In de Spoelstraat in Roeselare heeft vrijdagavond een gijzeling plaatsgevonden. Een dertigtal mensen werden uit hun woning geëvacueerd en verschillende straten werden afgezet. De gijzelnemer werd even na 23 uur opgepakt.
mrr, lto, adm, gjs
“Agenten belden aan en zeiden dat we de woning moesten verlaten. Omdat mijn dochtertje in bed lag was ik eerst weigerachtig, maar uiteindelijk zijn we toch vertrokken.” Dat zei een man die in de buurt woont en tijdelijk, samen met 30 andere inwoners, in een café in de buurt moest wachten op meer informatie.
De commissaris van Roeselare Carl Vyncke bevestigde dat er vrijdagavond een gijzeling aan de gang was in de Spoelstraat. In de woning zouden volgens buurtbewoners drie mensen wonen, een vrouw en haar twee kinderen, een zoon en een dochter. Nog volgens buurtbewoners zou de ex-vriend van de vrouw al een tijdje niet meer bij het gezin wonen en zouden er al een tijdje problemen zijn geweest. Hij zou de persoon zijn die het gezin gijzelde. Verschillende straten werden afgezet en Fluvius sloot het gas in de straat een tijdlang af. Nog volgens buurtbewoners drong de ex-partner van de vrouw het huis binnen langs de achterdeur en was hij gewapend. De zoon van de vrouw zou eerder al ontkomen zijn.
Omstreeks 23.20 uur was de gijzeling afgelopen en mochten alle omwonenden opnieuw naar huis. De speciale eenheden van de Federale Politie, DSU kwamen ter plaatse. Er werd ook een drone ingezet. De gijzelnemer werd opgepakt door de politie.
Kandidaat-kopers voor de uitbating van een grote Delhaize-supermarkt waar de kruidenier vanaf wil, zullen zeer alert moeten zijn. Het gros van de bedrijfsrisico’s komt bij hen terecht terwijl het rendement onzeker oogt.
Pascal Dendooven
De supermarktgroep Delhaize zegt kandidaat-kopers te hebben voor alle eigen 128 supermarkten die ze wil verkopen. Dat lijkt ...
De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de investeringstak van de federale regering, wil 23 verouderde gebouwen van de Europese Commissie in Brussel overnemen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de gesprekken.
De federale overheid en de Europese Commissie voeren al enkele maanden exclusieve onderhandelingen over een vastgoeddeal van zo'n 1 miljard euro. De Commissie wil af van de meeste gebouwen die ze bezit, goed voor een kantooroppervlakte van 350.000 vierkante meter op toplocaties in de Leopoldswijk.
Omdat een deal in de maak is tussen een Europese instelling en haar gastland België, moet de Commissie geen openbare aanbesteding organiseren. Toch zal ook de privésector een rol spelen in het verhaal. De FPIM zal de gebouwen in een eerste fase zelf kopen, maar in een tweede fase wil ze de portefeuille in schijven aanbesteden om de gebouwen samen met projectontwikkelaars te renoveren. Zo kan de FPIM een deel van de geschatte overnameprijs van 1 miljard euro recupereren.
Ambitieuze milieudoelstellingen
De verkoop moet de Commissie helpen haar ambitieuze milieudoelstellingen te bereiken. Ze kondigde in 2021 aan tegen 2030 de helft van haar 50 kantoorgebouwen in Brussel te verlaten wegens het groeiende thuiswerk en tegelijk kantoren te vergroenen. De kans lijkt wel groot dat de Commissie kantoren zal huren in enkele vernieuwde gebouwen. Zowel de FPIM als de Commissie willen voorlopig niet reageren.
In een open brief roepen experts op om het onderzoek naar geavanceerde artificiële intelligentie zes maanden te pauzeren om eerst meer regels op poten te zetten. De recente vooruitgang zou "ernstige risico's voor de samenleving inhouden". De brief verzamelde al meer dan 1.100 handtekeningen, van onder meer Twitterbaas Elon Musk, mede-oprichter van Apple Steve Wozniak en auteur Yuval Noah Harari.
"Systemen van artificiële intelligentie die concurreren met de intelligentie van de mens kunnen grote risico's inhouden voor de samenleving en de mensheid. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek."
