Rechercher dans ce blog

Sunday, January 30, 2022

Beurstips van Cédric (22) worden gretig gelezen: “Ik sta op 80 procent winst” - Het Belang van Limburg

 

 ©  blg, dba

De nieuwe Paul D’Hoore zit nog op de schoolbanken en woont nog bij zijn mama. Amper 22 is hij, Cédric Proost uit Merksem. Maar toch zit hij al vier jaar op een aandelenportefeuille die gestaag groeit, én schreef hij al een boek met tips over beleggingen, beurzen en bitcoins. Het verkoopt als zoete broodjes. En dat nét op het moment dat het weer stormt op de beurzenmarkt. “Als je jong bent, kan je op zeer lange termijn beleggen. Dat is een garantie op succes.”

Tekst: Tom Le Bacq / Foto: Maarten De Bouw

Adblock test (Why?)


Beurstips van Cédric (22) worden gretig gelezen: “Ik sta op 80 procent winst” - Het Belang van Limburg
Read More

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt voor het eerst in maand tijd - De Standaard

Het aantal patiënten dat met een coronabesmetting in een Belgisch ziekenhuis ligt, is voor het eerst in bijna een maand gedaald. Dat blijkt zondag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano die het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke meedeelde.

Het aantal patiënten ging sinds 1 januari, toen er 1.704 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen, gestaag omhoog tot afgelopen vrijdag, toen de teller op 3.826 stond. Volgens de cijfers die zondag meegedeeld werden, lagen er zaterdag 3.755 coronapatiënten in de ziekenhuizen, de eerste daling dus in bijna een maand tijd.

Het aantal coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg steeg wel nog licht, van 367 naar 375.

Gedurende de periode van 20 tot 26 januari werden er 843.310 testen uitgevoerd, waarvan er 390.810 positief bleken. De positiviteitsratio voor België was 46,34 procent voor deze periode.

Adblock test (Why?)


Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt voor het eerst in maand tijd - De Standaard
Read More

Ons land bestelt 3,9 miljoen vaccins tegen omikronvariant. Is dat nog ergens voor nodig? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Ons land bestelt 3,9 miljoen vaccins tegen omikronvariant. Is dat nog ergens voor nodig?  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Ons land bestelt 3,9 miljoen vaccins tegen omikronvariant. Is dat nog ergens voor nodig? - Het Laatste Nieuws
Read More

Saturday, January 29, 2022

Vliegtaks nu echt op komst: wanneer gaat die in? En vooral: wat zal dat kosten? - Het Nieuwsblad

 

 ©  BELGA

Veel akkoorden heeft de federale regering niet gemaakt, maar over de vliegtaks is tenminste al geen discussie meer. Vooral wie een vlucht neemt van minder dan 500 kilometer, zal op termijn flink wat extra moeten betalen voor zijn ticket. Maar gaat die taks het gedrag van de mensen echt wijzigen? En wringt de regering de al noodlijdende luchtvaartsector zo niet de nek om?

Arnout Gyssels

Adblock test (Why?)


Vliegtaks nu echt op komst: wanneer gaat die in? En vooral: wat zal dat kosten? - Het Nieuwsblad
Read More

Friday, January 28, 2022

Steven Van Gucht: “Piek van vijfde coronagolf is in zicht” - Het Nieuwsblad

“De coronacijfers blijven nog steeds sterk stijgen, maar de groei lijkt vertraagd”, zei Sciensano-viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de wekelijkse coronapersconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. “Dat betekent dat we binnenkort de piek van de vijfde coronagolf zullen meemaken. Zowel de besmettingen als de ziekenhuisopnames lijken minder snel toe te nemen, wat een voorbode van de piek kan zijn.”

LEES OOK. Studies tonen vier factoren die kans op long covid vergroten, en je kan ze allemaal behandelen

Ondanks de aanhoudende stijging van de ziekenhuisopnames blijft de bezetting op de dienst intensieve zorg wel dalen. “Dat is nog steeds goed nieuws”, zei Van Gucht. “Maar mogelijk zal deze daling spoedig ook stilvallen. Met 357 covid-patienten op intensieve zorg en 64 procent van de huisartsen die een hoge tot zere hoge werkdruk melden, blijft de belasting van het zorgsysteem hoog.”

De afgelopen week werden iets meer dan 52.000 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een toename van 63 procent op weekbasis. Deze week hebben we ook een recordaantal besmettingen vastgesteld. Op maandag waren er ruim 75.000 besmettingen. Op dinsdag en woensdag zullen er waarschijnlijk rond de 60.000 besmettingen worden vastgesteld, wat volgens Van Gucht vergelijkbaar is met vorige week.

Ondertussen is de omikronvariant goed voor 97,8 procent van het aantal besmettingen. De subvariant BA.2 vertegenwoordigt circa twee procent, maar volgens Van Gucht is er voorlopig geen enkele reden om te denken dat deze subvariant, die dominant is in Denemarken, de epidemie in ons land zal beïnvloeden.

LEES OOK. Steven Van Gucht: “Omikron gaat verdwijnen. In de zomer spreken we er niet meer over”

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt, zij het lichter dan enkele dagen geleden. Tussen 21 en 27 januari werden dagelijks gemiddeld 344 coronapatiënten gehospitaliseerd, een stijging met 34 procent op weekbasis. Ook de totale bezetting van de ziekenhuizen stijgt met 35 procent tot 3.694 coronapatiënten. De bezetting op intensieve zorg daalt nog lichtjes (met drie procent) tot 357 bedden. Van Gucht wees erop dat die daling waarschijnlijk binnenkort voorbij zou zijn.

