Rechercher dans ce blog

Saturday, October 29, 2022

Sportapp Strava laat fietsdieven of stalkers nog altijd meekijken - VRT NWS

De bekende sportapp Strava beschermt je privacygegevens nog altijd onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven en Imec. "Fietsdieven en stalkers kunnen handig gebruik maken van de sportapp", zegt onderzoeker Karel Dhondt in de podcast “Het uur van de waarheid”. De KU Leuven heeft ook een website ontwikkeld waarmee Strava-gebruikers hun gegevens beter kunnen beschermen. Binnenkort zitten de onderzoekers samen met Strava om dit probleem aan te pakken.

Loop of fiets je vaak? Dan gebruik je misschien wel Strava om je routes bij te houden. Eind mei telde de app meer dan 100 miljoen gebruikers in 195 landen. Heel wat mensen delen lustig hun loop- en fietsactiviteiten op hun profiel, vaak openbaar te bekijken. Om hun gebruikers te beschermen, verbergt Strava tegenwoordig automatisch de eerste en laatste 200 meter van een route. Het is ook mogelijk om de straal rond die privacy-gevoelige zone groter te maken.

“Toch geeft dit een vals gevoel van veiligheid”, vertelt Karel Dhondt, onderzoeker van de Imec-DistriNet groep aan KU Leuven in Gent. “We hebben 1,4 miljoen Strava-activiteiten geanalyseerd. In 85 procent van de gevallen konden we de verborgen locaties blootleggen. Het gaat om de activiteiten van openbare profielen. Strava moedigt openbaar delen aan. Het creëert competitie tussen gebruikers. Je tijden en afstanden worden dan opgenomen in ranglijsten.”

BELUISTER - Onze podcast "Het uur van de waarheid":

Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat hun locatiegegevens nooit echt privé zijn

Karel Dhondt, onderzoeker KU Leuven en Imec (Gent)

Van fietsdiefstal tot geheime militaire basis

Vaak maken die verborgen locaties een belangrijk deel uit van iemands privéleven. Denk aan thuisadres of werkplek. “Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat hun locatiegegevens nooit echt privé zijn”, benadrukt Dhondt. “Dat kan gevaarlijk zijn.”

“Dieven kunnen via de app ook zien wie de mooiste en duurste fietsen bezit. Door de privacyzone te omzeilen, weten ze waar ze die kunnen vinden.” In Limburg werden begin dit jaar al fietsdiefstallen gelinkt aan de app. “Het kan ook de deur openzetten voor stalkers of voor andere mensen met slechte bedoelingen. De activiteiten vertellen wat iemands vaste sportplekken, tijden en routes zijn”, vertelt Dhondt.

In het verleden is al vaker gebleken dat Strava kampt met privacyproblemen. In 2018 bijvoorbeeld werden geheime militaire basissen in conflictgebieden Syrië en Irak ontdekt door de app. Amerikaanse soldaten deelden er hun trainingsrondjes.

De onderzoekers keken ook nog naar andere sportapps als Komoot en Garmin Connect, maar de bevindingen over Strava waren het meest problematisch. Het volledige onderzoek is hier terug te vinden.

Hoe blootgelegd?

Hoewel de privacyzone is afschermd, geeft die dus blijkbaar nog heel wat gegevens prijs. “We kunnen zien wat de afgelegde afstand is van een sporter. In combinatie met een stratenplan kan je zo de exacte vertrek- en aankomstlocatie achterhalen”, zegt Dhondt.  

Onderstaande afbeelding toont hoe de onderzoekers hun analyse hebben uitgevoerd. De cirkel is de “privacyzone” die een sporter groter kan maken. Dat wordt over het stratenplan gelegd. Je ziet dan waar een sporter die zone binnengaat. Als je dat samenlegt met de afstand van meerdere loopactiviteiten (zie oranje, groene en blauwe lijn), kan je het aantal mogelijke startlocaties drastisch verminderen.

Analyse KU Leuven en Imec

Mogelijk samenwerking met Strava

“We hebben de makers van de alle onderzochte apps op de hoogte gebracht van onze bevindingen”, vertelt Karel Dhondt. “Strava heeft daarop de automatische privacyzone van 200 meter ingesteld, maar die is dus ook te doorbreken. Binnen twee weken zit ik samen met Strava op een conferentie in Los Angeles. Hopelijk kunnen we met hen een samenwerking op poten zetten om dit verder aan te pakken.”

Het kan ook de deur openzetten voor stalkers of andere mensen met slechte bedoelingen

Hoe zou Strava meer privacy kunnen garanderen? “De app zou de informatie over de afstand die je aflegt binnen de verborgen zone meer kunnen verbergen of helemaal weglaten. Dat heeft als nadeel dat de activiteit niet meer volledig wordt opgenomen, wat niet goed is voor de ranglijsten. Maar ze zouden de vorm en grootte van de zones ook meer kunnen variëren.”

Initiatief voor veiliger gebruik

Karel Dhondt heeft ook een website ontwikkeld, Priva, waar Strava- gebruikers nu al hun loop- of fietsgegevens veiliger op kunnen verwerken. “Die data worden zeer privacyproof verwerkt, zodat je ze in een meer beveiligde versie kan ingeven in Strava. De afstanden worden bijvoorbeeld minder in detail opgeslagen. We hebben dit voorstel ook gedeeld met Strava.”

