Rechercher dans ce blog

Monday, February 7, 2022

Bouwmaterialen tot kwart duurder dan drie maanden geleden: "Vooral prijs van isolatiemateriaal en hout fors gestegen" - VRT NWS

De prijs van bijna alle bouwmaterialen is de laatste drie maanden met 15 tot 25 procent gestegen. Dat blijkt uit een bevraging van de Confederatie Bouw. "Vooral isolatiemateriaal, hout en staal zijn fors duurder geworden", aldus Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Uit een rondvraag van de Confederatie Bouw, bij meer dan 400 bouwondernemingen, blijkt dat de prijzen van heel wat bouwmaterialen met 15 tot 25 procent zijn gestegen tegenover november 2021. Vooral de prijs van isolatiemateriaal, hout en staal ligt blijkbaar enorm hoog op dit moment. "Eind vorig jaar dachten we dat het ergste qua prijstoenames achter de rug lag, maar dat blijkt dus niet het geval", aldus Demeester.

Een prijsstijging van 25 procent op bouwmaterialen betekent een totale meerkost voor een bouwproject of renovatie van ongeveer 8 procent
Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw

De aanhoudende prijsstijgingen zijn een gevolg van de coronacrisis. "De vraag is nog steeds groter dan het aanbod", verduidelijkt Demeester. "In november 2020 is iedereen in ons land aan het bouwen of renoveren geslagen en sindsdien is er een enorme stijging in de vraag naar bouwmaterialen. Sommige producten zijn sindsdien al verdubbeld in prijs. Tegelijkertijd is ook de internationale productie stilgevallen en ook dat is nog steeds niet volledig opgelost."

Al die aspecten zorgen er volgens de Confederatie Bouw ook voor dat bouwbedrijven veel langer op materiaal moeten wachten. “Meer dan de helft van de bouwbedrijven kampt bij leveringen van bouwmaterialen met een vertraging van meer dan 2 weken, in bijna een derde van de gevallen gaat het zelfs om vertragingen van meer dan 4 weken."

Betekent dat ook duurdere offertes?

 Volgens Demeester worden die hogere prijzen in bijna de helft van de gevallen ook  doorgerekend aan de klant. "Bouwbedrijven willen of kunnen dat vaak niet doen, maar uit de bevraging blijkt toch dat de bouwbedrijven in 41 procent van de gevallen de extra kosten gedeeltelijk of integraal doorrekenen aan de klant." 

De totale kost van een bouwproject of renovatie kan daardoor stevig oplopen. "Als je weet dat bouwmaterialen ongeveer een derde van de totale bouwkost inhouden, dan betekent een prijsstijging van 25 procent - zoals de laatste drie maanden het geval is - een totale meerkost voor het bouwproject van ongeveer 8 procent", verduidelijkt Demeester.

Een aannemer mag ook niet zomaar een prijsstijging doorrekenen aan de klant, stelde Demeester in november vorig jaar nog in #steljevraag bij VRTNWS. “De aannemer moet dat voorzien in het contract door een prijsherzieningsclausule toe te voegen. De helft van de aannemers heeft dat in zijn contract staan en kan dan in overleg gaan met de klant om een prijsstijging door te rekenen die hij zelf niet kan opvangen.”

Wie zo’n prijsherzieningsclausule niet in het contract zet, mag dit dus niet. “De aannemer kan dan altijd vragen aan de klant om iets te betalen, maar het mag niet zomaar doorgerekend worden.”

Bekijk hier de volledige #steljevraag met Niko Demeester:

Waar eindigt dit?

"We hadden  gehoopt dat de kentering al zou ingezet zijn", zegt Demeester. "In het najaar van 2021 zagen we dat de prijsstijgingen begonnen te milderen, maar drie maand later blijft de situatie problematisch. We hebben geen glazen bol, maar we houden toch zeker nog 3 à 6 maanden ons hart vast voor wat nog komt."

Toch geeft Demeester het advies aan iedereen die aan het bouwen is of renoveren is de raad om daar niet onmiddellijk mee te stoppen, omwille van de prijsstijgingen. "De inflatie is op dit moment hoog, dus een spaarboekje brengt ook niks op. Onze raad is om verder te bouwen en renoveren, maar voldoende marge in te rekenen, zowel qua levertijden als qua budget."

Adblock test (Why?)


Bouwmaterialen tot kwart duurder dan drie maanden geleden: "Vooral prijs van isolatiemateriaal en hout fors gestegen" - VRT NWS
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...