Dagelijks overlijden nog steeds bijna 25 mensen aan een covid-19-infectie, een toename met dertien procent in vergelijking met een week eerder. De gemiddelde leeftijd van de overleden coronapatiënten is wel gestegen tot 79 jaar, doordat meer bewoners van woonzorgcentra aan de gevolgen van covid-19 bezweken. In de woonzorgcentra is het aantal grote uitbraken bovendien ook toegenomen van negen tot vijftien procent.

Tot slot besprak Van Gucht ook de boostercampagne. Die is “over het algemeen een succes”, al zijn er wel grote regionale verschillen. Zo kreeg in Vlaanderen 64 procent van de volledige bevolking reeds een boosterprik, in Wallonië is dat 48,5 procent en in Brussel 31 procent.

Adblock test (Why?)


Steven Van Gucht: “Piek van vijfde coronagolf is in zicht” - Het Nieuwsblad
Read More

Inflatie op hoogste peil in 39 jaar - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. Inflatie op hoogste peil in 39 jaar  De Standaard
  2. Ons leven werd 7,59% duurder, hoogste inflatie in bijna 40 jaar: "Lokale consumptie is geen geitenwollensokkenverhaal meer”  Het Laatste Nieuws
  3. 7,6 procent: inflatie stijgt deze maand naar hoogste peil sinds 1983  VRT NWS
  4. Inflatie maakt reuzensprong  De Standaard
  5. '20 procent van ons geld op de bank is de voorbije tien jaar in rook opgegaan door inflatie'  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Inflatie op hoogste peil in 39 jaar - De Standaard
Read More

OVERZICHT. Nieuw dagrecord geregistreerd: 75.805 bevestigde besmettingen op maandag - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. OVERZICHT. Nieuw dagrecord geregistreerd: 75.805 bevestigde besmettingen op maandag  Het Laatste Nieuws
  2. Ziekenhuisopnames gaan nog steeds in stijgende lijn  De Standaard
  3. Ziekenhuisopnames nog steeds in stijgende lijn, 98% van besmettingen door omikron  Gazet van Antwerpen
  4. Afgelopen maandag 73.000 nieuwe besmettingen, ook opnames stijgen: dit zijn de meest recente coronacijfers  De Morgen
  5. Gemiddeld aantal besmettingen klimt boven de 50.000  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

OVERZICHT. Nieuw dagrecord geregistreerd: 75.805 bevestigde besmettingen op maandag - Het Laatste Nieuws
Read More

Nog steeds geen politiek akkoord over verlagen energiefactuur - De Standaard

Het federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. De topministers van de Vivaldi-regering zaten sinds 19 uur woensdagavond samen.

De vergadering duurde tot iets voor 2 uur woensdagnacht, maar heeft geen witte rook opgeleverd, meldt het persagentschap Belga. Volgens een bron blokkeert de discussie nog altijd op een btw-verlaging. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleit voor een tijdelijke verlaging van de btw op energie van 21 naar 6 procent, waarna de budgettaire impact voor de overheid deels gecompenseerd kan worden met een aanpassing van de accijnzen. 

Maar vooral Open VLD zou op de rem staan. De partij van de premier benadrukte de voorbije dagen verschillende keren dat de duurzaamheid van de overheidsfinanciën ook een rol moet spelen in de beslissing, en dat de maatregel gericht moet zijn op wie het het moeilijkste heeft. Maggie De Block, die de Open VLD-fractie in de Kamer leidt, nam vorige week zelfs het woord ‘boerenbedrog’ in de mond. Dezelfde mensen die zouden profiteren van de btw-verlaging zouden immers later de put moeten vullen, klonk het. 

Over de verlenging van het uitgebreid sociaal tarief voor de meest kwetsbare gezinnen zou wel al consensus zijn. Het kernkabinet vergadert mogelijk later deze week nog eens over het thema.

Adblock test (Why?)


Nog steeds geen politiek akkoord over verlagen energiefactuur - De Standaard
Read More

Inflatie op hoogste peil in bijna 40 jaar: hoe komt dat en wat betekent dat precies voor jouw portemonnee? - VRT NWS

Het inflatiecijfer is in januari opgelopen tot 7,6 procent. Dat is het hoogste cijfer sinds 1983. Waar komt die stijging vandaan? Wat betekent dat voor je portemonnee? En gaan de lonen nu stijgen? Een antwoord op jouw vragen. 

"De inflatie swingt de pan uit", "torenhoge inflatie", "inflatie maakt leven opnieuw duurder", ... Het zijn zinnen die je in titels van nieuwsartikels vaak terugvindt. Maar wat betekent die hoge inflatie nu precies? Waar zal je het voelen? En blijft de inflatie nog lang zo hoog? Onze financieel expert, Steven Rombaut, zocht het uit.

Wat is inflatie?

"Inflatie geeft het tempo aan waarop het leven duurder wordt", legt Steven Rombaut uit, financieel expert bij VRT NWS. "Het cijfer wordt berekend aan de hand van een korf van producten, waarvan wordt verondersteld dat jij en ik die producten regelmatig kopen. Die korf wordt geregeld aangepast. Een aantal jaar geleden werd de dvd-speler bijvoorbeeld vervangen door een streamingabonnement." 

"De FOD Economie gaat aan de hand van die korf maandelijks monitoren wat nu duurder en goedkoper is geworden. En dat leidt dan tot een cijfer: de inflatie."