De onderzoekers geven ook nog enkele andere tips mee: 

  • Een privacy zone instellen is sowieso nog altijd een goed idee.
  • Maak de zone rond plekken die je verborgen wil houden groot genoeg. Vaak is het minimum 200 meter, maar kan je de zone vergroten tot meer dan een kilometer. Hoe groter hoe beter.
  • Varieer zelf in de locatie van je activiteiten en vertrek- en aankomstpunten. 

Adblock test (Why?)


Sportapp Strava laat fietsdieven of stalkers nog altijd meekijken - VRT NWS
Read More

Friday, October 28, 2022

“We verwachten afvloeiingen, zware herstructureringen en ontslagen”: bedrijven zien toekomst zeer somber in - Het Nieuwsblad

Eén op de drie ondernemingen in ons land geeft aan dat ze in de komende zes maanden minder personeel in dienst zal hebben dan vandaag. Dat blijkt uit de maandelijkse bevraging van werkgeversorganisatie Voka. In augustus was dat nog één op de vijf. “We staan voor een zeer zwarte januari.”

Nina Bernaerts

Adblock test (Why?)


“We verwachten afvloeiingen, zware herstructureringen en ontslagen”: bedrijven zien toekomst zeer somber in - Het Nieuwsblad
Read More

Wednesday, October 26, 2022

Bedrijf dat België mondmaskers verkocht failliet verklaard: zijn vermeende oplichters gaan lopen met 32 miljoen euro? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Bedrijf dat België mondmaskers verkocht failliet verklaard: zijn vermeende oplichters gaan lopen met 32 miljoen euro?  Het Laatste Nieuws
Bedrijf dat België mondmaskers verkocht failliet verklaard: zijn vermeende oplichters gaan lopen met 32 miljoen euro? - Het Laatste Nieuws
Read More

Raad van State trekt streep door regeling havenarbeid - VRT NWS

De Raad van State heeft de Belgische regeling voor havenarbeid vernietigd omdat ze strijdig is met het Europees recht. Twee havenbedrijven, Katoen Natie en General Services Antwerp, hadden om de vernietiging gevraagd.

België heeft specifieke regels voor werk in de havens. Bedrijven in havengebied mogen enkel werken met erkende havenarbeiders. De regeling is bekend als "de wet-Major" uit 1972. In 2016 sleutelde toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nog aan de regeling, na overleg tussen vakbonden en havenwerkgevers. De nieuwe regeling, die er kwam onder druk van Europa, maakte het mogelijk om ook buiten de zogenaamde "pool" van erkende havenarbeiders aan te werven. 

Veiligheid

Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorig jaar dat een dergelijke regeling aanvaardbaar is als het doel is de veiligheid in de havengebieden te waarborgen. Dat havenarbeiders alleen maar kunnen worden erkend door een paritair samengestelde commissie van werkgevers en werknemers, was volgens het Hof wel strijdig met het Unierecht.

De Raad van State heeft nu geoordeeld dat de Belgische regeling de toetsing met het arrest van het Europees Hof niet doorstaat. Onder meer de samenstelling van de erkenningscommissies vormt een probleem wegens "onvoldoende waarborgen inzake onpartijdigheid".

Arbeidskrachten

De Raad van State valt ook over het criterium "behoefte aan arbeidskrachten" waarover de erkenningscommissies oordelen en dat bepaalt of een havenarbeider in de pool van havenarbeiders kan terechtkomen. Havenarbeiders die niet in de pool worden opgenomen, krijgen maar een erkenning voor de duur van hun arbeidsovereenkomst.

Dat maar een deel van de havenarbeiders in aanmerking komt voor een erkenning voor onbepaalde tijd, strookt niet met het vooropgestelde doel om de veiligheid in de havengebieden te waarborgen. Er zijn geen redenen die deze verschillende behandeling van twee categorieën havenarbeiders die zich uit het oogpunt van de veiligheid op hun werkplek in volstrekt vergelijkbare situaties bevinden, kunnen rechtvaardigen, luidt het in het arrest.

Adblock test (Why?)


Raad van State trekt streep door regeling havenarbeid - VRT NWS
Read More

Telenet schrapt Yelo-app: wanneer gebeurt dit precies? En welke veranderingen mag je verwachten? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Telenet schrapt Yelo-app: wanneer gebeurt dit precies? En welke veranderingen mag je verwachten?  Het Laatste Nieuws
Telenet schrapt Yelo-app: wanneer gebeurt dit precies? En welke veranderingen mag je verwachten? - Het Laatste Nieuws
Read More

Monday, October 24, 2022

Met dit verwarmingssysteem kan je tot 70 procent op je energiefactuur besparen: hoeveel kost het? En op welke premies heb je recht? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Met dit verwarmingssysteem kan je tot 70 procent op je energiefactuur besparen: hoeveel kost het? En op welke premies heb je recht?  Het Laatste Nieuws
  2. Met deze verwarmingssystemen kan je zuiniger verwarmen én deze 5 premies kan je ervoor aanvragen  Het Laatste Nieuws
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Met dit verwarmingssysteem kan je tot 70 procent op je energiefactuur besparen: hoeveel kost het? En op welke premies heb je recht? - Het Laatste Nieuws
Read More

Frituristen moeten ingrijpen: “Frieten worden 20 procent duurder en openingsuren worden aangepast” - Het Nieuwsblad

Frieten zijn Belgisch erfgoed. En aan erfgoed kom je maar beter niet. Maar nu kunnen de frituristen niet anders, vertelt Bernard Lefèvre, voorzitter van de Belgische frituurverbond Navefri. Hij verwacht dat een pakje friet gemiddeld 10 à 20 procent duurder wordt tegen het einde van het jaar.

