. Het Democratische dilemma: gaan ze mee met het plan, dan buigen ze voor rechts. Doen ze dat niet, dan komen de VS mogelijk vanaf 5 juni al zonder geld te zitten: slecht voor het land, slecht voor de wereld en slecht voor Biden, die volgend jaar opnieuw hun president moet worden.

Leden van het Witte Huis hebben de afgelopen dagen contact opgenomen met zestig sceptische Democraten die ze aan boord willen krijgen. Hun boodschap: let niet alleen op wat er in het akkoord staat, maar vooral ook op wat we buiten de onderhandelingstafel hebben kunnen houden. Oftewel: het had nog veel erger gekund.

Republikeinse overwinning

Aan Republikeinse zijde verkocht Kevin McCarthy het akkoord, net zoals Joe Biden, als compromis – maar wel eentje waarmee vooral de Republikeinen winnen. Op zondag deed hij een overwinningsrondje langs de grote Amerikaanse nieuwszenders. Meer dan 95 procent van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zou volgens hem “enthousiast” zijn over het akkoord. “Dit is een goed en sterk akkoord, waar de meerderheid van de Republikeinen voor zal stemmen”, zei hij tegen Fox News.

McCarthy heeft bij Biden weten af te dwingen dat de overheidsuitgaven het komende jaar niet omhooggaan, en in 2025 zullen stijgen met slechts 1 procent. Dat komt in de praktijk neer op een bezuiniging, waardoor de regering van Biden zal moeten snijden in plannen. Ook hebben ze het defensiebudget, een Republikeins stokpaardje, behoorlijk weten op te krikken: de uitgaven gaan met 3,5 procent omhoog.

Huis-voorzitter Kevin McCarthy in de grote hal van het Congres in Washington DC. Beeld AP
Huis-voorzitter Kevin McCarthy in de grote hal van het Congres in Washington DC.Beeld AP

Toch zal ook McCarthy deze week botsen op de uiterste flank van zijn partij. Leden van de radicaal-rechtse Freedom Caucus hebben al gezegd dat ze niet voor zullen stemmen. Ze vinden het akkoord lang niet ver genoeg gaan. “Een echte conservatief kan niet voor deze deal stemmen”, zei Bob Good, Congreslid uit Virginia. Chip Roy uit Texas noemde het akkoord zondag “a turd-sandwich”, vrij vertaald “een broodje-drol” of iets dat stinkt, maar in een mooi jasje steekt.

Het akkoord zal op zijn vroegst woensdag aan het Huis van Afgevaardigden worden voorgelegd. Een moment dat voor Biden en McCarthy even spannend is: krijgen zij genoeg van hun eigen partijgenoten overtuigd dat ze hard genoeg hebben gevochten voor hun belangen? Daarna moet ook de Senaat zijn fiat geven. Pas dan is de crisis daadwerkelijk geweken.

Adblock test (Why?)


Akkoord over Amerikaans schuldenplafond stelt Democraten én Republikeinen voor dilemma - De Morgen
Read More

Monday, May 29, 2023

Moeilijke stemming in Congres op komst na deal over Amerikaans schuldenplafond - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Moeilijke stemming in Congres op komst na deal over Amerikaans schuldenplafond  De Tijd
  2. Akkoord over verhoogd schuldenplafond in VS kan naar het Congres: "Een compromis, dus niemand kreeg alles wat hij wilde"  VRT.be
  3. Biden heeft akkoord met Republikeinen op zak over verhoging schuldenplafond  De Standaard
  4. Deal over Amerikaans schuldenplafond wacht moeilijke stemming in Congres  De Tijd
  5. Voorlopig akkoord over schuldenplafond VS  Beursduivel
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Moeilijke stemming in Congres op komst na deal over Amerikaans schuldenplafond - De Tijd
Read More

'Lisa'-actrice Tinne Oltmans onthult: "Dat feestje liep compleet uit de hand, maar het deed deugd" - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'Lisa'-actrice Tinne Oltmans onthult: "Dat feestje liep compleet uit de hand, maar het deed deugd"  Het Laatste Nieuws
  2. Brandweer blust brand op zolder van woning in Roosendaal  Het Laatste Nieuws
  3. EXCLUSIEF. Het fortuin van de Saksen-Coburgs (3): waarom Delphine veel geld liet liggen en Astrid kan overleven zonder dotatie?  Het Laatste Nieuws
  4. Hoeveel kilometer kan je met een elektrische fiets afleggen? En hoe groot is de onderhoudskost? Fietsexpert beantwoordt 10 vragen voor wie een e-bike wil kopen  Het Laatste Nieuws
  5. David Goffin moet, met 15,5 miljoen euro op de bank, uitkijken naar armtierge challengers en kwalificaties: hoelang houdt hij dat nog vol?  Het Laatste Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

