Rechercher dans ce blog

Thursday, January 27, 2022

Beurzen krijgen tik na aankondiging renteverhoging - De Standaard

Bij de start van de beursdag ging het nog erg moeizaam, maar de beurzen in Europa en dus ook Brussel verteren in een tweede lezing de boodschap van de Amerikaanse centrale bank dan toch goed. Die kondigde aan dat er vanaf maart renteverhogingen aankomen.

De meeste aandelenbeurzen noteren vandaag in het groen na een aanvankelijk negatieve start. Waar het vanochtend nog anderhalf tot twee procent lager ging, volgde later herstel. Brussel was in de namiddag zelfs bij de positieve uitschieters, mee te danken aan een Paul Stoffels-effect. De voormalige topper van farmareus Johnson & Johnson wordt de nieuwe ceo van het biotechnologiebedrijf Galapagos en dat katapulteert het aandeel fors hoger. Dat één persoon aan de top een groot verschil kan maken, is daarmee opnieuw bewezen.

Maar ook de meeste andere aandelen uit de Bel20-index, de index van de 20 belangrijkste aandelen in Brussel, deden het naderhand relatief goed. Ook in de buurlanden noteren aandelen wat hoger, na eerdere dalingen. De beurzen zetten daarmee per saldo hun herstel verder na de klap van afgelopen maandag. Toch noteren de meeste beurzen sinds het jaarbegin nog altijd met een verlies.

Gisterenavond had Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve, nog aangekondigd dat al in maart de rente verhoogd wordt. De bank stuurt zowel zijn opkoopprogramma van obligaties als zijn rentebeleid bij. De boodschap van Powell is ook dat bij elke vergadering van de Federal Reserve de rente ter discussie staat. De verkrapping van het monetair beleid is bedoeld om de inflatie te bestrijden.

Anderzijds zei Powell dat als de aanvoerproblemen milderen er vanuit die hoek de druk op de inflatie ook wat kan afnemen. Maar samengevat houdt Powell dus alle opties open. ‘Zijn boodschap is dat de periode van stimulerend beleid voorbij is. Niet iedereen zal dit graag gehoord hebben’, zegt Tom Simonts, aandelenspecialist van KBC Securities.

Groeicijfers zijn opsteker

De recentste groeicijfers tonen dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met een groei van 6,9 procent op jaarbasis sterker groeide dan verwacht. De voorspelling was een groei op jaarbasis van 5,5 procent. Dat is een opsteker voor de beurzen want de jongste dagen was er vrees dat een krapper geldbeleid de groei van de economie sterk zou kunnen afremmen. Te sterk, was de vrees.

Simonts zegt dat Powell de juiste woorden heeft gezegd en dat die geen verrassing inhielden. ‘We wisten dat hij de rente gaat moeten verhogen om de inflatie terug te dringen. De airco moet op en dat is geen slechte zaak. De commentatoren die daarin groot onheil zien, slaan de bal mis.’

Nog een jaar hoger?

Simonts illustreert dit met cijfers sinds 1930. ‘Bij alle eerste renteverhogingen door de Fed stegen de beurzen in Amerika eerst nog door. In alle periodes van twaalf maanden na de eerste renteverhoging, ging de Nasdaq hoger’, zegt Simonts. Hij wijst erop dat beleggers tot nader order geen echt alternatief hebben. ‘Nu verkopen, kost geld want het brengt niets op. Dat je links en rechts wat herschikt, tot daaraan toe, maar het is te vroeg om te zeggen dat je het feestje nu al moet verlaten.’

Philippe Gijsels, aandelenspecialist bij BNP Paribas Fortis, wijst erop dat technologie-aandelen al veel gas hebben teruggenomen. Vaak gaat het om aandelen die al een paar keer in waarde waren verdubbeld. ‘Meer speculatieve zaken gaan eruit, beleggers richten zich opnieuw meer op de klassieke bedrijven’, zegt Gijsels. Dat bij sommige aandelen die verkocht worden, de koersdalingen sterk kunnen zijn, verbaast Gijsels niet. ‘Die aandelen die heel snel sterk gestegen zijn, hebben geen steunpunten opgebouwd. Bij een verkoop, kan de correctie belangrijk zijn.’

In Brussel is zoals gezegd Galapagos de grootste stijger met een winst die schommelt tussen 15 tot 20 procent en blijft ook Proximus verder recht krabbelen. Solvay, AB InBev en Aperam zijn andere zwaargewichten die aantrekken. Opvallend is dat het farma-aandeel UCB nu al enkele weken onder zware druk staat, ondanks positieve testresultaten van nieuwe medicijnen die eraan komen. Ook Umicore, dat zijn strategie in de markt van batterijen voor elektrische auto’s moest omgooien, blijft onder druk staan.

Meer volatiliteit en schommelingen op de beurzen lijkt tot nader order een feit. Een rechte lijn zit er evenmin in. De beurzen in het Verre Oosten sloten in verschillende markten tegen jaardieptepunten af. Gijsels zegt op korte termijn voorzichtig te blijven, maar op langere termijn in aandelen te blijven geloven.

Adblock test (Why?)


Beurzen krijgen tik na aankondiging renteverhoging - De Standaard
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...