Tweedehandswebsite Vinted geeft voortaan door aan de belastingen wie jaarlijks voor meer dan 2.000 euro aan spullen verkoopt of per jaar minstens 30 transacties verricht. Het platform stelt zich daarmee in regel met een nieuwe Europese richtlijn, die bovendien voor elk digitaal platform geldt waarop verkopers en consumenten samenkomen.
Ruim een miljoen Belgen hebben intussen al de weg gevonden naar Vinted, de online versie van een tweedehandskledingwinkel. Wie daarop een succesvolle verkoper is, zal vanaf nu gemeld worden bij de belastingdienst.
Concreet zal Vinted volgend jaar voor de eerste keer aan de Belgische fiscus rapporteren welke Vinted-verkopers dit jaar 30 of meer transacties verrichten of meer dan 2.000 euro verdienden. "Dat wordt beschouwd als een inkomen, en dat moet belast worden", licht Annick Schramme, professor Fashion Management aan de Universiteit Antwerpen, toe in "De wereld vandaag" op Radio 1.
BELUISTER - Annick Schramme over de nieuwe maatregel op Vinted in "De wereld vandaag"
Te veel verdiend via Vinted? Dan gaan je gegevens naar de fiscus
Transparantie in digitale handel
Vinted stelt zich daarmee in regel met de Europese belastingrichtlijn "DAC7" die voor alle lidstaten geldt vanaf dit jaar. "De richtlijn verplicht alle digitale platformen die verkopers en consumenten in contact brengen, van eBay tot Airbnb, om elk jaar de transacties van hun verkopers door te geven aan de belastingdienst", verduidelijkt Michel Maus, professor fiscaal recht aan de Vrije Universiteit Brussel.
De Europese Unie wil daarmee meer fiscale transparantie verkrijgen in de digitale handel, waar verkopers vaak nog anoniem kunnen handelen. Omdat zo'n rapport veel details bevat over gebruikers, vraagt Vinted hun medewerking door een "DAC7"-formulier in te vullen. Wie het formulier niet invult, zal beperkt worden op het platform: Vinted zal hun advertenties verbergen en hen verhinderen om hun verdiensten te besteden aan nieuwe aankopen.
Winstgevende verkoop
"De maatregel moet de concurrentie gladstrijken tussen bedrijven die de regels naleven en diegene die dat niet doen", zegt professor Maus. "Online tweedehandsverkopers die een commerciële business hebben ontwikkeld, moeten evengoed de fiscale regels naleven als offline verkopers."
Ook online tweedehandsverkopers moeten de fiscale regels naleven
Moet elke fervente Vinted-verkoper zich nu zorgen maken? "Je loopt enkel in het vizier van de fiscus als je winst maakt met de verkoop van je spullen", licht Maus toe. "Tweedehandsverkoop is net meestal niet winstgevend, omdat je jouw spullen verkoopt aan een lagere prijs dan de originele prijs."
Als je toch winst maakt, dan kan je belast worden. "Als het gaat over hobby-inkomsten, occasionele verkoop dus, kan de belasting dan oplopen tot 33 procent. Bij professionele activiteiten, zoals verkoop in bijberoep, loopt het tarief op tot 50 procent."
Verkoop je voor meer dan 2.000 euro per jaar? Dan stuurt Vinted je gegevens naar de fiscus - VRT.be
Read More
No comments:
Post a Comment