'Lisa'-actrice Tinne Oltmans onthult: "Dat feestje liep compleet uit de hand, maar het deed deugd" - Het Laatste Nieuws
Read More

Sunday, May 28, 2023

'Twitter trekt zich terug uit vrijwillig EU-akkoord dat desinformatie bestrijdt' - Tweakers

Eurocommissaris Thierry Breton zegt dat Twitter zich terugtrekt uit een vrijwillige overeenkomst van de Europese Unie voor desinformatiebestrijding. Twitter heeft dit nog niet bevestigd. Vanaf 25 augustus wordt het bestrijden van desinformatie echter wettelijk verplicht voor internetplatforms.

Onder meer Twitter, Meta, Microsoft en Google hebben deze vrijwillige gedragscode van de EU ondertekend. Het akkoord vereist dat techbedrijven desinformatie bestrijden en hier regelmatig over rapporteren. De bedrijven moeten bijvoorbeeld doorgeven hoeveel advertentie-inkomsten zijn verkregen van actoren die desinformatie verspreiden. Ook moet er informatie worden verstrekt over het aantal geaccepteerde of afgewezen advertenties van politieke aard en in hoeverre er manipulatief gedrag gedetecteerd is.

Breton stelt dat Twitter ondanks de terugtrekking uit het vrijwillige EU-akkoord niet onder zijn verplichting uit kan komen. "Je kunt rennen, maar je kunt je niet verstoppen", meldt de Eurocommissaris op Twitter. "Afgezien van vrijwillige toezeggingen, wordt het bestrijden van desinformatie vanaf 25 augustus wettelijk verplicht onder de DSA. Onze teams staan klaar voor handhaving".

De Digital Services Act waarover Breton spreekt, is in het leven geroepen om internetgebruikers beter te beschermen tegen desinformatie en andere schadelijke content en privacyschendingen. Autoriteiten moeten dankzij de DSA makkelijker en sneller kunnen optreden tegen platforms die desinformatie niet of onvoldoende bestrijden. Techbedrijven die in overtreding zijn kunnen een boete verwachten van 6 procent van de omzet. Ook kan er sprake zijn van een verbod om in Europa te opereren.

Dat Twitter zich terug zou trekken uit het vrijwillige EU-akkoord komt niet geheel uit de lucht vallen. Nadat Elon Musk Twitter in oktober 2022 overnam werden er onder meer verschillende anti-desinformatieregels door het bedrijf teruggedraaid en is er sprake van een lossere moderatie.

Eurocommissaris Thierry Breton. Beeld: Europese Commissie / Lukasz Kobus

Adblock test (Why?)


'Twitter trekt zich terug uit vrijwillig EU-akkoord dat desinformatie bestrijdt' - Tweakers
Read More

Annemieke Dubois (Jade & Jules) matchmaking (Hasselt) - Het Nieuwsblad

© Sven Dillen

Hasselt -

Met haar relatiebureau Jade & Jules zoekt Annemieke Dubois (47) partners voor ‘financieel onafhankelijke’ mannen. Dubois praat openhartig over de liefde en (verdwijnende) monogamie, haar jongste en oudste klant, swofties en salsadansen.

Bart Bijnens

Adblock test (Why?)


Annemieke Dubois (Jade & Jules) matchmaking (Hasselt) - Het Nieuwsblad
Read More

Saturday, May 27, 2023

Oekraïne zet Mondelez en Belgische CEO op zwarte lijst - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Oekraïne zet Mondelez en Belgische CEO op zwarte lijst  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Oekraïne zet Mondelez en Belgische CEO op zwarte lijst - De Tijd
Read More

PROMOJAGERS SUPERTIP. Spotgoedkope ribbetjes, komkommer en Duvel: hier scoor je beste promo's voor de barbecue met zomers weer in aantocht - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

PROMOJAGERS SUPERTIP. Spotgoedkope ribbetjes, komkommer en Duvel: hier scoor je beste promo's voor de barbecue met zomers weer in aantocht  Het Laatste Nieuws
PROMOJAGERS SUPERTIP. Spotgoedkope ribbetjes, komkommer en Duvel: hier scoor je beste promo's voor de barbecue met zomers weer in aantocht - Het Laatste Nieuws
Read More

