Rechercher dans ce blog

Monday, October 4, 2021

Storing bij Facebook, Instagram en Whatsapp - De Standaard

Maandag rond 17.44 uur werden bij de applicaties Facebook, Messenger, Instagram en Whatsapp wereldwijde storingen gemeld. Zo kwamen berichten die verstuurd worden via Messenger en Whatsapp niet langer aankomen. Rond 21 uur waren de problemen nog altijd niet opgelost.

Verschillende mensen wereldwijd meldden op sociale media en Down Detector dat de apps niet werkten. De problemen zijn rond 17.44 uur begonnen. Mensen die de apps probeerden te gebruiken, kregen een draaiend wieltje te zien. Nieuwe berichten leken niet binnen te komen en ook berichten plaatsen of versturen was onmogelijk.

Waarschijnlijk heeft de storing miljarden mensen getroffen. Facebook heeft wereldwijd 2,8 miljard maandelijks actieve gebruikers. Meer dan 1,3 miljard mensen gebruiken Messenger en Whatsapp telt zo’n 2 miljard gebruikers. Op websites waar u ingelogd bent met uw Facebook-account, kunnen ook problemen optreden.

Via Twitter liet Facebook weten dat het zich ervan bewust was dat ‘sommige mensen problemen hebben om toegang te krijgen tot hun apps en producten’. Ook Instagram en Whatsapp reageerden op Twitter: ‘Zodra het probleem is opgelost, zullen we het via Twitter melden’, schrijft Whatsapp.

Foutje in onderliggende code

Facebook heeft zelf nog niet gemeld wat de oorzaak van de storing was. Volgens technologie-expert Pieterjan Van Leemputten van Datanews gaat het om een DNS-probleem. DNS (Domain name system, red.) is het systeem dat ervoor zorgt dat je op de website terechtkomt die je intikt in je browser, of dat je app inlaadt zodra je die opent. ‘DNS zorgt ervoor dat je op de juiste plaats terechtkomt op het internet’, zegt Van Leemputten. ‘Een gigantisch telefoonboek eigenlijk.’

Op Twitter merkte Dane Knecht, een topman bij het Amerikaanse netwerkbedrijf Cloudflare, op dat alle BGP-routes voor Facebook verdwenen waren. Zulke ‘Border Gateway Protocol’-routes dienen om verkeer op het internet de juiste weg te laten nemen. Daardoor zouden Facebook’s eigen DNS-servers onbereikbaar zijn.

Wereldwijd zijn er honderden servers, maar grote spelers als Facebook en Google hebben DNS in eigen beheer. Wat meteen verklaart waarom het in dit geval de websites en apps die deel uitmaken van Facebook zijn die niet werken, en niet pakweg Twitter dat er volledig los van staat. ‘Het is speculatie, maar ik vermoed dat er een foutje in de onderliggende code is geslopen in dat DNS door een update of een verandering die doorgevoerd is’, zegt Van Leemputten. ‘Bij Facebook is dat DNS door de grootte en het aantal accounts heel complex, en dat zal wel verklaren waarom het zo lang duurt.’

Zo’n foutje kan heel banaal zijn, zegt de expert. ‘Dat kan een spatie zijn op een plaats waar die niet hoort. Maar je moet ze wel vinden natuurlijk.’ Dat de storing zo lang duurt, heeft er wellicht mee te maken dat de code niet gevonden wordt. ‘Al zou je van zo’n bedrijf wel verwachten dat ze een back-up hebben om naar terug te grijpen’, zegt Van Leemputten. ‘En dat lijkt hier dus niet zo te zijn.’

De technisch onderlegde website Ars Technica verwijst naar posts van een anonieme gebruiker op Reddit, die beweert een werknemer te zijn van Facebook die aan het probleem werkt. De gebruiker stelt in zijn berichten – die intussen zijn verwijderd – dat netwerk-ingenieurs een aanpassing hebben doorgevoerd waardoor ze zichzelf zouden hebben buitengesloten van Facebooks eigen servers, waardoor technici fysiek bij de servers ter plaatse zouden moeten gaan om de situatie weer recht te zetten.

Geen goed moment

De voorbije maanden zijn er wel vaker problemen geweest met tal van grote sites en apps, zoals Facebook en Instagram. Het duurde geregeld een half uur of meer voor die opgelost waren, maar de storing van maandagavond duurt ondertussen al meer dan twee uur.

Voor Facebook is het geen goed moment om met de storing te maken te krijgen. Net nu klokkenluidster Frances Haugen het bedrijf op zijn grondvesten doet daveren. Al een maand speelt zij informatie door naar de krant Wall Street Journal over het feit dat de website maar al te goed weet dat er posts gebeuren die leiden tot misinformatie, geweld, anorexia of zelfdoding.

Adblock test (Why?)


Storing bij Facebook, Instagram en Whatsapp - De Standaard
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...