Rechercher dans ce blog

Friday, September 30, 2022

FSMA licht parket in over mogelijke marktmanipulatie door Nyrstar - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. FSMA licht parket in over mogelijke marktmanipulatie door Nyrstar  Het Laatste Nieuws
  2. Beurswaakhond stapt naar parket in dossier rond Nyrstar  De Tijd
  3. Beurswaakhond licht Antwerps parket in over mogelijke marktmanipulatie door Nyrstar  Gazet van Antwerpen
  4. Beurswaakhond licht parket in over mogelijke marktmanipulatie door Nyrstar  Trends
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

FSMA licht parket in over mogelijke marktmanipulatie door Nyrstar - Het Laatste Nieuws
Read More

'De Duitsers willen zich met dit megaplan verdedigen in de Russische energieoorlog' - De Morgen

NieuwsEnergie

Een medewerker fietst over het terrein langs een buis op het bouwterrein van de Uniper LNG-terminal in het Duitse Wilhelmshaven. Beeld AFP
Een medewerker fietst over het terrein langs een buis op het bouwterrein van de Uniper LNG-terminal in het Duitse Wilhelmshaven.Beeld AFP

Duitsland komt met een steunpakket van 200 miljard euro om de stijgende energieprijzen te compenseren. Kan het land met dit megabedrag een crisis voorkomen? We bellen met Duitslandcorrespondent Remco Andersen.

Dag Remco, met het pakket schiet de Duitse regering burgers en bedrijven te hulp. Hoe ernstig is de situatie daar?

“Het is een beetje vergelijkbaar met wat er in België aan de hand is. De gasprijs is hier ook door het dak gegaan. Per kwh gas betaal je nu 35 cent, een jaar geleden was dat nog maar 6 cent.

“Ook hier hebben de mensen vaste contracten die nu aflopen en variabel worden. Ik sprak laatst iemand die van een gasrekening van 120 euro naar meer dan 400 euro per maand ging. Duitsland kent daarnaast een energie-intensieve industrie die behoorlijk veel last heeft van stijgende prijzen.”

Wat wil de Duitse regering nu precies doen met de 200 miljard euro?

“Allereerst is het belangrijk om te weten dat het niet zo is dat ze 200 miljard euro aan steun overmaken naar de bevolking. Het is een maximaal budget dat ze hebben gereserveerd om de prijsstijgingen tot in 2024 te compenseren.

“Dat willen ze doen met een prijsplafond. De precieze hoogte en vorm daarvan is nog onbekend. Daar gaan ze het de komende weken over hebben. Maar het zou goed kunnen dat de Duitsers het Nederlandse model kiezen en zowel gaan voor een maximale prijs als een verbruiksplafond.

“Dat plafond moet dan gaan gelden tot en met de winter van 2024. Op die manier hoopt de Duitse regering ook op de lange termijn zekerheid te bieden. Tegen die tijd is het namelijk de bedoeling dat Duitsland en Europa grotendeels, niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas. Economieminister Robert Habeck heeft overigens benadrukt dat andere besparende adviezen, zoals de thermostaat omlaag, natuurlijk ook blijven gelden.”

Waar haalt de Duitse regering, die bekend staat om haar begrotingsdiscipline, dat geld vandaan?

“De Duitsers kennen inderdaad een zogenoemde Schuldenbremse (schuldenrem, red.), waardoor het begrotingstekort niet meer mag bedragen dan 0,35 procent van het Duitse bruto binnenlands product (bbp). Het moet voorkomen dat de staatsschuld te ver oploopt. De regering zal de 200 miljard euro moeten lenen, wat een hogere schuld betekent.

“Om die regel te omzeilen stopt de regering deze 200 miljard in een noodfonds dat eerder is ingesteld vanwege de coronacrisis. Dat fonds staat los van het reguliere budget waardoor de schuldenrem niet geldt. Een ander voordeel is dat er nog 67 miljard over is van het coronageld. Daardoor hoeft er maar 130 miljard bij, wat natuurlijk alsnog een fors bedrag is.

“De uitgaven passen in een trend. De afgelopen tijd nam de regering al meerdere kostbare maatregelen. Er kwam een accijnsverlaging op brandstof, in de zomer was er het bekende 9-euroticket voor het openbaar vervoer en vanaf 1 oktober zou er een heffing komen op gas om de lasten te spreiden. Dat laatste plan gaat nu niet door en wordt vervangen door het steunpakket.”

Waarom is het plan voor de energieheffing nu plots van de baan?

“De afgelopen maanden is het in Duitsland over weinig anders gegaan dan die Umlage. Consumenten zouden een heffing van 2,4 cent per kwh gas gaan betalen om gasimporteurs, die hogere inkoopprijzen hebben, tegemoet te komen. Het idee daarachter was om de de lasten eerlijk te verdelen.

“Daar kwam ontzettend veel kritiek op. Zo zijn er ook energiebedrijven die flinke winst maken door de stijgende prijzen, burgers zouden met de heffing die winsten meefinancieren. Maar het grootste probleem was dat het plan al voor invoering achterhaald was. De prijzen zijn zo enorm gestegen dat de heffing van 2,4 procent al niet meer genoeg was, waardoor de populariteit van verantwoordelijk minister Habeck is gekelderd. Dit nieuwe plan moet een oplossing bieden die niet direct achterhaald is door prijsstijgingen.”

Kan Duitsland de energiecrisis met dit plan dan wel aanpakken?

“Het is heel interessant om te zien wat voor woorden de Duitse regering kiest om dit plan aan de man te brengen. Het is duidelijk taal: er is een energieoorlog, wij verdedigen ons. De regering benadrukt hoe economisch sterk Duitsland is. Ze willen dus niet enkel de energiecrisis aanpakken, het is ook een antwoord op de Russische invasie in Oekraïne en de acties van de Rusland tegen Duitsland.

