Rechercher dans ce blog

Monday, February 7, 2022

Jongerenafdeling Groen verwerpt vliegtaks: “Dient enkel om de kas te spijzen” - Het Nieuwsblad

 

Jong Groen kan zich niet achter de vliegtaks scharen waarover moederpartij Groen en de andere coalitiepartners begin deze week een akkoord bereikten binnen de federale regering. “De bedragen die vandaag voorgesteld worden, zijn het vernoemen gewoon niet waard”, schrijven co-voorzitters Jordy Sabels en Paola Travella en politiek secretaris Stien Buts zondag in een opiniebijdrage op Knack.be.

Bron: BELGA

De federale regering kwam dinsdag in het kader van de ‘minitaxshift’ overeen dat wie binnenkort een vliegtuigticket boekt naar een bestemming op minder dan 500 kilometer, een taks van 10 euro zal moeten betalen. Op langere vluchten bedraagt de belasting afhankelijk van de bestemming 2 of 4 euro.

De taks moet de reiziger twee keer doen nadenken vooraleer een vliegticket te boeken, maar daar plaatst Jong Groen vraagtekens bij. “De taks is er namelijk eentje geworden met de ‘gigantische prijs’ van 10 euro voor vluchten binnen 500 kilometer, 2 euro voor een langere afstand binnen Europa, en 4 euro voor vluchten buiten Europa. Het is een vlakke taks om de kas te spijzen, maar zonder echte ecologische motivatie of doelen eraan gekoppeld.”

“Studenten die in de lesvrije week er even tussenuit gaan, kunnen aan boord bij Ryanair een koffie kopen voor 3 euro. De voorgestelde vliegtaks naar pakweg Milaan zou hen slechts 2 euro extra kosten, daarvoor laten ze het niet”, dixit Groens jongerenafdeling.

Die breekt een lans voor het promoten en ontwikkelen van een Europese treinnetwerk. Treinreizen moeten de norm worden voor afstanden korter dan duizend kilometer. Een vliegtaks kan voorts een goede maatregel zijn, bijvoorbeeld volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. “Maar de bedragen die vandaag voorgesteld worden, zijn het vernoemen gewoon niet waard.” De jongerenafdeling pleit ook voor een kerosinetaks.

Adblock test (Why?)


Jongerenafdeling Groen verwerpt vliegtaks: “Dient enkel om de kas te spijzen” - Het Nieuwsblad
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...