Twitter stapt uit EU-gedragscode rond desinformatie - De Standaard

Twitter schaart zich niet langer achter een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatformen. Eurocommissaris Thierry Breton meldt op Twitter dat het bedrijf van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

Twitter schaart zich niet langer achter de vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatformen, waarin die zich ertoe engageren de strijd tegen desinformatie aan te gaan. Eurocommissaris Thierry Breton meldt op Twitter dat het bedrijf van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

De praktijkcode inzake desinformatie bestaat sinds 2018 en werd in 2022 nog versterkt. Het is in essentie een vrijwillige gedragscode voor grote internetplatformen. Begin dit jaar was de Europese Commissie al kritisch voor Twitter omdat het als enige ondertekenaar een onvolledig activiteitenverslag neerlegde en weinig tot geen informatie gaf over hoe het beïnvloeding door buitenlandse actoren wil tegengaan en desinformatie wil aanpakken.

Vanaf eind augustus zullen de grootste platformen en zoekmachines sowieso aan de vereisten van de nieuwe Europese wet inzake digitale diensten (Digital Services Act, DSA) moeten voldoen. Ook Twitter zal niet aan die verplichtingen ontkomen en zal zo rechtstreeks onder het toezicht van de Europese Commissie vallen.

Daar verwijst ook Breton naar in zijn tweet. ‘Strijden tegen desinformatie zal vanaf 25 augustus een wettelijke verplichting worden op basis van de DSA. Onze teams zullen klaarstaan om te handhaven’, aldus de Eurocommissaris. ‘Je kunt wegrennen, maar je kunt je niet verstoppen.’

De DSA moet internetgebruikers beter beschermen tegen schadelijke content, reclame en privacyschendingen. De wetgeving maakt het makkelijker om bedrijven aan te pakken die kinderporno, opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie laten woekeren. Het toezicht wordt scherper en het wordt moeilijker straf te ontlopen. Sociale media en andere internetplatformen

Adblock test (Why?)


Twitter stapt uit EU-gedragscode rond desinformatie - De Standaard
Read More

Thursday, May 25, 2023

Fors hogere start voor Nasdaq - Beursduivel

Fors hogere start voor Nasdaq
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een verdeelde opening tegemoet, met forse winsten voor technologiebedrijven, nadat Nvidia bevestigde dat AI een forse bijdrage kan leveren aan de groei van de technologiesector.

Futures op de brede S&P 500 index stonden een half uur voor de start van de handel 0,8 procent in het groen, maar technologie-index Nasdaq lijkt 2,3 procent hoger te openen, terwijl de Dow Jones-index vlak tot licht lager van start lijkt te gaan.

Onzekerheid rond het Amerikaanse schuldenplafond houdt intussen aan. "Het vooruitzicht dat de Amerikaanse overheid zijn financiële verplichtingen niet kan voldoen, blijft van cruciale invloed op het sentiment in de aandelenmarkten wereldwijd", stelde Hargreaves Lansdown.
 
Door de zorgen over een mogelijke wanbetaling is het rendement op éénmaands-staatsleningen in sommige gevallen gestegen tot meer dan 7 procent.

Fitch heeft een zogeheten 'rating watch negative' afgegeven voor de kredietwaardigheid van de VS.  

Uitspraken van chipfabrikant Nvidia voedden intussen hoop dat AI-programma's een nieuwe periode van groei zullen opleveren voor een aantal grote technologiebedrijven. De omzetverwachtingen van Nvidia "voldeden aan de hype rond generatieve AI",volgens KeyBank Capital Markets.  

Economisch nieuws was er voorbeurs over de regio Chicago, waar de Fed-index verbeterde van -0,37 in maart tot +0,07 in april. Het economische groeicijfer voor de gehele Amerikaanse economie werd in een tweede raming bijgesteld naar 1,3 procent in het eerste kwartaal, in plaats van 1,1 procent groei. Dit is nog wel fors minder dan een kwartaal eerder, toen het Amerikaanse bruto binnenlands product met 2,6 procent steeg.
 
Het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering werd ook bijgesteld. Dit ging licht omhoog van 225.000 naar 229.000, maar die 225.000 was fors lager dan de eerder gemelde 242.000.