“Alles is gericht op vertrouwen. Daarin is het ook een slim plan, want door een fors bedrag te reserveren voor een lange tijd maak je duidelijk dat de overheid achter industrie en consument blijft staan. Dat is ook de boodschap van Financiënminister Lindner. Hij zegt, met name tegen het bedrijfsleven: heb vertrouwen, ga geen mensen ontslaan en blijf vooral produceren. Wij zorgen dat het goedkomt.”

Adblock test (Why?)


'De Duitsers willen zich met dit megaplan verdedigen in de Russische energieoorlog' - De Morgen
Read More

Prijsdaling van bijna 30 procent voor aardgas en elektriciteit in de maand oktober - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Prijsdaling van bijna 30 procent voor aardgas en elektriciteit in de maand oktober  Het Laatste Nieuws
Prijsdaling van bijna 30 procent voor aardgas en elektriciteit in de maand oktober - Het Laatste Nieuws
Read More

Thursday, September 29, 2022

Cementsector trekt aan alarmbel: 'Bouw dreigt stil te vallen' - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Cementsector trekt aan alarmbel: 'Bouw dreigt stil te vallen'  De Tijd
Cementsector trekt aan alarmbel: 'Bouw dreigt stil te vallen' - De Tijd
Read More

Professor economie Koen Schoors voorspelt: “Inflatiepiek eind dit jaar in zicht, maar we evolueren naar scenario van stagflatie” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Professor economie Koen Schoors voorspelt: “Inflatiepiek eind dit jaar in zicht, maar we evolueren naar scenario van stagflatie”  Het Laatste Nieuws
Professor economie Koen Schoors voorspelt: “Inflatiepiek eind dit jaar in zicht, maar we evolueren naar scenario van stagflatie” - Het Laatste Nieuws
Read More

Meer dan 100.000 huurders ontlopen indexering huur - De Standaard

Voor woningen met EPC-waarde E of F wordt de huurprijs een jaar lang bevroren. Huurwoningen met EPC-waarde D mogen voor de helft indexeren, de andere volledig. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

De maatregel is bedoeld om huurders te ondersteunen tijdens de energiecrisis. Door de hoge inflatie dreigen zij geconfronteerd te worden met hoge prijsstijgingen. Als zij ook nog eens wonen in een slecht geïsoleerd huis met een hoge energiefactuur, worden ze dubbel getroffen.

De beperking van de indexering moet dat voorkomen. Concreet komt het erop neer dat de zowat 107.000 huurders (van de 560.000) die in een appartement of huis wonen met een EPC-waarde E of F, de meest energieverslindende woningen, hun huidige huurprijs een jaar lang behouden. Voor huurwoningen die geen EPC-attest hebben, zowat 20 procent van alle huurwoningen, geldt eveneens een verbod op indexatie. Voor de bijna 92.000 huurders van een appartement of huis met EPC-waarde D wordt de indexering gehalveerd. Voor de beter tot zeer goed geïsoleerde woningen, met een EPC-waarde van A+, A, B of C, verandert er niets. Zij mogen wel indexeren.

Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wijst erop dat er ook premies bestaan voor verhuurders om hun huurwoning energiezuiniger te maken. Als zij voldoende investeren in isolatie, behouden ze hun indexering.

Het voordeel dat de huurder doet, kan aanzienlijk zijn. De gemiddelde huurprijs voor een appartement bedraagt 760 euro. Als die niet wordt geïndexeerd, levert dat een voordeel van 912 euro op voor één jaar huur. Rijhuizen hebben een gemiddelde huurprijs van 875 euro. Als die maar half wordt geïndexeerd, komt dat neer op een besparing voor de huurder van 525 euro voor één jaar huur. Een vrijstaand huis kost gemiddeld 1.085 euro huur. Daar levert een indexeringsstop de huurder 1.302 euro op.

Daarnaast heeft de Vlaamse regering ook beslist om het budget voor de Vlaamse Woonlening met 250 miljoen op te trekken tot 1,3 miljard euro. Die lening wordt toegekend aan gezinnen en alleenstaanden met een beperkt inkomen voor de aankoop en/of renovatie van een woning. Ze kunnen zo voor 100 procent ontlenen en aan een gunstiger rente dan de commerciële.

Sociale huisvestingsmaatschappijen zullen dan weer kunnen lenen voor het plaatsen van zonnepanelen op bestaande woningen, daar waar dit tot nu toe alleen kon bij nieuwbouw of grondige renovatie.

Het Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen, dat OCMW’s ondersteunt die huurders met een huurachterstal begeleiden, krijgt eveneens extra geld. Huurders die een lening bij de Vlaamse overheid zijn aangegaan om hun huurwaarborg te betalen, kunnen uitstel krijgen.

Adblock test (Why?)


Meer dan 100.000 huurders ontlopen indexering huur - De Standaard
Read More

Tuesday, September 27, 2022

Peter Devlies wordt de nieuwe ceo van Argenta - De Standaard

De Vlaming Peter Devlies, tot voor kort ceo van Axa Bank België, zal Marc Lauwers opvolgen aan de top van Argenta.

Aan de opvolging van Lauwers wordt achter de schermen al een tijdje gewerkt. Lauwers gaf eerder al aan dat 2022 zijn laatste volledige kalenderjaar als ceo bij Argenta zou zijn. Hij bekleedt die functie sinds september 2016. Zijn carrière in de banksector begon in 1986 bij het toenmalige BAC, dat later opging in Dexia en Belfius.

Devlies heeft bijna dertig jaar ervaring in de banksector. Hij was de afgelopen jaren vooral bekend als ceo van AXA Bank. Eerder was hij uitvoerend bestuurder bij Bank J. Van Breda & co. en het toenmalige ABK bank.

