De luchthaven van Charleroi is vanochtend nauwelijks toegankelijk door een actie van het veiligheidspersoneel. Bezoekers worden maar mondjesmaat doorgelaten. Daardoor lopen veel vluchten aanzienlijke vertraging op. TUIfly heeft enkele vluchten afgeleid naar Brussels Airport. De luchthaven wordt om 16 uur gesloten, bevestigt CEO Philippe Verdonck aan het persagentschap Belga. De politie heeft mensen die nog aan het wachten zijn opgeroepen om naar huis terug te keren.
Honderden reizigers stonden tot vanmiddag te wachten aan het luchthavengebouw van Charleroi en ook op de wegen rond de site heerst er chaos, meldt onze collega Yves Borms, die ter plaatse is. De oorzaak: een vakbondsactie van het veiligheidspersoneel van de luchthaven.
De vakbonden van veiligheidsbedrijf Security Masters hadden een stakingsaanzegging ingediend na de beslissing van BSCA Security, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op de luchthaven, om de veiligheidscontroles in de toekomst door twee bedrijven te laten doen, in plaats van door één. De werknemers vrezen dat dat een impact gaat hebben op hun jobzekerheid en loonsvoorwaarden.
Eerder deze maand heeft het veiligheidspersoneel ook al eens actie gevoerd. Momenteel werken zo'n 380 veiligheidsagenten voor Security Masters op de luchthaven van Charleroi.
De politie is ter plaatse en probeert alles in goede banen te leiden, maar reizigers werden maar mondjesmaat doorgelaten. Rond de middag stonden nog altijd honderden mensen buiten aan te schuiven. "De mensen die we aanspreken, zijn heel boos", meldt Yves Borms. Veel mensen hebben blijkbaar een flinke afstand moeten wandelen om aan het luchthavengebouw te raken, waar ze vervolgens nog moeten aanschuiven om binnen te raken.
Blijkbaar vertrekken veel vluchten gewoon leeg of nagenoeg leeg. Passagiers die het luchthavengebouw binnen raken, moeten vaak vaststellen dat hun vlucht vertrokken is zonder hen.
Aan wie er niet moet zijn, wordt gevraagd om de site te mijden. "De gijzeling van onze passagiers en het personeel van BSCA door deze actie is simpelweg schandalig", reageert de communicatiedienst van de luchthaven bij persagentschap Belga. Intussen heeft CEO Philippe Verdonck aan Belga bevestigd dat de luchthaven vanaf 16 uur wordt afgesloten voor mensen die op reis vertrekken. Het is de bedoeling dat de luchthaven morgenochtend weer volledig operationeel is.
Waarop heb je recht bij vertraging of annulatie?
Als je vlucht veel vertraging oploopt door een staking van het personeel van de luchtvaartmaatschappij of je vlucht wordt geschrapt, heb je recht op het volgende:
- Informatie. De luchtvaartmaatschappij moet je schriftelijk op de hoogte brengen. Dat kan per mail, per sms of zelfs met een pushbericht. De regels rond de bijstand waar je recht op hebt, moeten ook duidelijk vermeld worden samen met de gegevens van de instantie die de regels controleert.
- Opvang. De luchtvaartmaatschappij moet je een verfrissing aanbieden en maaltijden. Als het nodig is, moet de maatschappij ook een verblijf en transfers aanbieden. Je hebt ook recht op twee gratis telefonische oproepen (of telexen, faxen, e-mails) in afwachting van een latere vlucht. Hoeveel je krijgt, hangt af van de duur van de vertraging.
- Terugbetaling. Je hebt het recht om te kiezen voor een andere vlucht (of retourvlucht) zodra dat kan. Je kan ook kiezen voor een terugbetaling van het ticket binnen de 7 dagen, wanneer de verplaatsing nutteloos is geworden door de annulering.
- Schadevergoeding. Als de luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert of er is meer dan drie uur vertraging, heb je recht op een extra vergoeding, bovenop het terugbetaalde ticket. Die extra compensatie ligt tussen de 250 en de 600 euro, afhankelijk van de lengte van het traject.
Er zijn wel een paar uitzonderingen waarbij een luchtvaartmaatschappij geen of een kleinere vergoeding moet voorzien:
- Beperkte vertraging. Als je vlucht tussen de 3 en de 5 uur vertraging heeft, heb je geen recht op een andere vlucht op of een volledige terugbetaling. Je hebt wel recht op een schadevergoeding.
- Weinig vertraging. Als je vlucht minder dan 3 uur vertraging heeft, kan je ook geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Ook de opvang hangt dan af van de duur en de afstand van de vertraagde vlucht.
Chaos aan luchthaven van Charleroi door actie van veiligheidspersoneel, vanaf 16 uur sluit luchthaven voor vertrekkers - VRT NWS
Read More
No comments:
Post a Comment