Rechercher dans ce blog

Tuesday, October 18, 2022

Vakbonden organiseren op 9 november algemene actie- en stakingsdag - VRT NWS

De vakbonden gaan door met hun plannen om op 9 november actie te voeren en te staken voor meer koopkracht. De socialistische vakbond roept op tot een algemene staking, de christelijke en liberale vakbond houden het op een actiedag. Daarbij zijn stakingen, personeelsvergaderingen en betogingen mogelijk. "Veel werknemers hebben het financieel heel moeilijk en gaan bang de koude winter tegemoet. De torenhoge rekeningen en facturen maken dat veel mensen het water niet aan de lippen, maar in de neus staat", klinkt het bij ACV.

Het nationaal bestuur van de christelijke vakbond bracht vandaag de resultaten van een brede consultatie over acties op 9 november samen. “Daaruit bleek dat de sociale toestand zorgwekkend is. Ook kwam naar voor dat dit alles zeer negatieve gevolgen heeft voor de mentale gezondheid van mensen: angst voor facturen, de vraag of men alles al kunnen betalen, hoe het nu verder moet... Het weegt zeer zwaar.”

Daarom beslist het nationaal bestuur om op 9 november een algemene actie- en stakingsdag te organiseren. “Op die manier kan iedere werknemer zijn ongerustheid en ongenoegen uiten. Dat kan door werkonderbrekingen, personeelssamenkomsten, manifestaties, staking...” Ook liberale vakbond ACLVB spreekt van een actiedag met stakingen.

"Zeer ernstig"

“De toestand is zeer ernstig voor wie geen hoog loon verdient en toch geen aanspraak kan maken op het sociaal energietarief”, duidt ACV. “Voor singles en alleenstaande ouders die het met één loon moeten rooien, voor mensen die veel en heel dure verplaatsingen moeten maken voor het werk, voor mensen die er bijbaantjes moeten bijnemen om alles te kunnen betalen enzovoort.”

ACV vraagt onder meer om een prijsplafond voor gas en elektriciteit, een uitbreiding van het sociaal tarief naar middenlage inkomens en automatische toekenning, betere vergoedingen voor woon-werk- en werk-werkverkeer en een snelle doorbraak in de fiscale hervorming.

"Versnelling hoger schakelen"

Socialistische vakbond ABVV spreekt van een interprofessionele staking. "Het is tijd om een versnelling hoger te schakelen.” Het ABVV vraagt om de koopkracht van de werknemers te versterken. “Van de regering verwachten we concrete maatregelen opdat de gezinnen de energiefactuur kunnen betalen. We eisen ook de vrijheid om weer te onderhandelen over échte loonsverhogingen en voor het behoud van de automatische loonindexering."

Adblock test (Why?)


Vakbonden organiseren op 9 november algemene actie- en stakingsdag - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...