Woonkredieten

Devlies had bij Axa Bank een sterk team dat sterke commerciële prestaties neerzette, zowel in woonkredieten als in beleggingsproducten. Het netwerk van zelfstandige agenten ging onder Devlies ook meer inzetten op advies in plaats van klassieke transacties. Devlies had pech dat zijn aandeelhouder, de Franse verzekeraar Axa, besloot de Belgische bank aan de coöperatieve bank Crelan te verkopen. Het management van Crelan bleef als overnemer op de managementposities zitten, waardoor de top van Axa Bank te horen kreeg dat er voor hen geen plaats was bij Crelan.

De verantwoordelijke risicobeheer behield wel zijn post, omdat de toezichthouder, die geen oneindig vertrouwen had in het fusieproject, dat eiste. Tijdens het aanslepend fusieproces verloor Axa Bank verschillende goede kaderleden. Velen zochten elders hun heil. Dat had ook te maken met de grote cultuurverschillen tussen beide banken. Axa was veel meer participatief ingesteld dan het nog erg traditionele Crelan.

Devlies zelf trok naar de London Business School om zich te verdiepen in thema’s als duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor Argenta komt het dus goed uit dat Devlies beschikbaar was.

Bij Argenta werd Inge Ampe als mogelijke interne kandidate gezien, maar uiteindelijk viel de keuze op Devlies, die naast bancaire ervaring ook beslagen is in veranderingsprocessen.

Argenta is in Vlaanderen na KBC de grootste bank voor particulieren. De bank is niet actief in de bedrijvenmarkt.

Adblock test (Why?)


Peter Devlies wordt de nieuwe ceo van Argenta - De Standaard
Read More

Monday, September 26, 2022

Slapstick-operatie Zwitserse politie: Tesla houdt agenten gevangen, die worden uitgelachen door overtreders - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Slapstick-operatie Zwitserse politie: Tesla houdt agenten gevangen, die worden uitgelachen door overtreders  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Slapstick-operatie Zwitserse politie: Tesla houdt agenten gevangen, die worden uitgelachen door overtreders - Het Laatste Nieuws
Read More

Alle universiteiten groeien, maar 'kleintjes' het meest: “Studenten zoeken het dichter bij huis door het tekort aan koten en de hoge prijzen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Alle universiteiten groeien, maar 'kleintjes' het meest: “Studenten zoeken het dichter bij huis door het tekort aan koten en de hoge prijzen”  Het Laatste Nieuws
Alle universiteiten groeien, maar 'kleintjes' het meest: “Studenten zoeken het dichter bij huis door het tekort aan koten en de hoge prijzen” - Het Laatste Nieuws
Read More

Europese rentes omhoog na Italiaanse verkiezingen, Belgische tienjaarsrente stijgt naar hoogste niveau sinds 2013 - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Europese rentes omhoog na Italiaanse verkiezingen, Belgische tienjaarsrente stijgt naar hoogste niveau sinds 2013  Het Laatste Nieuws
  2. Overwinning Meloni leidt tot nervositeit op markten  De Tijd
  3. Europese rentes omhoog na Italiaanse verkiezingen  Het Nieuwsblad
  4. Beurzen bezorgder over ramkoers Liz Truss dan van Italiaanse verkiezingen - wel.nl  Welingelichte Kringen
  5. Italiaanse kiezer stuurt euro lager en rente hoger  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Europese rentes omhoog na Italiaanse verkiezingen, Belgische tienjaarsrente stijgt naar hoogste niveau sinds 2013 - Het Laatste Nieuws
Read More

CKV trekt als eerste bank spaarrente fors op - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

CKV trekt als eerste bank spaarrente fors op  De TijdHele verhaal bekijken via Google Nieuws
CKV trekt als eerste bank spaarrente fors op - De Tijd
Read More

Sunday, September 25, 2022

Vrouwen bedenken creatieve manier om meisje gratis Disneyland Parijs binnen te smokkelen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Vrouwen bedenken creatieve manier om meisje gratis Disneyland Parijs binnen te smokkelen  Het Laatste Nieuws
Vrouwen bedenken creatieve manier om meisje gratis Disneyland Parijs binnen te smokkelen - Het Laatste Nieuws
Read More

Europese Commissie denkt aan 'gasslang' tegen instabiele gasprijzen - Business AM - NL

De plannen voor een Europees prijsplafond beginnen alsmaar meer vorm te krijgen. In het huidige voorstel dat de Commissie aanstaande woensdag op tafel zal leggen, wordt gesproken over een ‘gasslang’.

Een prijsplafond op gasprijzen is deze winter hoogst noodzakelijk. Daarvoor zit de Europese Commissie de afgelopen tijd geregeld samen om dat zo snel mogelijk waar te maken. Vorige week werd in Straatsburg een pakket goedgekeurd voor de elektriciteitsmarkt: 5 procent minder verbruik tijdens

Adblock test (Why?)


Europese Commissie denkt aan 'gasslang' tegen instabiele gasprijzen - Business AM - NL
Read More

Saturday, September 24, 2022

Vlaamse regering uiteen zonder akkoord over begroting, gesprekken gaan vandaag verder - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Vlaamse regering uiteen zonder akkoord over begroting, gesprekken gaan vandaag verder  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Vlaamse regering uiteen zonder akkoord over begroting, gesprekken gaan vandaag verder - Het Laatste Nieuws
Read More

Energiecrisis doet ook prijs van toiletpapier stijgen, en dat zal de consument voelen - Het Nieuwsblad

 ©  BELGAIMAGE

In een jaar tijd is toiletpapier al een derde duurder geworden. De sector zit almaar meer in de… penarie door de torenhoge gasprijzen en de schaarste aan pulp, waardoor ook de prijs van dat basisingrediënt piekt.

Kristof Simoens

Adblock test (Why?)