Zo start de open brief van de non-profitorganisatie Future of Life Institute waarin de gevaren van artificiële intelligentie (AI) worden aangekaart. "Geavanceerde AI zou een ingrijpende verandering kunnen betekenen in de geschiedenis van het leven op aarde, en zou met de gepaste zorg en middelen moeten worden beheerd", gaat de brief verder.
"Helaas gebeurt dat niet, ook al zijn AI-laboratoria de afgelopen maanden verwikkeld geraakt in een uit de hand gelopen race om steeds krachtigere digitale breinen te ontwikkelen die niemand - zelfs hun makers niet - kan begrijpen, voorspellen of op een betrouwbare manier controleren."
1.125 handtekeningen
De open brief kan op dit moment al rekenen op de handtekening van 1.125 mensen, onder wie AI-experts en een paar van de grootste namen in de techwereld. Op de derde plek prijkt de naam van Twitter- en Teslabaas Elon Musk.
Opvallend genoeg was Musk een van de oprichters van OpenAI. Dat is een bedrijf dat onderzoek doet naar artificiële intelligentie en met de veelbesproken chatbot ChatGPT op de proppen kwam. De afgelopen maanden heeft Musk wel al vaker zijn bezorgdheden geuit over de technologie.
Verder op de lijst staan onder meer mede-oprichter van Apple Steve Wozniak, auteur en professor Yuval Noah Harari en mede-oprichter van Skype Jaan Tallinn.
Artificiële intelligentie zal een dramatische economische en politieke ontwrichting veroorzaken
Wat de ondertekenaars van de open brief betreft moet er een opschorting komen op de verdere ontwikkeling tot veiligheidssystemen zijn ingevoerd. Zo eisen ze nieuwe regelgevende instanties, toezicht op AI-systemen, technieken die helpen een onderscheid te maken tussen echte en artificiële content en instellingen die kunnen omgaan met de "dramatische economische en politieke ontwrichting (vooral van de democratie) die AI zal veroorzaken".
Wie van plan is om energie te delen met de buurman of familie, doet dat niet kosteloos. Intussen rekenen al vijf energieleveranciers hoge administratiekosten aan wanneer ze weten dat je gaat energiedelen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.
Energiedelen is de voorbije maanden zwaar gepromoot door de Vlaamse overheid, energieminister Zuhal Demir (N-VA) maar ook door netbeheerder Fluvius. Wie zonnepanelen heeft liggen en stroom op overschot heeft, kan die via het systeem van ‘energiedelen’ verkopen aan zijn buurman of aan familie. De prijs daarvan onderhandelen ze onder elkaar.
Maar intussen rekenen al vijf energieleveranciers kosten aan voor wie meldt dat hij gaat energiedelen, zo stelde de VREG vast, de Vlaamse energiewaakhond. Bij Mega gaat het, net als bij Luminus, om 150 euro, Eneco vraagt 60 euro en ook bij Dats 24 en Octa+Energie moet je extra betalen.
N-VA en CD&V zijn erg ontstemd, en gewagen van sabotage. “Als je die kosten vraagt, aan zowel koper als verkoper, ben je de boel bewust aan het afblokken”, klinkt het. Ze eisen dat de VREG de zaak onderzoekt. De betrokken energieleveranciers blijven er intussen bij dat de aangerekende kosten wel in verhouding staan tot de inspanningen die ze moeten doen.
De Vlaamse regering wil vrijdag beslissen over het traject voor Ventilus, de omstreden hoogspanningslijn doorheen West-Vlaanderen. Alle ogen zijn op cd&v gericht. Zal de partij die wil strijden voor de ‘ongehoorden’ op het platteland het opnieuw hard spelen?
“Als ons dit lukt, hebben we een groot paasei verdiend.”
Voorlopig kan men binnen N-VA nog – een tikje groen – lachen met de opdracht van vrijdag. Als het van de Vlaams-nationalisten afhangt, wordt die dag beslist over het traject voor Ventilus. De vraag waar ze geen sluitend antwoord op hebben: denken hun cd&v-collega’s hier hetzelfde over? “We hebben toch nog geen andere signalen gekregen”, luidt het. Let vooral op het woordje ‘nog’. De wonden geslagen door de stikstofcrisis eerder deze maand zijn nog niet geheeld.
