Rechercher dans ce blog

Wednesday, September 21, 2022

Ommekeer in rentemarkt geeft Nationale Bank én overheid flinke opdoffer - De Standaard

Het aandeel van de Nationale Bank, voor de helft in handen van de overheid, is op vraag van die bank geschorst op de beurs. Wellicht komt er een forse winstwaarschuwing aan, met grote gevolgen voor de begroting.

Handel in het aandeel van de Nationale Bank is voorlopig niet mogelijk. Gisteren ging het 6,4 procent lager tot 1.455 euro, de laagste koers in meer dan 20 jaar.

De terugval van de aandelenkoers heeft te maken met de ommekeer in de rentemarkt. Tijdens de pandemie overspoelden centrale banken de markt nog met goedkoop geld, nu verhogen ze de rente om de inflatie een halt toe te roepen.

Aan al dat goedkoop geld hebben de centrale banken veel verdiend. Dat werkte als volgt: gewone banken parkeerden het overtollige geld bij de centrale banken en betaalden daarop een strafrente van 0,50 procent. Sinds september moet de Nationale Bank dat geld vergoeden, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) geld duurder maakt in een poging de inflatie te bestrijden.

Inkomsten worden uitgaven

Hoe meer de ECB de korte rente verhoogt, hoe meer rente de Nationale Bank zal moeten betalen op de deposito’s die bij haar geparkeerd worden. De depositorente van de ECB staat nu op 0,75 procent, maar die zal wellicht nog aanzienlijk zal stijgen. Concreet zijn de inkomsten van de afgelopen jaren nu uitgaven geworden die snel stijgen. Een wereld van verschil.

Ook brengt de gigantische obligatieportefeuille die tijdens de pandemie opgekocht werd, nauwelijks rente op, omdat de marktrente toen bewust laag gehouden werd. Kortom, de overheid zal het voelen in de dividenden die ze van de Nationale Bank ontvangt.

Voor de begroting zijn de gevolgen niet verwaarloosbaar. In maart werd al gezegd dat de overheid dit jaar maar 162 miljoen ontvangt van de Nationale Bank in plaats van 325 miljoen vorig jaar. Het gaat om een wettelijke vergoeding plus een dividend.

Reserves onder druk

Het dividend van de Nationale Bank voor de privéaandeelhouders is in belangrijke mate afhankelijk van de opbrengst van een zogenoemde statutaire portefeuille. Dat is een beleggingsportefeuille van ruim 7 miljard die vooral obligaties en ook aandelen van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) omvat. Maar ook die portefeuille wordt getroffen door de ontwikkeling op de rentemarkt. Het risico bestaat dat de reserves van de NBB flink onder druk komen en dat ook het dividend voor de privéaandeelhouder aanzienlijk zal dalen.

Verwacht wordt dat een persbericht meer details bekend zal maken. Daarna kan dan de handel in het aandeel van de NBB hervatten.

Schok in Nederland

De Nederlandse centrale bank (de DNB) waarschuwde de Nederlandse regering gisteren dat ze door de snel oplopende rente verliezen zal slikken en dat ze daardoor geen dividend kan uitkeren aan de staat. De verliezen lopen tot en met 2026 op tot naar verwachting 9 miljard euro, liet DNB-baas Klaas Knot weten in een brief aan de Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag.

De DNB is in tegenstelling tot de NBB niet beursgenoteerd. Onze Nationale Bank is dat wel en is zoals bekend het voorwerp van juridische procedures van ontevreden minderheidsaandeelhouders die vinden dat de overheid – die 50 procent van de aandelen heeft – de kleine beleggers systematisch benadeelt. Het is de heel gedetailleerde communicatie van de niet beursgenoteerde DNB die de NBB nu in de pen doet klimmen.

Adblock test (Why?)


Ommekeer in rentemarkt geeft Nationale Bank én overheid flinke opdoffer - De Standaard
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...