Energiecrisis doet ook prijs van toiletpapier stijgen, en dat zal de consument voelen - Het Nieuwsblad
Read More

Experts over hoe consumeren in tijden van inflatie: “Als dit lang duurt, worden we even pinnig als onze grootouders” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Experts over hoe consumeren in tijden van inflatie: “Als dit lang duurt, worden we even pinnig als onze grootouders”  Het Laatste Nieuws
Experts over hoe consumeren in tijden van inflatie: “Als dit lang duurt, worden we even pinnig als onze grootouders” - Het Laatste Nieuws
Read More

Friday, September 23, 2022

Dubbele crash is peperdure les voor nieuwe beleggers - De Standaard

De snelste stijging van de rente in meer dan vijftig jaar en de vrees voor een recessie doen zowel obligaties als aandelen kelderen. Beleggers die pas vorig jaar de beurs ontdekten krijgen meteen een peperdure les. Maar er is een beetje hoop.

Alleen al afgelopen week verloor de Bel20, de Brusselse sterindex 4,7 procent. Vandaag vrijdag ging het 2,23 procent lager. De Bel20 is daarmee officieel in een berenmarkt, een daling van de beurskoersen ...

Adblock test (Why?)


Dubbele crash is peperdure les voor nieuwe beleggers - De Standaard
Read More

Eline (24) vindt koper voor haar foutief bestelde wagen: Van Mossel wil een van haar twee Kia's overnemen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Eline (24) vindt koper voor haar foutief bestelde wagen: Van Mossel wil een van haar twee Kia's overnemen  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Eline (24) vindt koper voor haar foutief bestelde wagen: Van Mossel wil een van haar twee Kia's overnemen - Het Laatste Nieuws
Read More

Wednesday, September 21, 2022

Ommekeer in rentemarkt geeft Nationale Bank én overheid flinke opdoffer - De Standaard

Het aandeel van de Nationale Bank, voor de helft in handen van de overheid, is op vraag van die bank geschorst op de beurs. Wellicht komt er een forse winstwaarschuwing aan, met grote gevolgen voor de begroting.

Handel in het aandeel van de Nationale Bank is voorlopig niet mogelijk. Gisteren ging het 6,4 procent lager tot 1.455 euro, de laagste koers in meer dan 20 jaar.

De terugval van de aandelenkoers heeft te maken met de ommekeer in de rentemarkt. Tijdens de pandemie overspoelden centrale banken de markt nog met goedkoop geld, nu verhogen ze de rente om de inflatie een halt toe te roepen.

Aan al dat goedkoop geld hebben de centrale banken veel verdiend. Dat werkte als volgt: gewone banken parkeerden het overtollige geld bij de centrale banken en betaalden daarop een strafrente van 0,50 procent. Sinds september moet de Nationale Bank dat geld vergoeden, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) geld duurder maakt in een poging de inflatie te bestrijden.

Inkomsten worden uitgaven

Hoe meer de ECB de korte rente verhoogt, hoe meer rente de Nationale Bank zal moeten betalen op de deposito’s die bij haar geparkeerd worden. De depositorente van de ECB staat nu op 0,75 procent, maar die zal wellicht nog aanzienlijk zal stijgen. Concreet zijn de inkomsten van de afgelopen jaren nu uitgaven geworden die snel stijgen. Een wereld van verschil.

Ook brengt de gigantische obligatieportefeuille die tijdens de pandemie opgekocht werd, nauwelijks rente op, omdat de marktrente toen bewust laag gehouden werd. Kortom, de overheid zal het voelen in de dividenden die ze van de Nationale Bank ontvangt.

Voor de begroting zijn de gevolgen niet verwaarloosbaar. In maart werd al gezegd dat de overheid dit jaar maar 162 miljoen ontvangt van de Nationale Bank in plaats van 325 miljoen vorig jaar. Het gaat om een wettelijke vergoeding plus een dividend.

Reserves onder druk

Het dividend van de Nationale Bank voor de privéaandeelhouders is in belangrijke mate afhankelijk van de opbrengst van een zogenoemde statutaire portefeuille. Dat is een beleggingsportefeuille van ruim 7 miljard die vooral obligaties en ook aandelen van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) omvat. Maar ook die portefeuille wordt getroffen door de ontwikkeling op de rentemarkt. Het risico bestaat dat de reserves van de NBB flink onder druk komen en dat ook het dividend voor de privéaandeelhouder aanzienlijk zal dalen.

Verwacht wordt dat een persbericht meer details bekend zal maken. Daarna kan dan de handel in het aandeel van de NBB hervatten.

Schok in Nederland

De Nederlandse centrale bank (de DNB) waarschuwde de Nederlandse regering gisteren dat ze door de snel oplopende rente verliezen zal slikken en dat ze daardoor geen dividend kan uitkeren aan de staat. De verliezen lopen tot en met 2026 op tot naar verwachting 9 miljard euro, liet DNB-baas Klaas Knot weten in een brief aan de Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag.

De DNB is in tegenstelling tot de NBB niet beursgenoteerd. Onze Nationale Bank is dat wel en is zoals bekend het voorwerp van juridische procedures van ontevreden minderheidsaandeelhouders die vinden dat de overheid – die 50 procent van de aandelen heeft – de kleine beleggers systematisch benadeelt. Het is de heel gedetailleerde communicatie van de niet beursgenoteerde DNB die de NBB nu in de pen doet klimmen.

Adblock test (Why?)