Gilles Liesenborghs

De prijzen stijgen voor iedereen, maar frituren worden extra getroffen, licht Lefèvre toe. “De kostprijs van een pakje friet bestaat uit een aantal elementen. En die zijn nagenoeg allemaal duurder geworden”, zegt hij. “Bovendien zijn er bepaalde elementen die in onze kostprijs zwaarder doorwegen. Wij hebben bijvoorbeeld veel meer nood aan olie, gas en afval dan een kledingwinkel. En laat dat nu juist zaken zijn die extra duur zijn geworden.”

Vrij fors omhoog

Frituristen kunnen dus niet anders dan hun prijzen op te slaan. En die prijsstijging zal meteen vrij sterk zijn, denkt Lefèvre: “Ik verwacht zo’n 10 à 20 procent tegen het eind van het jaar. Sommigen hebben de prijsstijging al doorgevoerd, bij anderen moet dat nog gebeuren.” Waar een pakje friet een paar maanden geleden nog gemiddeld 2,5 euro kostte, zou dat eind dit jaar zo’n 2,75 of 3 euro zijn. Al hangt het van geval tot geval af. “Ik heb afgelopen week ook een friturist gehoord die zijn prijzen weigerde te verhogen dit jaar”, zegt Lefèvre.

Sowieso gaan frituristen ook op zoek naar andere manieren om uit de kosten te geraken. “Minder frieten serveren of inboeten op kwaliteit is geen optie”, vindt Lefèvre. “Ik zie dat mensen nu wat vroeger hun deuren sluiten of een extra sluitingsdag inbouwen. Dat is een afweging die je moet maken. Als je maar vijf pakken friet verkoopt op maandagavond of amper verkoopt na 22 uur, is het interessant om dan te sluiten. Klanten moeten maar op tijd naar de frituur gaan.”

Of de crisis ook invloed heeft op de verkoopcijfers, durft Lefèvre niet te zeggen. “Het is voorlopig nog speculeren, maar ik denk niet dat mensen hun gebruikelijk pakje friet gaan overslaan. Er is zoveel slecht nieuws in de wereld dat het toch belangrijk is dat je een keer per week iets lekkers kan eten”, besluit hij.

Adblock test (Why?)


Frituristen moeten ingrijpen: “Frieten worden 20 procent duurder en openingsuren worden aangepast” - Het Nieuwsblad
Read More

Hoeveel kost één draaibeurt van je wasmachine? En hoe kan je hierop heel simpel besparen? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Hoeveel kost één draaibeurt van je wasmachine? En hoe kan je hierop heel simpel besparen?  Het Laatste Nieuws
Hoeveel kost één draaibeurt van je wasmachine? En hoe kan je hierop heel simpel besparen? - Het Laatste Nieuws
Read More

Sunday, October 23, 2022

Piet Huysentruyt: “De hele wereld was tegen mij, ik verloor al m'n contracten en ik belandde in een diepe put. Ik heb daar iedereen de schuld van gegeven. Behalve mezelf” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Piet Huysentruyt: “De hele wereld was tegen mij, ik verloor al m'n contracten en ik belandde in een diepe put. Ik heb daar iedereen de schuld van gegeven. Behalve mezelf”  Het Laatste Nieuws
Piet Huysentruyt: “De hele wereld was tegen mij, ik verloor al m'n contracten en ik belandde in een diepe put. Ik heb daar iedereen de schuld van gegeven. Behalve mezelf” - Het Laatste Nieuws
Read More

Stijgend aantal mensen door Fluvius opgevangen vanwege energiecrisis, maar stijging minder sterk dan verwacht - VRT NWS

Het aantal mensen dat hun energierekening niet meer kan betalen en een beroep moet doen op netbeheerder Fluvius, is de voorbije negen maanden gestegen. Dat schrijft De Zondag. Klanten, die bij een commerciële energieleverancier geweigerd worden vanwege wanbetalingen, kunnen via Fluvius toch elektriciteit en gas krijgen. Dat aantal klanten is door de energiecrisis dus gestegen, maar de stijging is minder sterk dan verwacht, 

Gezinnen die door wanbetaling gedumpt worden door hun commerciële energieleverancier kunnen terecht bij netbeheerder Fluvius, die optreedt als sociale leverancier. 

