Rechercher dans ce blog

Wednesday, March 23, 2022

Topman Engie Electrabel: "Je kan die kerncentrales als verlengbaar beschouwen in juni 2027, niet vroeger" - VRT NWS

Het zal heel moeilijk zijn om twee kernreactoren langer open te houden en de werken daarvoor zullen pas klaar zijn in 2027. Dat heeft Thierry Saegeman, de topman van Engie Electrabel, gezegd op een debat van de krant de Tijd. Het was de eerste keer dat Saegeman publiek reageerde, nadat de federale regering vorige week beslist heeft om dan toch niet al onze kerncentrales te sluiten in 2025. 

Vorige week vrijdag heeft de federale regering aangekondigd dat ze de twee jongste kernreactoren (Doel 4 en Tihange 3) 10 jaar langer in gebruik wil houden. Op die manier wil de regering de bevoorradingszekerheid van elektriciteit in ons land veiligstellen. Maar daarover moet nu dus nog met uitbater Engie gesproken worden. 

Thierry Saegeman, CEO van Engie Electrabel, herhaalde op het debat wat hij al twee jaar zegt: dat deze beslissing te laat komt. De wet op de kernuitstap herzien en de nodige werken uitvoeren, dat lukt nooit tegen de winter van 2025-2026, zegt hij. 

"Wij zien nog altijd een kalender voor ons van 5 jaar, niet samendrukbaar", aldus Saegeman. "Dus dan kan je die kerncentrales als verlengbaar beschouwen in juni 2027, niet vroeger." 

Jonas Roosens

Het is ook heel waarschijnlijk dat de reactoren in kwestie eerst een tijd stil zullen liggen, door de werken, zei Saegeman. En alles wordt nog complexer doordat sommige werken wellicht worden opgeschoven in de tijd, voorbij 2025. Daardoor zal er tegelijk moeten worden gewerkt aan de verlenging van de jongste reactoren, en de ontmanteling van de oudste.

"Ik maak mij ernstig zorgen over hoe we dat gaan doen", benadrukte Saegeman. "Hebben we daar wel de competente mensen voor? Het aantal mensen? Vinden we daar aannemers voor? Dus da's allemaal heel erg moeilijk." De boodschap is duidelijk: de onderhandeling van de regering met dit bedrijf wordt bikkelhard.

Adblock test (Why?)


Topman Engie Electrabel: "Je kan die kerncentrales als verlengbaar beschouwen in juni 2027, niet vroeger" - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...