Ommekeer in rentemarkt geeft Nationale Bank én overheid flinke opdoffer - De Standaard
Read More

Russische uithaal doet grondstoffen opveren, euro onderuit - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

  1. Russische uithaal doet grondstoffen opveren, euro onderuit  De Tijd
  2. Koerswinst Shell houdt AEX in het groen  Iex.nl
  3. Beursblog: hoger begin Wall Street op weg naar Fed-besluit; AEX wint met steun Shell  Telegraaf.nl
  4. Wall Street kleurt lichtgroen in aanloop naar Fed-vergadering  De Tijd
  5. Wall Street op weg naar hogere start  Iex.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Russische uithaal doet grondstoffen opveren, euro onderuit - De Tijd
Read More

Powell wil rem zetten op Amerikaanse economie - De Standaard

Duwt de Federal Reserve de Amerikaanse economie vandaag moedwillig richting een ­recessie? De kans is bijzonder groot, zowat iedereen ­verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de ­beleidsrente met minstens 75 basispunten zal verhogen, tot 3,25 procent. Sommigen verwachten zelfs dat de Fed 100 basispunten uit haar mouw tovert om de inflatie klein te krijgen. Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen, merkt op dat de Fed daarmee de rente verhoogt tot ­boven het niveau van de neutrale rente, die op 2,5 procent geschat wordt. De neutrale rente is de rente waarbij de ­economie noch gestimuleerd, noch afgeremd wordt. ‘Door de rente boven het neutrale niveau te tillen, begint het Amerikaanse monetaire beleid echt een remmende impact te hebben’, merkt Aben op.

Adblock test (Why?)


Powell wil rem zetten op Amerikaanse economie - De Standaard
Read More

Tuesday, September 20, 2022

Medista dreigt levering vaccins tijdelijk stop te zetten - Het Nieuwsblad

Medista, het bedrijf dat momenteel in opdracht van de overheid leveringen uitvoert voor de boostercampagne met coronavaccins, dreigt ermee om de verdeling stop te zetten. Het doet dat omdat het al het hele jaar geen euro heeft gezien voor het stockbeheer en de verdeling van vaccins. Vorige week kwam er plots wel een overschrijving van 3,5 miljoen euro op zijn rekening, maar die was ‘provisioneel’, waardoor Medista de facto niets kan uitrichten met het geld.

In een brief aan de FOD Volkgezondheid schreef Medista vorige week dat “het zich genoodzaakt ziet om tijdelijk onze activiteiten te stoppen”. Een leveringsprobleem was er niet meteen, aangezien er op dat moment al 2,3 miljoen doses naar de vaccinatiecentra waren vertrokken, voldoende om nog minstens twee weken het voorziene ritme aan te houden.

Daarmee geconfronteerd, heeft het kabinet bij de rechtbank van eerste aanleg een verzoekschrift ingediend, om Medista verder te laten werken binnen het contract dat nog loopt tot volgend jaar. De rechter volgde de overheid en legde een dwangsom van 250.000 euro op per inbreuk die Medista begaat.

Medista heeft voorlopig nog niets stopgezet. Dit weekend werd er gewoon doorgewerkt, waardoor de vaccinatiecentra zeker niet in de problemen komen. Maar het escalerend conflict tussen de federale overheid en de vaccinverdeler baart de gemeenschappen, die bevoegd zijn voor de vaccinaties, wel al langer zorgen.

LEES OOK. Opvolger is niet klaar, dus valt regering noodgewongen terug op “te dure” partner voor vaccinaties

Aan het depot van Medista in Zaventem arriveren dezer dagen miljoenen coronavaccins, die op de juiste temperatuur worden gehouden en verdeeld worden over de vaccinatiecentra. Maar dat was niet de bedoeling van Vandenbroucke, toen die in de lente van dit jaar, ondanks het lopende contract met Medista tot 2025, een nieuwe aanbesteding liet uitschreven. Concurrent Movianto, een multinational, haalde de vaccinaties aan het begin van deze zomer binnen, dankzij een vraagprijs die 4,5 miljoen euro lager lag dan wat de overheid aan Medista moest betalen.

Medista vocht de uitkomst van de openbare aanbesteding aan bij de Raad van State, omdat er volgens het bedrijf “onregelmatigheden waren gebeurd” en omdat concurrent Movianto niet moest aantonen dat het over de nodige infrastructuur, zowel logistiek als technologisch, beschikte. Dat bleek ook toen de vierde vaccinatie moest worden opgestart: Movianto was niet klaar, Medista moest uitvoeren.

“Maar onze financiële slagkracht is niet oneindig”, zegt Medista. “ Wij hebben tweeënhalf miljoen geïnvesteerd voor de tender tot 2025. Dan is het niet fijn als je halverwege de rit aan de kant wordt gezet. Wij moeten onze mensen ook blijven betalen. We hebben de overheid om een garantie gevraagd om betaald te worden voor deze boostercampagne, maar ook die hebben we niet gekregen.”

Medista-CEO Sarah Taybi zegt niet langer te willen werken “voor een onbetrouwbare overheid die haar macht misbruikt, pestgedrag tolereert, ons financieel uitrookt en ons dan ook nog eens verplicht om de nieuwe boostercampagne te organiseren, terwijl het nu al duidelijk is dat wij nooit correct betaald zullen worden.”

Medista heeft Vandenbroucke eerder al gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de leidinggevende ambtenaar bij de FOD. Medista acht haar verantwoordelijk voor de audits die het bedrijf te beurt vielen en het uitstel van de betalingen. Vandenbroucke nam haar toen in bescherming en blijft ook nu achter de FOD staan. Volgens Medista is er, toen er een nieuwe aanbesteding werd uitgeschreven, “omwille van nakende budgetoverschrijdingen”, ook nooit een rapport opgesteld door de inspectie Financiën. In de Kamercommissie moest Vandenbroucke erkennen dat zo’n rapport inderdaad niet bestaat, maar dat het ook niet noodzakelijk is om een nieuwe aanbesteding uit te schrijven.

Adblock test (Why?)


Medista dreigt levering vaccins tijdelijk stop te zetten - Het Nieuwsblad
Read More

Duitsland klopt op de deur van Gazprom - Business AM - NL

Duitse kopers van Russisch aardgas hebben, voor het eerst sinds de stillegging van de cruciale pijpleiding Nord Stream 1, officiële aanvragen ingediend om terug aardgas te leveren.