Wat betekent dit nu concreet?

Op dit moment ligt het inflatiecijfer zeer hoog: op 7,6 procent. "Dat betekent dat januari dit jaar 7,6 procent duurder is dan januari vorig jaar", duidt Rombaut. 

"Als je vorig jaar dus een aantal van de producten uit de korf kocht voor 100 euro, dan moet je voor diezelfde producten nu 107,6 euro betalen." Een forse stijging dus. 

Waar kan ik het precies aan merken?

"In de winkel kan je het bijvoorbeeld merken aan de prijs van voeding. Die is toch wel fors gestegen. Ook alcoholische dranken zijn bijvoorbeeld duurder geworden", weet Rombaut. "Maar ook een aantal verzekeringen zijn gestegen in prijs; ziekteverzekeringen bijvoorbeeld."

Toch hoeft inflatie niet te betekenen dat alles meteen duurder wordt. "Als je online op zoek gaat naar vliegtuigtickets, zal je merken dat die goedkoper zijn geworden, zelfs tot 10 procent."

Hoe komt het dat de inflatie zo hoog is?

Volgens Rombaut heeft dat vooral met de stijgende energieprijzen te maken. "Denk aan aardgas, elektriciteit, stookolie, die prijzen zijn het voorbije jaar fors gestegen. Als we de cijfers erbij halen, dan zien we dat aardgas nu 150 procent duurder is dan een jaar geleden, elektriciteit 70 procent en stookolie bijna 50 procent." 

"De prijzen blijven bovendien stijgen, en dan is het niet onlogisch dat de inflatie ook de hoogte ingaat. Toch spreken we nu wel over een uitzonderlijk cijfer. Het is sinds 1983 geleden, dus ongeveer 39 jaar, dat de inflatie nog zo hoog is geweest", blikt hij terug. Toen bedroeg de inflatie 7,9 procent.

Maar het zijn niet alleen de energieprijzen die de inflatie de hoogte injagen, aldus Rombaut. "Dat zien we aan de hand van de kerninflatie. Dat is de inflatie zonder energie en verse voeding. We zien dat die ook bijna 3 procent bedraagt." Volgens Rombaut moeten we daarvoor onder andere kijken naar bedrijven die hun duurdere grondstoffen en energie doorrekenen aan hun klanten.

Jonas Hamers / ImageGlobe

Als het leven duurder wordt, gaat ons loon dan ook stijgen?

"Ja", deelt Rombaut het goede nieuws mee. "Dat gebeurt onder meer aan de hand van de spilindex. Als de korf van producten een bepaald ijkpunt bereikt, is de spilindex overschreden. Dat is al gebeurd in augustus en december, en het zal waarschijnlijk nog eens gebeuren in februari."

"De maand daarop, in maart, zullen de sociale uitkeringen omhooggaan en in april zullen dan de lonen van het overheidspersoneel stijgen met 2 procent." En ook de lonen van mensen die in de privésector werken, zullen omhooggaan, verzekert Rombaut. Wanneer dat gebeurt hangt af van de akkoorden die er gesloten zijn binnen de sector.

Hoelang blijft de inflatie zo hoog?

Toch nog wel een tijdje, vreest Rombaut. "Maar het zal niet blijven duren. De inflatie is vooral te wijten aan de hoge energieprijzen en zelfs als die hoog blijven, zal dat binnen een jaar verwerkt zitten in de inflatie. De prijzen zouden nog meer moeten stijgen om ook volgend jaar een hoge inflatie te hebben", legt hij uit.

"Maar zelfs met een inflatie van 0 procent en stabiele energieprijzen op dit niveau komen heel wat mensen in de problemen om hun facturen te betalen. Het zou nog beter zijn als er iets aan de hoge energieprijzen wordt gedaan", besluit hij.

Hier kan je beluisteren hoe de hoge inflatie in 1983 werd opgelost. Een gesprek uit "De wereld vandaag" op Radio 1 met Erik Buyst, historisch econoom (KU Leuven):

Jonas Hamers / ImageGlobe

Adblock test (Why?)


Inflatie op hoogste peil in bijna 40 jaar: hoe komt dat en wat betekent dat precies voor jouw portemonnee? - VRT NWS
Read More

Steven Van Gucht: “Mogelijk binnenkort piek van de vijfde golf” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Steven Van Gucht: “Mogelijk binnenkort piek van de vijfde golf”  Het Laatste Nieuws
  2. Coronablog - Viroloog Steven Van Gucht: "Stijging van coronacijfers vertraagt, piek is mogelijk in zicht"  VRT NWS
  3. Steven Van Gucht: “Piek van vijfde coronagolf is in zicht”  Het Nieuwsblad
  4. Steven Van Gucht: “Piek vijfde golf lijkt in zicht, maar maandag wel recordaantal van 75.000 besmettingen”  Het Laatste Nieuws
  5. Maandag meer dan 75.000 besmettingen, ziekenhuisopnames gaan nog steeds in stijgende lijn  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Steven Van Gucht: “Mogelijk binnenkort piek van de vijfde golf” - Het Laatste Nieuws
Read More

Thursday, January 27, 2022

Beurzen krijgen tik na aankondiging renteverhoging - De Standaard

Bij de start van de beursdag ging het nog erg moeizaam, maar de beurzen in Europa en dus ook Brussel verteren in een tweede lezing de boodschap van de Amerikaanse centrale bank dan toch goed. Die kondigde aan dat er vanaf maart renteverhogingen aankomen.