"Op 1 september 2022 waren 77.795 gezinnen in dat geval", duidt Björn Verdoodt van Fluvius. "Het gaat om een beperkte toename van 5,5 procent in vergelijking met 1 januari van dit jaar. 77.795 gezinnen in 2022 is nog steeds lager dan de ruim 80.000 die we in 2020 en 2021 in portefeuille hadden. De slechts minieme stijging van de voorbije maanden is heel zeker toe te schrijven aan de uitbreiding van het sociaal tarief. Dat heeft echt wel een groot effect."

Volgens Fluvius bestaat de kans dat dit aantal de komende maanden wel sterker zal stijgen, wanneer bij gezinnen hun voordeliger vaste contract afloopt of wanneer ze de jaarafrekening krijgen die meer en meer betrekking heeft op de dure maanden.

Adblock test (Why?)


Stijgend aantal mensen door Fluvius opgevangen vanwege energiecrisis, maar stijging minder sterk dan verwacht - VRT NWS
Read More

Thursday, October 20, 2022

Daar zijn ze weer: Colruyt hangt opnieuw flappen aan versmarkt om energie te besparen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Daar zijn ze weer: Colruyt hangt opnieuw flappen aan versmarkt om energie te besparen  Het Laatste Nieuws
  2. Colruyt hangt weer plastic flappen aan versmarkt en wil zo 2,3 miljoen euro aan energie besparen  VRT NWS
  3. Colruyt hangt weer flappen aan versmarkt: besparing van 2,3 miljoen euro  Het Nieuwsblad
  4. Colruyt hangt opnieuw flappen aan ingang versmarkt om energie te besparen  De Tijd
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Daar zijn ze weer: Colruyt hangt opnieuw flappen aan versmarkt om energie te besparen - Het Laatste Nieuws
Read More

Frieten maken wordt hightech in nieuwe Belgische fabriek - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Frieten maken wordt hightech in nieuwe Belgische fabriek  De Tijd
  2. Modernste frietfabriek van Europa opent vandaag in ons land: 3,5 miljoen kilogram frieten per week rollen in Poperinge van de band  Het Laatste Nieuws
  3. Aardappelverwerkend bedrijf opent in Poperinge modernste frietfabriek van Europa  VRT NWS
  4. Straf: hier maken ze 3,5 miljoen kilo frieten per week  Focus en WTV
  5. Aviko opent officieel nieuwe fritesfabriek in Poperinge - Nieuws Aardappelen  Boerenbusiness.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Frieten maken wordt hightech in nieuwe Belgische fabriek - De Tijd
Read More

Vernuftig alternatief voor zonnepanelen: halen we binnenkort onze energie uit de lucht? - Het Nieuwsblad

Zonnepanelen die geen zon maar water uit de lucht vangen. Daar komt het kort gesteld op neer bij waterstofpanelen. Onderzoekers van de KU Leuven hebben een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van een waterstofpaneel dat op grote schaal geproduceerd kan worden.

Nina Bernaerts

Adblock test (Why?)


Vernuftig alternatief voor zonnepanelen: halen we binnenkort onze energie uit de lucht? - Het Nieuwsblad
Read More

Hoeveel verdien je als IT'er en is het echt zo'n groot knelpuntberoep? “2.000 vacatures staan na een jaar nog open” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Hoeveel verdien je als IT'er en is het echt zo'n groot knelpuntberoep? “2.000 vacatures staan na een jaar nog open”  Het Laatste Nieuws
Hoeveel verdien je als IT'er en is het echt zo'n groot knelpuntberoep? “2.000 vacatures staan na een jaar nog open” - Het Laatste Nieuws
Read More

Isabella wordt geboren met een 'geluksmuts', dokter haalt gsm erbij om zeldzaam fenomeen te filmen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Isabella wordt geboren met een 'geluksmuts', dokter haalt gsm erbij om zeldzaam fenomeen te filmen  Het Laatste Nieuws
Isabella wordt geboren met een 'geluksmuts', dokter haalt gsm erbij om zeldzaam fenomeen te filmen - Het Laatste Nieuws
Read More

Wednesday, October 19, 2022

Ook Delhaize springt op kar van bijna vervallen producten - Het Nieuwsblad

Delhaize gaat bijna vervallen producten beter in de kijker plaatsen. Producten die de houdbaarheidsdatum naderen, krijgen een nieuw label en een eigen rek in de winkel. De dalende koopkracht maakt dat steeds meer consumenten op zoek zijn naar manieren om te besparen, en dus hun winkelmandje vullen met producten die de houdbaarheidsdatum naderen.

gjsBron: BELGA

Delhaize zet al veel langer producten die bijna vervallen aan grote korting in de snelverkoop. Dat gebeurt nu met gele stickers. Maar dat schrikt mensen af, blijkt uit eigen onderzoek van de supermarkt. Klanten denken dat de gele sticker wijst op minder vers of minder kwaliteit. Terwijl dat niet klopt. “Ze zijn lekker en vers, maar moeten enkel sneller geconsumeerd worden”, klinkt het bij de retailer.

De supermarktketen merkt vandaag al een stijging van 5 à 10 procent in de vraag naar dergelijke producten, nu klanten op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Om de bijna vervallen producten extra in de kijker te zetten, start Delhaize met een nieuwe campagne. Gele stickers worden groene stickers en de producten worden voortaan gegroepeerd uitgestald in een eigen rek: de ‘No Waste corner’.