De olieprijs daalde minder hard na de economische cijfers. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent tot 73,28 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,3 procent goedkoper wordt op 77,33 dollar. Eerder op de dag daalde de olieprijs nog 2 procent.

De euro/dollar noteert op 1,0728. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0754 op de borden. De onzekerheid rond het schuldenplafond steunt de dollar die geldt als veilige haven, stelde UniCredit.

Bedrijfsnieuws

Nvidia meldde in het tweede kwartaal een recordomzet van 11 miljard dollar te verwachten, terwijl het vorige record op 8,3 miljard dollar stond. Analisten rekenden op een beperkte stijging van 6,7 miljard naar 7,2 miljard dollar. De sterke aandacht van grote bedrijven zoals Microsoft en Google voor AI-programma's zal op korte termijn tot hogere omzetten leiden, zei topman Jensen Huang. Analisten van ING en Degroof Petercam noemen het bericht zeer goed nieuws voor de sector. Het aandeel Nvidia lijkt 25 procent hoger te openen.

Snowflake, aanbieder van software voor opslag van data in de cloud, meldde gisterenavond juist een tegenvallend verlies van 226 miljoen dollar, ondanks forse omzetgroei. Het aangepaste winstcijfer was wel hoger dan verwacht. Verder is de outlook die Snowflake afgaf lager dan de consensus. Het aandeel lijkt 13,5 procent lager te openen.

Best Buy heeft in het eerste kwartaal van 2023 minder omzet, maar meer winst geboekt dan verwacht. De omzet daalde van 10,6 naar 9,5 miljard dollar, en de winst per aandeel van 1,57 naar 1,15 dollar, terwijl analisten rekenden op 1,10 dollar. De Amerikaanse elektronicaretailer steeg voorbeurs 6 procent. 

American Eagle Outfitters daalde voorbeurs 20 procent, nadat het bedrijf zei te verwachten dat de omzet in het tweede kwartaal enkele procenten lager zal uitvallen dan een jaar eerder.
 
Nutanix rekent juist op meer omzet dan verwacht en noteert voorbeurs 1 procent hoger. Ook de update van Splunk wordt goed ontvangen.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot woensdag 0,7 procent lager op 4.115,24 punten.  De Dow Jones-index daalde 0,8 procent tot 32.799,92 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,6 procent tot 12.484,16 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Adblock test (Why?)


Fors hogere start voor Nasdaq - Beursduivel
Read More

Nvidia op weg naar 1.000 miljard dollar beurswaarde - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Nvidia op weg naar 1.000 miljard dollar beurswaarde  De Tijd
  2. Fors hogere start voor Nasdaq  Beursduivel
  3. LIVE – AI-bedrijven knallen op de beurs dankzij Nvidia, spaarders bijzonder trouw, kapitaal loont meer dan werken  Business AM
  4. Bel20 sluit bijna 1 procent lager  De Tijd
  5. Nvidia voorziet recordomzet dankzij AI  Beursduivel
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Nvidia op weg naar 1.000 miljard dollar beurswaarde - De Tijd
Read More

“Aanpak van vergrijzing op werkvloer is in 10 jaar tijd weinig veranderd” - Het Nieuwsblad

Themabeeld — © Shutterstock

In tien jaar tijd is er weinig veranderd aan de aanpak om 50-plussers langer tevreden aan het werk te houden. Dat bericht Tempo-Team, op basis van recent onderzoek in samenwerking met de KU Leuven. De meerwaarde van de ‘zilvervloot’ 50-plussers wordt bovendien nog altijd onderschat.

jvhBron: BELGA

In 2013 gaf 40 procent van de werkgevers bij een bevraging door Tempo-Team nog aan dat kennisverlies door vergrijzing een probleem dreigde te worden. Ondanks die vrees levert vandaag slechts 11 procent van de bedrijven concrete inspanningen om een braindrain door vergrijzing te vermijden.

“Nu de gevolgen van de vergrijzing zich algemeen en versneld laten voelen op de werkvloer, is er voor bedrijven nog heel wat ruimte om hun oudere werknemers te begeleiden naar langer tevreden en met plezier werken. Door een inclusieve werkomgeving te creëren, waarin oudere werknemers gewaardeerd en ondersteund worden, kunnen we ervoor zorgen dat zij actief blijven op de arbeidsmarkt”, aldus Tempo-Team-woordvoerder Wim Van der Linden.