Ook binnen Open Vld heerst wantrouwen tegenover cd&v. De liberalen gaan er naar eigen zeggen vanuit dat de afspraken rond Ventilus “gewoon uitgevoerd worden”, maar zeker zijn ze niet. “Als we lezen wat Dochy zegt…”, luidt het binnen de partijleiding. In een interview met Krant van West-Vlaanderen ging Bart Dochy – burgemeester van Ledegem, Vlaams Parlementslid en de spreekbuis van de West-Vlaamse cd&v – vorig weekend vol op het gas. Hij was erg kritisch voor het beleid rond stikstof én Ventilus.
Op de vraag of hij nog door een deur kan met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) na hun onenigheid over het stikstofprobleem antwoordde Dochy onheilspellend: “Voorlopig wel nog, maar ze is nog niet van mij verlost. Ventilus komt eraan, hé.”
Buik
Het Vlaams overheidsdepartement Omgeving heeft de voorbije maanden de verschillende mogelijke trajecten voor Ventilus doorgelicht. De nieuwe hoogspanningslijn is nodig om de elektriciteit opgewekt door de nieuwe windmolenparken op de Noordzee aan land te brengen en om het West-Vlaamse stroomnet te versterken. In principe zijn er vijf mogelijke trajecten voor Ventilus, maar in de Wetstraat gaat iedereen ervan uit dat er gekozen wordt voor de meest directe verbinding: een hoogspanningslijn door de buik van West-Vlaanderen.
In totaal gaat het dan om een traject van ongeveer tachtig kilometer, hoofdzakelijk door gemeenten met cd&v-burgemeesters aan het roer. Een deel wordt ondergronds getrokken, een deel maakt gebruik van het bestaande stroomnet. Maar er zal ook zowat 20 kilometer aan nieuwe bovengrondse ‘luchtlijn’ komen, die wellicht parallel met de autostrade E403 naar het zuiden van de provincie zal lopen. Dit traject zou een tachtigtal huishoudens treffen.
Eind vorig jaar heeft de regering al voor de bovengrondse optie gekozen, in weerwil van een reeks ongeruste burgemeesters en buurtcomités. Het (kleine) ondergrondse deel van Ventilus zou onder meer in de gemeente Torhout en Izegem ingetekend worden.
Protest
Ondanks de nervositeit binnen N-VA en Open Vld lijkt de kans gering dat het vrijdag tot een confrontatie komt met cd&v over Ventilus. De christendemocraten laten verstaan dat de keuze van het traject maar een tussenstap is in het beslissingsproces. Cd&v is sowieso niet tegen de bouw van de hoogspanningslijn. De lijn is noodzakelijk om de stroombevoorrading van het land te verzekeren, luidt het. Maar cd&v wil wel dat er maximaal wordt geprobeerd om de lijn ondergronds te houden. En dat lokale zorgen ernstig genomen worden.
Dat is het ook verhaal dat Dochy aan de telefoon verteld. “Dit is een tussenstap. Daarna is het afwachten hoe men in de getroffen gemeenten zal reageren. De politici zelf en de actiegroepen. Ik verwacht veel protest aangezien de Vlaamse regering wil doorzetten met een bovengrondse hoogspanningslijn. De zorgen over Ventilus in West-Vlaanderen zijn sowieso alleen maar groter geworden de laatste maanden. Ook meer en meer bij mensen die wonen bij de bestaande lijn die versterkt wordt. Sowieso is er nog altijd geen zekerheid over de uitkoopregeling (die federaal ter goedkeuring voorligt, JVH).”
Binnen cd&v wordt trouwens aangestipt dat er vrijdag nog een ander heikel dossier geagendeerd staat: de regels rond de nieuwe ‘landschapsparken’ die Demir wil erkennen in Vlaanderen. Volgens de partij dreigen die ondernemen op het platteland – lees: boeren – weer wat moeilijker te maken. Volgens N-VA is dat niet zo. Via de parken wordt bijvoorbeeld 19 miljoen euro extra voorzien voor de promotie van hoevetoerisme en korteketenboeren, reageert de partij. Voor de vergunningen van boeren zou er niets veranderen.