De meeste aandelenbeurzen noteren vandaag in het groen na een aanvankelijk negatieve start. Waar het vanochtend nog anderhalf tot twee procent lager ging, volgde later herstel. Brussel was in de namiddag zelfs bij de positieve uitschieters, mee te danken aan een Paul Stoffels-effect. De voormalige topper van farmareus Johnson & Johnson wordt de nieuwe ceo van het biotechnologiebedrijf Galapagos en dat katapulteert het aandeel fors hoger. Dat één persoon aan de top een groot verschil kan maken, is daarmee opnieuw bewezen.

Maar ook de meeste andere aandelen uit de Bel20-index, de index van de 20 belangrijkste aandelen in Brussel, deden het naderhand relatief goed. Ook in de buurlanden noteren aandelen wat hoger, na eerdere dalingen. De beurzen zetten daarmee per saldo hun herstel verder na de klap van afgelopen maandag. Toch noteren de meeste beurzen sinds het jaarbegin nog altijd met een verlies.

Gisterenavond had Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve, nog aangekondigd dat al in maart de rente verhoogd wordt. De bank stuurt zowel zijn opkoopprogramma van obligaties als zijn rentebeleid bij. De boodschap van Powell is ook dat bij elke vergadering van de Federal Reserve de rente ter discussie staat. De verkrapping van het monetair beleid is bedoeld om de inflatie te bestrijden.

Anderzijds zei Powell dat als de aanvoerproblemen milderen er vanuit die hoek de druk op de inflatie ook wat kan afnemen. Maar samengevat houdt Powell dus alle opties open. ‘Zijn boodschap is dat de periode van stimulerend beleid voorbij is. Niet iedereen zal dit graag gehoord hebben’, zegt Tom Simonts, aandelenspecialist van KBC Securities.

Groeicijfers zijn opsteker

De recentste groeicijfers tonen dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met een groei van 6,9 procent op jaarbasis sterker groeide dan verwacht. De voorspelling was een groei op jaarbasis van 5,5 procent. Dat is een opsteker voor de beurzen want de jongste dagen was er vrees dat een krapper geldbeleid de groei van de economie sterk zou kunnen afremmen. Te sterk, was de vrees.

Simonts zegt dat Powell de juiste woorden heeft gezegd en dat die geen verrassing inhielden. ‘We wisten dat hij de rente gaat moeten verhogen om de inflatie terug te dringen. De airco moet op en dat is geen slechte zaak. De commentatoren die daarin groot onheil zien, slaan de bal mis.’

Nog een jaar hoger?

Simonts illustreert dit met cijfers sinds 1930. ‘Bij alle eerste renteverhogingen door de Fed stegen de beurzen in Amerika eerst nog door. In alle periodes van twaalf maanden na de eerste renteverhoging, ging de Nasdaq hoger’, zegt Simonts. Hij wijst erop dat beleggers tot nader order geen echt alternatief hebben. ‘Nu verkopen, kost geld want het brengt niets op. Dat je links en rechts wat herschikt, tot daaraan toe, maar het is te vroeg om te zeggen dat je het feestje nu al moet verlaten.’

Philippe Gijsels, aandelenspecialist bij BNP Paribas Fortis, wijst erop dat technologie-aandelen al veel gas hebben teruggenomen. Vaak gaat het om aandelen die al een paar keer in waarde waren verdubbeld. ‘Meer speculatieve zaken gaan eruit, beleggers richten zich opnieuw meer op de klassieke bedrijven’, zegt Gijsels. Dat bij sommige aandelen die verkocht worden, de koersdalingen sterk kunnen zijn, verbaast Gijsels niet. ‘Die aandelen die heel snel sterk gestegen zijn, hebben geen steunpunten opgebouwd. Bij een verkoop, kan de correctie belangrijk zijn.’

In Brussel is zoals gezegd Galapagos de grootste stijger met een winst die schommelt tussen 15 tot 20 procent en blijft ook Proximus verder recht krabbelen. Solvay, AB InBev en Aperam zijn andere zwaargewichten die aantrekken. Opvallend is dat het farma-aandeel UCB nu al enkele weken onder zware druk staat, ondanks positieve testresultaten van nieuwe medicijnen die eraan komen. Ook Umicore, dat zijn strategie in de markt van batterijen voor elektrische auto’s moest omgooien, blijft onder druk staan.

Meer volatiliteit en schommelingen op de beurzen lijkt tot nader order een feit. Een rechte lijn zit er evenmin in. De beurzen in het Verre Oosten sloten in verschillende markten tegen jaardieptepunten af. Gijsels zegt op korte termijn voorzichtig te blijven, maar op langere termijn in aandelen te blijven geloven.

Adblock test (Why?)


Beurzen krijgen tik na aankondiging renteverhoging - De Standaard
Read More

Rente stijgt nog meer dan gedacht in VS: wat betekent dat, en is een dollar-rekening openen een goed idee? - Het Nieuwsblad

 

 ©  AP

Voilà, nu is het ook officieel: er komt een rentestijging in de VS. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, heeft het gisteren bekendgemaakt. Gaat de euro-rente ook stijgen, of kan je in dollar sparen? En wat betekent dat voor jou?

Paul Demeyer

Adblock test (Why?)