Volgens Tempo-Team blijven vooroordelen over oudere werknemers hardnekkig standhouden. In 2013 uitte de helft van de werknemers vooroordelen over oudere werknemers op het vlak van inzetbaarheid, leermotivatie en gezondheid. Vandaag is dat aantal fors gedaald. Maar toch blijven hardnekkige vooroordelen bestaan bij ongeveer een op de drie werknemers.

Het aanpakken van de vergrijzing is daarom volgens Tempo-Team niet enkel een uitdaging voor de werkgevers. Ook werknemers moeten hun vooroordelen inruilen voor de voordelen die 50-plussers op de werkvloer bieden, klinkt het.

De enquête werd uitgevoerd tussen 10 november 2022 en 1 december 2022 door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Tempo-Team en in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Zowat 2.500 werknemers en 250 werkgevers in België namen deel aan de online bevraging.

Adblock test (Why?)


“Aanpak van vergrijzing op werkvloer is in 10 jaar tijd weinig veranderd” - Het Nieuwsblad
Read More

Wednesday, May 24, 2023

Klanten krijgen geen facturen, geen mails of zelfs geen internet meer: hoe kan het zo fout lopen bij grote bedrijven? - Het Nieuwsblad

[unable to retrieve full-text content]

Klanten krijgen geen facturen, geen mails of zelfs geen internet meer: hoe kan het zo fout lopen bij grote bedrijven?  Het Nieuwsblad
Klanten krijgen geen facturen, geen mails of zelfs geen internet meer: hoe kan het zo fout lopen bij grote bedrijven? - Het Nieuwsblad
Read More

Uitblijven schuldendeal duwt beurzen in het rood - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Uitblijven schuldendeal duwt beurzen in het rood  De Tijd
  2. Bel20 sluit met 2 procent verlies  De Tijd
  3. Europese beurzen beleven slechtste dag in twee maanden  De Tijd
  4. Galapagos groene vlek in rode Bel20  De Tijd
  5. Beurzen kennen slechtste beursdag in twee maanden  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Uitblijven schuldendeal duwt beurzen in het rood - De Tijd
Read More

Hoe kan Netflix controleren of je je account deelt? En wat met kotstudenten? 5 vragen en antwoorden - VRT.be

Veel Netflixgebruikers blijven met vragen zitten nu de streamingdienst heeft aangekondigd dat je ook in België je account niet meer zal kunnen delen met anderen. Hoe kan Netflix dat controleren? En wat als je op reis bent? Technologiejournalist Bram Vandeputte beantwoordt in "Het kwartier" vijf veelgestelde vragen.

1. Wat verandert er precies?

"Netflix is jarenlang het sympathieke bedrijf geweest dat je toeliet je wachtwoord door te geven aan vrienden", zegt VRT-journalist Bram Vandeputte in "Het kwartier. "Die konden dan hun eigen profiel aanmaken en gratis meekijken. Anderen deelden op die manier de kosten. Daardoor werd Netflix een pak goedkoper, maar de streamingdienst verloor daar natuurlijk veel geld en abonnees door."

BELUISTER - Bram Vandeputte legt in "Het kwartier" uit wat de nieuwe Netflix-regels voor jou betekenen:

"Dat zal binnenkort niet meer kunnen. Dat nieuwe systeem werd eerst getest in een paar Zuid-Amerikaanse landen en een pak andere landen. Nu zal ook in België en Nederland elke Netflix-gebruiker een eigen account moeten betalen."

2. Hoe gaat Netflix dat controleren?

"Het is niet zo dat er nu een Netflix-politie zal patrouilleren op straat om te zien of je je account deelt met andere mensen. Netflix gaat wel je IP-adres controleren. Dat is een unieke code die elke internetverbinding heeft. Zo kan Netflix zien of er één, twee of meer IP-adressen zijn gelinkt met een account."

"Wie wel nog een abonnement wil delen, zal 3,99 euro per maand extra moeten betalen per account."

3. Wat als ik op reis ben?

"Je kunt in principe je account gebruiken op verschillende locaties. Om je account te kunnen blijven gebruiken, ook buitenshuis, moet je eigenlijk minsten één keer per maand verbonden zijn met het primaire IP-adres. Als je langer dan een maand wegbent, kun je aangeven dat je tijdelijk ergens anders bent. Je moet dan dus geen 3,99 euro betalen. Maar je moet dat wel zelf activeren."

