Rechercher dans ce blog

Wednesday, May 24, 2023

Hoe kan Netflix controleren of je je account deelt? En wat met kotstudenten? 5 vragen en antwoorden - VRT.be

Veel Netflixgebruikers blijven met vragen zitten nu de streamingdienst heeft aangekondigd dat je ook in België je account niet meer zal kunnen delen met anderen. Hoe kan Netflix dat controleren? En wat als je op reis bent? Technologiejournalist Bram Vandeputte beantwoordt in "Het kwartier" vijf veelgestelde vragen.

1. Wat verandert er precies?

"Netflix is jarenlang het sympathieke bedrijf geweest dat je toeliet je wachtwoord door te geven aan vrienden", zegt VRT-journalist Bram Vandeputte in "Het kwartier. "Die konden dan hun eigen profiel aanmaken en gratis meekijken. Anderen deelden op die manier de kosten. Daardoor werd Netflix een pak goedkoper, maar de streamingdienst verloor daar natuurlijk veel geld en abonnees door."

BELUISTER - Bram Vandeputte legt in "Het kwartier" uit wat de nieuwe Netflix-regels voor jou betekenen:

"Dat zal binnenkort niet meer kunnen. Dat nieuwe systeem werd eerst getest in een paar Zuid-Amerikaanse landen en een pak andere landen. Nu zal ook in België en Nederland elke Netflix-gebruiker een eigen account moeten betalen."

2. Hoe gaat Netflix dat controleren?

"Het is niet zo dat er nu een Netflix-politie zal patrouilleren op straat om te zien of je je account deelt met andere mensen. Netflix gaat wel je IP-adres controleren. Dat is een unieke code die elke internetverbinding heeft. Zo kan Netflix zien of er één, twee of meer IP-adressen zijn gelinkt met een account."

"Wie wel nog een abonnement wil delen, zal 3,99 euro per maand extra moeten betalen per account."

3. Wat als ik op reis ben?

"Je kunt in principe je account gebruiken op verschillende locaties. Om je account te kunnen blijven gebruiken, ook buitenshuis, moet je eigenlijk minsten één keer per maand verbonden zijn met het primaire IP-adres. Als je langer dan een maand wegbent, kun je aangeven dat je tijdelijk ergens anders bent. Je moet dan dus geen 3,99 euro betalen. Maar je moet dat wel zelf activeren."

"Maar stel dat je dat systeem wilt gebruiken om je wachtwoord toch te delen, zonder op vakantie te zijn, is er geen beginnen aan. Dan moet je bij wijze van spreken om het halfuur je locatie activeren en wachten tot iemand anders klaar is met kijken."

"Dat is waarom kotstudenten, zelfs als die in het weekend naar huis gaan, op kot bij zullen moeten betalen. Want hun ouders zullen thuis waarschijnlijk wel nog Netflix gebruiken, en je kunt niet op 2 verschillende locaties kijken."

4. Hoe zit het met privacy?

"Dat is een heel moeilijke vraag. Bij Netflix zeggen ze dat geen GPS-locatie zullen checken. Ze controleren enkel het aantal IP-adressen en de toestellen die daar (meestal) mee verbonden zijn."

"Stel dat je bijvoorbeeld je laptop ergens mee naartoe neemt, naar je werk of naar de bibliotheek bijvoorbeeld, zul je nog steeds je account kunnen gebruiken, ook al ben je dan verbonden met een ander IP-adres."

5. Wat als ik de extra betaling niet uitvoer?

"We krijgen stilaan allemaal een mail binnen. Misschien komt er nog een tweede waarschuwingsmail. Je kunt die negeren, maar op een gegeven moment zul je een melding krijgen op je scherm die vraagt om in te stellen welk huishouden de vaste kijker is. Vroeg of laat zul je dus gedwongen worden om de keuze te maken."

"Een paar jaar geleden tweette Netflix nog "Liefde is samen een wachtwoord delen", dus ik denk dat de liefde een beetje over is voor Netflix."

Adblock test (Why?)


Hoe kan Netflix controleren of je je account deelt? En wat met kotstudenten? 5 vragen en antwoorden - VRT.be
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...