Rente stijgt nog meer dan gedacht in VS: wat betekent dat, en is een dollar-rekening openen een goed idee? - Het Nieuwsblad
Read More

Wednesday, January 26, 2022

Nieuw op 1 februari: Baas mag ambtenaren na uren niet meer bellen, hogere tarieven bij NMBS - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Nieuw op 1 februari: Baas mag ambtenaren na uren niet meer bellen, hogere tarieven bij NMBS  Het Laatste Nieuws
Nieuw op 1 februari: Baas mag ambtenaren na uren niet meer bellen, hogere tarieven bij NMBS - Het Laatste Nieuws
Read More

Energieleveranciers: “Btw-verlaging op 1 februari voor energie is onmogelijk” - Het Nieuwsblad

Themabeeld 

Themabeeld  — ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Een btw-verlaging voor elektriciteit of gas doorvoeren op 1 februari is “technisch en praktisch” onmogelijk. Daar waarschuwen de energieleveranciers voor. Ze vragen tijd tot 1 april om regeringsmaatregelen te kunnen uitvoeren.

jvhBron: BELGA

De regering werkt aan maatregelen om de historisch hoge energiefactuur van de gezinnen te temperen. Mogelijk komt de regering daarover nog woensdagavond samen. Eén van de pistes die op tafel ligt is een verlaging van de btw.

Dergelijke maatregelen vergen echter tijd, zo waarschuwt de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven Febeg. Dat invoeren op 1 februari is onmogelijk. De maatregel toch doorduwen op 1 februari zou leiden tot chaos, klinkt het.

Concreet vraagt Febeg tijd tot 1 april om een mogelijke btw-verlaging of andere maatregelen door te voeren. “We vragen de regering om, wat ook de beslissing is, een doordachte keuze te maken qua maatregel met sluitende juridische criteria, en de leveranciers tot 1 april te geven om die te kunnen implementeren”, aldus Febeg-topman Marc Van den Bosch.

De aanpassingstermijn tot 1 april is nodig om eventuele maatregelen technisch en kwaliteitsvol te realiseren en een correcte klantenservice te kunnen waarborgen, klinkt het bij de spreekbuis van de energiebedrijven.

Adblock test (Why?)


Energieleveranciers: “Btw-verlaging op 1 februari voor energie is onmogelijk” - Het Nieuwsblad
Read More

OVERZICHT. Aantal nieuwe besmettingen flirt met kaap van 50.000, ook ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijven stijgen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. OVERZICHT. Aantal nieuwe besmettingen flirt met kaap van 50.000, ook ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijven stijgen  Het Laatste Nieuws
  2. Opnieuw stijging met 77 procent: aantal dagelijkse coronabesmettingen flirt met kaap van 50.000  Het Nieuwsblad
  3. Bijna 50.000 besmettingen per dag, aantal patiënten op intensieve blijft wel dalen: dit zijn de coronacijfers  De Morgen
  4. Corona: aantal besmettingen flirt met kaap van 50.000  Focus en WTV
  5. Aantal besmettingen flirt met kaap van 50.000  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

OVERZICHT. Aantal nieuwe besmettingen flirt met kaap van 50.000, ook ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijven stijgen - Het Laatste Nieuws
Read More

Amerikaanse centrale bank hint op renteverhoging in maart - Het Nieuwsblad

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. 

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.  — ©  REUTERS

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank doet wat iedereen had verwacht: hij laat uitschijnen dat de rente binnenkort stijgt.

(pl)

Beursanalisten en economen wereldwijd keken uit naar de mededeling van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, woensdagavond. Daarin doet voorzitter Jerome Powell wat iedereen had verwacht: hij stelt een renteverhoging in het vooruitzicht. “Met een inflatie die veel hoger is dan 2 procent en een sterke arbeidsmarkt, zal het spoedig verantwoord zijn om de rente te verhogen’, zegt de centrale bank in een mededeling.

“Spoedig”

Bij dergelijke mededelingen telt elk woord, en het valt op dat Powell het woord “spoedig” gebruikt. Analisten verwachten dat dit in maart al zal gebeuren. Dat zou dan de eerste verhoging sinds 2018 zijn.

De verhoging moet dienen om de wereldwijde inflatie af te remmen. Het stimuleert mensen om te sparen en om minder uit te geven aan onder andere vastgoed, wat de prijzen nu omhoog drijft.

Vermoedelijk is deze Amerikaanse zet de voorbode van een renteverhoging ook hier in Europa. Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, hield daar tot voor kort wel nog aan vast, maar versoepelde de jongste tijd daarover haar toon - ook in haar communicatie telt elk woord.

Adblock test (Why?)


Amerikaanse centrale bank hint op renteverhoging in maart - Het Nieuwsblad
Read More

Tuesday, January 25, 2022

Jonge beleggers over hun eerste minicrash: 'Ik beslis nooit in één dag over aandelen' - De Tijd

[unable to retrieve full-text content]

Jonge beleggers over hun eerste minicrash: 'Ik beslis nooit in één dag over aandelen'  De Tijd
Jonge beleggers over hun eerste minicrash: 'Ik beslis nooit in één dag over aandelen' - De Tijd
Read More

Hoofdeconoom ECB verwacht vrij sterke daling inflatie in de loop van 2022 - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Hoofdeconoom ECB verwacht vrij sterke daling inflatie in de loop van 2022  Het Laatste Nieuws
  2. Renteverhoging van ECB gaat containers niet plots sneller naar Europa brengen  NU.nl
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Hoofdeconoom ECB verwacht vrij sterke daling inflatie in de loop van 2022 - Het Laatste Nieuws
Read More

Omikron legt het land stilaan plat: 'En het ergste moet nog komen' - De Standaard

NMBS schrapt in zijn aanbod, nooit waren zo veel crèches gesloten en bij Audi Vorst leggen ze de band een week stil. Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ondervindt momenteel 75 procent van de bedrijven hinder van omikronbesmettingen.

