Rechercher dans ce blog

Thursday, October 7, 2021

Paniek jaagt gasprijs alle kanten uit - De Tijd

Een knotsgekke dag op de gasmarkt leidde woensdag in heel Europa tot strak gespannen zenuwen.

In de loop van de ochtend schoot de referentieprijs voor aardgas omhoog naar 161,50 euro om vervolgens weer te zakken en te sluiten op 104 euro per megawattuur. Daarmee zijn de tarieven nog altijd vijf keer zo hoog als begin dit jaar.

'De markt is volledig aan het opdrogen. De prijs die u ziet, is niet noodzakelijk de prijs waartegen ik kan kopen of verkopen. Je ziet almaar meer indicaties dat veel minder gehandeld wordt’, zegt de ervaren gastrader Matthias Detremmerie.

‘De liquiditeit verdwijnt zienderogen, omdat meer partijen aan de kant gaan staan. Het gevolg zijn extreme prijzen die voortvloeien uit opportunistische laatorders. Een gastrader denkt nu: laat ik eens de zotste prijs vragen en wie weet lukt het wel.'

De essentie

  • De aardgasprijs maakte woensdag bokkensprongen.
  • Analisten kijken hoopvol naar Rusland, dat mogelijk meer gas aan Europa zal leveren.
  • Ook wordt gehoopt op een snelle ingebruikname van de Nord Stream 2-gaspijpleiding.
  • Energie-intensieve bedrijven luiden ondertussen de noodklok.

De bokkensprongen van de gasprijs maakten beleggers woensdag nerveus en stuurden de Europese aandelenmarkten lager. De verliezen liepen rond de middag op tot 2,4 procent, maar uiteindelijk sloot de EuroStoxx50 1,3 procent lager. De Brusselse Bel20 hield het verlies beperkt tot 1,1 procent. Energie-intensieve bedrijven als de chemiegroep Solvay (-3,5%), de staalproducent Aperam (-3,2%) en de materialengroep Umicore (-2,4%) zagen het meest af.

De ontspanning die na de middag inzette, kwam er door de Russische president Vladimir Poetin. Die liet weten dat het staatsgasbedrijf Gazprom de toevoer van gas naar Europa kan opdrijven om een Europese gascrisis deze winter te vermijden.

161,50 euro
In de loop van de ochtend schoot de gasprijs even naar het recordpeil van 161,50 euro per megawattuur.

Gasexperts wijzen erop dat alleen nieuws uit Rusland de gespannen situatie kan ontmijnen. Alle hoop is gericht op de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland. Die is klaar, maar kan nog niet worden gebruikt omdat Duitsland nog vergunningen moet geven en er nog veiligheidstesten moeten worden uitgevoerd.

Ondertussen lijden niet alleen particulieren, maar ook bedrijven onder de forse stijging van de energieprijzen in het algemeen en de gasprijs in het bijzonder. Febeliec, de koepel van energie-intensieve bedrijven in ons land, luidt de noodklok. 'De energieprijzen wegen zeer zwaar voor onze leden, bij wie vaak tot 50 procent van de kostprijs van hun producten bepaald wordt door de energieprijs’, zegt Febeliec-directeur Peter Claes.

‘Als de hoge prijzen lang aanhouden, is dat een serieuze bedreiging voor de toekomst van de energie-intensieve bedrijven in ons land. Die dreigen dan uit Europa weg te trekken’, waarschuwt Claes. 

Gereedschapskist

De bedrijven kijken dan ook hoopvol naar de Europese en de Belgische overheden voor hulp. Volgende week lanceert de Europese Commissie een 'gereedschapskist', waarmee de lidstaten de exploderende energieprijzen te lijf mogen gaan. Febeliec hoopt dat de federale regering een tijdelijke verlaging of afschaffing van de heffingen en belastingen op energie invoert, om de pijn enigszins te verzachten.

Europa worstelt niet als enige met de hoge energieprijzen. De VS zien de olieprijs pieken. De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm bestudeert de opties en sloot woensdagavond geen enkele piste uit. Ook niet het aanboren van de strategische petroleumreserves of een exportverbod op ruwe olie.

Adblock test (Why?)


Paniek jaagt gasprijs alle kanten uit - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...