Tegen verspilling

Delhaize zegt op die manier én de voedselverspilling tegen te gaan én in te spelen op de dalende koopracht. De producten in de snelverkoop zijn gemiddeld 30 procent goedkoper dan normaal.

Lege portemonnees maken dat steeds meer mensen niet vies zijn van producten die de houdbaarheidsdatum naderen of overschrijden. Zo is sinds deze week webwinkel Foodello actief in Vlaanderen: een nieuwe webshop die producten verkoopt die de supermarkten niet meer willen omdat ze de “ten minste houdbaar tot”-datum naderen of zelfs overschrijden. En er is “‘Too Good To Go”, een app tegen voedselverspilling.

Adblock test (Why?)


Ook Delhaize springt op kar van bijna vervallen producten - Het Nieuwsblad
Read More

Belg al een dag meer ziek thuis in 2022 dan vorige jaren: verzuim ruim 20 procent hoger onder bedienden - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Belg al een dag meer ziek thuis in 2022 dan vorige jaren: verzuim ruim 20 procent hoger onder bedienden  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Belg al een dag meer ziek thuis in 2022 dan vorige jaren: verzuim ruim 20 procent hoger onder bedienden - Het Laatste Nieuws
Read More

Bijna 3.000 ambtenaren verplicht met vervroegd pensioen in 2021 wegens ziekte - Het Nieuwsblad

“De cijfers wijzen op een grondige systeemfout”, volgens Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V).   — ©  BELGA

Elk jaar worden in ons land zowat 3.000 statutaire ambtenaren vroegtijdig met pensioen gestuurd wegens ziekte. Dat meldt Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V). “Deze cijfers wijzen op een grondige systeemfout”, aldus Lanjri. “Te veel mensen worden vroegtijdig aan de kant gezet, terwijl ze nog op een aangepaste manier een bijdrage kunnen leveren.”

Bron: BELGA

Vastbenoemde ambtenaren die langdurig ziek zijn, kunnen met vroegtijdig pensioen worden gestuurd wegens lichamelijke ongeschiktheid. Dat kan in twee gevallen. In het eerste geval worden ze vanaf de leeftijd van 63 jaar automatisch met ziektepensioen gestuurd wanneer ze hun 365 kalenderdagen ziekteverlof hebben opgebruikt.

In het tweede geval kan een leidinggevende een statutaire ambtenaar die zijn of haar ziektekrediet heeft opgebruikt doorverwijzen naar de cel pensioenen van de dienst medische expertise (Medex). Op basis van een onderzoek kan de pensioencommissie beslissen om de ambtenaar al dan niet vroegtijdig met pensioen te sturen. De commissie kan echter ook een tijdelijk vroegtijdig pensioen toekennen van enkele maanden. Na die periode bekijkt de commissie opnieuw of een definitieve vervroegde pensionering wegens ziekte aangewezen is.

Zelfs honderden dertigers

Uit de cijfers die Lanjri opvroeg, blijkt dat het aantal toekenningen van definitief vroegtijdig pensioen wegens ziekte bij statutaire ambtenaren hoog blijft. Sinds 2017 werden zelfs nooit zoveel ambtenaren onder de 65 jaar op non-actief gezet door ziekte, schrijft Het Laatste Nieuws. 68 procent van de toekenningen van definitief vroegtijdig pensioen gebeurde in 2021 in de categorie van 51 tot 60 jaar. In 12 procent van de gevallen ging het om ambtenaren tot 50 jaar. Daarnaast werden 326 dertigers en 1.528 veertigers verplicht om te stoppen met werken. Die mensen lijden vaak aan een chronische ziekte of hebben een zwaar beroepsongeval meegemaakt, volgens HLN.

Ook de gemiddelde duur van het tijdelijk vroegtijdige pensioen nam de afgelopen vier jaar gestaag toe. Steeds meer krijgen ambtenaren een periode van meer dan achttien maanden toegekend.

“Haaks op doelstelling regering”

“Deze cijfers wijzen op een grondige systeemfout”, vindt Lanjri. “Wie werkonbekwaam is om medische redenen, moet uiteraard kunnen genieten van rust. Maar momenteel worden te veel mensen, die vaak veel waardevolle ervaring opgebouwd hebben, vroegtijdig aan de kant gezet, terwijl zij nog op een aangepaste, werkbare manier een bijdrage kunnen leveren. Velen onder hen willen blijven werken, maar hebben nood aan aangepast werk. Ook zij hebben geen keuze en worden onherroepelijk met pensioen gestuurd. Bovendien staat het systeem haaks op een belangrijke doelstelling van de regering, namelijk om meer mensen langer aan de slag te houden.”

De CD&V-politica pleit ervoor ook bij ambtenaren meer werk te maken van re-integratie en werkhervatting van langdurig zieken, zoals dat ook gebeurt bij werknemers. “We moeten van een definitief ziektepensioen evolueren naar een re-integratie van zieken en het voorzien van aangepast werk.” Lanjri steunt bevoegd minister Petra De Sutter (Groen) in haar voornemen daar werk van te maken.

Adblock test (Why?)