"Maar stel dat je dat systeem wilt gebruiken om je wachtwoord toch te delen, zonder op vakantie te zijn, is er geen beginnen aan. Dan moet je bij wijze van spreken om het halfuur je locatie activeren en wachten tot iemand anders klaar is met kijken."

"Dat is waarom kotstudenten, zelfs als die in het weekend naar huis gaan, op kot bij zullen moeten betalen. Want hun ouders zullen thuis waarschijnlijk wel nog Netflix gebruiken, en je kunt niet op 2 verschillende locaties kijken."

4. Hoe zit het met privacy?

"Dat is een heel moeilijke vraag. Bij Netflix zeggen ze dat geen GPS-locatie zullen checken. Ze controleren enkel het aantal IP-adressen en de toestellen die daar (meestal) mee verbonden zijn."

"Stel dat je bijvoorbeeld je laptop ergens mee naartoe neemt, naar je werk of naar de bibliotheek bijvoorbeeld, zul je nog steeds je account kunnen gebruiken, ook al ben je dan verbonden met een ander IP-adres."

5. Wat als ik de extra betaling niet uitvoer?

"We krijgen stilaan allemaal een mail binnen. Misschien komt er nog een tweede waarschuwingsmail. Je kunt die negeren, maar op een gegeven moment zul je een melding krijgen op je scherm die vraagt om in te stellen welk huishouden de vaste kijker is. Vroeg of laat zul je dus gedwongen worden om de keuze te maken."

"Een paar jaar geleden tweette Netflix nog "Liefde is samen een wachtwoord delen", dus ik denk dat de liefde een beetje over is voor Netflix."

Adblock test (Why?)


Hoe kan Netflix controleren of je je account deelt? En wat met kotstudenten? 5 vragen en antwoorden - VRT.be
Read More

Japanse beurs rukt op naar hoogste peil in 33 jaar - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Japanse beurs rukt op naar hoogste peil in 33 jaar  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Japanse beurs rukt op naar hoogste peil in 33 jaar - De Tijd
Read More

Tuesday, May 23, 2023

België loopt jaarlijks 11 miljard euro btw mis, maar “ontwrichtend effect” van coronasteun voorbij - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. België loopt jaarlijks 11 miljard euro btw mis, maar “ontwrichtend effect” van coronasteun voorbij  Het Laatste Nieuws
  2. België loopt jaarlijks 11 miljard euro btw mis  De Tijd
  3. België loopt jaarlijks elf miljard euro btw mis  De Morgen
  4. Het btw-gat  De Tijd
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

België loopt jaarlijks 11 miljard euro btw mis, maar “ontwrichtend effect” van coronasteun voorbij - Het Laatste Nieuws
Read More

Winstbonanza van 10 miljard euro, maar in plaats van spaarrente te verhogen, lanceren banken desinformatiecampagne - De Morgen

ColumnPaul De Grauwe

null Beeld Damon De Backer, Shutterstock
Beeld Damon De Backer, Shutterstock

Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt tweewekelijks.

De Belgische banken beleven gouden tijden. Hun winsten stijgen op spectaculaire wijze. In 2020 waren de totale winsten van de Belgische banken 3,8 miljard euro. In 2021 waren die opgelopen tot 6,2 miljard euro en in 2022, het jaar van de grote inflatieopstoot, bereikten die winsten een recordhoogte van 9,7 miljard euro. Dit jaar belooft nog beter te worden: In het eerste kwartaal waren de bankwinsten al 50 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Beste lezer: dit zijn geen cijfers van de studiedienst van de PVDA, wel van de Nationale Bank, mijn geliefkoosde bron van economische en financiële informatie over België.

Wat een winstbonanza! En dat in een periode van superhoge inflatie. De bankiers beweerden dat inflatie hun rendabiliteit zou ondermijnen. Het tegendeel is waar, de hoge inflatie is slecht nieuws voor ongeveer iedereen, behalve voor de banken.

Ondanks die superwinsten weigeren de meeste Belgische banken de rente op spaardeposito’s op te trekken. Ja sommigen hebben wel enkele fracties van een procent toegevoegd maar dan eisen ze van hun klanten een hele rompslomp aan procedures om die kruimels te krijgen.