Twitter jaagt op de persoon die zijn broncode, de waardevolle fundering van het platform, op het internet gelekt heeft.
Alarm bij Twitter. Iemand heeft delen van de broncode van het platform gelekt op het internet. Dat blijkt uit een verzoek dat Twitter stuurde naar Github, een online samenwerkingsplatform voor softwareontwikkelaars ...
Binance, het grootste cryptoplatform ter wereld, en zijn topman Changpeng Zhao moeten voor de rechter verschijnen. Volgens de Amerikaanse financiële toezichthouder CFTC heeft Binance jarenlang de Amerikaanse wetgeving opzettelijk omzeild
Volgens de financiële waakhond voerde de cryptopbeurs Binance bepaalde transacties en diensten uit zonder de benodigde vergunning. “Bij Binance weten ze al jaren dat ze de CFTC-regels overtreden”, aldus de toezichthouder.
In het document dat werd ingediend bij een federale rechtbank in Chicago, in de noordelijke staat Illinois, roept de CFTC op om Binance te verbieden bepaalde financiële producten in de Verenigde Staten te registreren en te verkopen.
Voorzitter Rostin Behnam zegt dat de aanklacht deel uitmaakt van “een campagne om misdragingen in de volatiele en riskante cryptowereld te vinden en te stoppen”. Hij zegt dat dit een waarschuwing aan iedereen in de cryptowereld is dat de toezichthouder opzettelijke omzeiling van de Amerikaanse wetgeving niet tolereert.
Amerikaanse autoriteiten bekijken al langer het in 2017 in China opgerichte bedrijf. De CFTC wil nu dat Binance boetes en een handelsverbod opgelegd krijgt. Ook de voormalige directeur van het handelsplatform, Samuel Lim, wordt aangeklaagd.
Telenet lanceert een nieuwe modem met nieuwe technologie, maar ook met nieuwe voorwaarden. Wie zijn wifi in huis wil versterken, zal daar binnenkort extra voor moeten betalen. De operator stopt met gratis boosters uitdelen, zo meldt hij.
Bron: BELGA
Wie niet tot in alle hoeken van het huis wifi-bereik heeft, kan een versterker installeren. Telenet biedt klanten al een tijdje de mogelijkheid om een wifi-booster gratis te huren. Extra boosters kosten 2 euro per maand. Vanaf 27 mei stopt dat aanbod. Klanten die al een gratis versterkingssysteem huurden, zullen dat daarna wel kunnen blijven doen. Telenet zal defecte boosters ook nog vervangen “zolang de voorraad strekt”.
Telenet lanceert een nieuwe, modernere modem met Wi-Fi 6. Die kan versterkt worden met “pods” van het Amerikaanse merk Plume. Omdat die beter en duurder zijn, is het volgens het bedrijf niet meer haalbaar om ze nog gratis te verhuren. De operator vraagt per pod 3 euro huur per maand. Hoeveel er nodig zijn voor een goede wifi-dekking, hangt af van het huis. Telenet heeft het zelf over één tot twee toestelletjes per verdieping.
Voorlopig gaat Telenet zijn nieuwe modem enkel installeren bij bepaalde doelgroepen. Wie kiest voor het nieuwe wifi-systeem met de pods, krijgt er sowieso een. En daarnaast zullen ook nieuwe klanten die kiezen voor een verbinding van 1 Gbps er een ontvangen. Klanten die niet in die groepen zitten, maar toch de nieuwe modem willen, betalen voorlopig nog een wisselkost van 50 euro.
In tegenstelling tot de oude boosters is het nieuwe systeem volgens Telenet “dynamisch en zelflerend”. Het zal automatisch toestellen laten connecteren op de meest relevante wifi-pod en het internetverkeer zo goed mogelijk sturen, ook wanneer je rondloopt in huis. Het systeem houdt ook rekening met externe factoren, zoals het wifi-netwerk van de buren of andere stoorzenders.
De Christelijke vakbond ACV Puls en de liberale vakbond ACLVB willen dat er een eenheidsstatuut komt voor alle werknemers in de retailsector. "Heel veel mensen schrikken als we uitleggen dat de loons- en arbeidsvoorwaarden niet hetzelfde zijn bij die kleine zelfstandigen", zegt Kristel Van Damme van ACV Puls in "De zevende dag".