Bijna 3.000 ambtenaren verplicht met vervroegd pensioen in 2021 wegens ziekte - Het Nieuwsblad
Read More

Tuesday, October 18, 2022

Amazon heeft Belgische website, al is de naam wat complex: 'Ik ben ervan overtuigd dat klanten ons hoe dan ook zullen vinden' - De Morgen

InterviewEva Faict

Eva Faict, country manager van Amazon België. Beeld Amazon
Eva Faict, country manager van Amazon België.Beeld Amazon

Amazon heeft sinds gisteren officieel een Belgische website. Dat moet wel via www.amazon.com.be, want de domeinnaam amazon.be is al ingenomen door een verzekeringsfirma. ‘Ik ben ervan overtuigd dat klanten ons hoe dan ook zullen vinden’, zegt Eva Faict, country manager van Amazon België.

Amazon had nog geen Belgische website, maar consumenten konden wel al via de Franse, Nederlandse of Duitse website producten bij jullie bestellen. Wat verandert er voor hen precies?

Faict: “We focussen op een lokale winkelervaring door tal van Belgische merken aan te bieden. Op de startpagina van Amazon.com.be vind je een link naar een afdeling van de website die een selectie van typische Belgische producten aanbiedt van kleine en middelgrote ondernemingen. Als Vlaamse ben ik heel blij om zo de Belgische ondernemingszin in de schijnwerpers te kunnen zetten. Het eerste product dat we verkochten bij de lancering van de website, was trouwens thee van een merk uit die Belgische etalage.

“Daarnaast kun je nu Bancontact gebruiken om al je aankopen en abonnementen te betalen. Met het Prime-abonnement, dat 2,99 euro per maand kost, heb je recht op voordelige leveringsvoorwaarden en toegang tot duizenden films en series die we ook hebben aangepast aan onze Belgische klanten. Zo ondertitelen of dubben we de video’s waar nodig in het Vlaams, Frans en Engels. Uiteraard bieden we ook de vertrouwde functies aan die klanten van ons gewoon zijn, zoals de levering op de volgende dag voor meer dan 4 miljoen producten. Dit alles is nog maar het begin. We blijven ons verbeteren.”

Amazon.nl bestaat al sinds 2020, Amazon.fr sinds 2003. Waarom duurde het zolang voordat jullie naar België kwamen? Is er plaats in het Belgische webshop-landschap voor nog een grote speler?

“Ik vind niet dat het lang heeft geduurd. Ik denk dat het nu het juiste moment is. We hadden geluk dat klanten ons sowieso vonden. Maar klanten vroegen inderdaad meer en meer om een lokalere ervaring. Bovendien is er ook onder de Belgische ondernemers nu duidelijk honger naar. Alleen al vorig jaar zijn er 6.000 Belgische webshops gelanceerd. Zij vroegen zich voortdurend af hoe ze meer klanten konden bereiken. In die zin kan Amazon een kans zijn voor hen om te groeien. Via ons kunnen zij miljoenen gebruikers bereiken in België en daarbuiten.”

Gaan jullie nu een stevige prijzenoorlog starten met andere websites zoals bol.com?

“We zijn niet zo heel erg gericht op competitiviteit en op wat de andere sites doen. Ik ben heel gefocust op wat de klant ons vertelt. We hebben bij de opbouw van de website gekeken naar wat de klanten op de Franse en Nederlandse site wilden. Ik geloof sterk dat als we onze blik gericht houden op wat de klanten willen, ze ons een kans zullen geven en ons hopelijk zullen vertrouwen. We zullen hen de laagste prijs aanbieden die wij kunnen aanbieden. Daarvoor baseren we ons op wat wij de juiste prijs vinden voor een product. Doordat we een grote selectie hebben, kunnen we altijd wel het juiste product voor hen vinden.”

Opvallend: Amazon.be leidt naar de website van een verzekeringsmaatschappij. Dat jullie daardoor Amazon.com.be heten, moet toch een domper op de feestvreugde zijn?

“Ik ben amazon.com.be nu al een tijdje gewend, omdat ik er zo veel mee bezig ben in mijn dagelijkse leven. En ik vind het een fijne naam. Klanten hebben ons gevonden op Amazon.fr, Amazon.de en Amazon.nl, wat in principe ook geen vanzelfsprekende domeinnamen zijn voor Belgen. Ik ben ervan overtuigd dat klanten ons ook zullen vinden op deze. Bovendien gebruikt ongeveer 50 procent van de Belgische gebruikers de app. Daarvoor hebben ze de URL zelfs niet nodig. Ik denk niet dat dat een uitdaging gaat worden. Dus neen, we proberen die domeinnaam ook niet actief te veranderen.”

Adblock test (Why?)


Amazon heeft Belgische website, al is de naam wat complex: 'Ik ben ervan overtuigd dat klanten ons hoe dan ook zullen vinden' - De Morgen
Read More

Tom (45) hangt zonnepaneel aan terras van zijn appartement en steekt het in stopcontact, maar mag dat wel? - Het Nieuwsblad

©  BART DEWAELE

Een opvallend gezicht op een boogscheut van de Kruidtuin in Brussel. Aan het terras van het appartement van Tom Kenis hangt namelijk een zonnepaneel. Eentje van het type ‘plug and play’. Je hangt het aan de railing, steekt het in het stopcontact en klaar. Kan iedereen dat zomaar doen?