Dit weekend lanceerden de bankiers, bij monde van hun bankierslobby Febelfin, een desinformatiecampagne. De banken kunnen de spaarrente niet zomaar verhogen, vertelden ze ons. De jaren van lage rente hebben er immers voor gezorgd dat heel wat langetermijnkredieten een lage vaste rente dragen. Banken kunnen alleen op de nieuwe langetermijnkredieten de rente optrekken. Het zal dus nog jaren duren eer de portefeuille van langetermijnkredieten voldoende zal opbrengen om de spaarrente significant te verhogen. Dat klopt natuurlijk. Maar het is slechts de helft van de waarheid.

Ik ga opnieuw te rade bij mijn geliefkoosde bron van informatie. En daar ontdek ik het volgende. De Belgische banken bezitten 259 miljard euro aan deposito’s (zichtrekeningen) bij de Nationale Bank. Die betaalt daar nu 3,25 procent rente op. Jawel, 3,25 procent op zichtrekeningen die geen enkel risico inhouden voor de banken. Een jaar geleden was die rentevergoeding nog 0 procent. De rente op een belangrijk deel van de activa van de banken is dus supersnel en drastisch verhoogd. Het gevolg is dat de Belgische banken vandaag een geschenk krijgen van de Nationale Bank met een waarde van 8,4 miljard euro (bijna evenveel als de totale winst van verleden jaar). De zichtrekeningen van de banken bij de Nationale bank zijn dus een goudmijn voor de banken.

Tegenover die goudmijn van 259 miljard euro staan de spaardeposito’s. Die bedragen nu 300 miljard (opnieuw bron Nationale Bank). Als de banken de rente op die spaardeposito’s zouden optrekken met 1 procent zou hen dat 3 miljard euro kosten. Ze zouden nog 5,4 miljard euro overhouden van het geschenk van de Nationale Bank. De banken vertikken het echter de rente voor hun trouwe klanten te verhogen omdat ze dat geschenk liever doorspelen aan hun aandeelhouders.

De overheid moet hier dringend optreden. Ze kan dat door de minimumrente op spaardeposito’s (nu 0,11 procent) op te trekken. Die minimumrente zou gemakkelijk kunnen verhoogd worden tot 1,5 procent en de banken zouden nadien nog altijd meer winsten maken dan in de voorgaande jaren.

Ik hoor bezwaren. De banken hebben in de periode van lage rente weinig kunnen verdienen op hun kredieten. Bovendien betaalden ze tussen 2016 en 2021 een negatieve rente op hun deposito’s bij de Nationale Bank. Na die moeilijke jaren is het normaal dat banken nu meer winst maken. Ook dat is een fictie. De banken verdienden goed tijdens de magere jaren en de rente die ze betaalden aan de NBB was 0,5 procent. Die werd bovendien berekend op slechts een deel van het totaal aan deposito’s die de banken aanhielden bij de Nationale Bank. De kosten waren een kleine fractie van de winstbonanza van vandaag.

Tweede bezwaar. De overheid mag niet tussenkomen in de vrije markt. Die laatste zal ervoor zorgen dat de spaarders een betere vergoeding zullen krijgen omdat de concurrentie tussen de banken zal spelen. Ik wou dat het waar was. De fundamentele oorzaak waarom de Belgische banken de spaarrente niet verhogen is het gebrek aan concurrentie in de banksector. Dit gebrek aan concurrentie geeft aan banken veel macht. Die macht maakt het mogelijk om spaarders te weinig te betalen en aandeelhouders te veel. Ook hier zal de overheid moeten optreden door een gepast mededingingsbeleid dat de macht van de banken aan banden legt.

Adblock test (Why?)


Winstbonanza van 10 miljard euro, maar in plaats van spaarrente te verhogen, lanceren banken desinformatiecampagne - De Morgen
Read More

Zonder deal rond schuldenplafond zit VS over iets meer dan een week mogelijk zonder geld - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Zonder deal rond schuldenplafond zit VS over iets meer dan een week mogelijk zonder geld  Het Laatste Nieuws
  2. Biden en McCarthy ontmoeten elkaar maandag over Amerikaans schuldenplafond  Het Nieuwsblad
  3. Valuta: euro herstelt na stilzwijgen Powell  Beursduivel
  4. Biden noemt voorstellen Republikeinen over schuldenplafond "onaanvaardbaar” | Buitenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  5. 'Zeggen dat een catastrofe aanstaande is, vind ik voorbarig'  BNR Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Zonder deal rond schuldenplafond zit VS over iets meer dan een week mogelijk zonder geld - Het Laatste Nieuws
Read More