Gelijk loon voor gelijk werk is een basisrecht, zegt Kristel Van Damme van retailvakbond ACV Puls in "De zevende dag" tijdens een debat over de sociale crisis bij Delhaize. Daar wordt al dagenlang gestaakt sinds Delhaize had aangekondigd dat ze de 128 winkels in eigen beheer wil verkopen aan zelfstandige uitbaters. "Voor ons lijkt het heel normaal dat iedere kassierster of iedere rekkenvuller bij Delhaize of AD Delhaize net hetzelfde verdient."
Vakbonden ACV en ACLVB vinden dat het probleem van verzelfstandiging breder gaat dan bij Delhaize alleen. Daarom vragen ze voor eenzelfde paritair comité (PC) voor alle werknemers in de retailsector. "Heel veel mensen schrikken als we uitleggen dat de loons- en arbeidsvoorwaarden niet dezelfde zijn bij die kleine zelfstandigen", zegt Van Damme.
Het zou gaan om PC 202, het gunstigste uit de retailsector. "Bij Delhaize verdienen ze niet uitermate veel. Ze starten met een basisloon van 2.000 euro bruto."
Wat is een paritair comité?
Een paritair comité is een overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers. Het bestaat uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van de vakbonden en de werkgevers.
De comités moeten collectieve arbeidsovereenkomsten sluiten, met onder meer minimumlonen voor de sector. Daarnaast moeten ze geschillen tussen werkgevers en werknemers beslechten en advies geven aan de Nationale Arbeidsraad en de regering.
Het PC 202, waar ACV Puls nu voor pleit, legt alle arbeidsvoorwaarden vast voor bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren besproken.
Daarnaast kondigden ACV en ACLVB ook een stakingsdag aan voor de hele retailsector op 17 april, de start van het sociaal overleg met de hele sector. "Wanneer we starten met het overleg willen we daar ook een symbolische actie aan verbinden", zegt Van Damme. "Dan is het bijna een must om onze leden vrij te stellen met een stakingsvergoeding."
Sociaal bemiddelaar
Vlaams minister van arbeid Jo Brouns (CD&V) vindt dat staken in de hele retailsector geen goed signaal geeft.
Hij vindt vooral dat iedereen het hoofd koel moet houden. "Het is een sociaal conflict bij Delhaize. Het dreigt nu te ontsporen en dat moeten we nu echt wel vermijden."
Brouns pleit daarom voor een sociaal bemiddelaar. "De vakbonden en Delhaize moeten elkaars logica gaan begrijpen. Delhaize zit met een probleem en een moordende concurrentie en wil naar die verzelfstandiging gaan. Ze moeten dat doen met respect voor die 9.000 werknemers."
Een mix van statuten
Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is voorstander van een sociaal bemiddelaar. Voorts begrijpt hij de discussie over paritair comité's.
"Er liggen al langer plannen op paritair comités samen te brengen. Alleen moeten de vakbonden begrijpen dat je niet het beste van alle werelden aan de kleine zelfstandigen kan opleggen. Men gaat een mix moeten maken van statuten."
Of Vooruit achter het voorstel staat, wilde Kamerlid Anja Vanrobaeys niet meteen ingaan. "Ik vind dat een zaak voor het sociaal overleg", zegt ze.
Tegelijk heeft ze wel begrip voor het voorstel. "9.000 Delhaize-werknemers zijn nu bezorgd dat ze hun loons- en arbeidsvoorwaarden niet gaan behouden. Je ziet ook andere retailers zoals Lidl, Colruyt of ALDI kijken naar hoe Delhaize hiermee zal omgaan. Gaan ze de achterpoortjes gebruiken om de wet-Renault te omzeilen en hoe gaat dat eindigen?"
Wat is er aan de hand bij Delhaize?
Twee weken geleden kondigde supermarktketen Delhaize aan dat het de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters.
De vakbonden en het personeel zijn het daar niet mee eens omdat ze vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels.
Er wordt al twee weken actiegevoerd, met sluitingen van winkels en blokkades van een depot. Sociaal overleg blijft voorlopig zonder resultaat.