Arthur De Meyer

Adblock test (Why?)


Tom (45) hangt zonnepaneel aan terras van zijn appartement en steekt het in stopcontact, maar mag dat wel? - Het Nieuwsblad
Read More

ACV organiseert op 9 november algemene actie- en stakingsdag - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

ACV organiseert op 9 november algemene actie- en stakingsdag  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
ACV organiseert op 9 november algemene actie- en stakingsdag - Het Laatste Nieuws
Read More

Vakbonden organiseren op 9 november algemene actie- en stakingsdag - VRT NWS

De vakbonden gaan door met hun plannen om op 9 november actie te voeren en te staken voor meer koopkracht. De socialistische vakbond roept op tot een algemene staking, de christelijke en liberale vakbond houden het op een actiedag. Daarbij zijn stakingen, personeelsvergaderingen en betogingen mogelijk. "Veel werknemers hebben het financieel heel moeilijk en gaan bang de koude winter tegemoet. De torenhoge rekeningen en facturen maken dat veel mensen het water niet aan de lippen, maar in de neus staat", klinkt het bij ACV.

Het nationaal bestuur van de christelijke vakbond bracht vandaag de resultaten van een brede consultatie over acties op 9 november samen. “Daaruit bleek dat de sociale toestand zorgwekkend is. Ook kwam naar voor dat dit alles zeer negatieve gevolgen heeft voor de mentale gezondheid van mensen: angst voor facturen, de vraag of men alles al kunnen betalen, hoe het nu verder moet... Het weegt zeer zwaar.”

Daarom beslist het nationaal bestuur om op 9 november een algemene actie- en stakingsdag te organiseren. “Op die manier kan iedere werknemer zijn ongerustheid en ongenoegen uiten. Dat kan door werkonderbrekingen, personeelssamenkomsten, manifestaties, staking...” Ook liberale vakbond ACLVB spreekt van een actiedag met stakingen.

"Zeer ernstig"

“De toestand is zeer ernstig voor wie geen hoog loon verdient en toch geen aanspraak kan maken op het sociaal energietarief”, duidt ACV. “Voor singles en alleenstaande ouders die het met één loon moeten rooien, voor mensen die veel en heel dure verplaatsingen moeten maken voor het werk, voor mensen die er bijbaantjes moeten bijnemen om alles te kunnen betalen enzovoort.”

ACV vraagt onder meer om een prijsplafond voor gas en elektriciteit, een uitbreiding van het sociaal tarief naar middenlage inkomens en automatische toekenning, betere vergoedingen voor woon-werk- en werk-werkverkeer en een snelle doorbraak in de fiscale hervorming.

"Versnelling hoger schakelen"

Socialistische vakbond ABVV spreekt van een interprofessionele staking. "Het is tijd om een versnelling hoger te schakelen.” Het ABVV vraagt om de koopkracht van de werknemers te versterken. “Van de regering verwachten we concrete maatregelen opdat de gezinnen de energiefactuur kunnen betalen. We eisen ook de vrijheid om weer te onderhandelen over échte loonsverhogingen en voor het behoud van de automatische loonindexering."

Adblock test (Why?)


Vakbonden organiseren op 9 november algemene actie- en stakingsdag - VRT NWS
Read More

Tom (45) hangt zonnepaneel aan terras van zijn appartement en steekt het in stopcontact, maar mag dat wel? - Het Nieuwsblad

©  BART DEWAELE

Een opvallend gezicht op een boogscheut van de Kruidtuin in Brussel. Aan het terras van het appartement van Tom Kenis hangt namelijk een zonnepaneel. Eentje van het type ‘plug and play’. Je hangt het aan de railing, steekt het in het stopcontact en klaar. Kan iedereen dat zomaar doen?

Arthur De Meyer

Adblock test (Why?)


Tom (45) hangt zonnepaneel aan terras van zijn appartement en steekt het in stopcontact, maar mag dat wel? - Het Nieuwsblad
Read More

Warme herfst doet gasprijs nog verder zakken | Energieprijzen | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Warme herfst doet gasprijs nog verder zakken | Energieprijzen | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Europese plannen duwen gasprijs naar laagste peil in ruim drie maanden  De Tijd
  3. Mild herfstweer doet gasprijs zakken  Trends
  4. Gasprijs daalt naar 133 euro, het laagste niveau sinds eind juni  Volkskrant
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Warme herfst doet gasprijs nog verder zakken | Energieprijzen | hln.be - Het Laatste Nieuws
Read More

Lindsey mag niet naar chique events, Gerty woont in Gent: zo zou je naam veel aspecten van je leven beïnvloeden - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Lindsey mag niet naar chique events, Gerty woont in Gent: zo zou je naam veel aspecten van je leven beïnvloeden  Het Laatste Nieuws
Lindsey mag niet naar chique events, Gerty woont in Gent: zo zou je naam veel aspecten van je leven beïnvloeden - Het Laatste Nieuws
Read More