Rusland stopte op 31 augustus met de levering van gas via Nord Stream 1, de grootste Russische gaspijpleiding naar Europa die tot 59,2 miljard kubieke meter gas per jaar vervoert. De verbinding, die via de Oostzee loopt, is cruciaal voor het energiegebruik van Duitsland. Rusland kondigde daarbij aan de stroming stop te zetten wegens “onderhoudswerken” die slechts “drie dagen” zouden duren.

De stopzetting duurt echter langer dan dat en verergerde Europa’s ergste energiecrisis ooit; brandstofprijzen gingen de lucht in en ook andere energieproducten werden alsmaar duurder. Duitsland, de grootste economie van de Europese Unie, sprak zelfs over een mogelijke rantsoenering van aardgas.

Schuld van het Westen

Moskou legt daarbij de schuld bij het Westen dat sinds de invasie van Oekraïne het land tal van sancties oplegde. Die sancties zouden ervoor zorgen dat cruciale onderhoudswerken worden belemmerd. Europa zegt dat dit een excuus is en Rusland zijn gas gebruikt als economisch wapen als reactie op de opgelegde sancties.

Vitaly Markelov, chief executive van Gazprom, zei daarbij dat het de toevoer niet kon hervatten totdat Siemens Energy de defecten had hersteld. Het energiebedrijf reageerde op het vingerwijzen en zei dat het de verstrekte uitleg van Gazprom niet kon vatten: “Onze beoordeling is dat de ons meegedeelde bevinding geen technische reden is om de activiteiten stop te zetten. Dergelijke lekken hebben gewoonlijk geen invloed op de werking van een turbine en kunnen ter plaatse worden gedicht”, voegde het bedrijf eraan toe.

Rusland heeft “niets te maken” met energiecrisis

De Russische dictator Vladimir Poetin zei afgelopen vrijdag dat Rusland niets te maken had met de Europese energiecrisis, maar zei wel dat als Europa meer gas wou, het de sancties zou moeten opheffen. De sancties belemmeren immers de opening van de nieuwe Nord Stream 2-pijpleiding, iets dat voor ergernis bij Poetin zorgt. Duitsland besliste eerder in februari – net voor de Russische invasie – de deal rond Nord Stream 2 af te blazen, wat mogelijk een van de aanleidingen zou kunnen zijn voor de pesterijen tegenover Duitsland.

Duitse kopers van gas vinden het stilaan welletjes geweest en hebben nu Rusland, voor het eerst sinds het zogezegde onderhoud, gevraagd de toevoer van gas te hervatten. Dat wil niet meteen zeggen dat er daadwerkelijk terug gas op komst is. Daarvoor is het wachten op reactie vanuit Russische hoek. Al gaan Duitse kopers er wel vanuit dat de toevoer vroeg of laat weer hervat zal worden. Zo zouden ze al opslagcapaciteit voorzien hebben dat via de Russische pijpleiding moet komen. Nord Stream gaf momenteel nog geen commentaar, meent Reuters.

Adblock test (Why?)


Duitsland klopt op de deur van Gazprom - Business AM - NL
Read More

Telewerken tijdens een energiecrisis: heb je dan recht op een hogere thuiswerkvergoeding? Of kan je zelf weer meer naar kantoor komen? - VRT NWS

Zit er een "terug naar kantoor"-golf aan te komen als gevolg van de hoge energieprijzen? Het baart sommige bedrijven in elk geval zorgen, zo kopt De Standaard. Net nu ze na corona meer telewerk hebben ingevoerd en zo hebben bespaard op kantoorruimte zouden werknemers nu weer meer naar kantoor komen om thuis energiekosten uit te sparen. Mag een werkgever dat weigeren? Of zijn er ook alternatieve oplossingen? 

Is er echt een "terug naar kantoor"-golf gaande?

"Er zijn indicaties dat er sinds het einde van de pandemie meer en meer werknemers willen terugkeren naar kantoor", bevestigt Joni Delanoeije, onderzoeker bij het HIVA en KU Leuven, in VRT NWS-podcast "Het kwartier". "Het verschilt wat van regio tot regio, maar die trend zien we wel."

"Organisaties zijn de voordelen van thuiswerk sterk gaan waarderen, zowel voor hun eigen werknemers als voor hun organisatie. Dan krijg je natuurlijk een soort conflict als die werknemers plots terug naar kantoor willen komen om andere redenen, zoals nu de energiecrisis een rol begint te spelen."

"Of dat zoveel goedkoper is, moet een werknemer voor zichzelf uitrekenen, want je hebt natuurlijk ook vervoersonkosten waarmee je rekening moet houden. Maar voor sommige mensen is het voordeliger om naar kantoor te komen. Tegelijk kunnen ze het sociale contact met hun collega's onderhouden."

Jij wilt meer op kantoor werken, maar je werkgever ziet dat niet zitten: hoe pak je dat best aan?

"Je zult daarover een open gesprek moeten voeren, waarin alle noden, wensen en verzuchtingen op tafel komen", oppert Ellen Van Grunderbeek, jurdisch experte bij HR-dienstenbedrijf Acerta Consult, in "De ochtend" op Radio 1. "Want ook het logistieke element speelt mee: krijg je iedereen nog aan een bureau gezet deze winter? Eenmaal daarover afspraken zijn gemaakt, is het belangrijk dat die op papier worden gezet. Want de plaats van tewerkstelling is een essentieel element in de arbeidsovereenkomst. Telewerkafspraken vormen daar heel vaak een schriftelijke bijlage bij."

Archiefbeeld ter illustratie.

Tijdens de coronacrisis zijn zulke telewerkafspraken bij veel bedrijven vastgelegd: kan een werkgever die nu gebruiken om toch af te dwingen dat je thuis werkt?

"Bij heel wat werknemers zijn na corona de bijlagen bij de arbeidsovereenkomst aangepast, waarbij men bijvoorbeeld overgeschakeld is naar een bepaald aantal dagen op kantoor en thuis", bevestigt Van Grunderbeek. "Als je aan die verhouding wil sleutelen, moet je daarover weer een akkoord bereiken. Beide partijen moeten dat document ook ondertekenen, als je wilt dat het rechtsgeldig is."