Nieuwe onrust in de banksector duwde opnieuw de beurzen lager. Sussende woorden van politici en banktoezichthouders haalden weinig uit. ‘De ECB moet paracetamol toedienen’, zegt econoom Luc Aben.
Een week die begon met de redding van de Zwitserse grootbank Credit Suisse eindigde in een koersval van een andere grootbank: Deutsche Bank. Het aandeel eindigde vrijdag 8 procent lager, na eerder op ...
De productie van wapens en munitie in België zakte in 2022, het jaar van de oorlog in Oekraïne, met 30 procent. Dat komt onder andere doordat er minder geëxporteerd werd naar Saoedi-Arabië. De sector ziet wel beterschap.
Het klinkt contra-intuïtief, maar in het jaar dat de EU-landen aankondigden om opnieuw fors in hun leger te investeren, liep de omzet van de Belgische defensie-industrie terug. Volgens cijfers van de ...
Tweedehandswebsite Vinted geeft voortaan door aan de belastingen wie jaarlijks voor meer dan 2.000 euro aan spullen verkoopt of per jaar minstens 30 transacties verricht. Het platform stelt zich daarmee in regel met een nieuwe Europese richtlijn, die bovendien voor elk digitaal platform geldt waarop verkopers en consumenten samenkomen.
Ruim een miljoen Belgen hebben intussen al de weg gevonden naar Vinted, de online versie van een tweedehandskledingwinkel. Wie daarop een succesvolle verkoper is, zal vanaf nu gemeld worden bij de belastingdienst.
Concreet zal Vinted volgend jaar voor de eerste keer aan de Belgische fiscus rapporteren welke Vinted-verkopers dit jaar 30 of meer transacties verrichten of meer dan 2.000 euro verdienden. "Dat wordt beschouwd als een inkomen, en dat moet belast worden", licht Annick Schramme, professor Fashion Management aan de Universiteit Antwerpen, toe in "De wereld vandaag" op Radio 1.
BELUISTER - Annick Schramme over de nieuwe maatregel op Vinted in "De wereld vandaag"
Te veel verdiend via Vinted? Dan gaan je gegevens naar de fiscus
Transparantie in digitale handel
Vinted stelt zich daarmee in regel met de Europese belastingrichtlijn "DAC7" die voor alle lidstaten geldt vanaf dit jaar. "De richtlijn verplicht alle digitale platformen die verkopers en consumenten in contact brengen, van eBay tot Airbnb, om elk jaar de transacties van hun verkopers door te geven aan de belastingdienst", verduidelijkt Michel Maus, professor fiscaal recht aan de Vrije Universiteit Brussel.
De Europese Unie wil daarmee meer fiscale transparantie verkrijgen in de digitale handel, waar verkopers vaak nog anoniem kunnen handelen. Omdat zo'n rapport veel details bevat over gebruikers, vraagt Vinted hun medewerking door een "DAC7"-formulier in te vullen. Wie het formulier niet invult, zal beperkt worden op het platform: Vinted zal hun advertenties verbergen en hen verhinderen om hun verdiensten te besteden aan nieuwe aankopen.
Winstgevende verkoop
"De maatregel moet de concurrentie gladstrijken tussen bedrijven die de regels naleven en diegene die dat niet doen", zegt professor Maus. "Online tweedehandsverkopers die een commerciële business hebben ontwikkeld, moeten evengoed de fiscale regels naleven als offline verkopers."
Ook online tweedehandsverkopers moeten de fiscale regels naleven
Moet elke fervente Vinted-verkoper zich nu zorgen maken? "Je loopt enkel in het vizier van de fiscus als je winst maakt met de verkoop van je spullen", licht Maus toe. "Tweedehandsverkoop is net meestal niet winstgevend, omdat je jouw spullen verkoopt aan een lagere prijs dan de originele prijs."
Als je toch winst maakt, dan kan je belast worden. "Als het gaat over hobby-inkomsten, occasionele verkoop dus, kan de belasting dan oplopen tot 33 procent. Bij professionele activiteiten, zoals verkoop in bijberoep, loopt het tarief op tot 50 procent."