Biden noemt voorstellen Republikeinen over schuldenplafond "onaanvaardbaar” | Buitenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Biden noemt voorstellen Republikeinen over schuldenplafond "onaanvaardbaar” | Buitenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Valuta: euro herstelt na stilzwijgen Powell  Beursduivel
  3. Biden en McCarthy ontmoeten elkaar maandag over Amerikaans schuldenplafond  Het Nieuwsblad
  4. Zonder deal rond schuldenplafond zit VS over iets meer dan een week mogelijk zonder geld  Het Laatste Nieuws
  5. Onderhandelingen schuldenplafond VS centraal op…  DeOndernemer.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Biden noemt voorstellen Republikeinen over schuldenplafond "onaanvaardbaar” | Buitenland | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Monday, May 22, 2023

Tweede bank verhoogt spaarrente tot 2 procent - Business AM

De oproep van Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, om de spaarrente op te trekken, valt niet in dovemansoren. De internetbank NIBC Direct verhoogt de spaarrente op verschillende rekeningen. De rente op de meest lucratieve formule stijgt tot 2 procent.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: NIBC Direct verhoogt de rente op twee spaarboekjes.

  • De rente op de gewone spaarrekening stijgt van 0,7 naar 1,25 procent.
  • De rente op de zogenaamde Getrouwheidsrekening springt het meeste in oog. Die stijgt van 1,25 n

Adblock test (Why?)


Tweede bank verhoogt spaarrente tot 2 procent - Business AM
Read More

Ook bij Ryanair zijn 'dagen met vliegtickets van 9,99 euro' voorbij - De Standaard

Na de verlieslatende coronajaren kon Ryanair vorig jaar de recordwinst van 2018 bijna evenaren. Ook deze zomer verwacht de Ierse luchtvaartmaatschappij een recordaantal passagiers en hogere ticketprijzen.

Dertig jaar lang heeft Ryanair zijn zakenmodel gebouwd op spotgoedkope vliegtickets. Maar nu de Europese luchtvaart in sneltempo opnieuw aantrekt, en de vraag naar tickets het aanbod overstijgt, zullen reizigers deze zomer ook bij de Ierse lagekostenmaatschappij dieper in de buidel moeten tasten. ‘De dagen van vliegtickets voor 9,99 euro liggen mogelijk voor langere tijd achter ons’, zei cfo Neil Soharan maandag tegen Bloomberg, nadat Ryanair zijn jaarresultaten had voorgesteld. Die allerlaagste prijzen zullen al snel twee keer zoveel kosten, voegde hij eraan toe.

Veel schrik om passagiers te verliezen, heeft Ryanair niet. De Ierse lagekostenmaatschappij verwacht dit boekjaar 185 miljoen passagiers (of 10 procent meer dan vorig jaar) te vervoeren. Door de sterke vraag in het zomerseizoen zullen ticketprijzen ook hoger zijn dan vorige zomer, die al gemiddeld 10 procent duurder waren dan voor de pandemie, stelt Ryanair bij de voorstelling van zijn jaarresultaten.

Dure brandstof

Komende zomer wil Ryanair zijn grootste vluchtprogramma tot op heden uitvoeren, met meer dan 3.000 dagelijkse trajecten. De maatschappij verwacht dat de brandstoffactuur dit jaar 1 miljard euro hoger zou uitvallen, maar dat de hogere omzet die toegenomen kosten zou compenseren.

Het afgelopen boekjaar vervoerde Ryanair 168, 6 miljoen passagiers, of 74 procent meer dan het jaar ervoor. De omzet verdubbelde tot 10,8 miljard euro. Waar een jaar eerder het bedrijf een nettoverlies van 355 miljoen euro optekende, eindigde Ryanair afgelopen boekjaar in de zwarte cijfers met een nettowinst van 1,4 miljard euro – net iets minder dan in recordjaar 2018.

‘Het marktaandeel van Ryanair is aanzienlijk toegenomen in het merendeel van de EU-markten’, zegt topman Michael O’Leary. Vooral in Italië, waar Alitalia de handdoek moest gooien, Polen en Ierland werd een sterke groei opgetekend. Ryanair bestelde onlangs nog 300 nieuwe vliegtuigen bij de Amerikaanse constructeur Boeing, en hoopt zo tegen 2034 30 procent van de Europese luchtvaartmarkt in handen te hebben.

Adblock test (Why?)


Ook bij Ryanair zijn 'dagen met vliegtickets van 9,99 euro' voorbij - De Standaard
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...