Monday, October 17, 2022

Duizenden Belgische stomers dan toch gered van containerpark - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Duizenden Belgische stomers dan toch gered van containerpark  Het Laatste Nieuws
Duizenden Belgische stomers dan toch gered van containerpark - Het Laatste Nieuws
Read More

Chaos aan luchthaven van Charleroi door actie van veiligheidspersoneel, vanaf 16 uur sluit luchthaven voor vertrekkers - VRT NWS

De luchthaven van Charleroi is vanochtend nauwelijks toegankelijk door een actie van het veiligheidspersoneel. Bezoekers worden maar mondjesmaat doorgelaten. Daardoor lopen veel vluchten aanzienlijke vertraging op. TUIfly heeft enkele vluchten afgeleid naar Brussels Airport. De luchthaven wordt om 16 uur gesloten, bevestigt CEO Philippe Verdonck aan het persagentschap Belga. De politie heeft mensen die nog aan het wachten zijn opgeroepen om naar huis terug te keren. 

Honderden reizigers stonden tot vanmiddag te wachten aan het luchthavengebouw van Charleroi en ook op de wegen rond de site heerst er chaos, meldt onze collega Yves Borms, die ter plaatse is. De oorzaak: een vakbondsactie van het veiligheidspersoneel van de luchthaven.

De vakbonden van veiligheidsbedrijf Security Masters hadden een stakingsaanzegging ingediend na de beslissing van BSCA Security, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op de luchthaven, om de veiligheidscontroles in de toekomst door twee bedrijven te laten doen, in plaats van door één. De werknemers vrezen dat dat een impact gaat hebben op hun jobzekerheid en loonsvoorwaarden.

Eerder deze maand heeft het veiligheidspersoneel ook al eens actie gevoerd. Momenteel werken zo'n 380 veiligheidsagenten voor Security Masters op de luchthaven van Charleroi. 

De politie is ter plaatse en probeert alles in goede banen te leiden, maar reizigers werden maar mondjesmaat doorgelaten. Rond de middag stonden nog altijd honderden mensen buiten aan te schuiven. "De mensen die we aanspreken, zijn heel boos", meldt Yves Borms. Veel mensen hebben blijkbaar een flinke afstand moeten wandelen om aan het luchthavengebouw te raken, waar ze vervolgens nog moeten aanschuiven om binnen te raken.

Blijkbaar vertrekken veel vluchten gewoon leeg of nagenoeg leeg. Passagiers die het luchthavengebouw binnen raken, moeten vaak vaststellen dat hun vlucht vertrokken is zonder hen.

Aan wie er niet moet zijn, wordt gevraagd om de site te mijden. "De gijzeling van onze passagiers en het personeel van BSCA door deze actie is simpelweg schandalig", reageert de communicatiedienst van de luchthaven bij persagentschap Belga. Intussen heeft CEO Philippe Verdonck aan Belga bevestigd dat de luchthaven vanaf 16 uur wordt afgesloten voor mensen die op reis vertrekken. Het is de bedoeling dat de luchthaven morgenochtend weer volledig operationeel is. 

Waarop heb je recht bij vertraging of annulatie?

Als je vlucht veel vertraging oploopt door een staking van het personeel van de luchtvaartmaatschappij of je vlucht wordt geschrapt, heb je recht op het volgende:

  • Informatie. De luchtvaartmaatschappij moet je schriftelijk op de hoogte brengen. Dat kan per mail, per sms of zelfs met een pushbericht. De regels rond de bijstand waar je recht op hebt, moeten ook duidelijk vermeld worden samen met de gegevens van de instantie die de regels controleert.
  • Opvang. De luchtvaartmaatschappij moet je een verfrissing aanbieden en maaltijden. Als het nodig is, moet de maatschappij ook een verblijf en transfers aanbieden. Je hebt ook recht op twee gratis telefonische oproepen (of telexen, faxen, e-mails) in afwachting van een latere vlucht. Hoeveel je krijgt, hangt af van de duur van de vertraging.
  • Terugbetaling. Je hebt het recht om te kiezen voor een andere vlucht (of retourvlucht) zodra dat kan. Je kan ook kiezen voor een terugbetaling van het ticket binnen de 7 dagen, wanneer de verplaatsing nutteloos is geworden door de annulering.
  • Schadevergoeding. Als de luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert of er is meer dan drie uur vertraging, heb je recht op een extra vergoeding, bovenop het terugbetaalde ticket. Die extra compensatie ligt tussen de 250 en de 600 euro, afhankelijk van de lengte van het traject.

Er zijn wel een paar uitzonderingen waarbij een luchtvaartmaatschappij geen of een kleinere vergoeding moet voorzien:

  • Beperkte vertraging. Als je vlucht tussen de 3 en de 5 uur vertraging heeft, heb je geen recht op een andere vlucht op of een volledige terugbetaling. Je hebt wel recht op een schadevergoeding.
  • Weinig vertraging. Als je vlucht minder dan 3 uur vertraging heeft, kan je ook geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Ook de opvang hangt dan af van de duur en de afstand van de vertraagde vlucht.

Adblock test (Why?)


Chaos aan luchthaven van Charleroi door actie van veiligheidspersoneel, vanaf 16 uur sluit luchthaven voor vertrekkers - VRT NWS
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...