Rechercher dans ce blog

Thursday, October 7, 2021

Belgische woningen in handen van offshores - De Tijd

Lang niet alleen Tony Blair en zijn vrouw Cherie, de koning van Jordanië en Ringo Starr hebben postbusconstructies in belastingparadijzen waarmee ze vastgoed bezitten. Ook meerdere Belgen en inwoners van ons land. Ook achter woningen en gebouwen in België schuilen offshores.

Voor die constructies kunnen verschillende fiscale redenen zijn, bijvoorbeeld omdat ooit zwart geld is gebruikt voor de aankoop of om successierechten te ontlopen.

In de Pandora Papers vinden we ondermeer Bracount Holdings Limited, een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Die heeft als aandeelhouder nog een andere vennootschap op Curaçao, en bezit vastgoed in ons land. ‘Real estate in Belgium, rented out to UBO: 4 MIO EURO’, lezen we in de gelekte documenten. Die ‘UBO’ of ‘uiteindelijke begunstigde’ is een Nederlander die via de constructie een miljoenenvilla in Brasschaat bezit, die hij zelf ‘huurt’ van zijn postbusvennootschap.

onroerende goederen
De fiscus identificeerde al 322 onroerende goederen in ons land die eigendom zijn van 95 vennootschappen of andere structuren in fiscaal gunstige oorden

Het is geen alleenstaand geval. Een appartement in Kapellen blijkt ook in handen te zijn van een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden, Table Mountain Trading, waarachter de eigenares schuilt. Nog andere offshores op de Maagdeneilanden leiden naar een appartement in Ukkel, met een Israëlische eigenaar, en naar een villa in Ukkel van bijna 2 miljoen euro met Russische aandeelhouders. De fiscus identificeerde al 322 onroerende goederen in ons land die eigendom zijn van 95 vennootschappen of andere structuren in fiscaal gunstige oorden, zoals de Britse Maagdeneilanden (59 onroerende goederen), Panama (117) en Monaco (40).

Tv-presentatrice

Sommige Belgen gebruiken ook offshores voor vastgoed in het buitenland, onder andere in Londen of Monaco. Een Belgische tv-presentatrice, Karen Minier, blijkt samen met haar man, de Schotse ex-Formule 1-piloot David Coulthard, een constructie op de Maagdeneilanden te hebben voor een appartement in Monaco, dat het koppel ‘gratis huurt’ van de offshore. Het koppel antwoordde niet op onze vragen.

Nog een Belg die zijn stekje in Monaco bezat via aandelen in een offshore op de Maagdeneilanden is Frank Bamelis, bekend van de rusthuisuitbater Senior Assist. Tegen Bamelis loopt, volgens het parket van West-Vlaanderen, een gerechtelijk onderzoek. Zijn advocaat Tom Bauwens bevestigt dat Bamelis een appartement in Monaco bezat via de offshore Amandine Inc., maar die was opgericht door iemand anders, een Nederbelg. Toen Bamelis en zijn vrouw in 2009 het appartement in Monaco kochten, kochten ze de aandelen van de offshore.

©Tim Dirven

Bamelis zou de offshore in 2019 hebben verkocht. Hij zou die ook ‘occasioneel’ hebben gebruikt voor ‘facturatie van consultancy’, zegt zijn advocaat. ‘Die facturaties door Amandine op Belgische vennootschappen zijn onderworpen aan een grondige controle van de Bijzondere Belastinginspectie, mee ingegeven door een discussie over het toepasselijk fiscale stelsel tussen Monaco en België. Maar Amandine had geen verband met de rusthuisactiviteiten in België of elders.’

Pandora Papers

In de Pandora Papers zijn documenten gelekt van 14 kantoren die constructies in belastingparadijzen opzetten. Ze openen een doos van Pandora, met meer dan 11,9 miljoen bestanden over postbusvennootschappen in beruchte belastingparadijzen. Het gaat om 2,94 terabyte aan vertrouwelijke gegevens. De Panama Papers, waarbij de onthullingen beperkt bleven tot één advocatenkantoor in Panama, leidden vijf jaar geleden tot een stortvloed aan financiële schandalen over de hele wereld.

Samen met het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ en ruim 600 journalisten van 150 media over de hele wereld onderzocht De Tijd maandenlang de documenten van de Pandora Papers. Het is de grootste samenwerking in de journalistieke geschiedenis. Met de hulp van Knack en Le Soir doorploegden we meer dan 33.700 bestanden die naar België verwezen. We kwamen 1.217 Belgen of inwoners van ons land op het spoor, die in totaal 1.215 postbus-vennootschappen en trusts lieten oprichten in belastingparadijzen.

Adblock test (Why?)


Belgische woningen in handen van offshores - De Tijd
Read More

No comments:

Post a Comment

Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle concurrentie wegveegt - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content] Hoe Zuckerberg ook de zoveelste vernedering in de Amerikaanse Senaat overleeft en al 20 jaar alle c...