De plaats van tewerkstelling is een essentieel element in de arbeidsovereenkomst. Telewerkafspraken vormen daar heel vaak een schriftelijke bijlage bij

Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte bij Acerta Consult

Delanoeije denkt alvast dat de kans reëel is dat veel bedrijven, als gevolg van de energiecrisis, nieuwe afspraken over telewerk zullen willen maken met hun werknemers, "zeker bij die organisaties waar er nog maar beperkte kantoorruimte is".

Als je in deze tijden veel thuiswerkt, kan dan je thuiswerkvergoeding worden opgetrokken?

"Ook daarover zal je opnieuw afspraken moeten maken en dat moeten laten aanpassen in de schriftelijke telewerkbijlage", aldus Van Grunderbeek.

Kan je vragen dat je werkgever rechtstreeks tussenkomt in je energiefactuur?

"Op dat vlak bestaan er verschillende mogelijkheden", stelt Van Grunderbeek. "Die telewerkvergoeding dekt eigenlijk de kleinere kantoorkosten, waaronder ook de nutsvoorzieningen. Water, elektriciteit en verwarming zitten eigenlijk al inbegrepen in het forfait dat de fiscus vandaag voorziet. Dat bedraagt sinds eind september maximaal 142,95 euro. Werkgevers kunnen dat thuiswerkforfait tot dat plafond vrij van RSZ en belastingen toekennen."

Beluister hier het hele gesprek met Ellen Van Grunderbeek in "De ochtend" op Radio 1:

"Daarnaast kan het bedrijf ook tussenkomen in de terbeschikkingstelling van verwarming en elektriciteit. Dat genereert een zogenoemd 'voordeel alle aard', waarop werkgevers RSZ en bedrijfsvoorheffing betalen. Dat is nog wel een goeie tussenoplossing."

"De derde oplossing is een rechtstreekse tussenkomst in de elektriciteitsfactuur. Maar dat is momenteel echt een loonvoordeel, waarop men de klassieke bijdragen moet betalen."

Wat als er echt nog te weinig kantoorruimte is voor alle werknemers: valt daar op korte termijn iets aan te doen?

"Nee, dat hybride werken na corona heeft ervoor gezorgd dat werkgevers hun bedrijfsruimtes zijn gaan herdenken", legt Van Grunderbeek uit. "Werkgevers kunnen wel gaan kijken wat er mogelijk is op de bedrijfsvloer, door bijvoorbeeld een rotatiesysteem in te voeren. Daarbij kunnen mensen bepaalde dagen reserveren waarop ze thuis of op kantoor werken. Daarmee kunnen de facility managers dan in de komende weken aan de slag gaan, om kantooreilanden aan te passen, mocht het aan de orde zijn."

"Een alternatief zou zijn - zo horen we bijvoorbeeld bij lokale besturen - om te kijken of werknemers ook aan de slag kunnen in pakweg een bibliotheek of sporthal. Daar kan zeker over worden nagedacht, maar dan moeten de afspraken over bijvoorbeeld de arbeidsongevallenverzekering wel worden aangepast."

Als je als organisatie je talent wilt behouden en aantrekken, moet je hen ook iets kunnen bieden

Joni Delanoeije, onderzoeker bij het HIVA en KU Leuven

Delanoeije vindt dat bedrijven daar slim mee moeten omgaan: "Wanneer werknemers voor thuiswerk kiezen, kan dat goedkoper zijn voor de werkgever. Maar als je als organisatie inspeelt op flexibele kantoorruimte en een plek voor iedereen voorziet, kan het ook winst opleveren: je geeft werknemers het gevoel dat je hen iets biedt. Dat gaat zich vertalen in het werkgeluk van werknemers. Als je als organisatie je talent wilt behouden en aantrekken, moet je hen ook iets kunnen bieden. Idealiter is het een win-winsituatie en geen conflict."

Zorgt de energiecrisis ervoor dat we uiteindelijk weer terugkeren naar de situatie van vóór corona, met vrij weinig telewerk?

"Dat is een heel onwaarschijnlijk scenario, omdat er een immense kentering is gekomen, zowel bij het personeel als bij de bedrijven zelf", denkt Delanoeije. "Voor de toekomst zal het vooral belangrijk zijn om op die trend te durven blijven verderdenken: hoe kan je dat thuiswerken behouden zonder de nadelen te hebben? Daarin speelt dit vraagstuk van de energiecrisis een belangrijke rol."

Adblock test (Why?)


Telewerken tijdens een energiecrisis: heb je dan recht op een hogere thuiswerkvergoeding? Of kan je zelf weer meer naar kantoor komen? - VRT NWS
Read More

Slecht nieuws voor huizenkopers: Belgische langetermijnrente nu 2475 procent, hoogste niveau in acht jaar - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Slecht nieuws voor huizenkopers: Belgische langetermijnrente nu 2475 procent, hoogste niveau in acht jaar  Het Laatste Nieuws
  2. Zweden verrast met megarenteverhoging  De Tijd
  3. Belgische langetermijnrente op hoogste niveau in meer dan acht jaar  Het Nieuwsblad
  4. Zweden bevestigt grootste renteverhoging in decennia: stijging met 100 basispunten  Business AM - NL
  5. Zweden verrast met mega-renteverhoging  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Slecht nieuws voor huizenkopers: Belgische langetermijnrente nu 2475 procent, hoogste niveau in acht jaar - Het Laatste Nieuws
Read More

Sunday, September 18, 2022

Oeps. Leuvens restaurant rekent klanten 1.000 euro te veel aan en is nu op zoek naar onfortuinlijk gezin: “We zijn van onze stoel gevallen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Oeps. Leuvens restaurant rekent klanten 1.000 euro te veel aan en is nu op zoek naar onfortuinlijk gezin: “We zijn van onze stoel gevallen”  Het Laatste Nieuws
Oeps. Leuvens restaurant rekent klanten 1.000 euro te veel aan en is nu op zoek naar onfortuinlijk gezin: “We zijn van onze stoel gevallen” - Het Laatste Nieuws
Read More