Audi Vorst meldde maandag dat de fabriek een hele week wordt stilgelegd, omdat er zoveel coronabesmettingen zijn onder het personeel. Volgens woordvoerder Peter D’Hoore zijn er verschillende maatregelen ...

Adblock test (Why?)


Omikron legt het land stilaan plat: 'En het ergste moet nog komen' - De Standaard
Read More

Monday, January 24, 2022

'Barbaren' beuken poort open van boomende fietsenmarkt - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'Barbaren' beuken poort open van boomende fietsenmarkt  De Standaard
  2. Investeerders betalen 1,56 miljard euro voor overname fietsmerken Batavus en Sparta  Het Laatste Nieuws
  3. Fietsenfabrikant Accell - bekend van merken Batavus en Sparta - in Amerikaanse handen  NOS
  4. Oerhollandse fietsen in handen van Amerikaanse 'sprinkhaaninvesteerders'  Volkskrant
  5. Miljardair Wijnand Pon loopt 170 miljoen euro mis bij verkoop Accell  RTL Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

'Barbaren' beuken poort open van boomende fietsenmarkt - De Standaard
Read More

Beurzen kleuren wereldwijd bloedrood: 'Winter is here' - De Morgen

Belangrijk nieuwsBeurzen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De beurzen in Europa hebben vandaag zware verliezen geleden. In Brussel verloor de sterindex Bel20 ruim 3,7 procent. Hij sloot voor het eerst sinds 11 mei 2021 onder de 4.000 punten. Ook in de VS tekenen de beurzen bloedrode cijfers op.

De bloedrode dag op de Europese beurzen was volgens analisten het gevolg van de geopolitieke spanningen rond Oekraïne en de aankomende vergadering van de Amerikaanse centrale bank. Daar wordt voor het eerst sinds 2018 een intrestverhoging verwacht.

De Bel20 sloot de dag op 3.993,65 punten, een verlies van meer dan 150 punten tegenover vrijdagavond. Maar één van de aandelen uit de korf van twintig steraandelen slaagde erin winst te boeken: telecombedrijf Proximus.

Ook elders in Europa stapelen de beursverliezen zich op. In Amsterdam staat de AEX-index rond 17 uur meer dan 2,5 procent in het rood, de DAX-index in Frankfurt 3,38 procent en de CAC40-index in Parijs 3,55 procent.

“De Europese en Britse markt worden nog altijd gedomineerd door de angst voor rentestijgingen”, zegt Joachim Klement van Liberum Capital aan het financiële persagentschap Bloomberg. “Het lijkt nog iets te vroeg om te kopen, maar we verwachten wel dat de markten zullen herstellen na de meeting van de Federal Reserve deze week en die van de Bank of England in februari.”

Ook de beurzen in de Verenigde Staten tekenen bloedrode cijfers op. De S&P 500 is zelfs op koers naar een correctie. Die wordt bevestigd als de index minstens 10 procent lager sluit dan de recordstand. Op dit moment staat de S&P 500 10,9 procent lager dan de recordstand op 3 januari.

Beurskenners waarschuwen hier al langer voor. Volgens strateeg Michael Wilson van Morgan Stanley was de neerwaartse koers van de aandelen in januari onontkoombaar. “We hebben de gegevens bestudeerd en er zijn geen signalen dat het dieptepunt in zicht is. Volgens ons zal het nog een heel stuk lager gaan. Winter is here”, zegt hij met een knipoog naar de TV-serie Game of Thrones.

Adblock test (Why?)


Beurzen kleuren wereldwijd bloedrood: 'Winter is here' - De Morgen
Read More

Nieuwe online supermarkt levert echt óveral in Vlaanderen, maar is dat wel haalbaar? “Je passeert vooral veel bomen, en die kopen niks” - Het Nieuwsblad

 

 ©  Rayon

Supermarktketens die aan huis leveren, die hebben we al. Maar dan moet je wel voor een bepaald bedrag inkopen doen, of niet te ver weg wonen. Rayon is het eerste online warenhuis dat overal levert. En ongeacht wat er in het winkelmandje ligt. Maar het zal knokken worden om het hoofd boven water te houden, vrezen experts.

Thierry Goeman

Adblock test (Why?)


Nieuwe online supermarkt levert echt óveral in Vlaanderen, maar is dat wel haalbaar? “Je passeert vooral veel bomen, en die kopen niks” - Het Nieuwsblad
Read More

Minister Demir in PFOS-commissie: 'Ovam had stalen moeten nemen' - De Standaard

In de laatste politieke hoorzitting haalt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) fel uit naar de top van haar administratie. Een verdere uitbreiding van het bloedonderzoek komt er niet, zegt Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V).

In de vorige hoorzittingen van de PFOS-onderzoekscommissie ontweken politici alle verantwoordelijkheid voor hun beslissingen uit het verleden. Maandag, tijdens de laatste sessie waarbij politici te gast ...

Adblock test (Why?)