De bijna ondergang van Credit Suisse roept herinneringen op aan de bankencrisis van 2008. Toch is er een groot verschil: uw spaargeld is nu beter beschermd dan toen. Hoe veilig is uw geld bij de bank?
In de nasleep van de financiële crisis van 2008 scherpte Europa de depositobeschermingsregels flink aan. Iedere lidstaat is nu verplicht om spaargeld te waarborgen tot minstens 100.000 euro per rekeninghouder ...
Exact twee weken na de eerste aankondiging van de herstructurering bij Delhaize blijven heel wat supermarkten gesloten. Van de winkels die wel nog open zijn, kampten er door een staking in het distributiecentrum verschillende met ontbrekende producten. Een nieuw gesprek tussen directie en vakbonden eindigde in mineur.
Nina Bernaerts en Koen Baumers
Alsof er een risicomatch tussen Brugge en Antwerp gespeeld zou worden, zo zouden de veiligheidsmaatregelen aan het hoofdkantoor van Delhaize omschreven kunnen worden. Een noodzakelijke ingreep, liet de supermarktketen weten. “Vorige week zijn er mensen in de gebouwen binnengeraakt, werd er geweld gebruikt en voelden heel wat mensen zich bedreigd.”
De vakbondsvertegenwoordigers kregen wel toegang tot de vergaderingen en de veiligheidsdiensten bleven buiten postvatten. Voldoende goodwill om dinsdagochtend toch weer aan tafel te gaan. Maar daar bleef het dan bij. “Een dovemansgesprek”, zo bestempelde vakbondsman Wilson Wellens de laatste vergadering met de Delhaize-directie. “Iedereen praat naast elkaar. We zullen waarschijnlijk weer een mail krijgen met de powerpointpresentatie. Het is zeer frustrerend om zo te werken.”
Dat zegt ook de socialistische vakbondsman Frank Convents. “De directie heeft geluisterd en is dan overgegaan tot de orde van de dag en de powerpointpresentatie. Daarin werden sommige van onze vragen beantwoord.”
Halfuur
Het overleg waar heel de middag voor uitgetrokken was duurde uiteindelijk een halfuur. Op de vraag van de vakbonden om een alternatief plan kwam resoluut een ‘neen’. “Wij willen alle vragen beantwoorden die er zijn. Wij willen alle medewerkers die hun loon en arbeidsvoorwaarden behouden, begeleiden bij deze overgang. Maar het plan blijft wat het is”, benadrukt woordvoerder bij Delhaize, Roel Dekelver.
Ondertussen hebben al 200 kandidaat-overnemers zich spontaan gemeld. “Dat sterkt ons in de overtuiging dat het de juiste beslissing is. Er zijn ook géén alternatieven. Dit is de enige manier om opnieuw winst te maken. We hebben begrip voor de gevoelens van de medewerker,s maar we hopen dat de rust stilaan kan terugkeren. Want dit heeft wel degelijk een impact op het bedrijf en de toekomst van Delhaize.” Volgens Delhaize is de hulp van een sociale bemiddelaar nog niet aan de orde.
De vakbond volhardt en eist dat er een nieuw plan opgemaakt wordt waarin ook hun stem gehoord wordt. Maar na twee weken actie voeren is de directie nog voor geen millimeter de vakbonden tegemoetgekomen. Geloven ze nog in een alternatief plan? “We moeten alle pistes maximaal benutten”, zucht Convents.
Leveringsproblemen
Ondertussen blijven meer dan de helft van de Delhaize-vestigingen gesloten en ook in het depot in Zellik werd het werk neergelegd. In verschillende van de zelfstandige winkels die wel nog open zijn, waren er daardoor al ontbrekende producten.
“Maar het werk is hervat en alles draait weer, zodat we de winkels opnieuw kunnen beleveren en er alles aan doen om eventuele problemen te verhelpen”, zegt Dekelver. Bij de vakbonden is te horen dat er is opgeroepen om “trager te werken om de toevoer te verstoren” en dat de werkhervatting strategisch was. “Het is een werk van lange adem, de krachten moeten gespaard worden”, klinkt het. Met andere woorden: als de werknemers van de getroffen Delhaize-winkels uit financiële noodzaak stoppen met staken, kan solidariteit vanuit het distributiecentrum alsnog voor toeleveringsproblemen zorgen.