Björn (39) heeft twee zonen: één met Sophie (36) en één uit een vorige relatie: “De jongens krijgen elk een totaal andere opvoeding” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Björn (39) heeft twee zonen: één met Sophie (36) en één uit een vorige relatie: “De jongens krijgen elk een totaal andere opvoeding”  Het Laatste Nieuws
Björn (39) heeft twee zonen: één met Sophie (36) en één uit een vorige relatie: “De jongens krijgen elk een totaal andere opvoeding” - Het Laatste Nieuws
Read More

Frankrijk ontkent stopzetten van levering stroom aan Italië - Het Nieuwsblad

 ©  AFP

Frankrijk ontkent dat het de stroomexport naar Italië tijdelijk wil verbieden. Volgens eerdere berichten had het nutsbedrijf Électricité de France (EDF) Italië laten weten dat de levering van elektriciteit mogelijk twee jaar stopgezet zal worden. Door problemen bij kerncentrales van EDF dreigt een tekort aan stroom.

wverBron: BELGA

Een Italiaanse regeringswoordvoerder bevestigde berichtgeving van La Repubblica, maar het Franse ministerie van Energietransitie spreekt tegen dat van een leveringsstop sprake is.

“De Franse autoriteiten ontkennen deze berichten en bevestigen nogmaals hun solidariteit op het gebied van elektriciteit en gas met al onze Europese buren.” EDF ontkent dat het bedrijf Italië heeft gewaarschuwd voor een mogelijke opschorting van de energielevering.

Adblock test (Why?)


Frankrijk ontkent stopzetten van levering stroom aan Italië - Het Nieuwsblad
Read More

Erfenisoorlog bij één van rijkste families van Vlaanderen: twee dochters vechten om 243 miljoen euro van omstreden bingokoning Willy Michiels - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Erfenisoorlog bij één van rijkste families van Vlaanderen: twee dochters vechten om 243 miljoen euro van omstreden bingokoning Willy Michiels  Het Laatste Nieuws
  2. Erfenis Oost-Vlaamse bingokoning splijt familie Michiels  De Tijd
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Erfenisoorlog bij één van rijkste families van Vlaanderen: twee dochters vechten om 243 miljoen euro van omstreden bingokoning Willy Michiels - Het Laatste Nieuws
Read More

Waarom de prijs van propaangas nauwelijks is gestegen terwijl aardgas peperduur is geworden - Gazet van Antwerpen

 ©  Shutterstock

Overal lezen we dat de gasprijzen schrikbarend stijgen, tot achter keer duurder dan voorheen zelfs. Maar toen ik vorige week een fles propaangas van 46,5 kilogram wilde kopen, was die nauwelijks in prijs gestegen. Voorheen kostte zo’n fles rond de 100 euro, nu was dat 123 euro. Die prijsstijging is veel kleiner dan die van aardgas. Hoe komt dat?

Adblock test (Why?)


Waarom de prijs van propaangas nauwelijks is gestegen terwijl aardgas peperduur is geworden - Gazet van Antwerpen
Read More

Saturday, September 17, 2022

Crelan naar correctionele rechtbank verwezen na klacht van ex-kantoorhoudster over frauduleuze praktijken - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Crelan naar correctionele rechtbank verwezen na klacht van ex-kantoorhoudster over frauduleuze praktijken  Het Laatste Nieuws
Crelan naar correctionele rechtbank verwezen na klacht van ex-kantoorhoudster over frauduleuze praktijken - Het Laatste Nieuws
Read More

Waarom de prijs van propaangas nauwelijks is gestegen terwijl aardgas peperduur is geworden - Het Nieuwsblad

Schrijf daar eens iets over

 ©  Shutterstock

Overal lezen we dat de gasprijzen schrikbarend stijgen, tot achter keer duurder dan voorheen zelfs. Maar toen ik vorige week een fles propaangas van 46,5 kilogram wilde kopen, was die nauwelijks in prijs gestegen. Voorheen kostte zo’n fles rond de 100 euro, nu was dat 123 euro. Die prijsstijging is veel kleiner dan die van aardgas. Hoe komt dat?

Adblock test (Why?)


Waarom de prijs van propaangas nauwelijks is gestegen terwijl aardgas peperduur is geworden - Het Nieuwsblad
Read More

Indiase industrieel passeert Jeff Bezos als op één na rijkste mens ter wereld - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Indiase industrieel passeert Jeff Bezos als op één na rijkste mens ter wereld  Het Laatste Nieuws
  2. Indiase miljardair zet spectaculaire opmars verder en stoot Jeff Bezos van de troon als tweede rijkste man ter wereld  Het Nieuwsblad
  3. Enkel Musk is nog rijker: fortuin Indiase industrieel Adani zet halsbrekende opmars verder  De Tijd
  4. Jeff Bezos is niet langer de tweede rijkste man op aarde, dit is wie zijn plaats heeft ingenomen  Business AM - NL
  5. Zakentycoon uit India nieuwe uitdager Elon Musk in rijkenlijst  Telegraaf.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Indiase industrieel passeert Jeff Bezos als op één na rijkste mens ter wereld - Het Laatste Nieuws
Read More

Duitsland tracht instorting van energievoorziening te voorkomen - De Standaard

Christophe Callewaert & Ludo De Brabander,Journalist; woordvoerder van vzw Vrede. Auteurs van Oorlogskoorts EPO .

De huidige militaire successen tegen de Russen zullen de oorlog niet beslechten, schrijven Christoph...

Adblock test (Why?)


Duitsland tracht instorting van energievoorziening te voorkomen - De Standaard
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...