Minister Demir in PFOS-commissie: 'Ovam had stalen moeten nemen' - De Standaard
Read More

Problemen met slaapapneu-apparaten nemen grote hap uit winst van Philips - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Problemen met slaapapneu-apparaten nemen grote hap uit winst van Philips  Het Laatste Nieuws
  2. Nog geen herstel bij Philips in het eerste kwartaal  Het Financieele Dagblad
  3. Terugroepactie en aanvoerproblemen zetten resultaten Philips onder druk  Iex.nl
  4. Winst Philips valt lager uit door problemen met slaapapneu-apparaten  NRC
  5. Kwestie met slaapapneuapparaten nemen grote hap uit winst Philips  Telegraaf.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Problemen met slaapapneu-apparaten nemen grote hap uit winst van Philips - Het Laatste Nieuws
Read More

Verstekeling overleeft vlucht van Zuid-Afrika naar Nederland in neuswiel van vrachtvliegtuig - De Standaard

Op de luchthaven Schiphol heeft de Nederlandse Marechaussee zondag een verstekeling gevonden in de neuswielkast van een vrachtvliegtuig dat uit Zuid-Afrika afkomstig was. De man maakt het naar omstandigheden goed, zo stelt een woordvoerster van de veiligheidsdiensten.

Groot was de verbazing bij de politie in Schiphol toen ze een man aantroffen in de neuswielkast van een vrachtvliegtuig. Nog groter was de verbazing toen de man nog in leven bleek. De brandweer stelde vast dat hij onderkoeld was en bracht hem naar het ziekenhuis. Zijn leeftijd en nationaliteit zijn nog niet bekend. Door de koude temperaturen en het lage zuurstofgehalte op grote hoogtes is de overlevingskans zeer klein.

Waar de man aan boord is gekomen is nog onduidelijk. Het vliegtuig kwam vanuit Johannesburg en maakte allicht nog een stop in Nairobi in Kenya. De man werd rond 11 uur ontdekt op de luchthaven in Amsterdam, meldt de Koninklijke Marechaussee. Mogelijk zat hij acht uur lang vast op de plek.

In 2016 werd ook al eens een verstekeling aangetroffen op Brussels Airport in het landingsgestel van een vliegtuig dat vanuit Senegal kwam. De man overleefde de vlucht toen niet.

Adblock test (Why?)


Verstekeling overleeft vlucht van Zuid-Afrika naar Nederland in neuswiel van vrachtvliegtuig - De Standaard
Read More

Volgens Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is einde pandemie in Europa “aannemelijk” dankzij omikron - Gazet van Antwerpen

Hans Kluge. 

Hans Kluge.  — ©  REUTERS

Door de omikronvariant van het coronavirus zijn we aanbeland in een nieuwe fase van de pandemie. Dat heeft onze landgenoot Hans Kluge, directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zondag gezegd. Volgens hem is een einde van de pandemie “aannemelijk”, al is voorzichtigheid geboden voor de onvoorspelbare facetten van het virus.

Bron: Belga, AFP

Volgens Hans Kluge zal naar schatting 60% van de Europeanen tegen maart besmet zijn. En dat is positief nieuws. “Eens de omikrongolf gekalmeerd is, zal er gedurende enkele weken en maanden een globale immuniteit zijn, hetzij dankzij het vaccin, hetzij doordat mensen immuun zijn door een besmetting”, aldus Kluge.

Bovendien zullen er door het seizoenseffect minder infecties zijn. “We verwachten dat er een periode van rust zal zijn voordat Covid-19 tegen het einde van het jaar terugkomt, maar niet noodzakelijk dat de pandemie terugkeert.”

Kluge onderstreepte wel dat er nog geen sprake is van een “endemisch tijdperk” van het virus, waarbij het veel voorspelbaarder wordt wat er gaat gebeuren. “Dit virus heeft ons al meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.”

Adblock test (Why?)


Volgens Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is einde pandemie in Europa “aannemelijk” dankzij omikron - Gazet van Antwerpen
Read More

Stevig verlies in Brussel - Beursduivel

Stevig verlies in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs levert maandag flink in. De Bel20 index daalde kort na 11 uur 1,5 procent naar 4.086,28 punten.

Wall Street eindigde vrijdag stevig lager, maar herstel lijkt in de maak vanmiddag.

"Niet slechte cijfers maken een einde aan de aandelenrally, maar het vooruitzicht van renteverhogingen door de Federal Reserve", zo oordeelde investment manager Simon Wiersma van ING. "Economische cijfers vallen helemaal niet zo erg tegen bij de verwachtingen en de kwartaalcijfers van bedrijven uit de S&P 500-index hebben tot nu toe in bijna 80 procent van de gevallen de winst met gemiddeld ruim 8 procent overtroffen", aldus Wiersma.

Het was vooralsnog een rustige ochtend. Beleggers letten vooral op de inkoopmanagers. De Franse dienstensector doet het in januari minder goed dan in december, terwijl er in Duitsland juist een fors herstel te zien was. In de hele eurozone vertraagde de groei.

"De activiteit vertraagde voor de tweede maand op rij", aldus Markit. Omikron eiste zijn tol. Consumenten spendeerden aan het begin van het jaar minder, aldus econoom Chris Williamson van Markit. Toch lijkt de impact mee te vallen en dat de industrie juist beter presteert in januari, is bemoedigend volgens de econoom.

Vanmiddag volgt de voorlopige inkoopmanagersindex voor de VS. 

De meeste aandacht gaat deze week evenwel uit naar woensdagavond, als de Federal Reserve met een nieuw rentebesluit komt.

"Door de verder oplopende inflatie cijfers bereiden handelaren zich voor op een Fed die mogelijk in een hoger tempo de rente zal verhogen. Dat is de angst die je nu ziet in de markt en waardoor euro/dollar onder het steunniveau van 1,1380 zakte afgelopen week. Het geeft maar weer aan hoe belangrijk en invloedrijk die 'saaie' rentemarkten zijn", aldus valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

De analist vraagt zich vooral af welke toon de Fed woensdagavond zal aanslaan, bij de toelichting van het rentebesluit.

"Het lastige voor de beleidsmakers is om de balans te vinden tussen het voorbereiden van de markt op aanpassingen in de rente, zonder al te grote paniek te veroorzaken op de financiële markten en dat terwijl de inflatie uit de pan giert."

Indien de Fed ervoor kiest het gekozen pad te blijven volgen, dan zal de "rentepaniek" volgens Derks weer even overwaaien. En dan kan de euro/dollar een poging doen om de 1,14 op te zoeken, vermoedt de analist. 

Als de Amerikaanse centrale bank ervoor kiest om te versnellen, dan is volgens Derks de kans groot dat de dollar zijn opmars verder doorzet "en de low van eind 2021 op 1,1185 voor de euro/dollar gaat testen".

De euro/dollar handelde vanochtend op 1,1325. Olie werd iets duurder en de Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 1,726 procent.

Stijgers en dalers

Proximus en Telenet weten vanochtend de weg omhoog wel te vinden, met koerswinsten van 2,5 en 1,1 procent. De rest van de hoofdaandelen daalt. En Aperam en Galapagos zijn met verliezen van 4,6 en 5,3 procent de grootste dalers.

UCB daalde 2,1 procent. In Japan kreeg UCB groen licht voor bimekizumab voor de behandeling van de huidaandoening psoriasis. Goed nieuws, oordeelt KBC Securities. Deutsche Bank haalde UCB van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 115,00 naar 95,00 euro. De bank ziet op korte termijn weinig aanjagers voor het aandeel.

Unified Post stijgt 0,6 procent, maar Barco en IBA verliezen 3,9 en 5,2 procent.

Bij de kleinere aandelen steeg Qrf 2,5 procent, maar verloren Celyad en Van de Velde 3,6 en 5,9 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Adblock test (Why?)


Stevig verlies in Brussel - Beursduivel
Read More

Sunday, January 23, 2022

CD&V dient wetsvoorstel in om kerncentrales van de vierde generatie mogelijk te maken - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. CD&V dient wetsvoorstel in om kerncentrales van de vierde generatie mogelijk te maken  Het Laatste Nieuws
  2. CD&V wil wetswijziging om bouw van nieuwe kerncentrales mogelijk te maken  Het Nieuwsblad
  3. CD&V wil nieuwe kerncentrales mogelijk maken  De Standaard
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

CD&V dient wetsvoorstel in om kerncentrales van de vierde generatie mogelijk te maken - Het Laatste Nieuws
Read More

Gent heeft nieuwe 'eenhoorn': bedrijf dat online eten bestellen eenvoudig maakt - Het Nieuwsblad

Jelte Vrijhoef, Jan Hollez, Zhong Xu en Jérôme Laredo, medeoprichters van Deliverect 

Jelte Vrijhoef, Jan Hollez, Zhong Xu en Jérôme Laredo, medeoprichters van Deliverect  — ©  IF

Gent -

Gent heeft een nieuwe ‘eenhoorn’. Deliverect, het bedrijf van Gentenaars Zhong Xu en Jan Hollez dat het online bestellen van eten eenvoudiger maakt, is sinds kort meer dan één miljard euro waard.

Sander Luyten

“We willen de Spotify van de horecawereld worden”, vertelde Xu in het voorjaar van 2021 aan De Gentenaar. Deliverect is goed op weg: verschillende kantoren wereldwijd, honderden personeelsleden en een klantenbestand met daarin kleine zelfstandigen, maar ook grote ketens als KFC, Burger King en Taco Bell.

En sinds kort is het bedrijf 1,4 miljard euro waard. Dat schrijft zakenkrant De Tijd. Door nog eens 132 miljoen euro aan kapitaal op te halen bij investeerders, is het bedrijf meer dan een miljard euro waard, waardoor het de bijnaam ‘eenhoorn’ of ‘unicorn’ krijgt. Slechts drie andere Belgische bedrijven hebben ook die titel, waaronder Team.blue, dat begon als het Gentse bedrijf Combell van Jonas Dhaenens.

Wat maakt Deliverect zo succesvol? “Voor elk platform moest een restaurant een aparte tablet gebruiken om de bestellingen te regelen. Dat maakt het heel ingewikkeld voor het personeel”, vertelde Xu eerder aan De Gentenaar. “De software van Deliverect bundelt al die verschillende bestellingen en stuurt ze naar één kassasysteem. Daardoor gebeuren er minder fouten en is er meer tijd voor de bestellingen zelf.”

Omzet- en winstcijfers geeft Deliverect niet, maar de volumes spreken volgens zakenkrant De Tijd voor zich: “Vorig jaar rondde het de kaap van 100 miljoen bestellingen (sinds de oprichting in 2018), goed voor een transactiewaarde van 3 miljard dollar, een stijging van 550 procent. Daar komen elke week 1,5 miljoen bestellingen bij. Het aantal klanten steeg het voorbije jaar van 8.000 naar 20.000 in 30 landen”.

INFO: www.deliverect.com

Adblock test (Why?)


Gent heeft nieuwe 'eenhoorn': bedrijf dat online eten bestellen eenvoudig maakt - Het Nieuwsblad
Read More

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...